tulajdoni lap

drbjozsef # 2025.01.21. 16:34

A mondat első felével egyetértek, de az indoklással nem : eddig is pénzbe került 2-nél több tulajdoni lap, egy oknyomozó újságíró ennél azért többet nyálaz át valszeg, és fizet is érte. Mondjuk ez is drágább lett, de sebaj. Ettől nem nehezebb, legfeljebb kicsit drágább.

És még csak az sem lenne baj, ha nem lehet ingyen lekérni egyet sem : itt az undorító csak a szokásos kommunikáció : álhír minden ami, szerint eltörlik. Ja, nem törölték el.

recece # 2025.01.21. 15:08

Egyre undorítobb ez az örszág,nyilván az a cél,hogy ne lehessen kideríteni kinek a tulajdonában vannak az elmutyizott ingatlanok.

eulimen # 2025.01.21. 13:21

hát ez hatalmas becsalis lehúzás lesz, mert a Földhivatal Online-on továbbra is ott virít hogy hány ingyenes lekérdezésed van, de a helyrajzi szám beírásakor nem csekkolja le, hogy egyébként jogosult vagy-e.
Kérdezd le ingyen, aztán fizesd utólag a háromszorosát, mert a földhivatal naplózza.
És igen, q jó, hogy ha már ilyen lehúzast vezetnek be, egyenesen kommunikálja a kormány.
Az meg ugye pláne irreális elvárás a kormánytól, hogy ha ez a jogszabály, akkor TÉNYLEG csak a saját tulajdonú helyrajzi számánál virítson az ingyenes funkció...

drbjozsef # 2025.01.21. 13:11

Egyébként, ha jól értem a cikket, az ingatlanos csak elektronikusan kérhet le tulajdoni lapot - ahogy eddig is, fizet érte -, de személyesen nem, arra csak a jogosultaknak van lehetősége. Ennek mégis mi a fene értelme van?
(mármint azon kívük, hogy pénz, pénz, pénzecske... ja, nem. Itt még az se.)

drbjozsef # 2025.01.21. 13:06

Magyarul, a kettő ingyenes letöltés nem szűnt meg, csak lekorlátozódott arra, hogy a saját ingatlanomról kérhetem csak le.
Jól értem?
Nájsz. Nem hazudik ez a LézerJani, csak nem bontják ki az igazság minden szirmát, hogy egy klasszikussal éljek. "Álhírek", mi?

eulimen # 2025.01.21. 12:59

Tény, hogy az eddigi törvényhelyről (1996. évi LXXXV. törvény) eltűnt az évi két ingyenes lekérdezés magánszemélyek részére, mivel azt az új Inytv. hatályon kívül helyezte.
Az új törvény (2021. évi C.) ezt tartalmazza:
91. szakasz (2) "Az elektronikus szemle és teljes tulajdonilap-másolat lekérdezése során személyes díjmentességet élvez
[...]

1. a természetes személy a tulajdonában álló ingatlanra vonatkozóan évente két alkalommal.

[...]
(7) Amennyiben az ingatlanügyi hatóság megállapítja, hogy a díjmentes lekérdezés jogalap nélkül történt, a lekérdezőnek bírságként a tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatás díjának háromszorosát kell megfizetnie.
(8) A (7) bekezdésben meghatározott jogsértés esetén a figyelmeztetés kizárt."

drbjozsef # 2025.01.21. 12:03

De ha már tulajdoni lap.

Nem értem én ezeket a cikkeket. Mi az, hogy jogosulatlan tulajdoni lap letöltés? Hát ez nem egy közhiteles, nyilvános nyilvántartás?

https://www.penzcentrum.hu/…ajok-1173342

drbjozsef # 2025.01.01. 08:58

Exkluzálnom kell magam a kedves olvtársak előtt.
Ma beléptem a Földhivatali portálba, és ott volt a két ingyenes lehetőség. Ezek szerint tényleg elhasználtam valamikor tavaly, csak hát már nekem is hanyatlik a szellemi képességem ezek szerint... nem rémlik, mikor, és mire használtam el. Van ez így.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.24. 10:34

Van egy ötletem, doktor: nyomd meg azt a fizetés gombot. Hátha.

eulimen # 2024.12.23. 18:56

@drbjozsef
1996. évi LXXXV. törvény 31. szakasz (2) "Természetes személy számára évente két alkalommal díjmentes az elektronikus dokumentumként szolgáltatott hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése"
A földhivatal naptári éves ciklusban számol.
Ez nagyon érdekes... ha biztos vagy benne, hogy az ügyfélkapu felhasználóneved hozzád mint természetes személyhez tartozik, akkor ebben a hibában az informatikai üzemeltető fog tudni segíteni.

drbjozsef # 2024.12.23. 17:37

eulimen,

Biztosan nem kértem le idén, és most megnéztem a párom ügyfélkapuját, neki sincs ingyenes lehetősége, ő meg pláne nem kért le idén.
Tavaly decemberben talán kértem le, az 1 éven belül is lehet, de szerintem ez naptári év.

eulimen # 2024.12.23. 15:20

@drbjozsef
a rendszer számolja, hogy hányszor vetted igénybe az évi 2x hiteles tulajdoni lap lekérdezést. Ha a funkció mellett (teljes / szemle) ár van, akkor már kimerítetted (ha nem te, akkor valaki a nevedben) az évi 2-t. Ha még van a kvótádból, akkor ingyenesként mutatja.
Ahol (eggyel visszább) az "ingatlan keresése" menünpont van, ott a "lekérdezett dokumentumok" pontban, megnézheted, mit kérdeztél le az elmúlt 6 hónapban. Az ennél régebbi lekérdezések már nincsenek tárolva, és a naplózásuk sem lekérdezhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.23. 10:24

Nem hiteles tulajdoni lap valóban nincs már. (Annak megszüntetése volt az első - burkolt - áremelés. Arra jött rá ősszel a nyílt.)

drbjozsef # 2024.12.22. 13:16

Nézem most a tutorial videót, ott négy kategória van (Ingatlan leíró adatai, E-hiteles tulajdoni lap másolat, Nem hiteles tulajdoni lap másolat, Térképmásolat), még most 2024-es videóban is. Az elsőben van 20, a harmadikhoz 2 ingyenes lehetőség.

De ha én most belépek, nekem csak 3 kategória van, a nem hiteles teljesen hiányzik.
Rémlik, hogy szó volt róla, hogy ez megszűnik, és akkor fel is kérdezték az illetékest, hogy mi lesz az évi két ingyenessel, asszem Lézer Jani mondta, hogy persze hogy megmarad. De hol?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.21. 07:56

Januárban tudom megmutatni. :)

drbjozsef # 2024.12.21. 07:16

Biztos én vagyok a béna, de nekem nem ajánlott fel semmit.
Ha a Teljes(4800Ft) opciót választom, akkor már küldd is a fizetési oldalra.
A díjmentes (20db/év) opcióban meg csak a tullap fejlécét mutatja.

drbjozsef # 2024.12.19. 06:54

Köszi a válaszokat. Este megnézem.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.19. 06:49

A fizetésnél ajánlja fel.

Szomorú örökös # 2024.12.19. 06:22

drbjozsef

Nekem még nem olyan régen ősszel volt lehetőségem ugyanazon portálon, ki is használtam! :-)

drbjozsef # 2024.12.19. 06:00

Lehet, hogy én vagyok béna, de nem találom a földhivatal onlineon az évi két darab ingyenes tulajdoni lap lekérési lehetőséget.
Már nincs ilyen rubrika, amit választhatnék.

Ugyanakkor, ha jól látom, a hatályos Díjtv. szerint (1996. évi LXXXV. törvény 31.§ (2)) továbbra is megilletne ez a lekérdezési lehetőség.
Létezik még?

MajorDomus # 2019.03.27. 22:02

Ebből él a lakásmaffia

ancsa06 # 2019.03.26. 21:08

Kedves lajcsó,
nagyon köszönöm a választ!

lajcsó # 2019.03.26. 20:30

"Mire terjed ki az adatot lekérők "naplózása"?

"A naplóban rögzített adatok a következők:
természetes személy azonosító adatai
lekérdezett ingatlanadatok
igénybevett szolgáltatás típusa
dátum" (Földhivatali Portál)

MajorDomus # 2019.03.26. 18:23

Elég baj az!

ancsa06 # 2019.03.25. 18:47

Köszönöm szépen a gyors választ!
További szép estét: Ancsa