gyerektartás 18 év után

monalisa1 # 2009.06.24. 19:49

Ameddig a gyermek igazolja a tanulmányok nappali tagozaton történő végzését, a t.díj jár - ezen nem érdemes vitát nyítni.

Ha mégsem fizet, sajnos a bírósághoz kell fordulni, egyben az esetleg elmaradt pénzt 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni.

Azt semmiféle jogszabály nem írja elő, hogy egy középiskolának 18. éves korban kell befejeződnie, valamint hogy egyetemre csak 24 éves korig lehet járni.

Továbbá külön figyelemmel kell(ene) lenni a gyermek sajnálatos betegségére, ami a tanulmányok végzésében őt önhibáján kívül lassíthatja.

Ha az apa sehogy nem fizet a rendőrségen feljelentést lehet tenni.

Külön írom: a középiskolai tanumányok elvégzése és az esetleges - egyben továbbra is nappali tagozatos - továbbtanulás esetén, a továbbaikban már nem gyt.-ról beszélünk hanem un. felnőttartásről, melynek az összege és a szabályai más már. (De ezzel kapcsolatban az apának kell a bírósághoz fordulnia.)

monalisa1 # 2009.06.24. 20:03

Kedves Lyonne,

Anno én pénteken megkaptam a technikusi oklevelet és hétfőn már munkába is álltam - ennyit ama bizonyos tintaszáradásról. Igaz az én időmben (...) mások voltak a lehetőségek, de az elvárások sok. Aztán szinte az egész nyarat ledolgoztam, ősszel meg folyt.köv. a tanulásban az egyetemen.

Én is tudok olyan mai fiatalról aki egy-két szakma elvégézése ellenére még mindig nem látja az "életírányt" maga előtt.

Bocs, és nem ide tartozik, de túljelentkezés van sok főiskola és egyetem egyes karára, annak ellenére, hogy előre tudni lehet: a diploma megszerzése után munkahely nem lesz!...

Lyonee # 2009.06.24. 20:19

Monalisa1!
50 évvel ezelőtt más szelek fújtak!
De maradjunk annál, hogy csak a feltett kérdésre válaszolunk, segítünk, ha tudunk. Ne ítélkezzünk olyanokról, akiket nem is ismerünk, a magánvéleményét mindenki tartsa meg magának.

zsuzsika85 # 2009.06.26. 14:01

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

A következő lenne a problémám: A szüleim 7 éve elváltak, én, és 2 testvérem édesanyámmal maradtunk, miközben édesapánk is látogatott bennünket, illetve gyerektartást fizetett, de most úgy döntött, bírósághoz fordul, hogy felülvizsgáltassa a gyerektartás összegét. Mi gyerekek, már mind a hárman betöltöttük a 18. évet (20, 23, és 25 évesek vagyunk). Egyikünk PhD hallgató, másikunk főiskolai, nappali tagozatos hallgató, a harmadik pedig most felvételizett, még nem tudjuk vele mi lesz (ha minden jól megy, ő is nappali tagozaton fog tanulni - persze mire az ügy a bíróságra kerül, már ez is kiderül).

Az lenne a kérdésem, egyrészt, hogy minket gyerekeket kötelezhetnek-e, hogy mint tanú megjelenjünk a bíróságon, és állást foglaljunk, másrészt mire lehet egy ilyen ügyben számítani mind jogi procedúra, mind ítélet szempontjából?

Hozzáteszem, édesanyám évek óta munkanélküli, már segélyre sem jogosult.

Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.06.26. 14:55

Nagykorú gyermek esetében már nem gyermektartásról beszélünk hanem un. felnőttartásról, melynek feltételei és összege enyhébb már.

Továbbá egy nagykorú gyermektől már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról pl. másodállás, mellékfoglalkozás stb., illetőleg a tanulmányok levelezőn is végezhetők - akár.

Apukátoknak joga van bírósághoz fordulni és kérni egyikőtöknél-másikótoknál a t.díj mérséklését, esetleg megszüntetését. (A bíróság valószínűleg mindhármokótokat beidézni a tárgyalásra. A per időtartama egy év körüli.)

Azonban elkerülhető lenne a per ha meg tudnátok egyezni: a továbbiakban kevesebbett kelljen fizetnie...

Anyukátok sajnálatos helyzete csak annyiban jön képbe: ha nincs miből megélnie ti mint gyermekei kötelesek vagytok a rászorultságában segíteni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zsuzsika85 # 2009.06.26. 16:40

Köszönöm ezt is!

Bár én úgy tudom (és erre is szeretnék választ kapni), hogy családtag megtagadhatja a tanúskodást...

ObudaFan # 2009.06.26. 18:45

A tanúvallomást megtagadhatja a felek bármelyikének a hozzátartozója. Hozzátartozó az egyeneságbeli rokon és annak házastársa, az örökbe fogadó és a nevelőszülő, az örökbe fogadott és a nevelt gyermek, a testvér, a házastárs, a jegyes és az élettárs, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa. A tanúságtétel nem tagadható meg, ha a kérdés olyan jogügyletre vonatkozik, amelynél a tanú mint valamelyik fél képviselője vagy mint ügyleti tanú maga is közreműködött, vagy amelynél valamelyik fél a tanúnak képviselője volt, vagy ha a tanú a kérdéses jogviszonyban a felek valamelyikének jogelődje; vagy
a tanú családtagjának származására, házasságára, életbenlétére, halálára, kiskorú családtagjának elhelyezésére, kiadására vagy családi viszonyon alapuló vagyonjogi ügyre vonatkozik.

zsuzsika85 # 2009.06.26. 19:38

Köszönöm a választ. Tehát ez akkor azt jelenti, hogy be kell mennem tanúskodni, ha arra kerül sor? Mert én ezt vettem ki a szavaiból. De lehet, hogy félreértettem.

Ha ezt jelenti, mit jelenthet ez számunkra? Alapjában véve mire számíthatok/számíthatunk egy ilyen tárgyaláson?

ObudaFan # 2009.06.27. 08:32

Bemenni be kell. A bíró majd elmondja, melyik kérdésre tagadhatod meg a választ és melyikre nem.

ilon # 2009.07.08. 08:32

Az alábbi a problémám. 2000-ben elváltam férjemtől, a két közös gyermek nálam maradt. A válóperes ítélet havi 8-8.000 Ft-ban állapította meg a gyermektartás összegét, melyet a bíróság 2003-ban 12-12.000 Ft-ra emelt. A volt férjem rendszertelenül és nem a megállapított összeget, hanem annál kevesebbet fizetett. Az egyik gyermek 1987-es születésű és 2007-ben fejezte be iskolai tanulmányait, a másik gyermek 1988-as születésű és 2008-ban fejezte be iskolai tanulmányait. A férjem kettős állampolgár, és 2005-ben elhagyta Magyarországot, azóta nem járult hozzá a gyermekek neveléséhez. Mivel hollétét pontosan nem ismertem, nem tudtam intézkedni az ügyben. Ritkán telefonált, de anyagi kéréseimtől elzárkózott. A napokban megtudtam a jelenlegi, külföldi tartózkodási helyét pontos címmel, így szeretnék egy eljárást elindítani az elmaradt tartásdíj behajtása végett.
Kérdésem a következő: Mely hatóságnál kell eljárást kezdeményeznem, hogy az elmaradt tartásdíjhoz hozzájuthassak.

ObudaFan # 2009.07.08. 08:37

Az elsőfokon eljárt bíróságon kell végrehajtási eljárást indítani.

culi # 2009.07.15. 15:41

ha a fiam az érettségivel szakmát is szerzett, köteles vagyok-e az OKJ-s képzés alatt támogatni?

_Wasp_ # 2009.07.15. 15:46

nem de ha nagyon szépen megkér, mert fontos valamiért neki, akkor igazán megteheted

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

culi # 2009.07.15. 16:04

kedves WASP!

van erre valami törvény, amire hivatkozhatok? ugyanis a a fiam találkozni, és egyáltalán kapcsolatot tartani velem viszont nem akar...

ObudaFan # 2009.07.15. 17:44

Tényleg nem, de ha nem tudtok ebben megegyezni, kénytelen leszel bíróságtól kérni a tartásdíj fizetési kötelezettséged megszüntetését, mert ennek hiányában a korábbi határozat végrehajtható marad.

Abacs # 2009.07.15. 19:48

Mikor lehet beadni keresetet tartásdíj csökkentésre,ha a gyermekem jövőre tölti be a 18-at,de a középiskolát majd 19 évesen fogja befejezni?
Saját háztartásomban két kiskorút tartok el még,és az édesanyjával élő gyermekem nem akarja tartani a kapcsolatot velem és új családommal,kifejezésre juttatta hogy utál minket.
Megállapítanak-e ilyenkor utólag túlfizetést,és ha igen,akkor ténylegesen visszajöhet-e ez a pénz? Ha a beadványtól számítva mondjuk 1,5 év eltelik az ítéletig,akkor addig fizetni kell ugyanúgy a tartásdíjat vagy van valami külön szabály,hogy mit kell benyújtani?

Grád András # 2009.07.15. 20:27

Kedves Abacs!

Negatív! A tartásdíj félreértések elkerülése végett nem 18 éves korig jár, hanem az első önálló jövedelem megszerzésére képessé válásig. Ergo ha továbbtanul, akár 24-25 éves koráig, igaz enyhébb feltételek mellett, a rokontartás szabályai alapján. Ha nagyon méltatlan a tartásra, önhibájából egyáltalán nem tartja a kapcsolatot stb. van esély a megszüntetésre a középiskola befejezését követően. Addig semmi, vagyis a túlfizetés szóba sem kerül. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Abacs # 2009.07.15. 20:37

Köszönöm a választ.Csökkenteni azért gondolom lehet a rokontartás összegét,a két kiskorúra tekintettel..., vagy azt sem?
/A túlfizetést a középiskola befejezése és a csökkentő ítélet közötti időszakra értettem./

ObudaFan # 2009.07.16. 14:05

A túlfizetés elkerülése végett lehet ideiglenes intézkedést kérni.
Meg lehet próbálni a csökkentést.

Ulysses # 2009.07.22. 15:26

Üdv. mindenkinek!
8 hónapja váltam el a férjemtől. 3 kiskorú gyermekünket én nevelem, a tarásdíj mértékét a bíróság határozta meg, gyermekenként 10 százalékban, mivel a volt férjemnek az elöző házasságából van még két nagykorú gyermeke, akik még tanulmányaikat folytatják.
A kérdésem az lenne, hogy én kérhetem e a nagykorú gyermekek után a tartásdíj megszűntetését? Indokaim:a nagykorú gyermekek 26 és 27 évesek, mindkettőnek szakmai (technikusi) végzettsége van. Főiskola nappali tagozatára járnak az egyik már kilencedik éve nem bír ledíplomázni, a másik gyermek pedig ötödik éve jár oda (diploma, nyelvizsga nem tudni mikor lesz meg).Mindketten tandíjat fizetnek. Édesanyjukkal élnek közös háztartásban, aki több mint egy éve táppénzen van, mivel tumoros. Az apjuk a gyermektartásdíj fizetéséről nem kíván lemondani, mert szerinte minden gyermekének joga van megszerezni a díplomát és addig támogatja is őket.
Az én körülményeim a válás óta, pedig jelentősen megromlottak, szeretném, ha több gyermektartásdíjat kapnék legalább a gyermekeim középiskolai tanulmányainak befejezéséig.

_Wasp_ # 2009.07.22. 15:48

A kérdésem az lenne, hogy én kérhetem e a nagykorú gyermekek után a tartásdíj megszűntetését?
nem

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Sziszkó42 # 2009.07.23. 13:56

Üdvözlet!

Van egy 10 éves lányom, aki az édesanyjával és az új pasijával él együtt. Már 2 éve elváltunk, gyerektartást azóta is fizetek, bár bevallom néha-néha késve adom, és az is többször előfordult, hogy pár ezer forinttal kevesebbet fizettem, mint a megállapodás szerinti összeg. Ezt nagyon restellem, nem a lányommal szeretnék kibabrálni, nagyon szeretem!
A válás óta lakáshitelt törlesztek (a szüleim háza a jelzálog fedezet), vidéken vettem egy régi lepukkant olcsó házat, amit azóta folyamatosan újítgatok. Nehéz megélnünk a hitel törlesztés miatt, munkám van, havi 90.000-et keresek és ebből igen nehéz meglélnünk, de ezt hagyjuk is mert nem panaszkodni szeretnék. A lényeg az, hogy az ex-nejem azt vette a fejébe, hogy szeretné megemelni a gyerektartás összegét, mivel válság van. Tudomásom szerint ők sokkal jobban élnek, mindenük megvan, a gyerek sem panaszkodik nekem soha ( egyébként nagyon örülök hogy mindene megvan)Szóval a lényeg, hogy ha pereskedni szeretne az ex-nejem, milyen kilátások lehetnek rám nézve? (jelenleg nincs bejelentett munkahelyem)

Köszönettel egy 44 éves apa

monalisa1 # 2009.07.23. 15:12

A volt feleséged követelésének jogalapja megalapozatlan, nevetséges.

Külön azzal egészítem ki, hogy a bíróságot gyakorlatilag csak az apa jövedelme érdekli - ami alapján a t.díj összegének ill. százalékának meghatározása -, minden egyéb másodlagos.

Igyekezz az előírt összeget mindig megfizetni, akkor az ex semmivel sem tud kikezdeni téged.

Ha esetleg az új párkapcsolatodból gyermek születik, kérheted a bíróságot a t.díj mérséklésére mert a továbbaikban eggyel több gyermekről kell gondoskodnod.

További minden jót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.07.23. 18:03

Ez így azért nem igaz. A bíróság elsősorban a gyermek szükségleteit veszi figyelembe, másodsorban a két szülő jövedelmi-vagyoni viszonyait. Nyilván az, hogy válság van, nem lesz túl sok, de nem hiszem, hogy pusztán erről fog szólni ez a kereset.

Dr.Attika # 2009.07.23. 19:05

Tapasztalatom nem ez. Nem tudom mikor voltál ilyen tárgyaláson, de én azt látom, hogy a bíróság semmit nem vesz figyelembe, hanem ösztönzi a házasságot bontó feleket, hogy egyezzenek már meg a gyermek elhelyezésben, a gyermek tartásában és "haladjunk tovább". Az egyezségnek örülnek, mert nem nekik kell dönteni olyan kérdésben, amihez "lövésük sincs". A férfiak NEM TEKINTIK JÖVEDELEM FORRÁSNAK A GYERMEKET, GYERMEKEKET. Sok "elvetemült anya" viszont igen. Ezt viszont a jog nem tudja kezelni.