Van egy olyan szabály is (ha jól tudom), hogy a kötelezettel élő eltartott gyermek(ek) sem élhet(nek) kedvezőtlenebb körülmény(ek) között,mint a volt házastárssal élő közös gyermek.
"JÖVEDELEM FORRÁSNAK A GYERMEKET"- Ez egy nagyon találó megfogalmazás.
gyerektartás 18 év után
Üdvözlet!
A gyermekem az iskolát befejezte, de június hónapban még tanult.
Én úgy tudom, hogy arra a hónapra még jár GYT. amit az apa júliusban fizet meg, mivel akkor kapja a június havi fizetést is.
A kérdésem az lenne, hogy a gyerektartás megfizetése melyik hónapra érvényes?
A kedves apuka tárgyhót fizet, avagy mint ahogy a fizetést kapja, előző havit?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Szép napot.
Anya13,
Tárgyhót fizet. A júniusi tdíjat a június elején kapott fizetéséből már kifizette.
ha jól emlékszem ezt a kérdést már vagy két topicban ugyanígy megválaszoltuk ugyanennek a kérdezőnek. Miért kell többször megkérdezni? Hátha valaki mást mond?
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
_Wasp_
bocs de erre nagyon rosszul emlékszel.
nekem ilyen kérdésem még nem volt.
üdv
kisokos
nagyon köszönöm a választ
szép napot
„... A bíróságon abban állapodtunk meg, hogy addig fizet, amíg gyermekem befejezi tanulmányait, vagyis ez év júniusáig. (Fiam június 2. felében tette le vizsgáit.) A bíróság határozata értelmében, melyet volt férjem munkáltatójának is megküldött az áll, hogy a fizetési kötelezettság 2009. július 1-től szűnik meg. A végzés szerint a bíróság „megkeresi felperes munkáltatóját, hogy munkabéréből és egyéb juttatásaiból 2009. július napjától gyermektartásdíj levonást ne eszközöljön.“
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy június hónapra még jár a tartásdíj, vagyis a júniusi fizetéséből még le kellett volna vonni és azt július hónapban meg kellett volna kapnom. Ennek ellenére ebben a hónapban már nem kaptam pénzt tőlük....”
ez a kérdés nem a tied volt??
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
jó napot!
abban az ügyben fordulnék önökhöz hogy az én édesapám 18 éve nem fizet gyerektartást én már 19 éves elmultam visszamenöleg én igénylhetem a gyerektartás kifizetését? mert ugy hallottam hogy jogom van követlni és szeretnék megbizonyosodni rolla! válaszukat várom!elöre is köszönöm!
Csak 6 hónapra visszamenőleg perelhető és csak az a szülő perelhet, aki a gyermektartás díj jogosultja.
egyik ismerösöm is 1,5 évre visszamenöleg jelentette fel a gyerekének az apukáját!ez akkor hogy lehetséges? és nem tudnak akor vele mit csinálni hogy 18 évig nem fizetett gyerektartást? köszönöm az elözö választ is!
6 hónapnál régebbre akkor lehet, ha a késedelemnek méltányolható oka volt.
julcsyka12
19 év az irtó hosszú idő ahhoz hogy a mamád a t.díj iránti érdektelenségét ki tudja dumálni a bíróságon.
Vagyis semmi olyant nem írtál hogy az anyukád ezen majd' két évtized alatt bármit is tett volna érte.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Nem engem kell meggyőzni hanem a mamádnak a bíróságot...
Kedves fórumozok!Segitséget szeretnék kérni.Férjem lánya 23-éves,főiskolára jár,illetve most februárban lett volna a diploma osztoja,de 2-3 tantárgyat ujra fel kell vennie.Ez azt jelenti ,hogy ujabb fél év,illetve ki tudja mennyi.Diák munkát is végez.Meddig kell még fizetnünk?Még a nyelv vizsgálya is hiányzik.Mig diploma nincs a kezében?Előre is köszönöm.
Nem, hacsaknem menthető okból ismétel, lassan el lehetne indítani a tartásdíj megszüntetése iránti pert.
Köszönöm a gyors választ.
Nincs mit.
Kedves ObudaFan !
Még egy kérdésem lenne:mijen iratok kellenek a biróságon a tartásdij megszüntetésének elinditásához?Köszönöm.
A kezdéshez elég a keresetlevelet benyújtani.
Köszönöm.
Nincs mit.
Kedves ObudaFan,Fórumozók,
lenne 2 kérdésem.:)
Férjem első házasságából született fia után 20% gyerektartást fizet. A nagyfiú 22 éves lesz, elvileg jövőre végre befejezi a középiskolát. Jó szakmát szerez vele, az elhelyezkedése is biztos, mivel a cég, ahol gyakorlatát tölti, a vizsga utána alkalmazza majd 3 évig. Eddig nem kértük a tartásdíj csökkentését, pedig van két kiskorú közös gyermekünk, ill. a nagyfiú szép ösztöndíja is kap (havi 20000-40000 Ft-ot). Úgy gondoltuk, majd jövő január körül elindítjuk a megszüntetés iránti pert, hogy mire letelik az iskolaév júniusban, a per is lezáruljon.
Viszont felmerült két dolog:
- Azt hallottuk, hogy a 3. év jóformán csak fél év, mivel márciusban vége. Ha a fiú nem akar iskolalátogatásit hozni, az apa kérésére ad a a suli? Gondolom ezt kellene a gyt. megszüntetési kérvényhez is csatolni majd és jó lenne előre tudni, meddig tart az év. A viszony jó a gyermek és közöttünk, viszont a gyt. miatt elképzelhető, hogy nem mondanák meg, hogy már nem jár suliba.:(
- Pár héttel ezelőtt a gyerkőc közölte, hogy kipróbálna szívesen még egy főiskolát is...Nehezen hinném, hogy bárhová felvennék, mivel nagyon gyengék az eredményei, viszont egy felsőfokú OKJ-st nem tartok elképzelhetetlennek. Ha erre hivatkoznak, a bíró elutasíthatja a gyt. megszüntetési kérelmünket? Lehetséges, hogy fizetnünk kell továbbra is, ha mondjuk egy fizetős felsőfokú képzésre vennék fel?
Köszönöm a válaszokat!
Üdv:
ancsa
Nem nektek kell igazolni, hogy ez meddig tart, hanem neki. Ha felveszik egy főiskolára, akkor viszont azt valószínűleg méltányolja a bíróság.
ancsa06
Annak a felsőfokú oktatási intézménynek nincs-e levelezős tagozata? Mert a jó szakmával és a biztos elhelyezkedéssel akár munka mellett végezhetné a tanulmányait - mint oly sokan mások.
Ama iskola honlapján a kérdésre bizonyára találtok információt, és ha igen, akkor erre kellene ösztökélni a fiatalembert - vagyis el kellene már kezdeni a saját lábra állást.
Külön még: a fősuliban is bizonyára gyengén fog majd tanulni, aztán az esetleges évismétlések miatt "itéletnapig" fizetheti az apja a t.díjat utána.
Amúgy a 20-40 ezer forint össztöndíj alapot ad arra, hogy az ezen párkapcsolatban született két kisgyermekre is figyelemmel, az apa mielőbb kérje a t.díj (= felnőttartás) mérséklését.
"Lisa"
laikus hozzászóló
ObudaFan, Lisa,
köszönöm a választ!
ObudaFan, az iskola kiadhat hivatalból információt az apának a tanulmányokról? Nem mindegy, hogy mikor van vége az iskolévnek, márciusban vagy júniusban...Mi is pénzből élünk (...egyre nehezebben)és úgy érzem, idáig korrektül fizettünk, még többet is, mint ami járna, mert nem kértük a 20 % csökkentését a két kicsire való tekintettel, abban bízva, hogy lesz a kezében egy jó szakma, 23 évesen végre majd a saját lábára áll.
Lisa, az iskola még ki sincs választva, igazából tökmindegy.:)) itt nem arról van szó, hogy a fiatalember annyira szeretne még egy diplomát. Egyszer ismételt évet ált. iskolában, kétszer középiskolai évfolyamot. És tudod, mi volt az anyai reakció, amikor évismétlésre bukott a fiú? "Sebaj, legalább az apja egy évvel többet fizet" A cél az időhúzás, mert dolgozni azt nem szeret, a tartásdíj viszont jól jönne, így a levelező eleve kilőve, mert arra nem jár a tartás. És elvégezni sem akarja, csak még 1-2 évet bulizni apa pénzén.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat, és jelentkezem majd ősz körül, ha már többet tudunk.:)
ancsa06
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02