Gyerertartás megszűntetése

drbjozsef # 2025.02.20. 19:22

"Megfelelő oka van rá" és önhiba egyszerre..... ccccc....

Szomorú örökös # 2025.02.20. 16:12

drbjozsef

Szigorúan nézve, ha megfelelő oka van rá, akár a passzivált félévre is járhat.

Azért ezt elég rendesen meg kell neki indokolni, különben életbe lép az alábbi rész szerintem:
a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget

drbjozsef # 2025.02.20. 12:15

Nem nappalit ír a jogszabály. Továbbtanulást.
Szigorúan nézve, ha megfelelő oka van rá, akár a passzivált félévre is járhat.
Majd a bíró eldönti.

De olvasd el magad, linkeltem, de a szakaszt elírtam. Helyesen : 4:219.§ - 4:222.§

Nefeli # 2025.02.20. 11:49

Kedves drbjozsef!

Köszönöm a gyors választ. Úgy gondolom, ha LEVELEZŐn tanul, mellette 8 órában dolgozik (?) akkor ott már semmiféle rászorultság nem állapítható meg. A jogszabály, nappali munkarendű tanulást ír elő, nem? A kérdés csak az, hogy az azonnali passziválás és mellette munkaviszony létesítése miként értékelendő, illetve az, hogy a II. tanév első félévét nappali kezdte meg (1 év kihagyás után) - számít e folyamatos tanulásnak. Azért kérdeztem, hogy a keresetben mely időpont legyen a visszakövetelés kezdő dátuma.
Köszi
BB

drbjozsef # 2025.02.20. 11:40

Nefeli,

A jogosult hat hónapra visszamenőleg kérheti a jogos tartásdíjat, de a kötelezett, ha a tartásdíj jogalap nélkül kerül felvételre, akkor az 5 éves elévülési időn belül kérheti azt vissza.

Itt egyrészt számíthat a kötelezett magatartása is (tartja a kapcsolatot, érdeklődik a tanulmányokról, etc), ez nálatok elvileg rendben van, de másrészt megemlíteném, hogy a nagykorú, továbbtanuló gyerek esetén a tartást kizáró ok között nincs benne, hogy saját jövedelme ne lehetne, legfeljebb a tartásdíj mértékénél számíthat, lásd Ptk. 4:119.§- 4:122.§

A passzivált félév persze felvethet kérdéseket.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Nefeli # 2025.02.20. 11:04

Kedves Mindenki!
Az alábbi témában kérnék segítséget.
Férjem első házasságából született lány után gyt megfizetésére volt kötelezve. A leány 2022-ben érettségizett és felvételt nyert egy egyetem nappali / önktg.-es szakára. Nagy volt az öröm. Kérdések folyamatosan: hogy megy a suli, milyen lett a félévi, és az év végi... stb. Válasz: jól megy, 4-es, 5-ös jegyeim vannak. Szuper! Nagy újság: a suli mellett, diákmunkát végzett.
Most, 2025 februárjában, egy telefonbeszélgetés során, véletlenül kiderült, hogy levelezőn tanul. Oh!
Férjem utána nézett, hogy miként derítheti ki az igazat - mert az látható, hogy a jogosulti oldal \"elfelejtette\" közölni - és igazolást kért az egyetemtől. (bízott a lányban, nem gondolta, hogy valótlant állít majd - lsd. válaszok)
És: kiderült, hogy a 2022/2023-as - amúgy I. évfolyamát - azonnal passziváltatta, a II. évfolyam I. félévét járta nappalin és azóta - már 3 szemesztert - levelezőn végzi. A \"diákmunka\" főállás lesz valószínűleg. A kérdésem: milyen időponttól igényelheti majd vissza a megfizetett - és jogosulatlanul felvett - gyerektartás összegét, a megindítandó megszüntetési perben?
Köszönettel:
BB