Ügyvédi pályára való átlépés

Legislator # 2010.10.19. 15:05

Ser,

A srác látatlanban is megérdemel némi sert:-D.

Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2010.10.19. 15:04

Scherlock!
Ez annyira közkeletű BH. Nem igaz, hogy nem tudod kapásból kikeresni.
Hivatkozom:
BH2007. 384
Ha a felek egyidejűleg ügyvédjelölti tevékenységre munkaszerződést és együttműködési megállapodást is kötöttek, a törvény és a munkaszerződés alapján a jogvita elbírálására a munkaügyi bíróságnak van hatásköre (1992. évi XXII. törvény 1. §; 1998. évi XI. törvény 100. §).

Sherlock # 2010.10.19. 14:37

Nekem is olyan magamfajta rendes embernek tűnik.

Legislator # 2010.10.19. 13:39

KBS írta: "Van egy ügyvéd, az első perét a volt principálisával szemben indította elmaradt munkabér megfizetése iránt. Megnyerte és BH lett belőle."

Kemény arc. Igy köll ezt.

Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.10.19. 13:18

Kedves KBS,

tudod esetleg a bh számát? :P

sigurnardottir # 2010.10.19. 10:26

Khm.....akkor majd én a volt ügyvédi kamarám ellen indítsam?:-)

Az ellen a szerv ellen pert indítani ezért, aki a Fegyelmi Bizottságot működteti?!!!

Mondjuk meglehetne indítani a jogegyenlőségre hivatkozással esetleg,mondván, hogy milyen alapon tesznek különbséget szakvizsga és szakvizsga között, holott az egységes?! No meg azért is, hogy mialatt ezeket kellett bifláznom, azalatt jövedelem kiesést szenvedtem el....hogy a lelki traumáról már ne is beszéljünk....(most már kezd érdekelni...:-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.19. 09:35

Van egy ügyvéd, az első perét a volt principálisával szemben indította elmaradt munkabér megfizetése iránt. Megnyerte és BH lett belőle.

sigurnardottir # 2010.10.19. 09:12

Akar híres lenni a franc nyavalya.... öreg vagyok én már ehhez...
Összeszámoltam - 140 oldalnyi anyag. Hááát, most kicsit elbizonytalanodtam az ügyvédi hivatás vonzó mivoltát tekintve.:-))

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.18. 16:08

Érdekes próbaper lesz, bekerülhetsz az újságokba vele.

sigurnardottir # 2010.10.18. 15:23

Kedves olvtársak, sajnálattal közlöm, hogy beütött nálam a mennykő... Most kaptam levelet BÜK-től, miszerint a MÜK 8/1999.03.22. számú, etikai szabályzat 14.6. pontja alapján, mivel nem vettem részt ügyvédjelölti oktatáson - értsd: nem voltam jelölt - ezért az ügyvédi törvényből + még 16 szabályzatból novemberben teszem a vizsgát. A vizsga időpontjáról a vizsga előtt két héttel értesítenek.

A slusszpoen: nem ám az én kamarailag nyilvántartott email címemre küldték a levelet, amit ismernek, mert a kamarai hírlevelet oda kapom, hanem az irodavezető ügyvédére. Aki kérdezte tőlem ma, hogy mi is ez a vizsga? Mondom neki, ha arra gondol, akkor nem kaptam értesítést, úgyhogy sztem elfelejtkeztek róla. Erre kérdi tőlem, hogy hát nem te küldted róla nekem az értesítést? Mondom neki: Én ugyan nem... ezek után lesápadva kerestük a levelet a postafiókjában. No comment.

Legislator # 2010.09.16. 12:16

Most volt egy hete:-D. Decemberben lesz...

Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2010.09.16. 11:38

Ójessz! Inkább csak voyeurködni szoktam. Mikor lesz?

Legislator # 2010.09.16. 10:27

bandeeraz, szia, ritkán vagy erre. Gyere JF-talira.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.09.16. 10:26

Ser,

Te vagy olyan életrevaló, hogy valami munkád mindig lesz:-D.

Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2010.09.16. 10:18

Sztem az egész ügyvédi kamarát fel kéne robbantani úgy ahogy van. Nem nagyon szeretem a lenézést, amivel a drágalátos ügyvédek a más jogászi pályák iránt viselkednek. Persze ugyanez meg van a többi oldalról (azaz mindenki fikáz mindenkit), csak az ügyvédeknek önkritikájuk a nullával egyenlő.

Amúgy a dolog ott van elcseszve, hogy csak ügyvéd nyújthat jogi szolgáltatást. Ezt kéne megváltoztatni, pl. miért nem adhat egy gt is jogi tanácsot, hogyha jogász munkavállaló dolgozik ott? miért nem lehet átvenni a könyvvizsgálókra vonatkozó szabályozást a jogászoknál is? Sztem ez előremutató megoldás lenne.

Sherlock # 2010.09.16. 09:50

Érdemes lenne a kamarának összedobni egy szép nagy táblára, amire az van írva hogy:

"Üdvözöljük a szabad verseny világában"

• persze munkanélküliként nem lesz majd ekkora arcom :D
bajussz # 2010.09.16. 09:44

a kofa maradjon csendben, fizessen szepen a piacnak

Egyjogász # 2010.09.16. 07:41

Azon az alapon, hogy a jelenlegi sok eszkimó nem akarja, hogy még több eszkimó legyen, mert akkor abból a kevés fókából még kevesebb jut nekik.

Ez kb. olyan, mint ha egy piacon árul három zöldségeskofa, azok nagyon nem örülnek neki, ha odajön még tíz, aki ugyanazt árulja (esetleg még szebb áruval), amit ők, és emiatt lecsökken a bevételük....

Impossible # 2010.09.15. 19:12

Nem baj az, ha sok ügyvéd van, a kamarának ehhez semmi köze. Mégis milyen alapon akar beleugatni??? Nem értem.

Egyjogász # 2010.09.15. 17:43

De egyébként most olvasom figyelmesebben: már felvettek a kamarába.

Akkor meg milyen vizsgát is kell tenned? És mi van ha nem teszed le? Úgy látom nagyon beindultak ügyvédéknél a piacvédelmi törekvések, nagyon sok ügyvéd van már.....

Egyjogász # 2010.09.15. 17:40

Szerintem nyomd a kamarai okos orra alá az ügyvédekről szóló törvény 13. §-át, mely szerint fel KELL venni a kamarába aki az ott előírt feltételeknek megfelel. Én ott nem olvastam olyat, hogy bármi fajta, a kamara által külön előírt vizsgát kellene tenni egy jogi végzettséggel és jogi szakvizsgával rendelkező jogásznak.

A kamarának e körben nincs mérlegelési jogköre (azt kell elbírálnia, hogy a jelentkező megfelel-e a törvényben előírt feltételeknek és ha igen, fel kell vennie), és szerintem nem írhat elő a törvényben nem meghatározott kamarai felvételi feltételeket.

Érdemes lenne e körben az illetékes minisztérium állásfoglalását is beszerezni.

sigurnardottir # 2010.09.15. 10:06

Én sem értem. Mert ha van szakvizsgám, akkor már van szakvizsgám. Ha jó voltam 13 évig pld ügyésznek vagy bírónak, akkor miért is nem lennék jó ügyvédnek?!
De ami igazából furcsa az az, hogy már szeptember 14-e van és még nem jelentkeztek.. No nem mintha nagyon opponálnám ezt a vizsgát, hogy le akarom tenni. Arról már nem is beszélek, hogy majd fél éve ügyvédként dolgozom, teszem rá a bélyegzőmet szerződésekre, adok tanácsokat tanácstalan ügyfeleknek... akkor meg minek?! Érthetetlen....

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.15. 07:34

Gondolom, a budapesti kamara. Szerintem kérdéses, hogy támaszthatnak-e ilyen követelményt.

sigurnardottir # 2010.09.15. 07:15

Idén léptem át igazságszolgáltatás egyik ágából az ügyvédi pályára (szakvizsgám már vagy 13 éve van) és a "felvételi meghallgatáson" tájékoztattak, hogy fél éven belül le kell tennem egy ún. "ügyvédi vizsgát", az ügyvédi tevékenység szabályaival kapcsolatban, ha ügyvédként szeretnék működni. Mivel nem szerettem volna, hogy ha meglepetések érnének az időponttal kapcsolatban, ezért bementem a Budapesti Kamarába érdeklődni, hogy hogyan fogok én erről értesülni, ahol mondták, hogy majd kiértesítenek, ne aggódjak.

Elolvastam ezt a fórumot és meglepve láttam, hogy ennek az ún ügyvédi vizsgának senki nem tudta megmondani a belső szabályzati alapjait.

Ha valaki tud rá válaszolni, akkor megköszönném: miből áll ez a vizsga tulajdonképp? Esetmegoldás vagy szabályokról való beszélgetés? Követelményeket közlik-e előtte? (jogszabály-lista, amire gondolnak pl.)

Egyébként hozzátenném én is a magamét az ügyvédi etikával és egyebekkel kapcsolatban: találkoztam eddigi pályámon már sokféle ügyvéddel, az általános vélekedés az volt, hogy nagyon kell vigyázni, hogy kivel milyen nexusba kerül az ember. Jómagam korrekt viszony kialakítására törekedtem a korábbi munkahelyemen is, viszont azt nagyon nem tudtam tolerálni, ha meg akartak vezetni. Azzal csak a saját ügyfelének árt az ilyen ügyvéd. Hogy ezt most miért mondam el? Hát azért, mert erőteljesen meglepett az ügyvédi avatásomon (2010.) az a beszéd, amit a Kamarai Elnök mondott. Aki a sorok között tudott olvasni, az annyit biztos észlelt a mondandóból, hogy az Elnök szinte könyörgött a felavatottaknak, hogy ne hallgassanak azokra az ügyvédekre, akik gátlástalanságra, ügyeskedésekre bíztatják őket. És ez számomra megdöbbentő volt, hogy idáig jutott ez a hivatás.

HE0222 # 2006.08.29. 18:46

Ákoska, azt írod, csak problémamentes ügyeket fogsz elvállalni. Én úgy gondolom, hogy számos esetben nem kis elméleti és gyakorlati tudás kell ahhoz, hogy egy ügyvéd egyáltalán megállapítsa, hogy problémamentes-e egy ügy vagy esetleg vannak rejtett buktatói, mi mindennek kell utánanézni, hol lehet "a kutya elásva". Az egyszerűnek tűnő ingatlanforgalmi ügyleteknek is rengeteg buktatója lehet. Ha tanácsot adsz, és az nem tökéletes, és az ügyfelet esetleg kár éri, azért felelni kell. Biztosan ismered az aranyszabályt, miszerint az ügyvéd legnagyobb ellensége a saját ügyfele. Könnyen a Kamara fegyelmi bizottsága előtt találja magát az ügyvéd, ha berág rá valami miatt az ügyfele. Ezt kiküszöbölendő, komoly felkészültség és alapos tudás szükséges.
Nem riasztgatásnak szántam az elmondottakat, csak azt akartam érzékeltetni, hogy a felelősség óriási. És akkor még az etikáról nem is beszéltem.