Hagyatéki eljárás - tartozások beszerzése

drbjozsef # 2024.11.22. 15:44

Ezzel teljes a korforgas, de a vegen megis nekem kellene fizetnem, ha orokolnek.

De mi ezzel a bajod? Kár nem érhet, mert az örökölt tartozásért csak az örökölt vagyon erejéig felelsz, a saját vagyonoddal (rosszhiszeműség kivételével) nem.
Legrosszabb eset a nullszaldó.

lothar986 # 2024.11.22. 15:41

Azert leszogeznem, hogy ezt nem veletlenul irtam le: A pénzintézetek azt mondják, csak a közjegyzővel állnak szóba. Ergo, mikor a kerdest feltettem azon mar regen tul voltam, hogy megprobaljam bekerni ezeket a szamokat a banktol.

Koszonom a hozzaszolast @osztap. Igen, a vegrehajto volt annyira rendes, hogy a halotti anyakonyvi kivonat felmutatasa utan kiadta a tartozasok pontos osszeget.

@gerbera317 a Te hozzaszolasodat is latom... de nem vittel kozelebb a megoldashoz, plusz meg maszatoltad is a kerdesem csak azert, hogy sapithozhass. Amugy nem, nem keresett meg senkit a vegrehajtonal sem hiszen kategorikusan kijelentette, hogy O ilyennel nem foglalkozik, nem az O dolga. O csak azzal dolgozik amit a jegyzotol kap, a jegyzo meg csak azzal amit tolem. Ezzel teljes a korforgas, de a vegen megis nekem kellene fizetnem, ha orokolnek.

gerbera317 # 2024.11.01. 11:37

Az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jogok miatt a közjegyző meg fogja keresni az eljáró végrehajtó(ka)t. De a hatóságok és közhiteles nyilvántartások által nyilván nem tartott követeléseket (például kölcsöntartozás a szomszéd néninek) nem fogja felkutatni. Nem is értem, hogyan jut ilyen eszébe bárkinek is.

osztap # 2024.10.31. 12:56

lothar986,

Akár elfogadjátok, akár visszautasítjátok az örökséget, csak a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival / ha már nincs meg, azok értékevel feleltek a hitelezőknek.

A tartozásokat nem leltározzák, csak az eszközöket, Hetv. 20. §.

A hagyatéki hitelezők nem tudnak a halálesetről, csak ha valaki megmondja nekik. Ezért a Ptk. 7:100. § (1) alapján kérheted a közjegyzőt, hogy hívja fel a hagyatéki hitelezőket követeléseik bejelentésére. Ideális esetben, ahol a jogosult elérhetősége ismert, csak az összeg nem, ott keresse meg, ahol a jogosult elérhetősége sem ismert, ott hirdetménnyel. Ha a felhívásra a hitelezők nem reagálnak, a közjegyző nem tehet semmit.

Meg persze Téged sem tart semmi attól vissza, hogy megkeresd a bankot meg a végrehajtást kérőket magad, és a halotti anyakönyvi kivonattal bejelentsed nekik a halálesetet, felhívva őket arra, hogy ha nem jelentik be az igényüket a hagyatéki eljárásban, az nekik rossz, a Ptk. 7:100. § (2) szerint.
Plusz, ha bemész a végrehajtóhoz a halotti anyakönyvi kivonattal, gyakran informálisan megmondják a követelés összegét.

lothar986 # 2024.10.31. 07:44

Kedves Tagok!

Édesapám hagyatéki ügyében megkaptuk a hagyatéki leltárt és a többi iratot. A leltárban tartozásként egy helyi adótartozás van megállaptva pontos összeggel, továbbá még annyi: OTP bank, tartozás számlaszáma. Összeg nincs. Amikor felhivtam a közjegyzőt, hogy tudnom kellene a tartozás összegét, azt mondta, nem az ö dolga beszerezni. A jegyzőnél a hagyatéki ügyintéző azt mondja, ők nem szoktak összeget kapni. OTP-től csak egy semmit nem tartalmazó választ kapott a közjegyző a kapott iratok szerint (OTP neve, székhelye, adószáma, közjegyzői ügyirat szám). Nem értem, mi az, hogy a közjegyző nem szerzi be a tartozások összegeit. Hogy tudnánk igy dönteni a hagyatékről? A kérdésem, hogy ez igy helytálló? Nem kell neki beszerezni? Akkor kinek? A pénzintézetek azt mondják, csak a közjegyzővel állnak szóba. Nem részletezném, hogy miért, de nagyon fontos lenne a teljes tartozás pontos összegének ismerete.
Továbbá, édesapám házának a tulajdoni lapjából látjuk, hogy be van jegyezve több, végrehatónál lévő követelés. Ezek a leltárban feltüntetve nincsenek. Nem kellene szerepelniük? Illetve feltételezem, hogy ezek már kamatoztak. Azokat nem kellett volna bekérnie?