Eltartási szerződés eltartó halála esetén

Bettttike # 2025.02.23. 14:53

Igaza van Gondnoka mert a hölgy beszámíthatatlan ezért van pszichiátrián a gondnokolt. Sajnos nem vagyok jártas az ilyen ügyekben de nagyon jó lenne egy olyan ember aki igen.Még mindig szeretnék olyan nevet aki segíthet kibogozni a dolgot.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.23. 12:06

Milyen gyám? Nagykorú személynek nem lehet gyámja. Gondnoka lehet - de olyan személy nem, aki eltartási szerződésben áll vele.

Úgy tűnik nekem, úgy kérsz véleményt, hogy magad sem ismered a tényállást. Vagy rosszul ismered. (Egyébként a lényeget már rég megmondták neked. Már ha az a kérdésed, ami.)

Bettttike # 2025.02.23. 12:01

Rosszul írtam 800.000 ftban állapították meg az értéket és az eltartó egyben a gyám is. Tudnak esetleg név szerint olyan ügyvédet ajánlani aki nagyon képben van ilyen ügyekben és segít kibogozni és rendbe tenni hogy senki ne sérüljön ez miatt se a gondozott se a eltartó gyermekei és családjuk.

osztap # 2025.02.23. 07:48

Bettttike,

Amíg az eltartó él, az ő tartási kötelezettsége fennmarad, és a tartási jog nem törölhető. De - ha nincs elidegenítési tilalom is a tulajdoni lapon - akkor a ház átruházható. Gyámhivatali engedély nem kell. A szerző fél a házat a tartási jog terhével szerzi meg, tehát nem tiszta tulajdoni lappal. Ez azt jelenti, hogy továbbra is az eredeti eltartónak kell a tartást teljesítenie, de ha ő nem teljesítené a tartást, akkor az eltartott a házból kielégítést kereshet (akár elárverezhetik).

Az eltartó haláláról első körben nézd meg a tartási szerződést, ami abban van, az az irányadó. Ha nincs benne erről semmi, akkor érdemes olvasgatni a régi Ptk. 586. § (4) bekezdést, amit még erre a szerződésre alkalmazni kell (az új Ptk-ban ugyanez van egyébként):
586. § (4) A szerződés a jogosult haláláig áll fenn; a tartási kötelezettség – az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint – annyiban száll át, amennyiben a kötelezett haláláig nyújtott tartás az ellenszolgáltatást nem fedezi.
https://njt.hu/…1959-4-00-00

Ha az eltartó meghal, és az örökös bizonyítani tudja, hogy az addig nyújtott tartás értéke már meghaladta a ház értékét, akkor mint örökösnek további kötelezettsége nincs, és kérheti azt, hogy a tulajdoni lapról a tartási jogot töröljék. Bizonyítani kell, hogy (i) a tartás megtörtént, és (ii) mekkora volt annak az értéke. Nem lehet azzal elintézni, hogy "négymillió ma már semmi", az évek alatt nyújtott tartás értékét is át kell számolni az 1996-os értékre. Mivel most még él az eltartó, erre már most érdemes elkezdeni készülni, és gyűjteni a bizonyítékokat.

drbjozsef # 2025.02.23. 06:00

Bettttike,

Ha tartási szerződést kötöttek, akkor az ingatlan tulajdonjoga az eltartó nevére kerül, de az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre kerül a tartási jog teherként.
Amíg az ott van, addig nem tudod az ingatlant eladni vagy elajándékozni a gyermekeinek.
A tartási jogot vagy az eltartott halála után, vagy a szerződés felbontása esetén lehet törölni. Utóbbihoz vagy a felek megegyezése, vagy vita esetén a bíróság döntése kell.

Ha nincs aki vitassa a szerződést, akkor annak megtámadásától nem kell tartania az eltartónak, így az eltartott halála után majd szabadon rendelkezhet az ingatlannal. Addig nem.

Szomorú örökös # 2025.02.22. 22:32

Bettttike

a fia ott él 13 éve a családjával és teljesen felújjították a házat. Kihúzhatják alóluk a házat?
Simán, mivel nincs tulajdonjoga, de amit beleinvesztált felújításba, azt is igazolnia kell, hogy ő fizette, különben lehet az is ugrani fog.

Bettttike # 2025.02.22. 19:41

Van az eltartó aki egy idős asszony, eltartott pedig pszichiátrián van már 1996 óta és akkor kötődött a tartási szerződés is. Eltartott már nem jön ki onnan minden plussz pénzét az eltartó fizeti. annó a ház négymillió forintra lett megállapítva de ez idő alatt az eltartó bőven oda fizette az árát. Az a kérdés, hogy az eltartó tulajdonában van a ház hogy gyermekeire átruházható e a ház akár a tartással együtt, be kell e vonni a gyámhivatalt vagy az eltartó halála után mi történik a házzal mert a fia ott él 13 éve a családjával és teljesen felújjították a házat. Kihúzhatják alóluk a házat?

Szomorú örökös # 2021.12.06. 18:26

Dezso krisztina

Erre is pedig ott a válasz az általam ide idézett oldalon:

Természetesen a szerződő felek közös megállapodással a szerződés tartama alatt módosíthatják a tartási szerződésüket. Amennyiben az eltartó és az eltartott ebben nem tudnak megállapodni, a bíróság a tartási szerződést módosíthatja, amelynek során mindkét fél érdekeit figyelembe kell vennie. Ha valamelyikük magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, akár az eltartó, akár az eltartott kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy akár időleges átváltoztatását életjáradéki szerződéssé. Ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, akár a szerződés megszüntetését is. A megszüntetés természetesen a felek közötti megfelelő elszámolással történik.

Dezso krisztina # 2021.12.06. 17:32

Köszönöm szépen a tegnapi választ!
Még volna egy kérdésem:
A gondozó még él, de lebetegedett, a gondozott, nagyon sok pénzt adott a gondozónak, az eltartási szerződésben, házát, földjét gondozóra írta. Van lehetősége míg él a gondozó változtatni a szerződésen, más személyt keresni helyette, másra átírni? (mióta a sok pénzt oda adta, nem szépen bán vele a gondozó, nem érzi jól magát, megbánta)

Szomorú örökös # 2021.12.06. 04:43

Dezso krisztina

Az eltartó halálával azonban a tartási kötelezettség nem mindig szűnik meg. Méltánytalan is volna, mert előfordulhat, hogy a jogosult az eltartási szerződéssel egész vagyonát átruházza, az eltartó pedig rövidesen meghal. Ilyenkor meg kell állapítani, hogy az eltartásra jogosult által nyújtott vagyonértékkel szemben az eltartó milyen értékű tartást teljesített a haláláig. Ha a tartási szolgáltatások értéke elérte vagy meg is haladta az eltartott által nyújtott vagyoni értéket, a tartási szerződés megszűnik, a kötelezett jogutódai semmivel sem tartoznak. Ellenkező esetben tartási kötelezettségük a nem fedezett különbözet erejéig fennmarad.

Forrás: https://amiotthonunk.hu/…-szerzdesek/

Dezso krisztina # 2021.12.05. 18:25

Kérdésem:mi történik, ha az eltaró előbb meghal mint a gondozó? Az eltartási szerződés szerint. Az eltartott változtathat, visszakapja elírt vagyonát, vagy a meghalt gondozó családja örökli, ő meg menjen oda ahova akár.

asgard # 2010.11.17. 18:03

Az ingatlanon van haszonélvezete az idős néninek, de ezt már egy jó ideje nem gyakorolja, és soha nem is fogja állapotánál fogva. Az eltartott idős néni gondnokság alatt van, egy egyházi helyen.
Én onnan gondolom, hogy nem támadó fél a gyámügyis nő, mert én megmondtam neki, hogy ha az idős néni után fizetnem kell és tartanom kell őt, akkor inkább visszaadom az örökséget a teljes házzal együtt, mert ha akarnám se tudom elvállani, mert nincs vagyonom, jelenleg munkanélküli vagyok. Erre ő -a gyámügyis- mondta, hogy nem kéne visszadnom, ő megpróbál segíteni, mert édesapám kiápolta a nénit. Innen gondolom, hogy nem akar ártani csak segíteni. De ha belevisz mégis, akkor az én életemnek is lőttek, mert nem tudom fizetni a nénit.

ObudaFan # 2010.11.17. 17:58

Ha édesapádtól megkapta az ingatlan értékének megfelelő tartást, nincs kötelezettséged, ha nem kapta meg, van. Más kérdés, hogy ha a tartásra az elhelyezés miatt nincs lehetőséged, akkor meg kell szüntetni a szerződést és elszámolni egymással, a gyámhatóság köteles megindítani az eljárást véleményem szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 17:57

Ha az eltartó meghal, az örökös csak akkor köteles tovább tartást teljesíteni, ha az addig nyújtott tartás az ellenszolgáltatás értékét nem fedezte. De még akkor is lehet kérni az átalakítást életjáradéki szerződéssé.

Az, hogy az ingatlanon az eltartottnak van-e haszonélvezete, és ezt a haszonélvezetet mennyiben gyakorolja, más kérdés. Ahogyan az is, hogy gondokság alatt áll-e az eltartott, és ki a gondnoka.
Előfordulhat, hogy a 'gyámügyis nő" itt ellenérdekelt fél. Akkor viszont nem tőle kellene tanácsot kérni.

asgard # 2010.11.17. 17:52

Én nem tudom, hogy van-e tartási kötelezettségem ilyen alapon. A gyámügyes nő azt mondta, hogy a néni véglegesen el van helyezve jó helyre, más rokona nincs, úgysem tudja igénybe venni az ingatlant és édesapám megfelelően ápolta amíg tudta.
Holnap megyek beszélni a gyámügyes nővel. Csak félek, hogy nehogy úgy kavarja a dolgokat, hogy nekem utólag tartást vagy bármit kelljen fizetnem a néni után, mert jelenleg semmi vagyonom nincs. Mit gondoltok erről?
Egyébként örülök, hogy vannak ilyen fórumok és rendes emberek, akik segítenek az ilyen kétségbeesett, ilyen téren tudatlan embereken, mint én!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 17:45

Nem a gyámügyesen múlik. Vagy eleve az a helyzet, hogy nincs tartási kötelezettséged, vagy ő sem tudja elintézni, hogy ne legyen.

A visszautasítás valószínűleg a legrosszabb megoldás lenne, kicsi az esélye, hogy hosszú ideig éljen még az eltartott.

asgard # 2010.11.17. 17:34

Édesapám egy tartási szerződést kötött egy idős hölggyel, apám lett az eltartó, a hölgy az eltartott. Apámé lett 100%-ban a ház, a hölgynek pedig különböző jogai maradtak a házon. Apám ki is szolgálta, megcsinált mindent, teljesen vigyázott és ápolta az idős hölgyet.
Viszont az idős hölgy állapota annyira súlyos lett, hogy apám nem tudta már megfelelően ellátni, így a gyámhivatal gondnokság alá helyezte az idős nénit, véglegesítette a lakhelyét egy helyen. Tehát az idős hölgy már máshol él most is fél éve, édesapám viszont meghalt két hete. A gyámügyis nő azt mondta, hogy el tudja intézni, hogy a tartás ne szálljon át rám, és hogy az ingatlan megmaradjon nekem, mint egyedüli vérszerinti jogos örökösnek.
Lehetséges, hogy képes elintézni ezt? Nagyon félek, hogy ha elfogadom az örökséget, akkor az idős nénire vonatkozó minden költséget és a tartást megöröklöm. És nem tudom, hogy tényleg ilyen jóindulatú a gyámügyes, és hogy el tudja-e ezt intézni???

ObudaFan # 2010.03.23. 19:41

Igen.

Klau14 # 2010.03.23. 18:07

Értem.Ez ugye minden jellegű tartozásra vonatkozik?Jelen esetben kölcsön szerződés volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.17. 07:49

No, nem egészen.
Nem érvénytelen, hanem veled szemben hatálytalan. A tulajdonjog az új tulajdonost illeti, csak szegénynek tűrnie kell, hogy a te követelésedet adott esetben az ingatlanból kielégítsék.

Klau14 # 2010.03.17. 05:53

Köszönöm!
Tehát ha bizonyítom hogy utána adta el miután megkapta az ügyvédi felszólítást meg a tárgyalás idézését akkor érvénytelen neki a szerződése?És mondjuk engem illet a háza?Több milliós tartozásról van szó.

ObudaFan # 2010.03.16. 19:36

Túloztam, csak 2500.

ObudaFan # 2010.03.16. 19:36

Eladhatja, csak ha ez fedezetelvonó jellegű, akkor a jogosulttal szemben ez hatálytalan lesz. Ez kb. 3000 éves szabály.

Klau14 # 2010.03.16. 18:23

Szeretnék még valamit kérdezni.
Állítólag van olyan rendelet 1-2 éve, ha valakinek tartozása van/jelen esetben az élettársának/ akkor nem adhatja el a házát pl.Érdekelne hogy ez pontosan mióta van érvénybe?Egy bírónőtől hallotta egy ismerősöm de pontos dátumot nem tudott mondani.Fontos lenne!
Köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.03. 11:56

Klau14

Itthon indítsd a pert, neked az lesz kényelmesebb. Végrehajtható lesz a határozat Olaszországban is.