Az átmeneti szabályok szerint a 2007-ben eladott lakás esetén a lakáscélú kedvezmény igénybevehető.
lakás eladás után
- 1
- 2
Kedves ObudaFan!
A 2007-et megelőző évek esetében is érvényes ez? Tudsz róla valamit?
Szia Ildikó!
Igen, a 2007. előtt eladott lakásokra is vonatkozik.
De ezt tul.képpen miért kérdezted?
Kedves Nandy!
Arra gondoltam, hogy a fiam most építkezik és akkor legrossszabb esetben a nekem kirótt adó egy részét (kis részét) beszámíttathatom az ő lakóházába.
Hmmm... nehéz ügy.
Egyrészt állítod (bíróság előtt), hogy jövedelmed ténylegesen nem keletkezett. Persze APEH szerint igen.
Másrészt a NEM keletkezett jövedelmed lakáscélú felhasználásra fordítod.
Törvény szerint igénybeveheted a lsz. kedvezményt (eladástól számított 60 hónapon belül), de arra figyelj, hogy ha x összeget érvényesítesz, azt az x összeget a fiad nem érvényesítheti (csak a fennmaradó részt, amit te nem).
Én csak akkor ajánlom, ha tudod igazolni az építkezésre fordított összeg forrását (saját jövedelemből).
És sajnos ebben az esetben is marad a kés.pótlék és bírság.
Kedves Nandy!
Te mindenre gondolsz! És igazad van. Köszönöm a tanácsokat.
Az a szomorú,hogy nekem a ház megépítése jóval többe került,mint a 17 mill ft-os eladási érték. Az elveszett számlák meg tényleg elvesztek,bár talán az otp-ben meg lehet a másolatuk,mert az áfa-támogatáshoz egyszer le kellett adni. Az eredetiek beszerzése nem lenne egyszerű,mert pl. a nyílászárókat gyártó Sofa azóta megszűnt.
Köszönöm a hozzászólásokat,és teljesen megértem B.Ildikó-t,kívánom,mielőbb számára megfelelően rendeződjön e nem kívánt problémája.
Tisztelettel kérdezném az alábbiakat:
Fiamnak a lakásvételéhez 3 milló forint kölcsönt adtunk, mely tényt a lakás adás-vételi szerződésében is rögzítettük:
1.A visszafizetés feltételében azonban csak szóban egyeztünk meg, melyet utólag szeretnénk írásban is rögzíteni.Elegendő lenne-e a szerződő felek és két tanu aláírásával egy szerződés kiegészítéssel ezt elvégezni.
2.Amennyiben a fiam 5 éven belül kénytelen lenne eladni a lakást, mert más városban talált hosszabbtávú munkát a 3 milló forintos kölcsönt levonhatja-e a 25%-os adó alapját képező vétel és eladási ár különbözetéből.
Válaszát előre köszönöm!
- Külön megállapodást köthettek a visszafizetésről, ahol elegendő a 2 tanú, de nem a szerződés kiegészítéseként, azt ugyanis ügyvédnek kell ellenjegyeznie.
- Nem, de a többiről is rosszul gondolkozol.
T.Szakértők és Hozzáértők!
Lakás eladást kezdeményeznék a közeli hónapokban. A lakást 1997-ben vásároltam meg Budapest XXII. kerületében.A 65 nm-s lakásom eladási ára 15MFt.
Kérdéseim:
Kell-e adót fizetnem az eladást követően az eladási ár után? Nyugdíjas vagyok, kegészítő foglalkozásom van, szerény jövedelemből élek.
Kell-e valamilyen illetéket fizetnem a befolyt összeg után és mennyit?
Vsn-e valami kedvezményem, ha egy éven belül vásárolok valami ingatlant helyette?
Csak a szerzéstől számított 5 éven belüli eladás esetén kell szja fizetni, vagyis az Ön esetében már nem.
Illetéket az esetleges vásárláskor kell fizetni, mégpedig 2010.01.01.-től az ingatlan értéke után mindenösszes 4%-ot.
A vázolt kedvezmény már megszünt.
"Mona"
laikus hozzászóló
kedves Monalisa!
Köszönöm a segítségét.
A befolyt összeg után nem kell illetéket fizetni. Illetéket akkor kell fizetni, ha ingatlant megszerzel, nem akkor, ha eladsz.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02