Bocsánat. Igazad van, hibáztam, mail megy. A szigorúan általánosságban írt véleményem azért fenntartom, és kíváncsi vagyok, ezt ki, hogy gondolja. A továbbiakban tartózkodom Személyed fórumon történő tárgyalgatásától.
Ügyvédi pályára való átlépés
Kedves Lhotse!
Sajnálattal olvastam soraidat, tekintettel arra, hogy általánosságban ugyan, de megkértem rá mindenkit, hogy a személyemet illetően ne tárgyalgassunk a fórumon.
Ott az e-mail címem, ha arra írtad volna megjegyzéseidet, akkor én se a nyilvánosság előtt válaszolnék. Az hogy én milyen mentalitással látok el milyen munkát (szakmát) kizárólag és csak is rám tartozik, az önképzést és a szakmai alázatot pedig csak bízd rám, hidd el, annak ellenére, hogy nem mindenben és mindenkivel értek egyet ez meg van bennem, bár őszintén szólva nem igazán érdekel, hogy mit hiszel...
És még egy fontos dolog, amit már Vadalmának is írtam - aki egyébként levelei alapján bármily meglepő, roppant szimpatikus számomra - ez most nem a hízelgés helye!!! :) - az hogy az ügyvédi karnak mire (kire, kikre) van szüksége, kvázi ki lehessen ügyvéddé NEM KÍVÁNSÁGMÛSOR!!! - sajnálom, hogy ismételnem kell magam...
A rossz hír (számodra): amit, ha egy picit pontosabban olvasol le se írtál volna: Ákoska nemhogy beíratkozik a jogra, el is végzi azt, sőt már meg is tette, és a szakvizsgáival is csak azért várt eddig, mert - bármilyen hihetetlen - voltak az életében fontosabb, előrevalóbb dolgok, még akkor is ha az ehhez szükséges gyakorlati időt évekkel ezelőtt megszerezte. Ezt még Vadalma is olvasta :)
vagy amikor Lhotse iratkozik be a jogi karra :-))
Lhotse, a jó hír, hogy Ákoska épp most kezdi a szakvizsgáit :)
Nem tudom, ki, hogy van vele, de szerintem egy ügyvéd legyen csak és kizárólag, minden körülmények között ügyvéd! (Na jó, meg tanár, vagy festőművész esetleg...:))
Ez a szakma megérdemli a belé fektetett energiát, a tiszteletet és a megbecsülést. A "leszámlázom tanácsadásnak, ki tudna belekötni" mentalitásra nincsen szüksége az ügyvédi karnak.
Az ügyvédi hivatást nem lehet "zsíros adásvételi szerződésekre rányomkodom a szárazpecsétemet" hozzáállással művelni, csak megfelelő szakmai alázattal, folyamatos önképzéssel (amelybe más pénzkereseti tevékenység nemigen fér bele)az eskünek megfelelően, mindenkor a szakma szabályai szerint, az ügyfél érdekében.
(Valószínűleg Ákoska szemlélete is megváltozik, amint beiratkozik a jogra. Remélem megszereted, és magadévá teszed elveit.)
Az utóbbi kivételével általánosságban közöltem a magánvéleményemet, nem vegye senki személyes sértésnek!
Jól van nnnna, igazad van, de már szinte arra se emlékszem :) honnan indult az egész, nemhogy arra, hogy melyik sorba ki mit írt pontosan!!! :)
Ne zavarjon, hogy magam szinte szórul szóra azt mondtam, mint woodslave.
Végre valami konkrétum és valaki aki nem látja sötéten a jövö(me)t :) !
woodslave köszönöm!
ps: ezt a 200e ezért én nem sokallom...
Köszi. Megnyugodtam. (?) Részemről is lezárva.
Sztem meg ha a jelenlegi munkakörödet megbízási jogviszonyban is el tudod látni, úgy hogy azt jogi tevékenység keretében ki tudod számlázni, akkor az működik. Ha nem, akkor már más a helyzet, mert tényleg rengeteg költsége van az ügyvédkedésnek, elég csak a kamarai meg a biztosítási díjat nézni, ez kb 200e egy évben.
Naaaa! Hízeleg az egomnak, hogy ennyit foglalkozunk magammal (de tényleg !!) :), de mégis szerintem a topic címében foglalt tárgyhoz kellene ragaszkodnunk... :)
Kedves mancs!
Igen! Főfoglalkozású ügyvédként üldögélni a hálóm sarkában, és csakis ilyen, általam problémamentesnek hitt ügyeket fogok elvállalni! Csalódnék? Ugyan miben??? Ha most az anyagi megélhetésről beszélünk -mert másra nem igen tudok asszociálni aggodó szavaid hallatán, meg kell nyugtassalak! Ifjúi hév - nos betöltöttem a 30-at, ez megint kihúzva! Utálnám azokat, akik ezt a hivatást választották? Ez se igaz! Sokakat utálok, tény különböző tulajdonságaik miatt (és nyilván sokan utálnak uilyen okokból :) ), de ez abszolúte nem korlátozódik az ügyvédekre, másrészt sok ügyvédet ismerek, akiket kedvelek, mert kedvesek, segítőkészek, SÕT olyan is akad akikre felnézek pl. pont szakmai hozzáértése miatt!! So, az ügyvéd is csak ember és mint ilyen "általánosításra" alkalmatlan.
A témát - legalábbis a személyemet érintő részekbe - lezártnak tekintem, kérlek benneteket tegyetek hasonlóan.
ps: mancs! egyébként nagyon szép a neved! :)
Még mindig nem pontosan értem, Ákoska. Munkaviszony mellett akarsz néha-néha "ügyvédként" ingatlan adásvételi szerződéseket kötni? Ez a törvény szerint nem lehetséges. Vagy főfoglalkozású ügyvédként üldögélnél a hálód sarkában, és csakis ilyen, általad problémamentesnek hitt ügyeket vállalnál el? Hamar csalódnál. Vagy egyszerűen csak ifjúi hévval utálod azokat, akik ezt a hivatást választották?
no offence. én még mindig meglepődök, ha valaki ennyire "nevén nevezi a gyereket", talán majd kinövöm. o tempora, o mores...
Köszönöm a sok jó tanácsot, de azt hiszem nem lesznek problémáim!
Ha meg mégis, hát keresek egy jó ügyvédet :) !
Kedves Vadalma! Igen ezekről a dolgokról, bármily hihetetlen, de már hallottam!
Az meg hogy egyesek "kollégaként" kit meg milyet szeretnének, és ez most tényleg nem rosszindulatból mondom: nem kívánságműsor- hála az égnek...
Másrészt: mindenki tisztában van azzal, hogy ez az ügyvédi "társadalom" nem csak talpig becsületes, a szakmáját magas fokon művelő egyedet foglal magába!!! Ez mindíg így volt, így van , és így lesz! És most mielőtt ebbe az irányba - helytelenül esetleg - elmenne a "beszélgetés"... kérek elnézést -ha esetleg bárkit megbántottam volna, bár ilyen célom nem volt- minden olyan ügyvédtől és jogásztól aki magas szinten műveli a hivatását!
A megbízás talán a leggyakoribb úgynevezett Egyéb munkavégzésre irányuló" jogviszony. Ne tévesszen meg, hogy az ügyvéd az ügyvédi tevékenységet szintén megbízás útján látja el. Ez a megbízás ugyanis nem irányulhat bármilyen tevékenységre, csak az ügyvédi törvényben felsoroltakra. A jogi, üzleti, pénzügyi tanácsadás egyébként ilyen, sok sikert hozzá, ha kizárólag ebből a tevékenységből meg fogsz tudni élni. Bár, az ügyfelek többnyire ezek keretében is elvárják, hogy adott esetben a "szennyes és kevésbé szennyes ügyeikben" a bíróságon is képviseld őket.
Vadalma már célzott rá: a kamarába való felvételnek törvényi feltétele, hogy rendelkezel a tevékenység viteléhez szükséges megfelelő irodával. Hidd el, ennek a költségeit akkors em könnyű kigazdálkodni, ha az ember nem ennyire válogatós.
De mondok mást, "tanácsadásként" leszámlázom. Ebbe kössön bele bárki!
Megbízási szerződést hogy ne vállalhatna??? Erre számtalan példát tudok. Ez még véletlenül se munkavégzésre irányuló jogviszony. Megkötöm, aláírjuk, elvégzem, leszámlázom, adózok utána. Ennyi.
Azt hogy eközben én "ügyvádként" hol töltöm az időmet, az csak és kizárólag rám tartozik.
Ákoska, édes angyalom, ilyenek kellenek nekünk kollegának, ez a beszéd, sok sikert a szakvizsgádhoz, csak nehogy belebotoljon a nyelved az ügyvédi eskü szövegébe a "hivatásom az ügyfelem érdekében gyakorlom" résznél.
mellesleg jegyzem meg, hogy az ügyfél sem teljesen hülye (még ha nem is tanult annyi évig, mint Te), az első mondataid után levágja majd még egy sima ingatlanos szerződésnél is, hogy milyen kimagasló a szakmai hozzáállásod és megpattan.
arról már hallottál, hogy az ügyvéd egyébirányban teljes vagyoni felelősséggel tartozik az ügyködéséért? ha végiggondolod, ez van az ingatlanos szerződések ún. "zsíros" díjai mögött. a felelősségbiztosítás csak kozmetika.
most teljesen berágtam. az összeférhetetlenséges részre már nem is térek ki. nézd át egyszer alaposan az Ütvt.
Az "ügyvédi vizsgához": akkor ahogy kiolvasom a leveleitekből itt most nem arról van szó, hogy külsősként (outsider :) - ez tetszik!) szakvizsga után, nekem, mint aki nem ügyvédjelöltként szerezte meg a szakvizsgáit és szerzett meg minden tv-i feltételt ahhoz, hogy kérjem a kamarai tagságomat ELÕ IRNÁNAK BÁRMILYEN EGYÉB VIZSGÁT, hanem arról, hogy kifejezetten ügyvédjelöltként előírhatják, hogy ilyen-olyan képzésen vegyek részt, ami esetlegesen vizsgákkal is jár, ha valaha is szakvizsgára szeretném hogy bocsássanak. Ez egyébként rendben is van!
Lényegében ezt sikerült kihámoznom kbs és HEO222 leveleiből is - persze azért csak el fogom olvasni vmikor az idevágó joganyagot is :) ! Jól értelmezem?
Elnézést. Hülye lag.
Csakhogy "határozatlan megbízást" sem vállalhat az ügyvéd. Egyáltalán, semmiféle munkavégezésre irányuló jogviszonyban sem állhat. (Magát az ügyvédi tevékenységet, a tudományos és oktató munkát kivéve.)
Csakhogy "határozatlan megbízást" sem vállalhat az ügyvéd. Egyáltalán, semmiféle munkavégezésre irányuló jogviszonyban sem állhat. (Magát az ügyvédi tevékenységet, a tudományos és oktató munkát kivéve.)
Mit értek az alatt, hogy az ügyvédséget legfeljebb "egy-egy szerződés erejéig szeretném kamnatoztatni"?? Nos, viszonylag egyszerű a válaszom: nem kívánok más emberek szennyes és kevésbé szennyes ügyeivel bíróságra járni, "érdekeket" képviselni, legyen az polgári vagy adott esetben büntető ügy. Hogy miért ? Mert egyszerűen nem érdekel, vannak (vagytok) ezren meg ezren akik ezt (szívesen) csináljátok. DE!!! Arról nem fogok és nem akarok lemondani, hogy adott esetben (hogy csak a legegyszerűbb példánál maradjunk) rányomjam a szárazbélyegzőmet egy-egy ingatlan adásvételire... és természetesen az ezután járó anyagiaknak "kezemet dörzsölve" örüljek. Az összeférhetetlenségről meg annyit nem hiszem, h problémát okozna pl a jelenlegi munkaviszonyomat egy havi, a munkabérem netto összegének megfelelő értékű határozatlan megbízásra "cserélni"...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02