Ez függ mindkettőtök jövedelmi, vagyoni helyzetétől, a gyermekek szükségleteitől. A nagykorú egyáltalán tanul még?
gyerektartás 18 év után
Kedves Ügyvéd Ur!érdeklődni szeretnék,mert sehol nem tudtam utána olvasni.A kérdésem az lenne,hogy a volt élettársam neveli az egyik közös gyermekünket aki már nagykoru,én nevelem a kiskoru közös gyermekünket,kérhetek tartásdijat a volt páromtol?most folyik a vagyon megosztási per,amit első fokon sajnos elveszitettem,két lakásbol kisemmizett,jelenleg önkormányzati bérlakásban lakom a lányommal,ő Németországban vállalkozo.Milyen esályem van,hogy a lányom kaphat töle tartásdijat?
Be lehet adni a jelenlegi szerződésedet is, de ettől még havi bontásban ki kell mutatni legalább egy évre a jövedelmedet.
Tisztelt Uraim / Hölgyeim!
Van egy fiam aki idén 03.hóban töltötte a 20.életévét.
Idén érettségizett, tanulni szeretne még.
Olyan élethelyzetbe kerültem, hogy a havi 25.ezer ft-os gyt., nem tudom fizetni neki. Rokon tartást szeretnék kérni, amelyben szeretném ha az összeg 15.ezer forintre módosulna. 2. házasságomban elő kiskorút nevelem.
Gondolom a keresetemet igazolnom kell, ami nem is gond, DE a kérdésem:
Előzö évi igazolást kell bemutatni ilyenkor vagy elég ha a jelen munkaszerződésemet adom be.
Merthogy tavaly még olyan cégnél dolgoztam, ahol a 25 nem volt gond. Ezért én az új szerződésemet adnám be, ahol látni, hogy mennyi most a bérem.
Köszönöm
Vizsgálhatja.
Köszönöm a választ!
akkor a bíróság vizsgálhatja az élttárs jövedelmét vagy nem?
Ki, és indokolni sem kell, feltéve, hogy a fiad nem tulajdonos/haszonélvező azon a címen, ahol lakik.
Én dolgozom ,a fiam nem. most 25 éves felsőfokut végzett de nem akar fizikai munkát végezni.Jelenleg a Nagymamájával él de most már annyira elmérgesedett a helyzet kettőjük között hogy ez az állapot nem tartható tovább.2 és fél éve van bejelentkezve arra a lakcimre mivel hogy elváltam. Eredetileg a bíróság mind a két gyereket az anyjuknak ítélte. Kérdésem hogy a nagymama kitilthatja -e az unokát a lakásából, azon a jog címen hogy veszélyezteti az öregségi nyugalmát.Az agresszivitás a fiamnak egyre intenzivebb hétről hétre. Az indoka a fiamnak hogy nincs hova mennie. Szerintem ez nem indok, mert munka lenne, de nem akar kétkezi melós lenni.A mai világban ez nem igazán engedhető meg.Köszönöm a választ.
Valószínűleg ezt érdemes lenne fellebbezni és a fellebbezéshez ezeket az iratokat csatolni.
Pont ma kaptam elutasító választ mert nem mutattam be az élettársam jövedelmét,Pedig a legelső panasznapra bevittem és leadtam az összes iratot,de azt vissza adták,mert hogy állítólag az élettárs jövedelmét nem vizsgálják, és tessék!most meg az lett az ürügy az elutasításra!
Ha még semmilyen döntést nem hozott a végrehajtás felfüggesztése kérdésében, akkor ezt ismételten kérd.
Üdvözlöm!
Mit tehetek?
214 februárban beadtam a bíróságra gyerektartás eltörlése miatt kérelmet.A fiaim már nagykorúak,idén fejezik be az iskolát,de én már tavaly óta 60000ft nyugdíjat kapok csak.Rajtuk kívűl még egy saját kiskorú és 2 nevelt gyermekem van.Létfenntartás veszélye és érdemtelenség miatt adtam be a kérelmet ,melyben egyidejűleg kértem a gyerektartás felfüggesztését!A bíróság bekérte a jövedelmi helyzetemről az igazolásokat,az érdemtelenséget nem vizsgálta.Szeptemberre tette a tárgyalást!Nem értem ha bebizonyítottam hogy a tartás veszélyezteti a kiskorú és a saját tartásomat,akkor miért ilyen soká van a tárgyalás,és miért nem állítja le a bíróság a kifizetést?
köszönöm!
Ebből a leírásból még a szokásosnál is kilátástalanabb azt megjósolni, hogy egy elhelyezés megváltoztatása iránti pernek mi lenne a vége. A nagyobbik gyerek ezek szerint a 14-et betöltötte, nála jó eséllyel az, amit ő szeretne. A mérséklés iránti per vonatkozásában amit írtál, abban nincs olyasmi, amire ezt alapozni lehetne igazán. A vagyonjog vonatkozásában kérheted az ingatlan értékének a felét, az exed meg beszámíthatja a különélés alatt fizetett részletek felét.
Az exfeleségemtől 7 éve váltunk el. Az ő hibája volt, mert megunt és másik férfit keresett. Különköltözésünk után nem sokkal összeköltözött egy másik férfivel a közös házunkban, született egy közös gyerekük. Nekünk két gyerekünk van, vele élnek. A ház fele az én nevemen van, a másik fele az övén. Pár évvel a válás előtt bővítettük a családi házat, építkeztünk, erre kb. 1 millió Ft hitelt vettünk fel, amit most az exem fizet, hiszen ő lakik benne. A gyerekek után fizetek 20-20% gyerektartást, ami Ft-ban kb. összesen 60 ezer forint. Ezen kívül, ha bármiféle egyéb juttatás, jutalom, stb. van a munkahelyemen, annak a 40 %-a is megy az exfeleségemnek. Nem sajnálom a pénzt a gyerekektől, mert az én gyerekeim is, de nekem megélhetésre, albérletre összesen 80 ezer forintom marad. A gyerekek szinte soha nincsenek otthon, mindig a nagysülőknél vannak, azok tartják el őket, vagy pedig nálam, a bírósági határozattal ellentétben 2 hetente, de sokszor sűrűbben is, 1 teljes nap helyett 2 napot. Amikor jönnek otthon nem kapnak enni, hogy én adjak nekik, az se kerüljön pénzbe, este ha mennek, én adok nekik vacsorát is. Rájuk van parancsolva, hogy vacsorázzanak meg nálam mielőtt hazamennek. Ezzel sincs bajom, hiszen a gyerekeim, szívesen adok nekik enni még abból a kicsiből is, ami van, de undorítónak találom, hogy valaki - értve ezt az exemre - ennyire kapzsi legyen és még az ennivalót is pénzkérdéssé teszi... A nagyobbik gyerekem most fog ballagni 8. osztályban. Az anyja felhívott, hogy fizessem ki a meghívókat és fényképeket, mert amit fizetek neki gyerektartást, az nem elég, nehogy azt gondoljam, hogy csak annyiba kerül a gyerek, mint amennyit adok. Most már a gyerekeket is ellenem kezdi uszítani azzal, hogy én semmit se veszek nekik, nem is szeretem őket, stb... Születés-névnap előtt megmondja nekik, hogy mit kérjenek tőlem ajándékba. Ballagásra is megmondta, hogy mit kérjen. Persze, ha nem fizetem ki a meghívó és a fénykép árát, akkor csak ajándékot adjak, ne merészeljek odamenni a ballagásra. Eddig nem jutott eszembe, de most már erősen gondolkodom azon, hogy gyermekelhelyezési pert indítok. Ő nem azért tartja magánál a gyerekeket, mert szereti őket, hanem azért, hogy pénzt kapjon utánuk. Neki született egy közös gyereke az új élettársával. Az önkormányzathoz egyedülálló anyaként van bejelentve, így gyerekenként 17 ezer forint családi pótlékot kap, igénybeveheti a 3 gyerek után járó adókedvezményt, nevelési támogatást, ráadásul a nevelőapa is dolgozik. Mégsem elég a pénz. A lakáshitel után fizetett törlesztőrészlete kb. 20 ezer forint. De mindent összevetve, az ő fizetése, a családi pótlék és a gyerektartás, valamint az új partner fizetése kb. 350 ezer forint. Nekem marad 79-82 ezer forintom havonta. Ebből albérlet, élelmiszer, stb... Ha beleszakadok se tudok több pénzt adni a gyerekeimnek. Nem tudom átvállalni a ballagási költségeket se azon felül, amit vonnak tőlem kötelezően. Kérdésem, hogy van-e esélyem bírósági úton kérni a tartásdíj csökkentését, esetleg gyermekelhelyezést, illetve, hogy a fél házam árát megkaphassam, vagy gyerektartásban letudhassam, úgy, hogy eddig ő fizette a házbővítésre felvett 1 millió forint utáni törlesztőrészletet? Van-e joga neki ilyen feltételek mellett követelni pénzt tőlem azon felül, amit fizetek? Előre is köszönöm a választ.
Azt is figyelembe veszi a bíróság.
Tisztelt Fórumozók!
Az első házasságomból van két 18 éves fiam,az egyik ebben a hónapban apjához költözött.Az apa részéről meg van állapítva a tartásdíj,amit levonás útján kapok.Apuka azt szeretné,ha mostantól senki sem fizetne a másiknak.Náluk két kereső van az 1 gyerekre,ők életársak.Én újból férjhez mentem én GYES-en vagyok,így nálunk egy kereső van ,a 18 évesen kívül,a második férjemtől van két kiskorú gyerek is.Ha rokontartást kérne fiam az én GYES-em számít,vagy a férjem keresete is?
Köszönöm a választ.
Kérjetek a bíróságtól egyezségi kísérletre idézést és a bíróság előtt kössetek egyezséget.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszod, még annyit kérdeznék, hogy amennyiben a volt nejem, - az ő számlájára utalok - peren kívül hajlandó lemondani a gyt. részemről történő további fizetéséről, a megegyezésünkről kell-e valamilyen hivatalos iratot készítenünk?
Amiatt vannak aggályaim, hogy a tartást anno bíróság ítélte meg, ezt megszüntetheti-e egy szóban történő megegyezés?
A lányom küldött egy mail-t, hogy az édesanyja a szavát adta neki, hogy megegyeztünk. Ez elég-e?
Köszönettel.
Valószínűleg igen, de legalábbis mérséklést. A keresetlevélben érdemes kérni a végrehajtás felfüggesztését.
Az illeték a tartásdíj egyévi mértékének a 6%-a, de nem kell előre leróni, hanem utólag a pervesztes fizeti. De ha ennyire nehéz helyzetben vagy, kérhetsz költségmentességet és akkor ez a kockázat sem áll fenn.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gyermekem 20 éves, nappali tagozatos másodéves egyetemi hallgató. Tanulmánya folytatása mellet napi 4-6 órában dolgozik, a lakhatása az édesanyjánál megoldott.
Kötelezettként olyan élethelyzetbe kerültem, hogy a bíróság által megállapított tartásdíj további fizetése már a saját megélhetésemet veszélyezteti, erre való hivatkozással kérhetem-e a annak megszüntetését?
Amennyiben igen, az eljárás illetékének összege mekkora nagyságrendű?
Köszönettel várom válaszát.
Majd ha a bíróság megszünteti, akkor nem kell fizetned. De önmagában egyetlen halasztott félévre én a helyedben nem indítanék megszüntetési pert.
Tehát?
Kedves Kovács Úr!
Nincs benne, csak az összeg. 3 gyermekemre 16,6% gyerekenként, de min. 12 ezer ft/gyermek. Határidő nincs benne, hogy meddig kell fizetnem.
A "válás papírjaiban" aligha nincs egy végzés vagy egy ítélet, amely tartásdíj fizetésre kötelez.
(Szervusz!)
Tisztelt Kovács Úr!
Csak a válás papírjai(2005) vannak. Más egyebem nincs.
Teljesen véletlenül jutott a tudomásomra, hogy nem fejezte be a fősulit.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02