gyerektartás 18 év után

kkgabor # 2019.02.18. 17:30

@rigoz: az említett Kúria állásfoglalás elérhetőségét meg lehet tudni?

rigoz # 2019.02.18. 17:17

@kkgabor: A teljes személyes költségmentesség engedélyezése akkor is kötelező, ha a fél létfenntartása veszélyeztetett.

Emellett sokkal nagyobb körben engedélyezhető a személyes illetékmentesség.

Nem mellesleg az ügy tárgyánál fogva - ha az valóban külön polgári nemperes eljárás lenne - nem kell előzetesen, a bejelentés (kérelem) megtételekor sem azt megfizetni semmiképpen, csak utólag.

Viszont a tartásra jogosultság bejelentése nem tartozik az eljárási törvények hatálya alá, így nem minősül sem peres, sem nemperes polgári eljárásnak.

rigoz # 2019.02.18. 17:05

@KBS: Nézegettem az Itv.-t is, de nem találtam az ezt megalapozó passzust. Áttették valahova vagy csak Én vagyok vaksi?

rigoz # 2019.02.18. 17:04

Amúgy megnéztem épp erre kapcsolattal a Kúria állásfoglalását és KBS-nek van igaza: ez egy olyan eljárás, aminek nincs illetékvonzata, ugyanis nem tartozik a Pp. hatálya alá (sem) önmagában.

A bírósági ügyintézői tájékoztatás tehát téves, bár nem titkolja a Kúria sem, hogy van eltérő bírósági joggyakorlat is, ez esetben az esetleges visszautasító végzés elleni fellebbezésben, illetve szabálytalanság miatti kifogás útján juttathatja az illetékmentességet érvényre a bejelentésre köteles jogosult.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.18. 14:36

(A tartásra vonatkozó perek amúgy tárgyi költségfeljegyzésesek, de itt szó sincs semmiféle perről, még csak új peren kívüli eljárásról se.)

ObudaFan # 2019.02.18. 14:02

Ne kérdezősködjön, hanem adja be illeték nélkül.

kkgabor # 2019.02.18. 12:51

Jól hangzik a személyes költségmentesség engedélyezésének kérésének ötlete, azonban ahogy olvastam, az azokra vonatkozhat csak, akik minimálbéren vagy annál kisebb havi jövedelemmel rendelkeznek, minden vagyon nélküliek, és gondolom azt meg is vizsgálja a T. bíróság. Így sajna úgy látom, nem tudom elkerülni ezt a sarcot. :(

gerbera317 # 2019.02.18. 11:54

Az Itv-ből tudjuk, hogy a bírósági nemperes eljárásban az illeték mértéke 3%. Azt már csak sejtjük, hogy ennek az alapja - ha az egyébként nem állípatható meg - az egyéves ügyérték. Azt viszont nem tudjuk, hogy az intézkedés megváltoztatása valóban illetékkötels-e.
Annyi bizonyos a Vht. 24. § alapján, hogy a közvetlen bírósági letiltás a végrehajtási lappal esik egy tekintet alá, és mint ilyen, illetékköteles. (Csak érdekességként említem, hogy havi 10 ezer, és a havi 50 ezer forintos tartásdíjnál is általában a minimális 5000 Ft az illeték, tehát nem szorozzák fel éves összegre, hogy annak a 3 százalékát vegyék alapul.) És itt még jön az, hogy valljon a letiltás módosítása új vh-okiratnak, és emiatt a letiltás új végrehajtásnak számít-e, vagy pedig a folyamatban lévő végrehajtásban történik inétzkedés-módosítás, ami még a "k. drágán dolgozó" végrehajtó eljárásában is díjmentes.
Ha az adós kéri a végrehajtó hatóságot (= a bíróságot) a Vht. 41. § szeirnti eljárás lefolytatására, és a vh-kérő elismeri az adós állítását, akkor a 41. § (2) és (4) szerint a végrehajtás részben befejeződik, tehát _ugyanaz_ a végrehajtás folytatódik tovább részben, és ebben az esetben az intézkedés módosítása díjmentes.
Én nem vagyok benne biztos, hogy a bíróságon a leginkább megfelelő embert kérdezte meg őnaccsága.

rigoz # 2019.02.18. 11:53

@kkgabor: Teljes személyes költségmentesség engedélyezését kell kérni

kkgabor # 2019.02.18. 11:36

Az odáig OK, hogy ahogy gerbera317 fogalmaz "őnagysága" bemmegy a bíróságra ezt bejelenteni, meg is akarta tenni, azonban ott közölték vele: kiadják az új végzést, de ez illetékköteles, 3 %-a az éves tartásdíjnak! És erre vonatkozott a banki hiteles lentebbi nonszensz hasonlatom.
És ez a fő problémám, mert ezt végül nyilván nekem kéne fizetni! Mi az amire hivatkozni lehet a bírósági bejelentéskor, hogy ezért ne kérjenek illetéket?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.18. 10:55

Úgy, úgy.

gerbera317 # 2019.02.18. 10:17

@kkgabor
Nem az adós, és főleg nem a bérszámfejtőnek! Hanem Őnaccsága a vh-kérő, és a letiltást kiadó hatóságnak.

kkgabor # 2019.02.18. 10:13

Tisztelt KBS Ügyvéd Úr!
2019.02.17-i kérdésemre adott válaszát köszönöm.
Kinek kell bejelentenem?
A bérszámfejtőnek ugye bejelentettem, hogy a tartásdíjfizetési kötelezettségem megszűnt (sőt mellékeltem erről egy nyilatkozatot is a volt feleségem részéről, mint jogosulttól), de a bérszámfejtő csak új bírósági végzés alapján hajlandó módosítani a letiltást.
A bíróság pedig kiadná az új végzést, de az említett illetéket viszont felszámolnák!
Ki téved akkor? A bérszámfejtő (Államkincstár) vagy a bíróság? Milyen paragrafusra hivatkozhatok?
Várom szíves válaszát, üdvözlettel.

Scales # 2019.02.18. 08:34

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.18. 08:16

Szerintem igen, és semmi nem kell hozzá.

Scales # 2019.02.18. 07:29

Tisztelt KBS!

Ez a bejelentés abban az esetben is működik, ha két gyermekre van tartásdíj fizetési kötelezettség, de az egyik szerzi meg az első szakképesítését és nem tanul tovább? A másik gyermekre pedig marad a kötelezettség változatlan formában?
Szükséges nyilatkozat a bőven nagykorú gyermektől, hogy nem tanul tovább, vagy bizonyítvány másolat?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.17. 16:30

Ne kérjen semmit, hanem jelentse be, hogy a tartásdíjfizetési kötelezettséged megszűnt. Nem kell illetéket fizetni.

kkgabor # 2019.02.17. 16:21

Üdv!
24 éves gyermekem után jelenleg még fizetem a gyermektartást, mivel nappali tagozaton folytatja egyetemi tanulmányait. Hamarosan azonban befejezi az egyetemet, így a törvény szerint onnantól már nem kell fizetnem a tartásdíjat. Ugyanez lenne akkor, ha a 25 éves korát a gyermek betöltené. A tartásdíjat a válási bírósági végzés alapján a munkahelyem vonja le a fizetésemből, és utalja el. Az, hogy ez a letiltás megszűnjön, úgy tudom bírósági végzést igényel.
Azt hallottam, hogy hiába törvényileg szűnik meg a fizetési kötelezettségem, ennek ellenére ilyenkor is illetéket kell fizetni a bíróságnak - ha én kérem, az 1 éves tartásdíj 6 %-át, ha a jogosult (anya) akkor pedig 3%-át. A volt feleségem vállalná, hogy ő kéri papíron, de nyilván nekem kellene fizetnem akkor is ezt az indokolatlan illetéket.
Felháborít ha így van, mert teljesen olyan, mintha egy banki hitel futamideje végén, amire minden törlesztőrészlet időben és összegben is pontosan törlesztve lett, és 0 Ft lett a tőke+kamattartozás összege, akkor a hitelt adó Bank felszámolna még egy 3-6%-os büntetőjutalékot! A Bankot ezért a Versenyhivatal súlyosan megbüntetné. A Bíróság pedig megteheti???

hf77 # 2019.01.16. 17:06

jelzem, ezzel a végzettséggel NEM csak pincér azaz felszolgalo szakmában tud elhelyezkedni!

...és nagyon szép szakma a fodrász, épp ugy mint barmely masik!

de az alap kérdésnek amugy ehhez semmi köze!

Köszönöm a szakmai hozzászólást!

Lyonee # 2019.01.15. 19:10

Miért nem akarod támogatni? A gyereked jövőjéről van szó. Nagyon szép szakma a fodrász.
Ezzel az érettségivel csak pincér (?) munkakört tölthet be, aminek a kódja 34-es középszintű, de OKJ-s papírt nem kap. Az érettségi bizonyítványába ez a bejegyzés kerül:
"Jelen érettségi bizonyítvány szakmai érettségi végzettséget tanúsít, továbbá ......... FEOR számú ..... munkakör betöltésére képesít.”
A fodrász OKJ 54-es, emelt szintű, előfeltétele az érettségi.

hf77 # 2019.01.15. 13:46

Gundelban végez vendéglátás szakon, és fodrásznak akar OKJ-s képzés keretében tanulni!

Lyonee # 2019.01.14. 16:51

Kedves hf77!
Milyen iskolában tanul a lánya, és milyen szakmát kap a kezébe?

Lyonee # 2019.01.14. 16:49

A szakgimnáziumi képzés esetén 4. év végén lehet érettségi vizsgát tenni. Érettségi bizonyítványt kap, sikeres érettségi esetén. Ennek a képzésnek a folytatása a szakmai vizsgára való felkészülés. 5. évfolyam végén lehet szakmai vizsgát tenni, vagyis OKJ-s papírt csak ekkor fog kapni. Ha olyan képzésen tanul, amelyet előtte a 4 évben nem tanult, akkor pedig 2 éves a szakmai tanulmányi idő.

Lyonee # 2019.01.14. 16:35

Ha úgy van, ahogy feltételeztem, akkor nem azonos szintről van szó. Ha egy tantárgyból való érettségivel azonos szinten lenne az OKJ szakmai vizsga, senki sem folytatná az 5. 6. évfolyamon a szakmai vizsga megszerzését.

hf77 # 2019.01.14. 11:22

Kedves Lyonee.

nem jol tudja, igen Szakmát kap a kezébe most hogy végez!

üdv
hf77