Bettttike
„a fia ott él 13 éve a családjával és teljesen felújjították a házat. Kihúzhatják alóluk a házat?”
Simán, mivel nincs tulajdonjoga, de amit beleinvesztált felújításba, azt is igazolnia kell, hogy ő fizette, különben lehet az is ugrani fog.
Bettttike
„a fia ott él 13 éve a családjával és teljesen felújjították a házat. Kihúzhatják alóluk a házat?”
Simán, mivel nincs tulajdonjoga, de amit beleinvesztált felújításba, azt is igazolnia kell, hogy ő fizette, különben lehet az is ugrani fog.
Van az eltartó aki egy idős asszony, eltartott pedig pszichiátrián van már 1996 óta és akkor kötődött a tartási szerződés is. Eltartott már nem jön ki onnan minden plussz pénzét az eltartó fizeti. annó a ház négymillió forintra lett megállapítva de ez idő alatt az eltartó bőven oda fizette az árát. Az a kérdés, hogy az eltartó tulajdonában van a ház hogy gyermekeire átruházható e a ház akár a tartással együtt, be kell e vonni a gyámhivatalt vagy az eltartó halála után mi történik a házzal mert a fia ott él 13 éve a családjával és teljesen felújjították a házat. Kihúzhatják alóluk a házat?
Dezso krisztina
Erre is pedig ott a válasz az általam ide idézett oldalon:
„Természetesen a szerződő felek közös megállapodással a szerződés tartama alatt módosíthatják a tartási szerződésüket. Amennyiben az eltartó és az eltartott ebben nem tudnak megállapodni, a bíróság a tartási szerződést módosíthatja, amelynek során mindkét fél érdekeit figyelembe kell vennie. Ha valamelyikük magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, akár az eltartó, akár az eltartott kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy akár időleges átváltoztatását életjáradéki szerződéssé. Ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, akár a szerződés megszüntetését is. A megszüntetés természetesen a felek közötti megfelelő elszámolással történik.”
Köszönöm szépen a tegnapi választ!
Még volna egy kérdésem:
A gondozó még él, de lebetegedett, a gondozott, nagyon sok pénzt adott a gondozónak, az eltartási szerződésben, házát, földjét gondozóra írta. Van lehetősége míg él a gondozó változtatni a szerződésen, más személyt keresni helyette, másra átírni? (mióta a sok pénzt oda adta, nem szépen bán vele a gondozó, nem érzi jól magát, megbánta)
Dezso krisztina
„Az eltartó halálával azonban a tartási kötelezettség nem mindig szűnik meg. Méltánytalan is volna, mert előfordulhat, hogy a jogosult az eltartási szerződéssel egész vagyonát átruházza, az eltartó pedig rövidesen meghal. Ilyenkor meg kell állapítani, hogy az eltartásra jogosult által nyújtott vagyonértékkel szemben az eltartó milyen értékű tartást teljesített a haláláig. Ha a tartási szolgáltatások értéke elérte vagy meg is haladta az eltartott által nyújtott vagyoni értéket, a tartási szerződés megszűnik, a kötelezett jogutódai semmivel sem tartoznak. Ellenkező esetben tartási kötelezettségük a nem fedezett különbözet erejéig fennmarad.”
Kérdésem:mi történik, ha az eltaró előbb meghal mint a gondozó? Az eltartási szerződés szerint. Az eltartott változtathat, visszakapja elírt vagyonát, vagy a meghalt gondozó családja örökli, ő meg menjen oda ahova akár.
Az ingatlanon van haszonélvezete az idős néninek, de ezt már egy jó ideje nem gyakorolja, és soha nem is fogja állapotánál fogva. Az eltartott idős néni gondnokság alatt van, egy egyházi helyen.
Én onnan gondolom, hogy nem támadó fél a gyámügyis nő, mert én megmondtam neki, hogy ha az idős néni után fizetnem kell és tartanom kell őt, akkor inkább visszaadom az örökséget a teljes házzal együtt, mert ha akarnám se tudom elvállani, mert nincs vagyonom, jelenleg munkanélküli vagyok. Erre ő -a gyámügyis- mondta, hogy nem kéne visszadnom, ő megpróbál segíteni, mert édesapám kiápolta a nénit. Innen gondolom, hogy nem akar ártani csak segíteni. De ha belevisz mégis, akkor az én életemnek is lőttek, mert nem tudom fizetni a nénit.
Ha édesapádtól megkapta az ingatlan értékének megfelelő tartást, nincs kötelezettséged, ha nem kapta meg, van. Más kérdés, hogy ha a tartásra az elhelyezés miatt nincs lehetőséged, akkor meg kell szüntetni a szerződést és elszámolni egymással, a gyámhatóság köteles megindítani az eljárást véleményem szerint.
Ha az eltartó meghal, az örökös csak akkor köteles tovább tartást teljesíteni, ha az addig nyújtott tartás az ellenszolgáltatás értékét nem fedezte. De még akkor is lehet kérni az átalakítást életjáradéki szerződéssé.
Az, hogy az ingatlanon az eltartottnak van-e haszonélvezete, és ezt a haszonélvezetet mennyiben gyakorolja, más kérdés. Ahogyan az is, hogy gondokság alatt áll-e az eltartott, és ki a gondnoka.
Előfordulhat, hogy a 'gyámügyis nő" itt ellenérdekelt fél. Akkor viszont nem tőle kellene tanácsot kérni.
Én nem tudom, hogy van-e tartási kötelezettségem ilyen alapon. A gyámügyes nő azt mondta, hogy a néni véglegesen el van helyezve jó helyre, más rokona nincs, úgysem tudja igénybe venni az ingatlant és édesapám megfelelően ápolta amíg tudta.
Holnap megyek beszélni a gyámügyes nővel. Csak félek, hogy nehogy úgy kavarja a dolgokat, hogy nekem utólag tartást vagy bármit kelljen fizetnem a néni után, mert jelenleg semmi vagyonom nincs. Mit gondoltok erről?
Egyébként örülök, hogy vannak ilyen fórumok és rendes emberek, akik segítenek az ilyen kétségbeesett, ilyen téren tudatlan embereken, mint én!
Nem a gyámügyesen múlik. Vagy eleve az a helyzet, hogy nincs tartási kötelezettséged, vagy ő sem tudja elintézni, hogy ne legyen.
A visszautasítás valószínűleg a legrosszabb megoldás lenne, kicsi az esélye, hogy hosszú ideig éljen még az eltartott.
Édesapám egy tartási szerződést kötött egy idős hölggyel, apám lett az eltartó, a hölgy az eltartott. Apámé lett 100%-ban a ház, a hölgynek pedig különböző jogai maradtak a házon. Apám ki is szolgálta, megcsinált mindent, teljesen vigyázott és ápolta az idős hölgyet.
Viszont az idős hölgy állapota annyira súlyos lett, hogy apám nem tudta már megfelelően ellátni, így a gyámhivatal gondnokság alá helyezte az idős nénit, véglegesítette a lakhelyét egy helyen. Tehát az idős hölgy már máshol él most is fél éve, édesapám viszont meghalt két hete. A gyámügyis nő azt mondta, hogy el tudja intézni, hogy a tartás ne szálljon át rám, és hogy az ingatlan megmaradjon nekem, mint egyedüli vérszerinti jogos örökösnek.
Lehetséges, hogy képes elintézni ezt? Nagyon félek, hogy ha elfogadom az örökséget, akkor az idős nénire vonatkozó minden költséget és a tartást megöröklöm. És nem tudom, hogy tényleg ilyen jóindulatú a gyámügyes, és hogy el tudja-e ezt intézni???
Igen.
Értem.Ez ugye minden jellegű tartozásra vonatkozik?Jelen esetben kölcsön szerződés volt.
No, nem egészen.
Nem érvénytelen, hanem veled szemben hatálytalan. A tulajdonjog az új tulajdonost illeti, csak szegénynek tűrnie kell, hogy a te követelésedet adott esetben az ingatlanból kielégítsék.
Köszönöm!
Tehát ha bizonyítom hogy utána adta el miután megkapta az ügyvédi felszólítást meg a tárgyalás idézését akkor érvénytelen neki a szerződése?És mondjuk engem illet a háza?Több milliós tartozásról van szó.
Túloztam, csak 2500.
Eladhatja, csak ha ez fedezetelvonó jellegű, akkor a jogosulttal szemben ez hatálytalan lesz. Ez kb. 3000 éves szabály.
Szeretnék még valamit kérdezni.
Állítólag van olyan rendelet 1-2 éve, ha valakinek tartozása van/jelen esetben az élettársának/ akkor nem adhatja el a házát pl.Érdekelne hogy ez pontosan mióta van érvénybe?Egy bírónőtől hallotta egy ismerősöm de pontos dátumot nem tudott mondani.Fontos lenne!
Köszönöm!
Klau14
Itthon indítsd a pert, neked az lesz kényelmesebb. Végrehajtható lesz a határozat Olaszországban is.
„Obudafan, nem egyértelmű számomra, hogy halál esetére szóló ajándékozás esetén felmerül-e a köteles rész a megajándékozott terhére…”
Fel.
Köszönöm!:)
Olaszországban szültem meg a gyermekem egy olasz férfitól akivel együtt éltem.
Ott a nevére vette a kisfiam és elismerte az apaságot.7 hónapos volt a gyermekem amikor végre haza szöktem vele.Muszáj volt mert vert engem és a gyermekem is kapott egyszer egy pofont 2 hónaposan...
Itthon rögtön mentem is a bíróságra gyermek elhelyezési pert indítottam amit meg is nyertem ellene.Aztán beadott egy Hágai egyezményre hivatkozó kérvényt a fővárosi bíróságra mivel szerinte én elloptam a gyerekét...Itt is én nyertem meg a pert szerencsére.
Azóta csönd honol felőle.Nem telefonál nem érdeklődik a gyermeke után és természetesen semmit sem fizetett azóta.
A gyerektartásra annó nem tértünk ki mivel akkoriban nem volt munkája és amúgy is az volt a fő cél hogy el ne vigye magával a fiamat.Minél gyorsabban leakartuk zárni az ügyet.
Itthon nem ismerte el még az apaságot csak olaszban.Az én nevem van itthon a fiam.
Most hogy már 5 éves és sajnos tartósan beteg szeretnék gyerektartást igényelni.
Itthon kezdjem el vagy inkább az olaszoktól kell szerinted?Ha nem dolgozik vagy nem bejelentett a munkája be lehet hajtani?Az állam megelőlegezi vagy csak akkor ha bizonyítom hogy van rendszeres jövedelme?
Remélem nem hagytam ki semmit.Köszönöm még egyszer.
szívesen, ez a munkám.. :) Németországból éppen most hajtunk be gyerektartást...üdv
Köszönöm a válaszod!Komolyan mondom nagyon sokat segítettél!:)
Családjogban is otthon vagy?Olasz apától kellene nekem gyerektartás de nem tudom hogy álljak neki....
Ha nem zavarlak vele majd leírom az esetet mert bonyolult ez is.
a "kiskapu" az, hogy pert kellene indítani a tartozó ellen harmadik személy igényének kielégítési jogának megvonása címén és ha megnyeritek akkor majd elárverezik az ingatlant és a vételárból pedig megtérülhet a követelésetek..addig meg folytatni kellene a vh-t a jelenlegi vagyonára...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |