gyerektartás 18 év után

Abacs # 2009.07.23. 19:35

Van egy olyan szabály is (ha jól tudom), hogy a kötelezettel élő eltartott gyermek(ek) sem élhet(nek) kedvezőtlenebb körülmény(ek) között,mint a volt házastárssal élő közös gyermek.
"JÖVEDELEM FORRÁSNAK A GYERMEKET"- Ez egy nagyon találó megfogalmazás.

Anya13 # 2009.07.24. 05:51

Üdvözlet!

A gyermekem az iskolát befejezte, de június hónapban még tanult.
Én úgy tudom, hogy arra a hónapra még jár GYT. amit az apa júliusban fizet meg, mivel akkor kapja a június havi fizetést is.
A kérdésem az lenne, hogy a gyerektartás megfizetése melyik hónapra érvényes?
A kedves apuka tárgyhót fizet, avagy mint ahogy a fizetést kapja, előző havit?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Szép napot.

kisokos # 2009.07.24. 07:40

Anya13,

Tárgyhót fizet. A júniusi tdíjat a június elején kapott fizetéséből már kifizette.

_Wasp_ # 2009.07.24. 09:03

ha jól emlékszem ezt a kérdést már vagy két topicban ugyanígy megválaszoltuk ugyanennek a kérdezőnek. Miért kell többször megkérdezni? Hátha valaki mást mond?

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Anya13 # 2009.07.28. 05:50

_Wasp_

bocs de erre nagyon rosszul emlékszel.
nekem ilyen kérdésem még nem volt.

üdv

Anya13 # 2009.07.28. 05:52

kisokos

nagyon köszönöm a választ

szép napot

_Wasp_ # 2009.07.28. 08:37

... A bíróságon abban állapodtunk meg, hogy addig fizet, amíg gyermekem befejezi tanulmányait, vagyis ez év júniusáig. (Fiam június 2. felében tette le vizsgáit.) A bíróság határozata értelmében, melyet volt férjem munkáltatójának is megküldött az áll, hogy a fizetési kötelezettság 2009. július 1-től szűnik meg. A végzés szerint a bíróság „megkeresi felperes munkáltatóját, hogy munkabéréből és egyéb juttatásaiból 2009. július napjától gyermektartásdíj levonást ne eszközöljön.“
Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy június hónapra még jár a tartásdíj, vagyis a júniusi fizetéséből még le kellett volna vonni és azt július hónapban meg kellett volna kapnom. Ennek ellenére ebben a hónapban már nem kaptam pénzt tőlük....

ez a kérdés nem a tied volt??

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

julcsyka12 # 2010.03.19. 10:46

jó napot!
abban az ügyben fordulnék önökhöz hogy az én édesapám 18 éve nem fizet gyerektartást én már 19 éves elmultam visszamenöleg én igénylhetem a gyerektartás kifizetését? mert ugy hallottam hogy jogom van követlni és szeretnék megbizonyosodni rolla! válaszukat várom!elöre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.03.19. 11:25

Csak 6 hónapra visszamenőleg perelhető és csak az a szülő perelhet, aki a gyermektartás díj jogosultja.

julcsyka12 # 2010.03.19. 11:49

egyik ismerösöm is 1,5 évre visszamenöleg jelentette fel a gyerekének az apukáját!ez akkor hogy lehetséges? és nem tudnak akor vele mit csinálni hogy 18 évig nem fizetett gyerektartást? köszönöm az elözö választ is!

ObudaFan # 2010.03.19. 12:53

6 hónapnál régebbre akkor lehet, ha a késedelemnek méltányolható oka volt.

monalisa1 # 2010.03.19. 14:45

julcsyka12

19 év az irtó hosszú idő ahhoz hogy a mamád a t.díj iránti érdektelenségét ki tudja dumálni a bíróságon.

Vagyis semmi olyant nem írtál hogy az anyukád ezen majd' két évtized alatt bármit is tett volna érte.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.19. 14:50

Nem engem kell meggyőzni hanem a mamádnak a bíróságot...

edivi # 2010.04.06. 18:10

Kedves fórumozok!Segitséget szeretnék kérni.Férjem lánya 23-éves,főiskolára jár,illetve most februárban lett volna a diploma osztoja,de 2-3 tantárgyat ujra fel kell vennie.Ez azt jelenti ,hogy ujabb fél év,illetve ki tudja mennyi.Diák munkát is végez.Meddig kell még fizetnünk?Még a nyelv vizsgálya is hiányzik.Mig diploma nincs a kezében?Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.04.06. 19:47

Nem, hacsaknem menthető okból ismétel, lassan el lehetne indítani a tartásdíj megszüntetése iránti pert.

edivi # 2010.04.07. 13:06

Köszönöm a gyors választ.

ObudaFan # 2010.04.07. 17:24

Nincs mit.

edivi # 2010.04.08. 13:34

Kedves ObudaFan !
Még egy kérdésem lenne:mijen iratok kellenek a biróságon a tartásdij megszüntetésének elinditásához?Köszönöm.

ObudaFan # 2010.04.08. 14:23

A kezdéshez elég a keresetlevelet benyújtani.

edivi # 2010.04.08. 15:08

Köszönöm.

ObudaFan # 2010.04.09. 13:55

Nincs mit.

ancsa06 # 2010.04.09. 16:31

Kedves ObudaFan,Fórumozók,
lenne 2 kérdésem.:)
Férjem első házasságából született fia után 20% gyerektartást fizet. A nagyfiú 22 éves lesz, elvileg jövőre végre befejezi a középiskolát. Jó szakmát szerez vele, az elhelyezkedése is biztos, mivel a cég, ahol gyakorlatát tölti, a vizsga utána alkalmazza majd 3 évig. Eddig nem kértük a tartásdíj csökkentését, pedig van két kiskorú közös gyermekünk, ill. a nagyfiú szép ösztöndíja is kap (havi 20000-40000 Ft-ot). Úgy gondoltuk, majd jövő január körül elindítjuk a megszüntetés iránti pert, hogy mire letelik az iskolaév júniusban, a per is lezáruljon.
Viszont felmerült két dolog:

• Azt hallottuk, hogy a 3. év jóformán csak fél év, mivel márciusban vége. Ha a fiú nem akar iskolalátogatásit hozni, az apa kérésére ad a a suli? Gondolom ezt kellene a gyt. megszüntetési kérvényhez is csatolni majd és jó lenne előre tudni, meddig tart az év. A viszony jó a gyermek és közöttünk, viszont a gyt. miatt elképzelhető, hogy nem mondanák meg, hogy már nem jár suliba.:(
  • Pár héttel ezelőtt a gyerkőc közölte, hogy kipróbálna szívesen még egy főiskolát is...Nehezen hinném, hogy bárhová felvennék, mivel nagyon gyengék az eredményei, viszont egy felsőfokú OKJ-st nem tartok elképzelhetetlennek. Ha erre hivatkoznak, a bíró elutasíthatja a gyt. megszüntetési kérelmünket? Lehetséges, hogy fizetnünk kell továbbra is, ha mondjuk egy fizetős felsőfokú képzésre vennék fel?

Köszönöm a válaszokat!
Üdv:
ancsa

ObudaFan # 2010.04.10. 09:23

Nem nektek kell igazolni, hogy ez meddig tart, hanem neki. Ha felveszik egy főiskolára, akkor viszont azt valószínűleg méltányolja a bíróság.

monalisa1 # 2010.04.10. 14:28

ancsa06

Annak a felsőfokú oktatási intézménynek nincs-e levelezős tagozata? Mert a jó szakmával és a biztos elhelyezkedéssel akár munka mellett végezhetné a tanulmányait - mint oly sokan mások.

Ama iskola honlapján a kérdésre bizonyára találtok információt, és ha igen, akkor erre kellene ösztökélni a fiatalembert - vagyis el kellene már kezdeni a saját lábra állást.

Külön még: a fősuliban is bizonyára gyengén fog majd tanulni, aztán az esetleges évismétlések miatt "itéletnapig" fizetheti az apja a t.díjat utána.

Amúgy a 20-40 ezer forint össztöndíj alapot ad arra, hogy az ezen párkapcsolatban született két kisgyermekre is figyelemmel, az apa mielőbb kérje a t.díj (= felnőttartás) mérséklését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ancsa06 # 2010.04.11. 05:10

ObudaFan, Lisa,
köszönöm a választ!
ObudaFan, az iskola kiadhat hivatalból információt az apának a tanulmányokról? Nem mindegy, hogy mikor van vége az iskolévnek, márciusban vagy júniusban...Mi is pénzből élünk (...egyre nehezebben)és úgy érzem, idáig korrektül fizettünk, még többet is, mint ami járna, mert nem kértük a 20 % csökkentését a két kicsire való tekintettel, abban bízva, hogy lesz a kezében egy jó szakma, 23 évesen végre majd a saját lábára áll.
Lisa, az iskola még ki sincs választva, igazából tökmindegy.:)) itt nem arról van szó, hogy a fiatalember annyira szeretne még egy diplomát. Egyszer ismételt évet ált. iskolában, kétszer középiskolai évfolyamot. És tudod, mi volt az anyai reakció, amikor évismétlésre bukott a fiú? "Sebaj, legalább az apja egy évvel többet fizet" A cél az időhúzás, mert dolgozni azt nem szeret, a tartásdíj viszont jól jönne, így a levelező eleve kilőve, mert arra nem jár a tartás. És elvégezni sem akarja, csak még 1-2 évet bulizni apa pénzén.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat, és jelentkezem majd ősz körül, ha már többet tudunk.:)
ancsa06