Egy kellemetlen ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Tavaly év vége fele vásároltam egy lakást, amelyről miután beköltöztem kiderült, hogy az egyik korábbi tulajdonost (nem az eladót) évekkel ezelőtt kilakoltatták és azóta rendszeresen visszajár zaklatni az aktuális lakókat/tulajdonosokat. Sajnos erről sem az eladó, sem az ingatlanos nem tájékoztatott, pedig, ha tudom, biztosan nem veszem meg az ingatlant. A szomszédok elmondása alapján tudom, hogy az előző tulajdonost is zaklatta az illető, szóval tudott róla, hogy ez egy létező probléma.
A zaklató egy láthatóan mentális zavarokkal küzdő asszony, azóta kétszer jelent meg nálam, fenyegetőzik, hogy a lakás igazából még mindig az övé (természetesen semmilyen alapja nincs ennek a kijelentésnek), és hogy nekem rövidesen ki kell költöznöm. Szintén lakók elmondása alapján egy este, amikor nem voltam otthon, a börtönből nemrég szabadult fia is végigkísértette a társasházat. Mindketten rongálnak, a nő a postaládámról lefeszegette a névtáblámat, a fia a lakásom előtti villanyvezetékeket cibálta ki a helyükről. A rendőrségnek már írtam bejelentést arról, hogy eddig mi történt, csak, hogy nyoma legyen az ügynek, esetleg ha valami komolyabb lesz, akkor ezzel „elébe menjek”. Egyelőre semmi válasz.
Legszívesebben eladnám a lakást, de ha erről becsületesen tájékoztatnám a vevőket nem gondolom, hogy verekednének egymással, hogy ki legyen a szerencsés új tulajdonos.
Ezekben a kérdésekben szeretnék segítséget kérni:
1. Van-e lehetőségem jogi úton bármilyen kártérítést követelni az eladótól vagy az ingatlanostól a releváns információ eltitkolása miatt?
2. Milyen jogi lépéseket tehetek a zaklatóval szemben, hogy ne jöhessen vissza?
3. Tudtok ajánlani ügyvédet, aki foglalkozik hasonló ügyekkel?
Előre is köszönöm a segítséget!