DE - ÁJK LEVELEZŐRE JOGHALLGATÓNAK MEGY VKI???

Dr.Attika # 2009.08.27. 18:34

Dr. Szabó Béla arra fordít nagyobb hangsúlyt, hogy az általa írt külön kiadványt megvegyétek és tudjátok, hogy mit írt benne. A római jog történeti része a kedvence, úgyhogy ha nála vizsgáztok, akkor erre koncentráljatok. A római jog tanulmányozása során inkább Dr. Péntek Orsolya előadására és mondandójára koncentráljatok.

Sz.Márton # 2009.08.27. 18:37

Nem Péter O. az a Péntek?

timi36 # 2009.08.27. 18:54

Köszönjük Dr.Attika, ezek nagyon hasznos tanácsok és szívesen vesszük ,ha van még ilyen tapasztalat...:)

Dr.Attika # 2009.08.27. 18:55

Péntek Orsolya római jogtuós egy van. A római jog az élete ,és még jó is tanítja. Nála egy vizsga 2 és fél óra ( egyszerre 4 embert vizsgáztat) . Viszont van nála süti és cukorka. Ha kettessel kijösz tőle, akkor úgy érzed, hogy helyed van a MTA Jogtudományi Intézetében.

Sz.Márton # 2009.08.27. 19:05

Reá gondoltál, mert még mindig Péter O.

http://www.uni-miskolc.hu/…v_petero.htm

Sz.Márton # 2009.08.27. 19:10

Péntek ügyben sokat olvastad a Robinsont!!!

iustinianus # 2009.08.27. 19:59

Kedves leendő levelezős elsősök!
Benneteket csak Dr. Szabó Béla fog tanítani római jogból, én még csak hírét sem hallottam a Péntek/Péter Orsolyának Debrecenben, pedig most végeztem az első évet. Lehet, hogy nappalin tanít, de a levelezősöket biztos, hogy nem. Dr. Újvári Emese tanít még római jogot, de ő csak vizsgáztatja a levelezősöket, előadást csak nappalisoknak tart. Érdekes, hogy Dr.Szabó Béla minket nem akart rávenni, hogy vegyük meg a könyvét, csak az ajánlott irodalom között említett egy P. Szabó Béla által írt, Miskolcon kiadott könyvet(bár itt megemlített néhány Rómával kapcsolatos kalandregényt is!). És ami lehet, hogy meglepő: minden előadás anyagát felteszi a kari honlapra, úgyhogy semmit sem kell külön megvenni!Ő diákat készít, és azokat vetíti ki minden előadáson, és persze még kiegészíti ezzel-azzal, amit aztán számon is kér a zh-kon és a vizsgán. Szóval érdemes részt venni a konzultációkon!

timi36 # 2009.08.27. 20:05

Még be kell szereznem egy diktafont...mert vezetek 2x4,5 órát minden konzultáció alkalmával, addig is hallgathatnám és legalább nem unatkoznék...:)

iustinianus # 2009.08.27. 20:16

A diktafon nagyon jó ötlet, mert én például így szoktam tanulni. Egyszer rámondom az összes tételt és persze a beugró kérdéseket, aztán hallgatom napközben, vezetés közben, még bevásárlás közben is a fülemben van a fülhallgató. Sokkal könnyebb így elsajátatani a tananyagot, mert az állandó olvasástól elfárad a szemed, este pedig szépen elalszol rajta...

iustinianus # 2009.08.27. 20:57

Egyébként csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy Dr. Szabó Bélánál is 2,5 óra egy vizsga. Egyszerre 5 embert vizsgáztat, és ha valaki megakad a saját beugró kérdésével, vagy a tételben, akkor tovább dobja a labdát és mindenkinek tudni kell mindent! Közben porig aláz, és úgy érzed, hogy te vagy a leghülyébb ember a világon, hogy nem tudtál válaszolni az általa feltet "borzasztóan egyszerű" kérdésre, közben látod a világfájdalmat az arcán, hogy ezt a csodálatos Római jogot újra és újra megszentségtelenítik ezek a mihaszna joghallgatók,mert hát ez a leggyönyörűbb az egész jogtörténetben, nem, nem, inkább az egész világon.... Közben furcsa, egyszerű ember számára megmagyarázhatatlan jeleket rajzol a vizsgalapra a neved melletti rublikába attól függően, hogy mennyire kimerítő választ adtál a kérdésére. A vizsgalap 2,5 óra mulva úgy néz ki, mint egy képregény. Aztán nagyot sóhajtva felemeli a magasba az indexeket, egyenként, úgy mintha olvasni akarná az arca elé tartja, de nem olvas ám! Ott a levegőben beírja a jegyet, úgy hogy senki más ne lássa, csak ő, még az a fránya pók a falon, na még ő se leshesse meg... Aztán viszont látásra! Kint az ajtó előtt aztán mindenki lélegzetvisszafolyatva kinyitja az indexet, 320-as vérnyomással...... és úgy örül a kis elégségesnek, mintha megnyerte volna a lottó ötöst!!!!

timi36 # 2009.08.27. 21:16

Ez nagyon jól hangzik!:)
Akkor nagyon sokat fog csiszolódni a lelkivilágom még azt hiszem:) Hát ez meglehetősen nagy kihívásnak néz ki, de most persze nagyon lelkes vagyok:) Biztos lesz még olyan este amikor vigasztalásra szorulok, majd akkor se felejts el pár vidám sztorit előadni, na és persze elárulni újra hogy nem csak én vagyok a világ " leghülyébb embere":)Persze csak ha úgy érezném....

Ancsi18 # 2009.08.28. 11:17

Sziasztok!
Timi!Én is ugy tudom, hogy szeptember 2.-án lesz 13 órától a beiratkozés.Ott találkozunk :)

Ancsi18 # 2009.08.28. 11:19

A szállással egyébként még énis bajban vagyok...

Impossible # 2009.08.28. 15:08

"szeptember 2.-án" helytelen, ugyanis nem kell pont a 2-es után. Helyesen: szeptember 2-án
(És: 2009 nyarán - itt sincs pont)

timi36 # 2009.08.28. 15:51

Na végre Ancsi! A szállással kapcsolatban akkor még beszélünk, mert ha nem lesz mód a kollégiumokban aludni, akkor össze kéne fognunk és úgy keresni szobát. De én még reménykedem abban ,hogy majd a beiratkozáskor kapunk némi felvilágosítást a lehetőségekről...

Ancsi18 # 2009.08.28. 16:06

Kedves Impossible!
Tőled mindig tanul az ember valami újat.Remélem nem túl sok a hiba ebben a pár soromban, ha mégis javíts ki.Köszönöm.

Ancsi18 # 2009.08.28. 16:10

Timi, én is ebben bízok :)De ha van ötleted, akkor szólj.

lacirek # 2009.08.28. 16:21

Sziasztok

Egy szállás lehetőséget sikerült eddig kideríteni (nem is nagyon nézelődtem)A MÁV Baross Gábor oktatási központjában vannak fürdőszobás és fürdőszoba nélküli szobák (2-3 ágyasak)a fürdőszobával ellátott 3400/fő, amihez nincs fürdőszoba, az 2900/fő/éj. Ebben már az "IFA" is benne van.természetesen van közös fürdőszoba is, amit lehet használni.
Jelenleg ennnyi.
Lacirek

ui.:Ez a lehetőség nincs messze az egyetemtől, Debrecenben van a Faraktár utcában.

timi36 # 2009.08.28. 16:39

Lacirek!
Ez nagyon rendes tőled!:)
Akkor megnyugodhatunk, hogy legalább lesz hol aludni, ha a kollégiumban nincs erre lehetőség! Addig is köszönjük, 2-án találkozunk...:)

zsoleszreg # 2009.08.28. 19:39

Ma kibuliztam a melóhelyen, hogy másodikán elengedjenek, hát nem rázta őket a nevetés, és nem volt természetes a mosolyuk! :D
Remélem a tanulással nem lesznek ilyen nehézségeim.
Amúgy köszönöm mindenkinek az infókat. Amikor az előző két diplomámon ügyködtem, én is így meséltem az elsőéveseknek, hogy mit merre, most meg nekem mesélnek. "Amit adsz, azt kapsz!"
Az információs tőke, néha többet ér az anyagi tőkénél! :D
Summa summarum köszi mindenkinek az infókat!

hugika01 # 2009.08.28. 20:24

Sziasztok! Dr Szabó Béla dékán úr véleményem szerint egy nagyon rendes, emberséges ember. Nagyon kell tudni nála, vízválasztó lesz a római jog. Ez az én véleményem róla. Voltak olyan csoporttársak, akiknek teljesen más volt a meggyőződése, nem szerették, esetleg rettegtek tőle.A célom nem az elriasztás!Nehéz- komolyan kell venni, tanulni kell. Remélem, az első év végén is sokan lesztek még,akik jogászok akarnak lenni-és lesztek is. Szívből és őszintén kívánom mindegyikőtöknek. A Magyar jogtörtének tanárnőtök ha jól gondolom, Dr Balogh J. tanárnő lesz. Róla is csak jót tudok írni . A tanárnő tüneményes, empatikus. Tudni kell nála-nincs pardon. Ha nem tudsz , ismételsz. Az egyetemes jogtörténetről emlékeim tulajdonképp jók.Én ezt a tárgyat nem szerettem, de megküzdöttem:)Ez a 3 tárgy vízválasztó, tanulni kell! Fel kell kötni azt a bizonyosat. Menet közben látjátok majd igazán át, tényleg kemény tanulásra készüljetek.

hugika01 # 2009.08.28. 20:26

Elnézést, nekem mindig dékán úr fog a nyelvemre csúszni-már nem az.

hugika01 # 2009.08.28. 20:31

Na annyit még : nem volt célja a saját jegyzet "megvetetése" , nem mondta sosem. A történeti részt nem szorgalmazta. (bár nem most voltam nála vizsgázni..)Igen, a dia a honlapról letölthető.

timi36 # 2009.08.28. 20:59

Voltak akik esetleg többet hiányoztak és mégis boldogultak? Vagy ez kizárt? Erről tud valaki esetleg? Tehát ha valaki nagyon tanul, de nem mindig tud elmenni...:)

iustinianus # 2009.08.29. 11:15

Kedves Timi!
Persze, hogy van olyan, aki nem tud mindíg részt venni a konzultációkon, de akkor a többiek jegyzetéből ki kell egészíteni a diákat, amiket letöltesz majd. Nálunk is vannak olyanok, akik nagyon messze laknak és nem tudnak ott lenni minden előadáson, vagy épp a munkahely nem enged el valakit... Bár a római jog szombatonként szokott lenni. Tehát a lényeg, hogy TANULNI kell!!! És komolyan venni, mert ismerek olyan hallgatót, aki már 6 éve szenved a római joggal (ez nem vicc!!!), de sokan 2-3 éve járnak már és még mindíg nincs meg nekik!Ez azért is gáz, mert ha, nincs meg az első féléves vizsgád, akkor nem veheted fel második félévben, tehát nem szigorlatozhatsz belőle. Ha nincs meg a szigorlat, akkor nem veheted fel a polgári jogot, stb... Tehát éveket csúszhatsz miatta! de így vannak sokan a magyar alkotmány és jogtörténettel, illetve az egyetemes állam- és jogtörténettel, ennek a kettőnek pedig együtt kell meglennie ahhoz, hogy másodévesen felvedd a ráépülő tárgyakat! Tehát már az első konzultációtól kezdve kezdjetek el gőzerővel tanulni, mert a vizsgaidőszak kevés lesz rá!