Ingatlanügyek

matthiasi # 2018.03.01. 10:49

Egy vevő jelőlt nagyon sok mindent kérdezhet az eladótól. Többször is tehet fel neki keresztkérdéseket, meggyőződhet a közölt adatok igazságtartalmáról és ha úgy véli nem valósak, azt szóvá is teheti.

De mind ezt csak a foglaló átadásáig.

Ezért van az, főleg az ingatlanosoknál, hogy mindig forszírozzák a vételi ajánlat tételét... ami egy un. előfoglaló... lényegesen kevesebb összeg mint amit a naív vevők leszúrkolnak foglaló gyanánt. De a lényeg, hogy a zsé a zsebükben van. Ezután teljesen megváltozik a tárgyalási modoruk.

Tehát vételnél bátran lehet kérdezni, néha akár agresszíven is.

Ugyan ez egy bérleti érdeklődésnél kevésbé ajánlott, rövid úton kiteszik a szűrét annak a leendő bérlőnek, aki rámenősködne vagy akár agreszív lenne.

nonolet # 2018.03.01. 12:51

Azért utólag is van pár fegyvere a vevőnek.

Mivel létezik a (kellék)SZAVATOSSÁG intézménye :-)

Azaz azt kell kapnia az átadás-átvételkor,
amit
az eladó ígért!!!! mondott, amiben megegyeztek.

Ha nem azt kapja, akkor jogosan reklamál és nyerni is fog.

Ez különösen fájó tud lenni, adott esetben az eladónak

• az elhallgatott

ÉS

• a rejtett

hibák esetén...

Amikért több évig is felelhet még az eladó.

Halcsi89 # 2018.03.01. 18:51

Olyan problémám van, hogy február közepén kellett volna beköltöznöm az előre kifizetett kauciós lakásba,de sajnos nem kaptam el a kulcsokat a lakáshoz-a mái napig sem. A tulajdonos csak ígérgeti, hogy vissza adja a kauciót, de azóta elmult egy bizonyos idő. Mit tudok tenni, feljelenthetem a rendőrségen?
Választ köszönöm

Mi a teendo abban az esetben amikor a lakatulajdonos nem adja kézbe a lakás kulcsait a beköltözés idopontjában es eltunik a foldrol?

nonolet # 2018.03.01. 20:20

Mire föl jelentenéd fel?
Nomeg minek?!

1.
Felszólítás!
Azaz ÍRÁSBAN kérd vissza kauciót, mondjuk 3 nap határidővel.
Vetesd át vele a felszólítást és/vagy add fel TÉRTIVEVÉNNYEL postán.

HA fizet OKÉ! ügy lezárva.

HA NEM fizet... jön a 2. lépésed.

2.
Elmész a közjegyzőhöz és kéred egy "Fizetési meghagyás " kibocsátását, aminek az összege

• a kaució
  • a közjegyző díja (a kaució 3%-a)
  • az eddig költségeid (pl. posta költség)

A közjegyző kiküldi...

Amikor megkapja 15 napja lesz dönteni, hogy

FIZET
Ekkor OKÉ! ügy lezárva.

NEM FIZET és csak LAPÍT tovább
Ekkor ráküldheted a végrehajtót!

NEM FIZET és nem lapít. hanem ELLENTMOND a közjegyzőnél.
Ekkor te

• vagy beletörődsz a dologba
  • vagy perré alakítod

A pert megnyered és vagy fizet vagy ráküldöd a végrehajtót.

EZ!!! a tartozások behajtásának útja.

Nem a rendőrség... hisz nem történt bűncselekmény.
Hanem csak egy polgárok közti elszámolási vita van a szerződés szegés miatt!

- -

Fontos, hogy a levél és a "Fizetési meghagyás"
a JÓ címére menjen!!! ahol át tudja venni.

zoltec # 2018.03.01. 20:59

Természetesen szóltam az ügyvédemnek de sajnos csak egy hét múlva ér rá,hátha talál valamit az adás-vételi szerződésben ami miatt esetleg semmissé lehetne tenni a szerződést,mert inkább másnak adnám el a lakást.Persze a vevőjelölt ragaszkodik a lakáshoz mert a piaci árnál 30%-al kedvezőbb az ára,és egyedi kialakítása van.Egyébként a villanyóra és gázóra felrakása kb.50-55 ezer lenne,ami miatt mindenféle sértegetést kell elviselnem.Próbáltam vinni egy írásbeli egyezséget hogy,értéknövelő változtatást végzek az ingatlanon ha az alku összegét megfizetik előre,amire csak sértegető bizalmatlan,paranoiásnak nevez,amit minden kulcskérésnél hangoztat,és nem írja alá,ragaszkodna a szóbeli egyezséghez.Az energetikai tanúsítványt is azért adtam mert az ügyvéd egyeztetés nélkül ráírta a szerződésre hogy 2 héten belül át kell adnom.

nonolet # 2018.03.01. 21:42

"energetikai tanúsítványt"

Ezt KELL adni, anélkül (pár apró kivétellel) nincs ellenjegyzés lakás adásvételnél.

zoltec # 2018.03.01. 23:04

Sürgetett a vevő a foglaló átadásával,én jeleztem neki ,hogy nincs még meg az energetikai tanúsítvány,így az adásvételi szerződés írásakor sem volt meg.Ezért írta rá ,hogy két héten belül átadom a vevőnek,az ügyvéd nem is látta a mai napig az energetikai tanúsítványt.Látnia kellene az ügyvédnek?

nonolet # 2018.03.02. 07:00

A szerződést megírni lehet és az érvényes is lesz a tanúsítvány hiányában is.

Az ellenjegyzéskor viszont már kell a tanúsítvány száma a szerződésbe és a nyilatkozat, hogy a vevő megkapta.

Mert ezek előírt kellékek és így nélkülük az ügyvéd szabályt sértően ellenjegyez...

Amikor a hiányukban is kijelenti, hogy a szerződés "törvényes".

Zoltanuss # 2018.03.02. 17:58

Kérdezi zoltec topik társ :

a vevőnek,az ügyvéd nem is látta a mai napig az energetikai tanúsítványt.Látnia kellene az ügyvédnek?

Mert ért hozzá ?
Az energetikai tanúsítvány egy, az ép. gépész lobbi által kierőszakolt valami. Sommásan egy kalap szart sem ér

Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tulajdonosoknak nem kell tisztában lenni a lakásuk /házuk energetikai jellemzőivel. Sok út van a megismeréshez, de az energetikai tanúsítvány egy torzszülött !!
Egyébként adásvételhez nem kell. Ha nagyon ragaszkodik valaki hozzá, egy tízesért elkészítik, ami olyan is.
Mert végül is mi az a tanúsítvány ?
Hát egy vizsgálat eredménye.

És ugye kölcsönvéve az orvostudományból :
A vizsgálat lehet 2 perces ... lásd a régi katonaorvosok tevékenységét és lehet 3 napos modern műszerekkel. Az áraik is ennek megfelelőek.

Zoltanuss # 2018.03.02. 18:10

Halcsi89 Halcsi89 !
Talán csak nem első bérlős vagy ?Egy lakásbérlés úgy zajlik, hogy a hirdetési felületről kinézed a neked tesző lakást, felveszed a bérbeadóval a kapcsolatot, megbeszéltek egy randevút, ami mindig a kiadandó lakásban legyen. Megszemléled, kérdéseket tehetsz de csak udvariasan, megalkudtuk és másnap harmadnap kiveszed a lakást. A másnapig a kontról társad készít egy hasonló mustrát és összevetitek érdemes é kivenni vagy sem. Pénzt csak az átadáskor adtok a kulcsok ellenében. Minden más csapda lehet !!

Mi a teendo abban az esetben amikor a lakatulajdonos nem adja kézbe a lakás kulcsait a beköltözés idopontjában es eltunik a foldrol?

megkeresed és kéred a kulcsokat vagy felnégyelést helyezel kilátásba... csak tanúk nélkül !!

Zoltanuss # 2018.03.02. 18:13

N.. n

Nem a rendőrség... hisz nem történt bűncselekmény.
Hanem csak egy polgárok közti elszámolási vita van a szerződés szegés miatt!

• -

Lehet vélelmezni, hogy csalás és az mi ???

Zoltanuss # 2018.03.02. 18:34

A kis esszém !

Tegnap feltettem egy másik fórumra egy kis értekezést, aminek a lényege :
“a bérlők eldorájója van nálunk !!”
tehát :
Tehát : MOST JÓ LENNI BÉRLŐNEK, – KOCKÁZAT MINIMÁLIS.

Akkor vegyünk egy példát ! Kinézek magamnak a meghirdetett
rengeteg lakásból egyet – bejelentkezem, felmérem – megfelel mondom a tulajnak /bérbeadónak ( nem a főbérlőnek mivel ez a fogalom már elavult, a múlté, mint a szociálizmus ).
100 eft a kialkudott lakbér + az egyhavi kaució – az annyi mint 200 eft. Megírjuk a szerződést, leolvassuk az órákat – beköltözök a barátnémmal az üzemképes kéglibe.
Telik a az idő, majd mikor letelik az egy hónap közlöm a lakás kiadóval, hogy nem az elvárásaimnak megfelelő a lakás tehát felmondok, ami egy hónap. És még nagy sajnálkozással közlöm, hogy a fizetésem sajnos csak 10 .-én kapom meg akkor, tudok fizetni. Mit tehet a bérbeadó – szivja a fogát és reménykedik, hogy 10 .én megkapja a pénzét.
10.-én nem vagyok elérhető. Kinyomom a telefont stb.
majd 15. -én közlöm , hogy a kaucióból lerendezzük a felmerült adóságokat. És mivel úriember vagyok a következő elsején a tartozásom : az elmaradt egyhavi lakbér 100 eft , a kettőhavi fűtési költség 2 x20 = 40 eft (nov és dec között bérelem a lakást ), a 2 havi villanyszámla 2x 9000 = 18 eft, a kettőhavi közösköltség legyen szintén 18 eft (ugyi reális ?? ), mi van még ? ja víz és csatorna, az 2 x 6 m3 = 12 m3 á 7 eft (nem számoltam sokat ? ) Ez eddig annyi mint 173 eft tartozás, ami szemben áll az én 100 eft kauciómmal.
És mint írtam úriember vagyok, tehát közlöm az egyébként vékonydongájú hölggyel, hogy mivel a lakás nem az elvárásimnak megfelelő volt – engem kár ért, (költözési költség stb.) tehát engedje el azt a 73 eft -ot és még sejtelmesen megjegyzem, számlát nem kaptam vajon a Nav felé minden rendben van é ??
Mit tud tenni szegény vékonydongájú lakáskiadó hölgy velünk szemben ??

Semmit !! 73 eft ért nem perel !!

Örül, hogy elmegyünk és ennyi veszteséggel megúszta !!
Jó nem 2 havonta csinálom a mókát, hanem félévenként !!!
És mivel a példámban említett vékonydongájú hölgy én vagyok – hát nagy darab, agresszívnek tünő pasiknak nem adom ki a lakásom !!!

Megvéd a magyar jogrend az ilyen esetek ellen ???
Na lehet válaszolni !!!

MajorDomus # 2018.03.03. 10:06

Megvéd!
Ha a Nav felé adózol, normális bérleti szerződésed van,a szerződésben rögzitve vannak az adatai a lakcimkártyája alapján,akkor inditasz ellene egy Fizetési Meghagyást.
Nekem egy bérlőm pattant meg sok éve,a végrehajtó Szegeden találta meg,a szűlei lakásán,még a kamatot is kifizette!
Csak hát a jogkövető magatartás az kétoldalu!

Zoltanuss # 2018.03.04. 07:59

Ok. elhiszem MD -nek.
Van is több bérlőm.
Inkább abban a megvilágításban akartam szemléltetni, hogy van egy összeghatár ami alatt a károsult nem lép, nem éri meg és eleve szégyenli, hogy palira vették.

Amúgy egy fizetési meghagyás mit kóstál ?
Gondolom van egy minimum és aztán összeg arányos.

MajorDomus # 2018.03.04. 11:09

Ügyvédfüggő.
Most 15,000,igaz én sok ügyet viszek neki, ebből 5,000ft a közjegyzői kamaráé,10 ezer az ügyvédé!
Átkagosan 15-20 ezer között megvan.
És hatékony!

Kirácska # 2018.03.06. 14:27

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék. Adott egy telek és rajta egy ház. Párom szülei nevén van. Párom szeretné, ha átírnák a szülei a nevére, amiről már beszéltek is, de nem tudják, hogy ennek mi a menete. Ajándékozás gyanánt adnák a fiúknak a házat, azon szeretnénk, majd később építkezni párommal. Milyen költségei vannak egy ház átírásnak, ha az családon belül történik?

Nagyon szépen köszönöm, a segítséget!

Versy # 2018.03.06. 15:00

A problémám az, hogy még édesapámék vettek többen egy nagyobb szántóföldet Fót külterületén. Ezt aztán felosztották és a mai napra már villany, víz, gáz van az utcákban, azok aszfaltozva lettek. Sokan feladták városi életüket és kiköltöztek oda, házat építettek, de a korábban zárt kertnek minősített parcellák mára azt hiszem megint termelésből kivont földterületek. De még ez sem baj, hanem az, hogy közös helyrajzi számon, eléggé átláthatatlanul minden tulajdonos valamilyen arányban részese a többi földterületnek. Egy ott lakó ügyvéd kölcsönt vett fel, de jelzálogként ez a közös földterület van megadva. Ő feladva mindent, távozott az országból, az adósságát nem rendezte, s tegnap kaptam egy levelet, hogy május 26-án árverésre kerül az egész helyrajzi számon szereplő terület.

Kérdésem, hogy ez így megtehető? Egyáltalán felvehet valaki jelzáloggal terhelve egy közös tulajdonú területre kölcsönt úgy, hogy más nem is tud róla és nem adta a beleegyezését? Mit tehetek? Elég elképzelhetetlen számomra, hogy más tartozása miatt elvegyék a telket, amire én is elég sok pénzt költöttem.

Köszönöm, s határidő közelsége miatt nagyon várom a választ, hogy mit tehetek.

emma # 2018.03.06. 15:31

Kirácsaka!

Ajándékozási szerződést javaslok a párod, illetve a szülei között, ezt a szerződést írásban és ügyvéd előtt kell megkötni, és ezt követően lehet kérni a földhivatalnál az új tulajdonos bejegyzését.
Ügyvédet kell felkeresni, az ezzel kapcsolatos költségekről is ő tud felvilágosítást adni.

Kirácska # 2018.03.06. 16:12

emma

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2018.03.06. 16:22

Kirácska,

egyenesági leszármazottak között minden ügylet illetékmentes. Ügyvédi és földhivatali eljárási díjjal kell számolni, pártízezer (a ház értékétől függően max százezer) körüli költséggel.

drbjozsef # 2018.03.06. 16:27

Versy,

megnézted már az ingatlan tulajdoni lapját? Mi van azon pontosan?

Ha végrehajtási jog alapján árverezik, akkor csak az illető adós tulajdoni hányadán szerepelhet, és csak azt árverezik.

Ha a jelzálog, ami alapján a végrehajtás indult, az egész területre lett bejegyezve, akkor ott valamilyen anomália van. A többi tulajdonostárs beleegyezése nélkül olyan nem kerülhetett volna fel.

Érdemes lenne minden irattal felkeresni egy ügyvédet, mert anélkül csak vakon tapogatózni lehet itt.

Versy # 2018.03.06. 16:30

Kedves drbjozsef!

Én is arra gondoltam, hogy a beleegyezésem nélkül nem lehet az egészre végrehajtást elrendelni.

Azt hiszem tényleg fel kellene keresnem egy ügyvédet. Illetve fel kellene keresnünk, mert nemcsak engem érint a dolog.

Köszönöm

drbjozsef # 2018.03.06. 16:34

Végrehajtást végrehajtható okirat alapján bárki(k) ellen el lehet rendelni, és az elég sokféleképpen megszülethet.

Jelzálog nem kerülhetett volna fel a tudtotok nélkül. A tulajdoni lapon található bejegyzésekből és azok dátumaiból elés sok minden kiderülhet. Ügyfélkapun keresztül ingyen is lekérhető (évente 2db). Aztán a földhivataltól kikérhető a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés is, abból kiderül, hogy mi ez az egész, és ki adta be, ki írta alá.

Ezek nélkül nem leszünk okosabbak.

Versy # 2018.03.06. 16:45

drbjozsef

Megnézem. Tegnap este kaptam meg a leveleket, mert három földrészen is van tulajdonviszonyom. Elég furcsán osztották fel sajnos annak idején a földterületet. Azt hiszem ez lehet talán a probléma, s azt hiszem az én telkemen is van valamennyi tulajdonjoga az illető ügyvédnek (legalábbis ügyvédként végzett).

Még nem tudtam semmit sem megnézni, mert elég későn mentem haza, de azt hiszem így, hogy minden területre több tulajdonos lett bejegyezve, még kevésbé lehet végrehajtást kérni. De csak okoskodom. Remélem kiderül minél hamarabb, mert halálra idegesít az egész. Ráadásul elég kevés időm van most erre sajnos :(

Itt a Jogi Fórumon találtam egy ügyvédet Dunakeszin, azt hiszem megkeresem őt. Útba is esik, könnyebb napközben elugrani hozzá.

zsbalogh76 # 2018.03.08. 13:40

Kedves Szakértő Fórumozók!

Kérem segítsetek eligazodni a következő ingatlan tulajdoni lapon.

A párom szülei mellett van egy ingatlan, ami már több tíz éve lakatlan. (Gondoltuk megvennénk, mert jó lenne a szülők szomszédságában élni, így vissza tudjuk nekik önzetlenül adni azt amit mi kaptunk.)
Mivel évek óta nem láttunk mozgást és a többi szomszéd sem tud semmit, lekértük a hrsz alapján az ingatlan tulajdonlapját.

II.rész utolsó bejegyzése:
28. bejegyzés
Tulajdoni hányad 1/1
Bejegyző határozat, érkezési idő 31048-5/2008/2007.03.08.
Jogcím: adásvétel
Jogállás: Tulajdonos
Név, cím, a.neve, lakcim.

A III.részben a következő törölt határozatok vannak.
18. sz bejegyző határozat:
Jelzálogjog 162.341 CHF és járulékai erejéig, lakáscélú kölcsön biztosítására.
Jogosult: CIB BANK Zrt
Törölő határozat száma: 46503/3/2017.03.17.

A nem törölt határozatok:
22. sz bejegyző határozat: XY város törvényszéki hivatal gazdasági osztály: 50.000 Ft főkövetelés és járuléka erejéig.
24. sz bejegyző határozat: Árverés kitűzése, 2012.10.15, CIB Bank Zrt
25. sz bejegyző határozat: Árverés kitűzése, Vételi ajánlattétel időtartama 2012.11.09 – 2013.01.08 CIB Bank Zrt
26. sz bejegyző határozat: Végrehajtási jog, 1.553.425 Ft főkövetelés és járulékai erejéig. TIGÁZ Zrt
27. sz bejegyző határozat: Végrehajtási jog, 376.000 Ft főkövetelés és járulékai erejéig. XY INVEST Kft.

Az utolsó két bejegyzés
29. bejegyző határozat, érkezési idő:61489/2/2016.06.06
eredeti határozat: 32606/2012/2011.12.05.
Végrehajtási jog 39.914.216 Ft főkövetelés és járulékai erejéig.
Vh. 062.V1726/2011/6 A III/23 sorsz alatti törölt bejegyzés ranghelyén.
utalás a II/28.
Jogosult: KREDITOR PÉNZÜGYI ZRT

30. bejegyző határozat, érkezési idő: 46503/3/2017.03.17
eredeti határozat: 31045-4/2008/2007.06.05.
Jelzálogjog 162.341 CHF és járulékai erejéig, lakáscélú kölcsön biztosítására.
Engedményezés a III/18. sorszám alatti törölt bejegyzés ranghelyén,
Jogosult: KREDITOR PÉNZÜGYI ZRT

Az látom, hogy sorban állnak a pénzük után szaladó intézetek és a CIB is próbálta már elárverezni, de most akkor ki itt az igazi tulajdonos?
Kit keressünk vételi szándékunkkal?
Tulajt, vagy a Kreditort?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!