gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2014.10.14. 05:35

Elektrodoki

Az nem neked szólt, alighanem nálam ne a te hozzászólásod volt fölül.

Neked: kell fizetni a köztes időben, ha a bíróság egyébként külön nem rendelkezett a végrehajtás felfüggesztéséről. (Mindig mindenkinek mondom, hogy azt külön kérni kell.)

rollen2 # 2014.10.13. 23:35

Tisztel Szakértök!
Édesanyám 19 éve nevel egyedül. Édesapám soha nem fizetett gyerektartàst. Behajtani sem sikerült, mivel nem volt bejelentett munkahelye és a nevén sem szerepelt semmi.Most kint él Amerikában.A kérdésem az lenne, hogy valamilyen módon lenne-e lehetöségünk az elmaradt összeget behajtani rajta vagy csak siman megùszhatja mivel el mùltam 18 éves?Azt hallottam, hogy ha valamilyen tulajdon lenne a nevén(pl.: ingatlan), eladásra kerülne és az évek alatt összegyült összeg minket illetne, bár nem tudom, hogy ez így van-e valójában. Köszönöm a válaszukat!

Elektrodoki # 2014.10.13. 19:16

Mármint a jogerőssé válás lehet akár több hónap is.

Elektrodoki # 2014.10.13. 19:13

Kedves ObudaFan!
Ha nem nekem szólt az alábbi válaszod, akkor vedd kérlek tárgytalannak amit írok.
Ha nekem szólt, akkor ismételném, hogy megszületett az elsőfokú ítélet (ma). Nem kell tovább fizetnem rokontartást. Írásban ezt gondolom 2 hét múlva kapom meg írásbeli indokolással. A kérdés arra irányult, hogy a köztes idő alatt kell-e fizetni tovább. A mai elsőfokú és a majdani jogerőssé váló ítélet közötti időszakban.
Köszönöm reagálásod. (Ami lehet több hónap is.)

ObudaFan # 2014.10.13. 18:38

Az első diplomáig, de foszabály szerint legfeljebb 25 éves koráig.

Elektrodoki # 2014.10.13. 16:38

Tisztelt Szakértők!
A tanácsukat szeretném kérni. Elsőfokon a bíróság megszüntette a rokontartás fizetési kötelezettséget, mivel a gyermek otthagyta a nappali egyetemet, átment levelezőre és augusztustól munkahelye is van már, dolgozik. Valamint két kiskorú gyermeket nevelünk feleségemmel, minimálbér a jövedelmem, ezekre is tekintettel volt a bíróság.Mivel ez még nem jogerős ítélet, nem tudom hogy ilyenkor kell vagy nem kell fizetni tovább a rokontartást a jogerős ítéletig. Sajnos nem jó a viszony az anyukájával, nem szeretném ha végrehajtást indítana. A nagy gyermek elzárkózik a kapcsolattartástól, így nem is tudom vele ezt megbeszélni.Előre is köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2014.10.09. 08:53

Beadtuk a keresetet az érdemtelenségre, a bíró nő azt mondta az apának hogy örüljön neki hogy ilyen okos fia van, lefolytathatja a pert de a vége úgyis az lesz hogy fizetni kell apának a rokontartást. Mit lehet ilyenkor tenni?

Lehet fellebbezni.

ObudaFan # 2014.10.08. 11:22

Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől - figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is - nem várható el.
A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

ObudaFan # 2014.10.06. 11:32

Valószínűleg nem. Ha van jogerős ítélet a tartásról, akkor végrehajtást kell kérni, ha nincs, akkor pert kell indítani.

Dánesz # 2014.10.06. 10:08

Üdv!

Betöltöttem a 18 évemet,iskolarendszeren belüli esti tagozaton tanulok családi pótlékra jogosult vagyok,az apám kijelentette,hogy nem fizet tartásdijat!Megteheti ezt???
Köszönöm

ObudaFan # 2014.09.25. 09:49

Ha betöltötte a 18-at, akkor elég jó eséllyel. PErt kell indítani.

babyface.nagy # 2014.09.24. 18:16

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy olyan esetben amikor a gyerek ön szántából nem jár közép iskolába (el is tanácsolták), kritikán aluli a viselkedése a szülőkkel, nagyon rosszak az iskolai eredményei, valamint a következő iskolánál is hasonló problémák lépnek fel, ilyen esetben meg lehet-e szüntetni a gyerektartás fizetését, és mi ennek a módja.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2014.07.12. 14:41

magdaszabo

Hát fordulj a fenntartóhoz.
Egyébként ha nem az eltartónak felróható a kapcsolattartás hiánya, akkor pedig érdemtelenségre hivatkozva jó eséllyel lehet a tartásdíj megszüntetését kérni a bíróságtól.

ObudaFan # 2014.07.12. 14:40

Akkor tárgyilagosan: kell fizetni rokontartást főszabály szerint.

szalta # 2014.07.11. 16:54

Lehet, de akkor tárgyilagosan szóljon.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.11. 16:49

Hölgyem... És azért van ott tudás is.

szalta # 2014.07.11. 16:45

Tisztelt Pazs,
Ön nem tudja, mi áll az ügy mögött, itt választ kérek, nem az Ön "Te jó ég..." vélemenyét, amihez ugyan joga van, de hát tudás nélkül itélkezik, tisztelt Uram.

magdaszabo # 2014.07.11. 15:53

Tisztelt Szakértők!
Mit lehet tenni, ha egy iskola nem ad információt a rokontartást fizető szülőnek arról, hogy tanul-e még a gyereke? Az új Ptk. szerint ez kötelező lenne, nem? Arra hivatkoznak, hogy nem ő a gondozó szülő. Ilyen felnőtt embernél már nincs is, a "gyerek" már nagykorú. Azt mondták, hogy kérdezze meg a gyerekét, de vele sajnos már nincs kapcsolata. Köszönöm a választ előre is.

pazs # 2014.07.11. 13:40

Te jó ég, te azt gondolod, hogy mivel kap rokkantsági járadékot a fiú, az apjának már nem kéne eltartania, hiszen képes rá, mert elég a rokkantsági járadék a megélhetéséhez?
Amúgy a rokontartás nem jövedelem.

szalta # 2014.07.11. 11:08

Köszönöm válaszát,
de még mindig nem értem egészen a dolgot.

Nos, a rokontartás jövedelmenek bizonyul? Én úgy tudom, annak.

A rokkantsági járadék 2014-re való jogosultságának feltétele, hogy az illetőnek nem lehet adott időpontban keresőtevékenysége, nem részesülhet rendszeres más pénzbeli ellátásban, és nagyon lényeges a jogosultságszempontjából, hogy meg kell lennie minimum 1095 napnyi biztosított jogviszonynak.

Ez itt párhuzamosan mehet? Tehát az állam is fizet, az apa fizet rendszeresen...

Köszönöm.

ObudaFan # 2014.07.06. 20:38

A bíróság állapítja meg. És ilyen helyzetben nem lehetetlen, hogy egész életében.

szalta # 2014.07.04. 09:15

Köszönöm válaszát,
de azért lenne még nem tiszta számomra a dolog.

Rászorul?

Ki mondja ezt ki, hogy rászorul?
Nem azért kapja az államtól (azt a borzalmasan kicsi) összeget a hátrányos személy, hogy abból éljen?

Nem azért fizet az állam ápolási díjat, mert rászorul valaki? Azaz: hol van ennek a határa? Vagyis az apa egész életében kötelezhetö, hogy fizessen?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.04. 05:52

meddig kell az apának rokontartást fizetnie?
Amíg a rokon rászorul a tartásra. (És amíg az nem veszélyezteti a saját megélhetését illetve olyan kiskorú gyermekekét, akiknek a tartására szintén köteles.)

szalta # 2014.07.04. 03:04

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

a helyzet a következő:
van egy gyermek, aki már egyetemistaként súlyos balesetet szenvedett.

Rokkant lett, tolószékben ül, önmagát ellátni nem tudja.
Az anyja ápolja, ő veszi fel az ápolási összeget is. Gondolható, ha ápolási pénzt kap az anya, akkor a gyerek kap valami összeget az államtól is...

Nos, a gyermek - nagy öröm! - lediplomázott.
A kérdés a következő: meddig kell az apának rokontartást fizetnie? Amúgy az apa gyerektartást, rokontartást végig fizetett, semmilyen bírósági itélet nem volt az elhelyezést illetően.

Megj.: Ez az ügy bonyolult, családi viszály van benne bőven, és nem arról van szó, hogy az apa érzéketlen lenne, nem akarja a jövőben támogatni a gyereket, inkább arról, hogy tisztán akarja látni a helyzetet az anyával szemben.
A segítséget köszönöm.

évi40 # 2014.06.10. 17:53

igen,tanul még két évig.