Tartást írtam - nem tartásdíjat.
gyerektartás 18 év után
Persze, követelheti, ha külön költözik. Amíg viszont az édesanyja háztartásában marad és ott az édesanyja természetben eltartja, addig nem.
Igen. De a kérdező még nem nagykorú. Ha meg a nagykorúsága után mondana le a gyerektartásról az anyja, akkor ő maga követelheti a tartást. Méghozzá mind a két szülőjétől.
Nagykorú gyerek esetén a gyámhatóságnak semmilyen hatásköre nincs.
De mintha ahhoz kellene a gyámhatóság hozzájárulása - amit aligha ad meg.
Lemondhat róla.
Nagyon szépen köszönöm! Hát, ez egyre nehezebb lesz, mert eddig csendben tűrtem,de ő meg egyre erőszakosabb. lehet pont ezt akarja elérni? Hogy totál elegem legyen. a barátom bátyja a jogra jár és ő most tanult ilyesmit és figyelmeztetett. Olyat tehet anya,hogy megelőzi és ő mond le a tartásdíjról? Azt kérve,hogy ne kelljen oda mennem, ha a felesége ott van? mert ilyet fontolgat.
Édesapáddal kell tartanod a kapcsolatot, nem az új feleségével, persze az elképzelhető, hogy ez technikailag csak úgy megoldható, ha időnként őt is elviseled.
De érdekel valakit a bíróságon az érdemtelenségem mellett az új feleség magatartása?
De érdekel valakit a bíróságon az érdemtelenségem mellett az új feleség magatartása?
Köszönöm! Apával tartom és szeretném is meg az öcséimel is,de a feleségét nagyon kihagynám. Meg a nagypapámmal is minden rendben. csak nekem elég sok idő kell a tanulásra és sokszor kerülök már most is időzavarba,mert náluk nem lehet tanulni.
Ha az a kérdés, akkor nagykorú gyermek érdemtelen lehet a tartásra, ha nyomós indok nélkül nem tartja a kapcsolatot a különélő szülővel.
Kedves Szakértők!Hamarosan 18 leszek(novemberben).A szüleim elváltak, anyával élek, van egy tesóm az új férjétől, apánál van három öcsém az új feleségétől. Az azigazság, hogy gyűlölöm a feleségét, mert mindig is gonosz és igazságtalan volt velem, ezt nemrég már nem bírtam magamban tartani és kifakadtam. Azóta én vagyok az utolsó szemétláda,és apám azt mondta, ha végre 18 leszek majd elbeszélget velem.Az az érzésem, meg akarja majd tagadni a gyerektartást. Anya azt mondta, őt ez nem fogja zavarni,mert úgyis olyan keveset küld, hogy annyiért nem éri meg hogy velem veszekedjenek.Na de most leszek utolsó éves a szakközépben,aztán mennék főiskolára, azért anya se keres olyan sokat, inkább többet kellene kérnie,mint elfogadni a 0 ftot. Apám megtagadhatja a ygerektartást? Ha mennék fősulira anya kérhetne többet? Ha eddig apám nem sűrűn jött, s majd az érettségi előtt nem fogok menni mert tanulok, majd berághat rám? Köszönöm!
Köszönöm a választ!
Szerintem az már a rokontartás szabályai szerint megy.
Tisztelt Szakértő!
Gyermekem 2015-ben befejezte középiskolai tanulmányait. Nem sikerült felvételt nyernie az egyetemre, így munkába állt.
Ekkor kérésemre a bíróság megszüntette a tartásdíj fizetési kötelezettségemet.
Kapcsolattartásunk sajnos nem jó, szinte mindig én hívom, évente egy-két alkalommal látogat, pedig gyakran jár a lakóhelyemen.
Idén betöltötte a 20 életévét.
Most 2016 ősztól beiratkozott egy főiskolára.
Kérdésem: Kötelezhet-e a bíróság tartásdíj fizetésére ebben az esetben?
Mi tekinthető nagyobb megszakításna a tanulmányok folytatásában?
Mindenképp támogatni fogom a tanulmányait, de a ezt a kapcsolattartás mértékéhez és pillanatnyi anyagi lehetőségeimhez kötném (havi 30 ezer körüli összeg) - ha én dönthetek....
Tisztelt Szakértő!
Férjem nagylánya 19 éves lesz egy orvostudományi karon mentőtiszt képzésre jár. Érdeklődni szeretnék mennyi ideig jár még a számára a gyermektartás, ha az apával semmilyen kapcsolata nincs, akkor született amikor a szülők már külön éltek. A férjem 40 % gyermektartást fizetett amíg az 1. házasságából született 2 gyermeke közül a nagyobb be nem fejezte tanulmányait. Amíg a nagyobb fiát rendszeresen látogatta, addig a kialakult helyzet miatt a kislányt csak az ajtóban, kapuban látta felnőni. Vele nem volt lehetőség a kapcsolat tartásra. Szerette volna csökkenteni a tartásdíjat, mivel időközben a 2. házasságából született fia. A családunk albérletben él. Mi csökkenteni szerettük volna a tartásdíjat, az előző házasságból az anya növelni, így a szigetvári városi bíróság a gyámhivatalt kirendelte, hogy megnézze milyen körülmények között élnek a felek. Hozzánk Kaposvárra kijöttek,és megállapították, hogy nagyon jó, rendezett a környezet. Szigetváron ez elmaradt.( "Érthetetlen módon", hisz megállapíthatták volna, hogy a gyermek családja,- hisz az anya férjhez ment-, nagyon jómódú, még a bíró is somolygott a tárgyaláson amikor a család anyagi körülményeiről volt szó). A tárgyalás előtt hirtelen a férjem nagylánya felvette apjával a kapcsolatot a facebook-on, amit azóta törölt. Lassan 20 éve fizetünk, rendszeresen levonják a férjem jövedelméből, hisz pedagógusok vagyunk. Csak az internetről tudjuk, hogy melyik egyetem re jár. A kérdésem a következő: a mi esetünk belefér-e a speciális érdemtelenségbe?
Válaszát köszönöm: Kata
Hát, próbálkozz.
Az szakmunkás bizonyítványban 51-el kezdődik a szám.
51: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg.
A technikusinál pedig 55-el kezdődik.
55: emelt szintű szakképesítés-ráépülés, amely elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.
A megnevezésnél, ez szerepel /emelt szintű szakképesítés.
A technikusi képzés a szakmunkásnál magasabb, de gondolom az érettséginél is, mivel technikusira csak úgy mehetett ha megvolt az érettségije. Ez a 15. évfolyam, egy iskolában végezte mindet. /9-15. évfolyam/
Ha ez is, meg az is középfokú végzettség, akkor a tartásdíj megszüntetése nem elképzelhetetlen.
Igen elhelyezkedhetne, dolgozott is iskolai szünetben, de a technikusi képzéssel jobb állást kaphatna, több fizetéssel. Levelezőn akarta elvégezni, de csak nappali tagozaton indult.
Hát hogy megy ez a képzés? Van már egy szakmája, amivel el is lehetne helyezkedni?
Tisztelt fórum!
Fiam 21 éves leérettségizett megvan a szakmunkás bizonyítványa hegesztő, 1 év lenne még a technikusi képzés, most azt végzi nappali tagozaton.
Az apa azt mondja nem fizet tovább rokontartást mert már van egy szakmája. Jár-e vagy nem?
előre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02