Erre nem lehet általános választ adni.
gyerektartás 18 év után
A kolleganőm kért meg (nem akar regisztrálni, és számítástechnikai analfabéta :) , hogy kérdezzem meg a következőt:
Férjének az első házásságából van egy 21 éves fia (11.-es szakközepes) és egy 18 éves lánya aki most érettségizett.
A férj elvesztette az állását, és mivel kényszervállalkozó volt munkanélküli segélyt sem kap. Ergo 0 forint jövedelme van január óta. A felesége tartja el.
Eddig fizették a gyerektartást a feleség jövedelméből, de olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy már nem tudják fizetni. Ezt a hónapot nem fizették ki.
Az exe feljelentéssel fenyegetőzik.
Mit tudnak tenni (sürgősen), mert ha végrehajtásra kerül a dolog, akkor a bank automatikusan belép a végrahajtásba, és a lakásukat is elvesztik.
Előre is köszöni a válaszokat.
nem sokat.
fizetni kell, illetve a bíróságon kérni kell a tartásdíj leszállítását.
Megjegyzem, hogy mivel nagykorú eltartottakról van szó, ezért elvileg az eltartó saját tartását fenyegető tartási kötelezettség a törvény szerint nem indokolt, de azért várhatóan mégiscsak meg fognak ítélni tartásdíjfizetési kötelezettséget, és végre is fogják azt hajtani.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
„mert ha végrehajtásra kerül a dolog, akkor a bank automatikusan belép a végrahajtásba, és a lakásukat is elvesztik.”
na ez azért nem ilyen egysezerű. Ha feljelentést tesz a rendőrségen, vagy bíróságon akkor is hónapok múlva születik meg a fizetési meghagyás/végrehajtás. De!!! 6 hónapra visszamenőleg kérhető, tehát nem érdemes gyüjtögetni.
Én azt javasolnám, hogy mielőbb forduljon a körülmények lényeges megváltozása miatt bírósághoz az úr, hogy egyrészt minősítsék rokontartássá a fizetési közelezettségét , másrész csökkentsék azt. A megváltozott anyagi helyzetre való tekintettel talán érdemes lenne megsürgeni az ügyet, és ideglenes intézkedést kérni. Erre nem sok az esély azonban. A lényeg, hgy el kell indítani mielőbb, és addig is valahogyan fizetni kell a már megállapítottat, mert bizony arra végrehajtást kérhet az ex.
már most rokontartás, nem kell kérni az "átminősítést"
_Wasp_
és felesleges megoldása
Az a helyzet, hogy a szó szoros értelemben éheznek. A közös kiskorú gyermeknek vesznek ennivalót, és ha marad esznek, ha nem akkor nem. ha nem lennénk (kollegák) és barátok nem tudom mi lenne velük. A számlákkal is elmaradtak, mindig csak a legszükségesebbet fizetik ki.
Nem kicseszésből nem fizetnek, hanem azért mert nincs.
még annyit róluk, hogy nem a társadalom szélén álló emberekről van szó. A férj bármilyen munkát elvállalna, csak hát vidéken, közel 50 évesen esélye sincs...
sajnálom a dolgot, de nem tud nagyon mást csinálni, mint bíróságon kéri a tartás leszállítását.
Mást nagyon nem lehet.
Vigasztalja őket a gondolat, hogy már nem sok idő, még nem is lesz 60 éves, mire ettől a kötelezettségtől szabadul.
A tartásdíj leszállítása kapcsán kérjék be az esetleges ösztöndíjra, egyéb jövedelemre vonatkozó adatokat, ez is segíteni fog.
A feleség egyébként nem köteles eltartani az férj mástól származó gyermekeit, de a végrehajtás elkerülésére lehet, hogy tényleg célszerű.
_Wasp_
és felesleges megoldása
„már most rokontartás, nem kell kérni az „átminősítést”
???
Automaitkusan válik a GYt-ból rokontartássá? Hiszen annak nem oly szigorúak a feltételei,és a saját tartásának rovására nem kötelezhető......és beszámítanak a gyermek "keresményei/ösztöndíja/diákmunkája stb..
Akkor mégsem automatikus, nem??? Én olvasatomban az van, hogy "gyermek"tartást fizetnek.
a vonatkozó törvényi rendelkezések:
(a kérdés már jó néhányszor előjött)
„
A gyermek tartása
Csjt. 69/A. § (1) A szülő a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani kiskorú gyermekével azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll. Ez a szabály nem irányadó, ha a gyermek tartása vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.
A rokontartás közös szabályai
Csjt. 60. § (2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
”
gyermektartás csak "gyermeknek" jár. 18 év felett rokontartás fizetendő. A kettő gyakran egybemosódik, de a felelősségi szabályok teljesen mások.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Ebben az ősrégi törvényben (1957 ?) az a szomorú, hogy ha ez a két fiatal egy olyan családban van, ahol nem tudják őket eltartani, akkor az anyuka és apuka azt mondhatja (nyilván szomorú szívvel), hogy édeseim, menjetek levelező/esti szakra és vállaljatok munkát, mert tudunk tovább eltartani. És nem dörömből a bíró az ajtón, hogy márpedig tartsák el.
Elváltak esetében akár tetszik az apának (ritkábban anyának), akár nem, fizetnie kell.
1952. évi a törvény.
viszont folyamatosan módosították, utolsó hatályos módosulás 2007 évi, de 13 nap múlva épp hatályba lép egy újabb is.
Egyébként valóban, a különélő szülőnek nincs beleszólása semmibe. Minden országban így van, nem csak itt.
Úgy kell házastársat választani, hogy ne kelljen elválni, vagy biztosan hozzád kerüljön a gyermekek.
Igaz, ez általában egymásnak ellentmondó két feltétel.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Tisztelt Tanácsadók!
Én 21 éves vagyok, nappali tagozatos főiskolára járok és apukám fizet utánunk (van egy kisebb húgom) gyerektartást. Az a probléma lépett fel, hogy anyukám nem engedi a bejelentett munkahelyet nekem, mert akkor elveszítjük a rám eső gyerektartási díjat. Létezik ilyen? Hol találhatok erre választ a törvényben?
jelenleg csalást és adócsalást követtek el.
igen, természetesen létezik ilyen, meg még létezik lopás és rablás is, de egyik sem szép dolog. Ámbár érthető emberi érzésből táplálkozik midegyik: a mohóságból.
Ha van munkahelyed, vagy ösztöndíjad, akkor Édesapád kérhetné a tartásdíj erre hivatkozással való csökkentését, vagy megszüntetését, ugyanis a felnőttektől elvárható, hogy a tartásukról legalább részben megpróbáljanak gondoskodni.
(Nem gyermektartást kapsz (nem gyermek vagy), hanem rokontartást.)
Én ehelyett inkább a becsületes utat választanám, a bejelentett munkát, és szépen megkérni édesapátokat, hogy a meglevő jövedelmed ellenére továbbra is támogasson benneteket.
(ha teheti tutira támogatni fog, egy apának mindig a gyermekei a legfontosabbak. Ha viszont észrevenné a sunyiságot, akkor okkal lenne felháborodva.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
2003-ban elváltam, azóta fizetem a gyerektartást, amit bírói határozat alapján a munkáltatóm von le és utal az anya bankszámlájára.
Kérdésem a következő: A lányom közban betöltötte a 18. életévét. Ebben az esetben lehet-e az ő bankszámlájára utalni a tartásdíjat, amennyiben igen...kell-e a bíróságnál ezt kérvényezni?
Pontos és megbízható választ kérnék. Elnézést, ha már ez a kérdés felvetődött.
A választ előre is köszönöm.
Ha már nem az édesanyjánál lakik, akkor lehet, de kell hozzá bírói döntés. Ha még az édesanyjánál lakik, akkor nem lehet.
Tisztelt Tanácsadók
Két 18 év feletti nappali tagozaton tanuló gyermekem van.
2008 februárjában a bíróság meghatározott %-os és minimum fizetési kötelezettséget az apának,
mellyel ő a legfelsőbb bíróságig elment, ahol is szintén elutasították.
Ez év januárjától megszűnt a főállása,mely alapján a fizetési kötelezettséget meghatározták. Ezt követően saját cégénél minimális fizetéssel bejelentette magát, mely persze évek óta működik, csak nem az ő nevén, és amelyből természetesen eddig nem fizetett.
Ezen felül magánvállalkozása is van.
Ebből nem kellene gyt.-t fizetni?
A bejelentését követő időszaktól kezdődően ő öntörvényűen csak annyit fizet, amennyit ő gondol.
Valószínűleg a bejelentett összeg %-os aránya lehet.
Tehát a havi gyt. nem haladja meg, sőt meg sem közelíti a bíróság által meghatározott minimumot.
Ezt követően ő gyt. csökkentést kért, illetve a bíróság által meghatározott minimum és az ő és ügyvédje által kiszámolt minimum közötti különbség tárgyalás végéig történő visszatartását.
Jövedelemigazolást csatolt, melyet nem az arra jogosult személy igazolt le.
A bíróság peren kívül végzést hozott:
"végrehajtás részbeni felfüggesztése iránti kérelmét elutasítja".
Kérdésem az lenne:
Ez pontosan mit is jelenthet? A gyt. csökkentést utasítják el teljes mértékben vagy pedig csak a nem hivatalos jövedelemigazolás miatt történt az elutasítás?
Vajon mit tehetek én ebben az esetben, hiszen az eddigi közel 6 hónap különbség, amelyet nem fizetett ki, az tartozásként jelentkezik? Ami miatt én szintén pert szeretnék indítani.
Az általa fenntartott ház és autók, illetve az ő életminősége egyértelműen bizonyítja, hogy a fenti jövedelem nem igaz.
Ha vagyonosodási eljárást indítok ellene sikerülhet- e magasabb szintű gyt. megítélése?
A vagyonosodási eljárásnak milyen költségei vannak?
Várom válaszukat.
Tisztelettel: Anya13
Neked nem kell pert indítani - érdemi vizsgálat nélkül elutasítanák. Végrehajtást kérhetsz.
Kedves Fórumozók!
Az ügyben kérem a segítségeteket, hogy a lányom most fejezte be az iskolát, megkapta a bizonyítványát, szakmát kapott (az érettségit estin fogja befejezni), 19 éves. Eddig fizettem a gyermektartást utána, viszont szeretném a megszüntetését kérni - mivel a gyerek dolgozni szeretne, az érettségi megszerzését vagy folytatja vagy nem.
Az lenne a kérdésem, hogy a bíróságon nekem kell-e elindítani a gyermektartás megszüntetését, vagy lehet a volt feleségemmel egy közös "levelet", keresetet írni, hogy a gyermek - vagy az anyja (?) - mostantól nem tart igényt a tartásdíjra? Ha ez nem megoldás, mit kell tenni, hogy a tartásdíjat addig se kelljen fizetni, míg a bíróság eldönti, jogos-e a kérelem? Hogyan lehet költségmentességet kérni? Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek? Sajnos hosszabb ideje munkanélküli vagyok, így minden fillér számít.
Köszönöm a válaszokat!
Boba,
„bíróságon nekem kell-e elindítani a gyermektartás megszüntetését, vagy lehet a volt feleségemmel egy közös „levelet“, keresetet írni”
Mindenképpen kérni kell a bíróságtól, hogy szüntesse meg, vagy csökkentse a tdíjat, mivel addig a korábbi jogerős határozat marad érvényben és az végrehajtható. Ha meg tudtok egyezni a gyermek anyjával, és közös kérelmet nyújtotok be, az mindenképpen a leggyorsabb és leginkább költségkímélő megoldás.
Külön is megegyezhettek, hogy kevesebbet fizetsz (feltéve, hogy nem tiltják a fizetésedből), csak ez nem ér semmit, ha a másik fél egyoldalúan felrúgja.
„mit kell tenni, hogy a tartásdíjat addig se kelljen fizetni, míg a bíróság eldönti, jogos-e a kérelem?”
elméletileg és jogszerűen egészen addig fizetni kell. Ha nem teszed és a másik fél kéri, akkor végrehajtást lehet elrendelni. Persze ha kéri... Mondjuk ekkor is legfeljebb annyit fizetsz, mint amit egyébként fizetned kellett volna.
„Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek?”
Várhatóan kevesebbet fogsz fizetni, de teljesen nem szűnik meg a fizetési kötelezettséged.
Kedves kisokos!
Köszönöm a válaszod!
Ebben nem értek valamit:
„„Mi a helyzet akkor, ha esetleg nem talál munkát a gyerek?”
Várhatóan kevesebbet fogsz fizetni, de teljesen nem szűnik meg a fizetési kötelezettséged.”
Akkor is gyerektartást kell fizetnem, ha a gyereknek van szakmája, elmúlt 19 éves, iskolába nem jár, csak éppen nincs munkája? Vagy a bíróság a gyerektartás megszüntetésekor figyelembe veszi ezt a tényt is?
Köszönöm a választ!
Munka elvileg van, csak meg kell keresni... Ha tényleg nincs, akkor javasolt egy átképzési tanfolyamot elvégezni és majd annak alapján próbálni elhelyezkedni. (Sokan kényszerülnek erre, vagyis egy 19 éves fiatal még ne dobja be olyan könnyen "a" törülközőt - előtte még az aktív életút mely tele lesz göröngyökkel.)
Szóval azt, hogy miért nem dolgozik azt a bíróság majd megvizsgálja.
monalisa1!
Miről írsz? Talán még meg sem száradt a tinta a szakmai bizonyítványon!
Én egyet értek monalisával.És ezt egy másik topicban is leírtam.Bármilyen munkát el lehet vállalni (amennyiben egészségileg alkalmas rá) átmenetileg, amíg nem talál a szakmájának megfelelőt.De sok fiatal nem hajlandó fizikai munkát végezni (tisztelet a kivétenek).Senki nem akar rakodni, pakolni, havat lapátolni és még sorolhatnám.
Az én környezetemben levő 19 éves fiatalember is kijelentette, hogy nem fog abban a szakmában elhelyezkedni amit tanulni fog.Most érettségizett (éppenhogy), és még 2 évig szakmát!! tanul.
De ezt itt senki nem kérdezte! Még csak nem is volt arról szó, hogy valaki nem akar dolgozni. Pontosan arról volt szó, hogy a kérdező lánya most tett szakmai vizsgát, dolgozni szeretne és estin érettségit tenni. Az apa informálódott, hogyan alakulhat a gyerektartás ezek ismeretében. Csak erről volt szó!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02