Kárrendezés

drbjozsef # 2025.01.24. 09:05

Atis77,

Milyen adót fizet az önkormányzatnak?

Atis77 # 2025.01.24. 07:44

külterületi dülőutak hó- és csúszásmentesítése aligha kötelező önkormányti feladat

Oké akkor nem feladatokat ad9t sem fizetni

Szomorú örökös # 2025.01.23. 16:27

Atis77

Egyértelműen nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett a néni.
Aki itt hibázott, az kizárólagosan csakis ő lehet, bocsi.
Nincs az a hatóság, aki ezért az útkezelőt hibáztatná.

gerbera317 # 2025.01.23. 15:55

az autójával és telibevert egy villany oszlopot
Mondjuk a "telibe ver" meg a "totálkáros lett" kifejezések nem igazán ugyanaz, mint a "kicsit nekicsúszott és meghorpadt", hanem komoly sebességet feltételez. Amire mindenki azt mondaná - függetlenül attól, hogy földút vagy pormentesített út - nem az időjárási- és útviszonyoknak megfelelően vezetett. Úgyhogy itt kárfelelőst keresni komoly kihívást jelentene egy jogvégzett embernek is. A telibe verést emlegetők pedig önállóan bele se vágjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.23. 10:00

A külterületi dülőutak hó- és csúszásmentesítése aligha kötelező önkormányzati feladat.

Atis77 # 2025.01.23. 09:15

Sziasztok. Múlthéten ugye leesett a hó. Külterületén lakunk, de az út az önkormányzathoz tartozik. Azóta hogy leesett a hó gyakorlatilag tükör jégen kell kozlekedjünk gyalog és autóval is. Vasárnap a szomszéd néni megcsúszott az az autójával és telibevert egy villany oszlopot. Az autó totál káros Lehet e ilyenkor valami kártérítést kérni? Nem ment gyorsan téli gumi van az ajtón(tudom ilyenkor mindegy milyen gumi van max a szöges lenne jó) ma hívtam az onkoanyzatot annyit mondtak jön a meleg majd megoldja.

barek13371256 # 2024.06.11. 01:52

Hello! Nemrég írtam egy házi dolgozatot és kerestem egy lehetőséget, hogy egy kicsit kikapcsolódjak. Elhatároztam, hogy keresek egy honlapot a szórakozáshoz és rábukkantam a https://hu-weissbet.com/. Nagyon lenyűgözött a játékok széles választéka élő osztókkal. A játékok nagyon változatosak, ami lehetővé teszi, hogy mindenki találjon valami érdekeset. Az élő osztók egy igazi kaszinó hangulatát teremtik meg, ami még izgalmasabbá teszi a játékot. Az oldal könnyen használható, és a design kellemes a szemnek. Ennek az oldalnak köszönhetően kikapcsolódhattam és erőt gyűjthettem a további munkámhoz a tanfolyami munkámhoz.

vandorszekely # 2013.04.26. 12:47

Üdvözlök minden fórumozót.
Az én problémám az ÁAK Zrt. - Állami Autópálya Kezelő Zrt.-vel kapcsolatos.
A történet, ahogy elküldtem az ÁKH felé :
A káresemény leírása: - mivel négy felnőtt és egy két éves gyerek utazott az autóban, a felnőttek egyike egy terhes nő, a sebesség körülbelül 100-110 km/h volt. A leállósávban állt egy 7,5T kisteherautó és egy furgon, valamit javítottak. Az útburkolatból kipergett aszfaltdarabot próbáltam kikerülni, manőver melyet egy 24T-s teherautó jelentősen
megnehezített, mivel balra húzódott,hogy távolodjon a leállósávban veszteglőktől. Az aszfaltdarabot az autó jobb első részével kaptam el, mely következtében sérült a jobb első felni, szálszakadásos lett a gumiabroncs, széttört a gyári fedőtárcsa (nem egyszerű dísztárcsa,a Honda ezen modelljénél a kerék szerves részét képezi a felfogatásnál), leállt az autó é stöbbé nem volt indítható, a jobb első sárvédőív összekarcolódott, lökhárító eltörött, belső
műanyag sárvéd széttörött, felfüggesztésvilla elgörbült.
A fenti tényeket úgy a rendőrség, mint az illetékes útellenőr jegyzőkönyvvel igazolja.

Természetesen érvényes autópálya matricával, műszaki vizsgával, kgfb biztosítással rendelkezem, a szakaszon tiltás nem volt, alkoholt nem ogyasztottam. A balesetet követően érkeztek a helyszínre az Önök emberei és részlegesen lezárták az autópályát illetve
kihelyezték a sebességkorlátozó táblákat. Az autó elszállításához autómentőt vettünk igénybe, az Önök szerződéses partnerét, autómentőt, mely az autót Hajdúnánásra szállította szerelőhöz.
A hibalistát és az alkatrész árakat mellékelem. Az árak euróban értendőek.

Autómentő - 75 euro
Szerviz- 25 euro
Sárvédőív belső -53 euro
Felni - javítva - 000
Honda fedőtárcsa - 18 euro
Gumiabroncs 185/65/R14 téli - 49 euro
Lökhárító, használt 53 euro
Lökhárító, sárvédőív javítás+festés - 112 euro
FF villa - 68 euro
Futószög állítása - 35 euro
mindösszesen
€ 488,00

Mivel nem áll módomban a javításokat és alkatrészcseréket előre megfinanszírozni a szűkös anyagi kereteink miatt, kérem tisztelettel, hogy mielőbb jelezzék elbírálásuk eredményét. Nem áll szándékomban a kiesett munkanapomat és a panzió költségét Önökre hárítani, a kisfiam és várandós feleségem pihenése érdekében, de ami kár keletkezett az autóban – kérem tisztelettel felém rendezni azt. --------------
Ebből kiderült, hogy rendkívül kellemetlen és idegtépő volt a helyzet, várakozás stb. Ezzel szemben a kérésem elutasították, ahogy a megküldött dokumentumban is látszik : http://bit.ly/14Vnwn5.

Kérem tisztelettel a hozzáértőket, mondják meg, hogy valamit érdemes kezdeni ezzel? Van valami lehetőség, hogy szigorúan, csak és csakis a kárt megfizessék? Természetesen vannak fényképeim, jegyzőkönyveim, egy fillér sem kell a tényleges káron túlmenően.

Köszönöm.

balesetijogasz # 2013.04.11. 16:58

Igen, de csak a totálkáros autóval azonos cm3-ig térítik az átírási költséget. Bár a van egy-két biztosító, akik már nem hajlandók ezt kifizetni, szerintem jogtalanul.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

nyogo # 2013.04.11. 11:24

Köszönöm szépen a segítséget!
Még egy dolog: jól tudom, hogy ha gazdasági totálkáros az autó, másik autó vásárlása esetén benyújthatom az igényt a másik autó vásárlásával kapcsolatos díjak kifizetésére(új forgalmi,átírási költség,stb)?

balesetijogasz # 2013.04.11. 10:49

Ha a biztosító a roncsértékét meghatározza, akkor köteles ezen az áron egy konkrét ajánlatot is tenni. Vagyis meg fogják mondani, hogy ki és milyen határidővel veszi át így a roncsot. Te dönthetsz, hogy ez így megfelel-e vagy sem. Ha neked van jobb ajánlatod, akkor annyiért is eladhatod. De figyelni kell, hogy meddig áll fenn az ajánlat. A magánszakértői díjat követelheted tőlük.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

nyogo # 2013.04.10. 16:53

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Február 15.-én nekem jött egy kamion.Felelôsséget elismerte, minden szükséges dokumentumot megcsináltam. Feb. 18.-án jeleztem a biztosítónak, 26.-án ki is jött a kárszakértô. Mivel láthatóan "csak" a hátsó ajtó, karosszéria, felni, gumi sérült, ezeket fel is jegyezte. A hátsó futómû is sérült(még a baleset másnapján megnézettem egy szerelôvel) jeleztem a kárszakértônek, aki a kárfelvételi lapon fel is tüntette, hogy tovâbbi vizsgálat szükséges. Mondta, hogy menjek el egy szervízbe, ahol csinálnak a futómûrôl egy szakvéleményt, illetve adnak egy javítási árajánlatot, valamint akkor Ô is kimegy egy pótszemlét tartani.
A szervízbe március 2.-án vittem, és ezzel párhuzamosan a biztosító aznap kiutalt nekem 170 ezer forintot, "kialkudott kárösszeg" címén. A kárszakértô megnyugtatott, hogy ezt fogjam fel elôlegnek, mivel a futómû sérülése miatt valószínû, hogy gazdasági totálkáros az autó(piaci értéke 370 ezer).
Megtörtént a szakvélemény, saját zsebbôl 15 ezret kellett fizetnem érte, a javítási ajánlat szerint 320 ezer lenne a komplett hátsó futómû cseréje, mert durván megcsuklott. Ezt március 11.-én adták le a biztosítónak.
Majd 1 hónapig nem tudtam szinte érdemben senkit elérni a biztosítónál, csak ma sikerült.
Meglepôdtek hogy hívom ôket, mert hogy ôk már kiutalták a kialkudott összeget, téma lezárva. Elmondtam, hogy nem, az autó gtk, illetve kérdeztem hogy hol van akkor a szakvélemény? Az ügyintézô szerint náluk van, megkapták, csak azt hitték nem akarom totálkárra venni az autót...Kérésemre mondta, hogy továbbítja a kárrendezônek, aki napokon belül csinál majd egy kalkulációt az esetleges további kifizetésrôl. Érdeklôdtem, hogy felteszik-e az autót "roncsbörzére", ahol kiderülne a roncs érték, illetve meglenne a roncsot felvásárló személy is(kárszakértô mondta, hogy ez a menete). Meglepetésemre azt válaszolta, hgoy ilyenre nincs szükség, majd a kollégája kiszámolja.

A kérdésem az lenne, hogy mire kell odafigyelnem? Tényleg roncsbörze nélkül állapítják meg a roncsértéket? Ha kitalálnak egy irreálisan magas árat a roncsra, azt mégis hogyan/kinek adjam el?
A szakértôi véleményért kifizetett összeget jogosan kérhetem-e el tölük?

Bocs, ha hosszúra sikerült, elôre is köszönöm a segítségeket!

guba" # 2013.02.03. 16:40

Nem hatóság a biztosító, hogy el kellene fogadnod. Bizonyíthatod, hogy az ilyen típusú és korú robogók mennyit érnek.

powermen # 2013.02.03. 12:21

Kedves Fórumozók.

Pár hete segédmotoros kerékpárral, frontálisan karamboloztam egy személyautóval, én egyenesen haladtam egy útkereszteződésben, ő balra nagyívbe kanyarodva elém vágott, én felkenődtem az autója elejére. Ő a helyszínen elismerte a felelősségét, én megúsztam kisebb sérülésekkel viszont a motoromat totálkárosra minősítette a biztosító. Pár napja kiérkezett a kárelszámolás miszerint, a káridőponti értéke 65 000 Ft roncsérték 10 000 Ft. Nos én ezt a robogót akárhogyan szeretném pótolni, megnéztem használt kereskedésekben, interneten, hasonló korú, és paraméterekkel rendelkezőt, de nem találtam, ebben az összegben, a legolcsóbb 80-tól felfelé 150 000-ig bezárólag.Sehogy nem jövök ki jól ebből. Tudok tenni valamit, vagy fogadjam el a biztosító ajánlatát.

Sherlock # 2012.12.15. 23:27

A biztosító rendezi, téged hátrébb sorolnak 2 bonus/malus fokozattal, illetve küldenek egy levelet, hogy ha kifizeted te a kárt, akkor maradhatsz abban a fokozatban ahol most vagy.

jordan # 2012.12.15. 23:03

Tiszteletem.

Hirtelen felindulasombol karambolt okoztam.
Reggel bevagtak elem s majdnem osszetortem emiatt az autom. Begurultam s a masik autos utan mentem. O jobbra bekanyarodott en a belso savbol szabalytalanul utana. Szeles volt az utca de ahogy melle ertem ramrantotta a kormanyt s egybementunk. Mivel en kanyarodtam rossz savbol s o mar az utcaba volt igy elismertem a vetkessegem a karbejelenton. O is elismerte hogy hulye volt s sajnalja de ezzel sokat nem erek. Erdekelne hogy a biztosito kifizeti e neki a kart vagy nekem is kell fizetnem? En jelentsem a biztositomnak, vagy mivel elismertem igy nekem semmit nem fizet gondolom?! Rendorseg nem lett bevonva az ugybe. Sajnalom hogy hulye kakaskodas s turelmetlenseg igy alakult, s mindketten hibaztunk de nem szeretnek tobbet fizetni. Elore is koszonom a valaszokat s az ekezetek hianya a tabla pc hianyossaga amiert elnezest.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.01. 22:01

Az út fenntartójának a felelőssége nem objektív. Ha nem terheli mulasztás az út karbantartását illetően, akkor nem kell megtérítenie a károdat.

Pale # 2012.05.01. 16:48

Tiszteletem!
Egy falu keskeny utcájában egy szembejövő autó miatt le kellett húzodnom a padkára. Sajnos későn vettem észre, hogy közvetlenül az aszfaltcsík mellett a helyiek építési törmelékkel töltötték fel a kátyút. 50m-rel arrébb megérkeztem ismerősökhöz, ott vettem észre, hogy a jobb hátsó gumit (javíthatatlanul) kivágta a törmelék. Amíg kicseréltem a kereket ismerősök elsétáltak, megnézték a dolgot, hajlandóak tanúskodni. Fényképeket is készítettem.
Írtam az önkormányzatnak, hogy térítsék meg a káromat, de arra hivatkozva, hogy

1. nem ők tették ki a sittet,
  2. nincs bizonyíték rá, hogy ott ment tönkre a gumi,
  3. a körjegyző szerint az a törmelék nem okozhatta a károsodást (megjegyzem a levelem megérkezésekor azonnal eltakarították a cuccot, a 2 héttel később ott járó jegyző nem is láthatta).

Úgy gondolom az út fenntartója felel az ott keletkező károkért.
Kérdés az, hogy mit tegyek, hogy megtérítsék a kárt?

shushu # 2012.04.26. 04:38

Egy másik témában már feltettem ezt a kérdést, de hátha itt hamarabb kapok választ.

Tisztelt fórumozók!
Egy hónapja (március végén) belekoccantam egy előttem haladó autóba, miközben arra figyeltem, hogy kisorolhatok-e a külső sávba (azt nem tudom, hogy került olyan hirtelen olyan közel hozzám, mert nem haladtam gyorsan, és persze hol előre, hol oldalra néztem - még az is lehet, hogy a belső sávból vágott be elém, de persze nem tudom biztosan). A vezetője ragaszkodott a rendőrök kihívásához annak ellenére, hogy rögtön vállaltam a felelősséget. Felvették a jegyzőkönyvet és azóta még nem hallottam a rendőrök felől.
Az előttem lévő autónak csak a lökhárítója sérült, személyi sérülés nem történt. (Az más kérdés, hogy az enyém gazdasági totálkár.)
Körülbelül mekkora pénzbüntetésre/bírságra számíthatok? Lehet tudni, hogy kb mikor küldi a rendőrség?
A válaszokat előre is köszönöm!

tberci # 2012.04.12. 23:41

Kedves fórumozók!

Egy hatalmas problém adódott a kárrendezésemmel és a segítségeteket, tanácsotokat kérném.
Mialatt Franciaországban dolgoztam egy síparadicsomban (mindössze 2 hétig voltam kint), nekem csúszott egy ottani bérelt autó. Átcsúszott a sávomba, teljesmértékben az ő hibája volt és ezt el is ismerte. A betétlapja kifogástalanül ki lett töltve. A kár nem nagy, az ő autóján szinte semmi, az enyémen lökhárító, index és a sárvédő elem csúnyán sértült. Ez történt február elején. Rögtön bejelentettem és nagy nehezen kaptam egy telefonszámot ahol az AXA, a franciaországgal kapcsolatot tartó ügyintéző hölgyet elérem. Elküldtem a befaxolt betétlapot és itt kezdődött a várakozás. Segítőkész a hölgy, többször megsürgette a franciákat. Elmondása szerint ez eltart ennyi ideig, várjak. Hetente felhívom, de semmi. Április közepe van...
Ebben az esetben mit tudok én tenni? Lehetséges, hogy sose lesz kifizetve a károm?

Előre is köszönöm a segítséget,
üdv

Atis77 # 2011.11.24. 17:06

Dotáné

be kell menni a birósági papirral a biztosítóhóz.

Dotáné # 2011.11.23. 13:18

Köszönöm Guba!
De az a jó az egészben,hogy a biztosító a kifizetett összeget 45 napon belül vissza követeli,vagy ellen esetben bónuszt vesz! Azért mert te vagy az áldozat!

Dotáné # 2011.11.23. 12:32

Kedves Guba! Köszönöm a felvilágosítást. De az a baj,hogy a biztosító tőlünk kéri 45 napon belül a kifizetett összeget,vagy bónuszt ront.
Akkor most polgári perre vigyük az ügyet??

guba # 2011.11.23. 12:25

Nem biztosítási csalás, ha a biztosító úgy gondolja, majd visszaköveteli a biciklistől a pénzt. Nem rátok tartozik, ameddig nem akar veletek szemben valamilyen hátrányt érvényesíteni ez miatt.

Dotáné # 2011.11.23. 12:19

Kedves Berhukri!
Sajnos a mi esetünkben akik vétlenek voltak a baleset kialakulásában. A mi biztosítónk 200.000ft-ot fizetett a baleset okozójának,amit nekünk ki kellene fizetni 45 napon belül vagy bónuszát veszti a férjem. Minden biztosító behajtja a kifizetés összegét!
Üdv: Dotáné