Köszönöm a válaszod!Komolyan mondom nagyon sokat segítettél!:)
Családjogban is otthon vagy?Olasz apától kellene nekem gyerektartás de nem tudom hogy álljak neki....
Ha nem zavarlak vele majd leírom az esetet mert bonyolult ez is.
Eltartási szerződés eltartó halála esetén
a "kiskapu" az, hogy pert kellene indítani a tartozó ellen harmadik személy igényének kielégítési jogának megvonása címén és ha megnyeritek akkor majd elárverezik az ingatlant és a vételárból pedig megtérülhet a követelésetek..addig meg folytatni kellene a vh-t a jelenlegi vagyonára...
Még egy kérdésem lenne.
Ha papírokkal bizonyítani tudjuk hogy egy-két nappal azután kötötte az eltartási szerződést miután megkapta az idézést a bíróságra ez elég lehet???
Van ügyvédünk amúgy de én még azért járnék köröket hátha van kiskapu hogy megkapjuk ami jár.
igazad lehet....
Akkor valószínű a pénz is azok számláján van mint akikkel eltartási szerződést kötött...
Pad helyzet.:(
a vhó kötelessége, hogy a bankszámlákat először felkutassa...de ha az illetőnek arra volt esze, hogy az ingatlanát levédesse akkor valószínűleg nem a bankban van a pénze, ha igen akkor más nevén...
Nem vér szerinti rokonok csak ismerősei.Persze hogy tudták miért is köti meg velük az eltartási szerződést.Gondolom nem kevés pénzt fizetett nekik érte plusz a házát ha meghal...de ezt ők úgysem vallanák be....
Azt nem tudod hogy van e olyan lehetőség hogy bele nézzenek a bankszámlájára?
Tudjuk hogy rengeteg pénzre tett szert a közelmúltban.Kb. 40 millióra....
szia, ha neki hozzátartozója is (vérszerinti rokona) a keresztgyerekeinek a szülei akkor könnyebb a dolog, amúgy azt kellene bizonyítani h ők is tudtak a dologról (a tartozásról és h ennek ki nem fizetése céljából köti velük a tartási szerz.-t)..érdemes lenne ügyvédhez fordulnotok..
ügyvédjelölt
Szia rockmachine!A keresztgyerekei szüleivel kötötte és akkor amikor megkapta az első idézést a tárgyalásra.Tehát egyértelmű hogy a tartozása miatt!
Obudafan, nem egyértelmű számomra, hogy halál esetére szóló ajándékozás esetén felmerül-e a köteles rész a megajándékozott terhére...elvileg ugye hagyomány lehet csak a tárgya, de mégis ez egyfajta végintézkedés..
szia Klau14, ez attól függ h kivel kötötte a tartási szerződést, pl rokonnal-e illetve h az eltartó tudta-e h azért kötik a szerz-t, hogy a tartozás alól kibújjon..ha a tartozás előtt már megkötötték a szerződést akkor nem az volt a célja..de ha utána akkor az más eset.
203. § (1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.
Szeretném megkérdezni hogy ha valaki eltartási szerződést köt akkor ettől függetlenül még elviheti a behajtó a házát?Nincs valami kis kapu hogy a miénk legyen a ház?Anyumnak a volt élettárssa tartozik közel 7 millió forinttal és nem akar fizetni...
És a behajtó bele nézhet az adós bankszámlájába?Mert ott sok milliója van....
Köszönöm a válaszukat!
...
Nincs mit.
Igen ehhez láttni kellene a teljes papirt is.Azért köszünüm a segitséget.
Attól függ, mi van a szerződésben.
Tény h az ingatlant még akkor eladták de benne van a papirban h pl hová temesék a hölgyet stb.Akkor a vagyona nem öröklödik?
A tartási szerződés az nem öröklési szerződés. Tartási szerződés esetén valamilyen vagyontárgyat (tipikusan ingatlant) már életében átad az eltartott az eltartónak, így az nem is lehet az eltartott hagyatékának a része.
Tehát ha jól értelmezem él akkor ez a eltartási szerzüdés?Ami vagyona volt a hölgynek mi örököljük?Mi van akkor ha a közjegyzőhöz más örökösöket adtak be?Álitolag a kórház zárolta a nyugdiját akkor azt is örököljük?Hol lehet utána járni?Válaszát előre is köszönöm.
Ha a tartás ellenértéke már az eltartottnál megtérült (vagyis kapott olyan értékű tartást, ami megfelel az ellenértékül kapott dolognak), akkor nem kell. Ha még nem, akkor a különbözet erejéig felelnek az örökösök, feltéve, hogy egyáltalán az eltartott haláláig felmerül a szerződés szerint ilyen mértékű eltartási kötelezettség.
Egy igen bonyolult ügyben kérném a segitségét.Édesapám kb 6 éve kötöt eltartási szerzödést egy hölgyel rá egy évre sajnos meghalt az apám (eltartó),mivel én nemtudtam erről a papiról csak a nővérem.Idén derült ki mikor ez a hölgy meghalt h apám volt az eltartoja és mivel csak most értesültem róla mikor a hölgy gyájszjelentését láttam. Mi a teendő?Már kiderült h a hölgy kórházba volt 5éve.Csak a keresztlánya látogata és a helyi hivatal intézi a temetését.Ilyenkor él az eltartási szerzödés vagy nekünk kellene eltemetetni vagy mi a teendő?Segitségét előre is köszönöm.
"... Most bontotta fel az ügyvéddel."
Vélem jó sok pénz(é)be került az eddigi tartási szerződést anullálni az eddigi eltartójával szemben. (Csak nehogy per legyen belőle...)
Akkor várd meg amíg ismét a nevén lesz a lakás, és az ügyvéd javaslata szerint a továbbiakban majd.
Közben banknál és/vagy takarékpénznál érdeklődj milyen feltételekkel kaphatsz hitelt a lakás korszerűsítésére, rendbehozatalára.
Ha az élettársadnak nincs testvére, az öröklésnél nem lesz gond, de valóban jobb ha papírral levéded magad - nehogy a bácsi utóbb "azt csínáljon a lakással amit csak akar"...
Ha beírod a Google keresőbe a "tartási szerződés" és/vagy "az eltartási szerződés" kifejezéseket, sok hasznos információhoz jutsz.
Ugyanezt megteheted a http://www. magyarorszag.hu honlap keresőjénél is.
egy fontos momentum talán lemaradt. mielőtt félreértenétek: ha nem kötök vele szerződést, akkor is gondozom, és ha majd valamikor elmegy, akkor is mi örökölnénk utána, tehát ez nem motivál. a lényeg: ő szeretné nyugodtan letudni az ügyet, még életében. de mivel eddig is az én zsebemre ment minden, (vezetékes telefont, tv előfiztést kötöttem neki, tv készüléket, mikrót, stb. vettem) a többit is vállalom. de hogyan?
sorban:
KBS- a lényeg, h hitelt vehessek fel, mert még fürdőszobája sincs:(
Mona- ügyvédnál jártunk, épp most pénteken. De nem azért, h én szerződést kössek vele, hanem mert volt neki egy élő tartási szerődése, de ez abból állt, h a hölgy heti 1* vitt neki főtt ételt és kész. épp ezért kezdtem el gondozni, csak úgy... miközben az eltartó azt várta, h...
Ezt bontatta fel az ügyvéddel. Most intéződik, h ismét az ő nevén legyen a 25 m2-es kis lakása. Aztán kért, h én vállaljam át. De eleinte nem akartam. Ezért kérek itt tanácsot, mert most másképp fest. Eddig is gondoztam, ehhez nekem nem kéne szerződés. de a lakás borzasztó állapotban van, tenni kell valamit. pénze sem neki, sem nekünk nincs. melyik szerződés után tudok hitelt felvenni a saját nevemre?
Viszont ennek ellenére neki nem pénzre, hanem takarításra, mosdatásra, mosásra, szeretetre, türelemre van szükésge. Ezt meg is kapja, de ebből nem lesz fürdőszobája.
Mona 2. válaszára- nem akarom beszervezni, ezt ő is tudja. gondolom, épp ezért bontott előző szerződést, és mondta azt, h úgy csináljam, ahogy nekem jó. nekem mindegy mit tartalmaz a szerződés, pénz kell a felújításhoz.
pill. köszönöm a sok választ!!! Máris elolvasom és értelmezem őket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02