Az kevés, hogy nem tetszik neki. Azonos szintű újabb végzettség megszerzése esetére csak indokolt esetben, pl. később kiderülő egészségügyi indok esetén lehet kérni tovább a tartásdíjat.
gyerektartás 18 év után
Tavasszal érettségi vizsgát lehet tenni. A szakmai tantárgyakból lesz egy komplex érettségi vizsgatantárgy, ami kötelező. Ezzel bizonyos munkaköröket be lehet tölteni, de OKJ-s végzettséget nem ad. OKJ-s papírt érettségi után kaphat, ha szakmai vizsgát tesz 1-2 éves képzés után.
(Az érettségi hasonló, mint a kb. 30 évvel ezelőtt megszűnt érettségi képesítő vizsga.)
Egy 14 éves kislány nem mindig választ jól szakmát, előfordul, hogy a szakma alaposabb megismerése után dönt a pályaválasztás módosításáról.
Szakközépiskola nem ad szakmai végzettséget?
Nekem azt adott annó (érettségit és szakmát is). Most nem így van?
Gyanítom, hogy a leány szakgimnáziumot (pár éve szakközépiskolának nevezték) végez, ami nem ad szakmai végzettséget.
Azért a gyakorlat ezt - az azonos szintű képzések közül - általában az elsőre érti.
hf77,
„Ptk4:220. §(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése.”
Nem írja, hogy csak az elsőre jár. Ha 25 éves koráig tanul, akkor jár a gyerektartás, indokolt esetben akár tovább is.
Üdvözletem!
A lányom idén 2019 februárban tölti be a 18. életévét.
A középiskolai tanulmányát ami szakmát is ad a kezébe szintén idén 2019. májusában fejezni be.
A továbbiakban viszont, mivel neki nem tetszik az a szakma amit idáig tanult és amiből szakirányú végzettsége lesz, 2 éves nappali OKJ-s képzés keretében, másik szakmát akar majd tanulni.
a kérdésem az, ez után is kötelezhető leszek a gyerektartásra?
Köszönöm!
Köszönöm a válaszát!
Akkor lesz jogosult később is a tartásra, ha munkaképtelen, és nincs jövedelme, vagyona, és mindez nem róható fel neki. A százalékos marasztalást előbb-utóbb megszüntetik. Nem jár feltétlenül 25% senkinek. Utólag pedig legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet tartásdíjat érvényesíteni , hacsak ki nem lehet menteni alapos okkal a mulasztást.
A nagykorú gyermek tartásáról bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol
Tisztelt Hölgyem, Uram! Gyermekeim után százalékban kapom a tartásdíjat. Egyikük autista (a válás másnapján kaptuk meg a szakértői besorolást). Kérdésem: elvileg 23 éves koráig fog bennmaradni a nappali ellátásban (iskola) - köteles-e az apja ezután is fizetni a tartásdíjat, és ha igen, meddig? A tartásdíjnál annak idején nem kértem a fogyatékos személynek járó 25 százalékot a számára (a megállapított százalék ehhez közelít). Szükséges-e a bíróságnál a tartásdíj felülbírálata 23 éves kora után? Lehet-e utólag a hiányzó százalékot elkérni? Válaszukat előre is köszönöm.
Köszönöm szíves válaszát!
Egyrészt 25 éves kor fölött csak kivételes esetben kell fizetni, másrészt természetesen ha ő választott rosszul szakot és nem pl. későn kiderült egészségügyi okból kell váltani, az azért az ő felelőssége főszabály szerint.
Természetesen azonban amennyiben nincs a megszüntetésről megegyezés, akkor mindenképpen pert kell indítani.
Még egy kérdésem lenne.Gyermekem minden vágya az volt,hogy tolmács-fordító legyen.Erre az alapszak után volt lehetősége jelentkezni.Mivel nincs kapcsolatunk nem tudom,hogy meggondolta magát vagy ez a felvételi nem sikerült.Mi a helyzet abban az esetben,ha a mesterszak után ismét megpróbálja és fel is veszik (ez két éves képzés)ebben az esetben 26 éves koráig fizetnem kell a gyerektartást?Tehát az ő rossz döntéseinek következményeit(nem igazán piacképes diploma)nekem kell viselni( kérésemre tanulmányairól a tájékoztatást megtagadta) vagy ez jogilag támadható?
Köszönöm a gyors válaszát.
Általában a befejezett mesterszak után nem indokolt a tartásdíj fizetése, de ebben a speciális esetben kérdéses számomra, hogy az egy szem anglisztika szakkal tanári diploma nélkül mit lehet kezdeni.
Kérdésem nem az érdemtelenségre vonatkozott ,hanem arra ,hogy köteles vagyok e gyerektartást fizetni 25 éves koráig ha már van egy mesterdiplomája.
Lásd egészen pontosan az alattad lévő hozzászólást.
Kedves Fórumozók!
Nagykorú gyermekem (aki után tartásdíjat fizetek)anglisztika mester szakon tanul.Sajnos velem semmilyen kapcsolatot nem tart fenn.Nem ismerem a jövőre vonatkozó terveit.Kérdésem az lenne,hogyha a mester szakot 24 éves koráig befejezi és még utána egy éves nappali tanár képzésben venne részt ,köteles vagyok e erre az időszakra is gyerektartást fizetni.
Köszönöm válaszukat.
A kapcsolattartást az érdemtelenség körében lehet elbírálni a 18. életév betöltésétől és nagyban függ a különélő szülő magatartásától (lásd az alább hivatkozott bejegyzést).
ÓBUDAFAN Köszönöm a választ.Tehát ha a szakmunkásképzőt befejezi ,csak akkor szűnik meg a gyerektartás fizetési kötelezettség, és nem akkor amikor a 18. életévét betöltötte a gyerek? Erre semmi esély, még akkor sem ha semmilyen kapcsolattartás nincs?
tildi9
Ez főleg attól függ, hogy ezentúl hogyan alakulnak a tanulmányai. Ha pl. még marad középfokú oktatásban, akkor 20 éves koráig biztos, de könnyen lehet, hogy tovább is. De persze vannak kivételek is.
Bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol
Kedves Fórumozók!
Párom lánya 18 éves lesz jövő augusztusban.(2019) Szakképző iskolába jár,de mivel megbukott általános iskolában,ezért csak 2020- ban végez. A kapcsolatot soha semmilyen formában nem tartották. Kérdésem az lenne, meddig kell gyerektartást fizetnie. A gyerek 18 éves koráig vagy az iskola befejezéséig? Köszönöm ha válaszoltok.
Kötelező az, amíg a bíróság meg nem szünteti. Szerintem a 20. életévének a betöltéséig kevés az esély, utána attól függ, hogy normálisan végzi-e tovább a tanulmányait, illetve, hogy nem válik-e érdemtelenné.
Itt egy összefoglaló a témáról: https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol
Bár a te eseted annyiban mindenképpen igen speciális, hogy nagyon el van maradva a tanulmányaival a fiatalember.
„kötelezhetnek-e gyermektartásra? ”
Már köteleztek, nem?
OK.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02