zaklató, kártérítés

drbjozsef # 2025.02.21. 16:35

Igen, tudom, de sajnos amíg ő nem vevő arra, hogy kezeltessék én nem tudom hogy kéne elintézni, hogy ez tényleg megtörténjen.
Te nem tudod sajnos.

De ilyen esetben hogy bizonyítom, hogy ez megtörtént, azon kívül, hogy elmondom/leírom a történteket?
Neked nincs mit bizonyítani. Tegyél feljelentést a garázdaság, vagy a rongálás miatt. Majd nyomoznak, és nem találnak semmit, de annyit pont ér ez is, mint egy "bejelentés". Te megpróbltad. Még jól is jöhet akár később...

Gondoltam rá, hogy amikor legközelebb jön felveszem videóra az eseményeket, de ez ilyenkor használható? Személyiségi jogok és hasonlók miatt.
Határeset, bizonyos körülmények között használható. Én megmondom őszintén, felvenném, amit csak lehet, videót, ha beszélsz velük, akkor azt mobillal. Bármikor jól jöhet. Lehet, hogy nem fog kelleni. Ki tudja. Igen, személyiségi jogok vannak, nem teljesen legális.

Nyilván nem korrekt megoldás, de ezek alapján én sem lennék köteles erről tájékoztatni leendő vevőket erről a problémáról? Miről kell és miről nem kell tájékoztatnom törvény szerint a leendő vevőket?
Az ingatlannal összefüggő adatokat. A társasház dolgait, a kötelezettségeket, az állapotát, olyanokat, amelyek alapján mondjuk a Ptk. hibás teljesítés fejezete alapján követelése lehetne (merthogy amit közölsz, és tud róla, már nem is számít bele, hiszen annak tudatában vásárol). Egy régi lakó néhai zavargása nem tartozik ide.

Valóban egy opció. Nem tudom, hogy eltántorítaná-e az illetőt, de egy próbát megér.
Csak ez szabályosan a Tht. szerint egyrészt nem olcsó, szóval a tulajdonostársak nem biztos, hogy támogatni fogják (esetleg ha felhívod a figyelmüket, hogy egy mentálisan labilis embert engednek be a házba állandóan, és ha majd rájuk lesz gyújtva a lakás, akkor már késő lesz), másrészt korlátozva van mit hogyan láthat, úgyhogy nem is biztos, hogy pont megfelelő az. De ha téged nem zavar, hogy a lakásod belső frontját felveszik, akkor "véletlenül" úgy is be lehet állítani...

phoneticdinosaur # 2025.02.21. 12:02

Köszönöm a választ.
"Sajnos, az ilyen jellegű problémára kevéssé a jog a megoldás. A mentális problémák az orvosokra tartoznak."
Igen, tudom, de sajnos amíg ő nem vevő arra, hogy kezeltessék én nem tudom hogy kéne elintézni, hogy ez tényleg megtörténjen.

"Bejelentést? Tegyél feljelentést."
Fair. De ilyen esetben hogy bizonyítom, hogy ez megtörtént, azon kívül, hogy elmondom/leírom a történteket? Gondoltam rá, hogy amikor legközelebb jön felveszem videóra az eseményeket, de ez ilyenkor használható? Személyiségi jogok és hasonlók miatt.

"Szerintem nemigen. Ez nem az ingatlannal, annak szavatosságával összefüggő "hiba". Erről ő nem tehet. A korrekt, becsületes az lett volna, ha tájékoztat persze."
Nyilván nem korrekt megoldás, de ezek alapján én sem lennék köteles erről tájékoztatni leendő vevőket erről a problémáról? Miről kell és miről nem kell tájékoztatnom törvény szerint a leendő vevőket?

"Társasház miért nem tudja megoldani, hogy ne tudjanak bejönni?"
Sajnos forgalmas társasházról van szó, az illető kivárja amíg valaki bejön és "besurran" mögötte

"Kamerarendszer felszerelése (Tht. szabályait betartva, esetleg esetedben "rugalmasan értelmezve", ha neked nem baj)?"
Valóban egy opció. Nem tudom, hogy eltántorítaná-e az illetőt, de egy próbát megér.

drbjozsef # 2025.02.21. 09:25

Sajnos, az ilyen jellegű problémára kevéssé a jog a megoldás. A mentális problémák az orvosokra tartoznak.

A rendőrségnek már írtam bejelentést
Bejelentést? Tegyél feljelentést.

Legszívesebben eladnám a lakást, de ha erről becsületesen tájékoztatnám a vevőket nem gondolom, hogy verekednének egymással, hogy ki legyen a szerencsés új tulajdonos.
Dehogynem. Van az az ár, és van az a vevő, aki majd nem jogi úton lerendezi ezt. Persze, ez nyilván súlyos milliókba fájna neked.

1. Van-e lehetőségem jogi úton bármilyen kártérítést követelni az eladótól vagy az ingatlanostól a releváns információ eltitkolása miatt?
Szerintem nemigen. Ez nem az ingatlannal, annak szavatosságával összefüggő "hiba". Erről ő nem tehet. A korrekt, becsületes az lett volna, ha tájékoztat persze.

2. Milyen jogi lépéseket tehetek a zaklatóval szemben, hogy ne jöhessen vissza?
Ha zaklatás (mármint : Btk. tényállást megalapozóan) vagy garázdaság, rongálás van, akkor rendőrségen feljelentést.
Társasház miért nem tudja megoldani, hogy ne tudjanak bejönni?
Kamerarendszer felszerelése (Tht. szabályait betartva, esetleg esetedben "rugalmasan értelmezve", ha neked nem baj)?

3. Tudtok ajánlani ügyvédet, aki foglalkozik hasonló ügyekkel?
Nem, de nem is hinném, hogy ügyvéd foglalkozni ilyen ügyekkel. Akire neked szükséged van, az az ukrán rábeszélőemberek.

phoneticdinosaur # 2025.02.21. 08:59

Egy kellemetlen ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Tavaly év vége fele vásároltam egy lakást, amelyről miután beköltöztem kiderült, hogy az egyik korábbi tulajdonost (nem az eladót) évekkel ezelőtt kilakoltatták és azóta rendszeresen visszajár zaklatni az aktuális lakókat/tulajdonosokat. Sajnos erről sem az eladó, sem az ingatlanos nem tájékoztatott, pedig, ha tudom, biztosan nem veszem meg az ingatlant. A szomszédok elmondása alapján tudom, hogy az előző tulajdonost is zaklatta az illető, szóval tudott róla, hogy ez egy létező probléma.

A zaklató egy láthatóan mentális zavarokkal küzdő asszony, azóta kétszer jelent meg nálam, fenyegetőzik, hogy a lakás igazából még mindig az övé (természetesen semmilyen alapja nincs ennek a kijelentésnek), és hogy nekem rövidesen ki kell költöznöm. Szintén lakók elmondása alapján egy este, amikor nem voltam otthon, a börtönből nemrég szabadult fia is végigkísértette a társasházat. Mindketten rongálnak, a nő a postaládámról lefeszegette a névtáblámat, a fia a lakásom előtti villanyvezetékeket cibálta ki a helyükről. A rendőrségnek már írtam bejelentést arról, hogy eddig mi történt, csak, hogy nyoma legyen az ügynek, esetleg ha valami komolyabb lesz, akkor ezzel „elébe menjek”. Egyelőre semmi válasz.

Legszívesebben eladnám a lakást, de ha erről becsületesen tájékoztatnám a vevőket nem gondolom, hogy verekednének egymással, hogy ki legyen a szerencsés új tulajdonos.

Ezekben a kérdésekben szeretnék segítséget kérni:
1. Van-e lehetőségem jogi úton bármilyen kártérítést követelni az eladótól vagy az ingatlanostól a releváns információ eltitkolása miatt?
2. Milyen jogi lépéseket tehetek a zaklatóval szemben, hogy ne jöhessen vissza?
3. Tudtok ajánlani ügyvédet, aki foglalkozik hasonló ügyekkel?

Előre is köszönöm a segítséget!