Végrehajtási jogi fórum

Trysii # 2010.01.31. 15:58

Tanácsot szeretnék kérni cég vs. cég peres üggyel kapcsolatban.

Ott tart az ügy, hogy másodfokú jogerős BH van a kezünkben, amely az alperest fizetésre kötelez. Ő azonban nem fizetett, azonnali beszedési megbízással sem lehetett a követelt összeget egyik bankszámlájáról sem leemelni, ezt követően ügyvédi fizetési felszólítást küldtünk nekik, melyben kilátásba helyeztük a felszámolási eljárás megindítását, amennyiben 15 napon belül nem fizettek. Nem tették.
A cégjegyzékben már egy végrehajtás megindítására utaló bejegyzés van az alperes cége ellen.

Mi lenne a legjobb megoldás ebben a helyzetben? Hogyan lehet, ha egyáltalán be lehet vasalni a lóvét rajtuk?
Kérem a segítségeteket, mit érdemes lépni? Végrehajtás, vagy felszámolási eljárás megindítása? Utóbbi ha jól tudom további 75e forint invesztíciót jelent a nyertes felperesnek. A végrehajtás milyen költségekkel jár? Melyik eredményesebb vajon?

Elég ramaty érzés azt látni, hogy gyakorlatilag még jogerős BH-val a kézben is úgy tűnik, hogy futhat a felperes a pénze után ebben az országban.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.01.29. 12:43

hadd kérjem ki a véleményeteket egy kérdésben :)

Kolléganőm leírta az esetet és ezt igyekszem továbbítani:

"A" cég kiállította a számlát, "B" cégnek megküldte, "B" cég nem akar fizetni, a számlát visszaküldte, és állítólag nem vezette be a számlát a könyveibe. "A" cég bevezette a kiállított számlát a könyvelésbe és befizette utána az áfát.

"B" céget időközben végelszámolják, de még végzéssel nem törölték és az adószáma sincs felfüggesztve, ugyanakkor "A" cég kifutott a hitelezői igény bejelentésére kapott 40 napból, ami augusztusban járt le.

Kérdés: hogyan tudom a tartozást behajtani?
Inkasszó, fizetési meghagyás, hogyan akasztom meg a végrehajtást?

végrehajtó1 # 2010.01.17. 19:29

Kérje a végrehajtás felfüggesztését.
Hátha sikerül.

A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal

A bíróság a végrehajtás felfüggesztése tárgyában 15 napon belül dönt és a felfüggesztést azonnal közli a végrehajtóval.

Ronesz # 2010.01.17. 18:40

Üdv.A segitségét szeretném kérni.Folyik egy végrehajtás ellenem.Örökösödési igény testvérem a vh.kérő.Osztálos egyezségből fennmaradó jogerős tartozásról van szó.Időközben előkerült azonban egy végrendeletnek tekinthető irat,mellyel birósághoz fordultam(keresetlevél).Tárgyalás már kivan tűzve,de jópár hét még.A vh.-t addig valami úton-módon felfüggeszthetem?Mivel a végrendelet szerint a vh.-kérő az adósom,és nem forditva.Ügyvédem szerint csak az első tárgyaláson lehetséges.Viszont ha a vh.-t elrendelő birónak becsatolom?Elöre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.01.16. 21:43

jasmyn00-nak írtam az előző sorokat:)

Abacs # 2010.01.16. 20:39

Köszönöm a kimerítő választ.Egy picit más a történet. Volt egy 2004-es korábbi határozat,aminek alapján indult a végrehajtás tavaly. Ez a korábbi hározat meg lett változtava most visszamenőlegesen a per kezdetétől (2 éve kezdődött),és jogerős lett. Ezek szerint akkor jobb,ha felkeresem a végrehajtót és egyeztetek vele,hogy a végrehajtást kérő követelése megszűnt.Vagyis,hogy a bíróság azt megszüntette.

Csak még egy kérdés a tisztánlátás miatt.Ha korábban történt egy végrehajtás,kifizettem a végrehajtási díjat is, de most annak a korábbi végrehajtásnak is a jogalapja megszűnt, akkor a végrehajtó munkadíját és az illetéket vissza lehet-e követelni a végrehajtást
kérőtől?

Ez a történet azért elég fura. A végrehajtónak illik szerintem tájékozódni,hogy az a követelés jogos-e vagy nem.Az én esetemben tájékozódott és nagyon korrekt volt.Ő is látta szerencsére,hogy a vh lap is tele volt hibával és az összegszerűség sem stimmelt.így most nem is lehet szó követelésről,hiszen most a végrehajtást kérő tartozik nekem valójában.

végrehajtó1 # 2010.01.16. 18:17

A végrehajtás kérőnek a felelőssége és kötelessége a követelése csökkenését vagy meg szünését bejelenteni a végrehajtónál.A végrehajtó nem ellenőrzi ellenőrizheti hogy jogos e vagy sem, ha azt a bíróság állítja ki.
A jogtalanul levont összeget a végrehajtáskérőtől kell követelni perben valamint kérni kell a végrehajtás megszüntetését.(végrehajtás megszüntetése iránti per).
De végrehajtási kifogást is benyújthat a bíróságon ez ügy ben.
Valamint a vh-hoz is be kell csatolni hogy a tartozást megfizette.
Ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy a végrehajtandó követelés alaptalan, azt már teljesítették, vagy egyébként megszűnt, a végrehajtó a bizonyítékra utalva felhívja a végrehajtást kérőt, hogy 15 napon belül nyilatkozzék a követelés fennállásáról.

jasmyn00 # 2010.01.16. 13:18

Tisztelt Jogászok!

A következő kérdésem lenne. Egy elvesztett bírósági perben a másik fél felé 560.000 Ft tartozásom volt. Mivel ezt nem tudtam kifizetni, az illető végrehajtást indított ellenem.2008. április 9-én tudtam kifizetni az összeget, egyösszegben, erről elismervény készült. Ezen felül 2008. április 10-én kifizettem a maradék ( végrehajtó által meghatározott) 107.000 Ft-ot. Szintén elismervény ellenében az illetőnek kifizettem. A második elismervény végére oda van írva, hogy kéri az illető a VÉGREHAJTÁS MEGSZÜNTETÉSÉT! Ennek ellenére az illető feljelentett, hogy a második elismervényen nem az ő aláírása szerepel, hanem én hamisítottam alá. Az ügy vége: írásszakértő 100%-ban aláírónak az illetőt nevezte meg. Ennek ellenére a rokkant nyugdíjamból továbbra is a több mint 600.000 Ft tartozás részleteit tiltatta le és vonatja a végrehajtó. Azt is tudom, hogy az illető a végrehajtó javaslatára jelentett fel. Kérdésem, mivel az eljáró bíróság felé megtettem a szükséges fellebbezéseket, és a bíróság arra nem méltatta az ügyet, hogy annak utána nézzen, hogy valóban ez történt a rendőrségi nyomozás során,hogyan tudnék tovább lépni, és bizonyítani a jogtalan levonásokat. Visszakaphatom e a jogtalanul felvett, tőlem levont pénzeket ( természetesen kamatostól ) és kérhetek e ebben az esetben mind a végrehajtótól, mind pedig az illetőtől kártérítést????
Nagyon megköszönném a gyors válaszukat, ha ez lehetséges.

Köszönettel, Jasmyn

Abacs # 2010.01.15. 18:52

Tisztelt Jogászok!

Azt szeretném kérdezni,hogy ha tartásdíj perben a végrehajtást kérő elindította a végrehajtást,tehát az folyamatban van, de közben jogerősen leszállították a tartásdíjat és így megszűnt a jogalapja a követelésnek, és így túlfizetés lett még korábbra visszamenőlegesen is, akkor ki fizeti a végrehajtót?
Tehát végrehajtás ugyan elindult a visszamenőleges 6 hó különbözetre,de csak a tulajdoni lapra bejegyzés történt meg.A jogalapot viszont megszűntette a bíróság jogerősen.

végrehajtó1 # 2010.01.14. 17:02

Izabella Maria

Kérjen végrehajtást

ddave # 2010.01.14. 15:22

Üdv. Mindenkinek!
önhibámon kívül,nehéz helyzetbe kerültem.elmentem kezesnek,és most rajtam követelik az összeget,amit az illető nem fizet.2millió forintról van szó.én nem tudok fizetni,az ismerősöm meg nem fog szerintem.
van egy öreg 1979es évjáratú Opelem amiről lejárt a műszaki vizsga,és van egy öreg vw golfom is 1981-es évjáratú,ami ideiglenesen ki van vonva a forgalomból.az lenne a kérdésem,hogy a végrehajtó elvesz ilyen öreg roncs autókat is?csak azért kérdezem,mert tervben van mindkét autó felújítása.de ha ezeket is elárverezik,akkor 10 fillért nem költök az autókra.
még egy kérdésem lenne.van még egy autóm,szintén öreg.ez van napi használatban.ha végrehajtás folyik ellenem,mik a feltételei,hogy eladjam az autómat?az autókkal kapcsolatban nem kaptam még semmilyen papírt a végrehajtótól.
előre is köszönöm a választ.

Izabella Maria # 2010.01.14. 15:12

Üdv. Mindenkinek!
Remélem tudnak nekem segíteni:
Egy Felperesként megnyert jogerős ítéletben foglaltak - amely az Alperest (önkormányzat) bizonyos összeg megfizetésére kötelezi 15 napon belül - betartatására milyen jogi vagy egyéb eszközök állnak rendelkezésre?
Magyarán, mit tudok tenni, hova fordulhatok, ha az Alperes a megszabott határidő letelte után sem tesz eleget az ítéletben foglaltaknak?
Előre is köszönöm válaszukat!

végrehajtó1 # 2010.01.13. 11:51

Olvasgassa vissza a fórumot minden le van írva többször is.:)

hajnalka1980 # 2010.01.13. 10:49

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérnék, van egy vodafonos behajtásom már felét befizettem még 70ezer forint van fennmaradva. a férjem elvesztette munkahelyét én pedig gyeden vagyok 14 hónapos kislányunkkal a behajtó cég(creditexpress) kiküldte a levelet hogy egyössz. fizessem be de sajnos nem tudom. Mit várhatok? a polgári perrel fenyegetnek.
Köszönöm a segítséget.

agnes111 # 2010.01.12. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy hazánkban a szóbeli megállapodásnak mennyire van súlya? Tehát ha szóbeli megállapodással lett megegyezve és tartoznak nekem, van e módom a törvény segítségével behajtani a pénzt?

A válaszokat előre is köszönöm

katarzis # 2010.01.10. 17:26

köszönöm a válaszokat. marad a rendőrségi feljelentés.

végrehajtó1 # 2010.01.10. 11:02

nem

ObudaFan # 2010.01.10. 11:01

Ha közjegyzői okiratba foglaljátok a tartozást, igen. Ha nem, akkor nem.

katarzis # 2010.01.10. 10:53

Tisztelt forumozók!

Szeretnék tanácsot kapni...
én egy kereskedelmi cégnek vagyok a képviselője. élelmiszer szállítással foglakozunk. nagykerként szolgálunk ki vevöket. Amiről miatt kérném a segitségüket... van egy aktuális problémánk. átutalásra adtunk ki árút 14napra.. átutalási szerződést kötöttünk ami tartalmazza, hogy amig nem fizeti ki az árút addig a cégem tulajdona az árú. A szerződéshez tartozik egy polgári személy kezesként kinek személyi okmányai fénymásolva lettek. a vevő elismeri a tartozását,DE nem tud fizetni. a bolt bezárt, az árú sehol. a bolt 2 hónapot volt nyitva. milliós összegről van szó. A kérdésem, hogy végrehajtás, behajtás megtörténhet e birósági határozat nélkül?
Előre is köszönöm válaszukat.

Big Joe # 2009.12.30. 18:17

Azután érdeklődnék,hogy ha volt egy sikertelen végrehajtás az adóssal szemben,akkor milyen időkorlátok vannak arra,amin belül újra kell próbálkozni? Egyáltalán van-e időkorlát?
Kb. 1 éve volt egy sikertelen kísérlet, a végrehajtó nem tudott mit behajtani az illetőn,mert nem az ő nevén vannak az ingóságok,és ingatlan.Jött már egy levél is az Államkincstártól,hogy nem behajtható rajta.
Milyen lehetőségeim vannak,hogy valahogy visszaszerezzem a pénzt a csalótól? Sajnos átvágott bennünket és csak nevet rajtunk (is).

érdeklődés # 2009.12.30. 18:11

Problémám a következő:
Egy társasházat építő Kft.-t (Eladó) képviselő ügyvéd elmulasztotta a Vevők részére földhivatalhoz benyújtani egy társasház több teremgarázs beállóhelyére a Kft. tulajdonjog bejegyzési engedélyét.

• A problémáról csak 2009. januárban értesültünk az Eladó elleni ingatlanvégrehajtás becsérték közlése kapcsán. Birtokbaadások 2006-ban megtörténtek!!!
  • Ekkor (2009. febr.-márc.) a károsultak azonnal felvették a kapcsolatot ügyvédnővel. Máig érthetetlen, hogy történhetett meg, hogy a lakásokra benyújtotta a Földhivatalhoz a papírokat, míg a garázsra nem.
  • 2009. februári dátummal a Kft. tulajdonjog bejegyzési engedélyét beszereztük.

Földhivatalhoz benyújtottuk. Tulajdonjogi határozatokat megkaptuk.

• Ezt fellebezte meg a végrehajtó iroda most. Mivel időközben az Eladó tulajdoni hányadára végrehajtási jogok lettek bejegyezve, így a késedelmesen benyújtott engedéllyel Földhivatal a Vevők tulajdonjogát végrehajtási joggal terhelten jegyezte csak be.

Mit tehetünk? Kamarai panasz? Végrehajtási jog törléséért lehet valamit tenni? Mi a legcélszerűbb?

Előre is köszönöm!

miss x # 2009.12.18. 08:27

Értem! Köszönöm!

ObudaFan # 2009.12.17. 12:42

Inkább hetek.

miss x # 2009.12.17. 12:34

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Azt még meg tudnátok nekem mondani,hogyha ma kértem a végrehajtót levélben az autó vh. alá vonására,akkor kb. mennyi idő múlva kap az adós erről tudomást?Csak kb. kérdezem.Kb. hetek,vagy hónapok?

Csirke Gábor # 2009.12.17. 11:42

végrehajtási kérelmet valahonnan lehet letölteni a netről?