Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.20. 13:07

Ez így csacsiság. Találgatni ugyan tudnék, csak nem szeretek.

A lényeg a lényeg: nincs jogerős bírósági döntés a közös tulajdon megszüntetéséről. Indíthatsz újabb pert. (De ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit elsőre.)

yogi80 # 2019.06.20. 11:40

Húú megpróbálom röviden. Nos a pereskedest akkor inditottuk, mikor kiderult, hogy nem leszek kifizetve es az ingatlan sem lesz eladva. Volt egy targyalas ahol a bíro azt mondta, hogy 6 honapunk van az ingatlan kozos eladasara, ha nem arverezes lesz. Eltelt a 6 honap es utana az ugyvedunk kozolte, hogy nincs ertelme arverezni, mivel egyik tulajdonosnak rengeteg tartozas van ra terhelve. Nos es ez igy maradt annyiban en pedig kulfoldon. Mar most ugy vagyok nem erdekel, az ingatlan nincs szuksegem a reszemre, egyszeruen megszeretnek tole valni, de mivel kozoskoltseg van raterhelve hiaba nem elek otthon 6 eve, de tulajdonos vagyok, nem szeretne senki a reszem. Nos tehat mit tudok tenni? Ugyvedi segitseggel megtudok e tole valni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.20. 06:01

Nos régebben peres ügy volt,
Hogy végződött?

drbjozsef # 2019.06.20. 05:29

yogi80,

Téves feltételezésekkel élsz.

Közüzemi tartozásokat annak kell fizetnie, akinek a szerződés a nevére szól. A tulajdonosnak legfeljebb a közös költség tartozása lehet (de az egyetemlegesen). Ha a mögöttes felelősség miatt behajtanák rajtad, követelheted a tényleges fogyasztón.

Nem igaz, hogy ne lehetne árverezni. Miért ne lehetne?

Nem igaz, hogy nem tudod eladni. Miért ne tudnád? Legfeljebb nem tehermentesen, nehezebben, de a saját részedet bárkinek eladhatod, nem kell hozzá a többiek engedélye, csak elővásárlási joguk van.

Adsz egy meghatalmazást valakinek (ingatlan miatt külföldről a konzulátuson kell csinálni), intézze el az eladást.

yogi80 # 2019.06.19. 18:07

#e-mail 2019.06.18. 16:19
Egy igen bonyolult kérdésben kérnék segítséget. Sajnos nem tudom merre induljak. A probléma a következő. 6.éve élek külföldön, de szüleimtöl örököltem 2/4 részt. Nos régebben peres ügy volt, hogy sem kifizetni nem akartak, sem eladni a házat és mivel külföldre költöztem nem eröltettem a dolgot. Nos ennek az lett a vége, hogy rengeteg közüzemi tartozás gyült össze természetesen az én részemre is, annak ellenére, hogy nem lakok az ingatlanban. Nos elszerettem volna ajándékozni, de testvéreknek nem kell mivel a több tulajdonos miatt nem elárverezhető az ingatlan. Nos, hogy tudnék megszabadulni részemtől, merre induljak. Előre is köszönöm a segítséget.

lemon # 2019.06.18. 20:22

Kedves Fórumozok.
Termőföldre lehet magánszemély javára jelzálogjogot alapítani, ha most kerül bejegyzésre az adós nevére az ingatlan?

MajorDomus # 2019.06.15. 20:31

Nem olyan könnyű ezt megérteni!

Szomorú örökös # 2019.06.15. 05:25

Akik igazán szeretik egymást, azok bevállalják a törvényes kapcsolatot is bármikor. Sokan állítják fennhangon, hogy a házasság „csak egy papír”, de aztán felháborodottan írják később, hogy az élettársuk levelét nem vehették át pl. a postástól. Tudomásul kellene egyszer s mindenkorra venni, hogy még mindig a törvényes kapcsolat férfi és nő között a házasság! Ennyi és nem több!

helyettes_017 # 2019.06.14. 20:18

roberto25,

az élettársi kapcsolat bejegyeztetése az ENYER nyilvántartásba maximum annyit ér, hogy közhitelesen igazolja az élettársi kapcsolat fennállását. De ettől még édesanyád nem lesz az élettársának törvényes örököse, vagyis az élettársa esetleges elhalálozása esetén - végrendelet hiányában - nem fog a törvény alapján holtig tartó haszonélvezeti jogot örökölni az utolsó közös lakásukra (és a lakáshoz tartozó berendezési és felszerelési tárgyakra), mert azt csak házastárs örökli meg.

Mondom ismét: végrendelet. Ami akár még kevesebb pénzbe is kerülhet, mint amennyit az ENYER bejegyzésért elkérnek. Vagy házasodjanak össze. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.14. 17:23

Mi a kérdés?

Csuklósbusz # 2019.06.14. 14:54

Olyankor mi a helyzet ha életjáradéki szerződést köt x y-nal de nem jegyzik be az ingatlan nyilvántartásba. Kötelezett elidegeníti az ingatlant melynek tiszta a tulajdoni lapja.

Persze az új tulajnak erről nem szólnak.

A törvény így szól:
Ptk.587. § (1) Ha a jogosult tartása fejében a tulajdonában lev ingatlant a kötelezettre
átruházza, a tartási jogot az ingatlan-nyilvántartásba be lehet jegyezni.
(2) Ha a tartási jogot az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték, a jogosult a tartási
kötelezettség elmulasztása esetén az ingatlanból a végrehajtásra vonatkozó szabályok441
szerint kielégítést kereshet.
(3) Ha az ingatlant a tartásra kötelezett elidegeníti, az új tulajdonos köteles a kielégítést tűrni.

----------------------
Nos a kielégítés mit jelent? Az új tulaj csak a lakást nem ürítheti ki, de viszont a tartást ( rezsi stb) nem neki kell állnia hanem az eredeti szerződőnek?
roberto25 # 2019.06.14. 13:11

Köszi a választ
Egyenlőre az élettarsi kapcsolatot szeretné bejegyeztetni közjegyzővel
Nem tudom,hogy ez mennyit ér,ha meghal?

helyettes_017 # 2019.06.14. 13:00

Végrendelettel például.

roberto25 # 2019.06.14. 12:55

Üdvözlök mindenkit a segítségüket szeretném kérni.
Édesanyám 1%-ban tulajdonos egy kisebb ingatlanban az élettársa pedig 99 százalékban,jelenleg jelzálog terheli még 7 évig,de anyukám élettársa nincs túl jó egészségügyi állapotban,ezért szeretné édesanyámat haszonélvezőként megjelölni az ingatlanra.
A probléma annyi,hogy a bank nem engedi,mert jelzálog van rajta.
Nagyobb tulajdonrészt meg nem akar ráíratni,mert valamikor majd az előző házasságban született gyerekére szeretné ráhagyni.
Hogyan lehet ezt megoldani,ha esetleg meghal az élettárs,hogy anyukám nyugodtan ott maradjon a lakásban amíg él és a fia ne követelőzzön.

nanemaaa # 2019.06.13. 12:28

kandi1971

  1. A bontás nem engedély köteles, ha szomszédos telken álló épülethez a meglévő épület nem csatlakozik, és nem áll egyéb védelem alatt. Költség 10000 Ft a hatósági bizonyítványért, hogy üres a telek, +6600 Ft az ingatlannyilvántartásban történő átvezetéshez, ha a telek üres lesz a bontást követően.
  2. Nem, nincs is ilyen eljárás.
  3. Valószínűleg igen.
  4. Amíg a telek üres, majd eldönti a vevő, hogy akar-e illetékmentességet kérni.
drbjozsef # 2019.06.13. 10:48

kandi1971,

  1. Nagyságrendileg néhány tízezer. Önkormányzat, földhivatal. Azt hiszem, bontási terv nem kell, csak az engedély, családi háznál.
  2. Nem hinném. Amit vettél, az után kiszabták, ennyi.
  3. Jó kérdés, nem tudom. Végül is az "ingatlan értékesítésével összefüggő költség", enélkül nem lehet építési telekként eladni. De nem lennék benne biztos. Hátha valaki más itt.
  4. Ha már (még?) építési telekként veszi, és el is készül az épület, akkor nem.
szeged # 2019.06.13. 08:25

Tisztelt Ügyvéd úr!

Köszönöm szépen válaszát!

kandi1971 # 2019.06.13. 07:00

Tisztelt Uram/Hölgyem,

Vásároltam egy belterületi ingatlant, 1100nm telek, rajta egy romos régi családi házzal. A vagyonszerzési illetéket kifizettem.

Szeretnék rá egy ikerházat építeni úgy, hogy elbontanám a meglévő épületet, a telket átminősíttetném építési telekké, majd a telek 1/2 eszmei hányadát eladnám, és ebből építtetném meg az ikerház rám eső részét, a másik felét a telek fél tulajdoni hányad vevője fizetné.

Kérdéseim :

  • Milyen költséggel számolhatok a bontáshoz, átminősítéshez a hivatali ügyintézéseknél?
  • Ha építési telekké minősítem a területet, kaphatok-e vissza a kifizetett illetékből?
  • Ha eladom az 1/2 részét a teleknek, kell-e adót fizetnem? Drágábban adnám el, de elszámolhatom-e költségnek a bontási munkálatokat, illetve az építési telekké minősítés költségeit?
  • Kell-e fizetnie illetéket a vevőmnek, akinek a fél telekhányadot eladom? Négy éven belül elkészülne rá az épület, az biztos.

Előre is köszönettel,
Andrea

drbjozsef # 2019.06.12. 15:17

szeged,

Felszólítjátok írásban, térvivevényes levélben, hogy 15 napon belül állítsa helyre a kerítés eredeti állapotát. Hivatkozhattok a Ptk. 5:25.§(2)-re: „A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Kártalanítás, vagyis vagy megcsináltatja, vagy az ő költségére megcsináltatod Te.

Ha felszólításra nem végezteti el a munkát, megcsináltatod Te, aztán ugyanúgy mehet a tértis levél a költségek kifizetésére, amire ha nem reagál, közjegyzőnél tudsz fizetési meghagyást kibocsáttatni ellene.

drbjozsef # 2019.06.12. 13:01

kisskristof208,

A helyzet az, hogy neked is igazad van, meg a közös képviselőnek is, meg egyikőtöknek sem.

A közös költség tekintetében a tulajdonosnak - MINDENKORI tulajdonosnak, értsd: most neked - mögöttes felelőssége van.

Normál esetben azt lehet tenni, hogy kikéred a Tht. szerinti "nullás igazolás", és ennek birtokában veszed meg az ingatlant. Ha nem adnak ilyet, vagy az eladó nem rendezi, akkor addig nem fizetsz, vagy egyáltalán nem veszed meg.

Te már ezen túl vagy. Megvetted.
A közös költség, és pont a távhő (a távhő törvény alapján, mivel ez egy nem szeparálható szolgáltatás) olyan, hogy követelhetik tőled is.

Vagy nem fizetsz, és az eladóra mutogatsz, de akkor jelzálogot jegyezhetnek be az ingatlanra, és végrehajtást indíthatnak ellened, jelentős további költségekkel.

Vagy kifizeted a hátralékokat, rendbe raksz mindent - én egyébként ezt javaslom -, és utána a Ptk. szerint követelheted az eladótól ezt. Már ha a szerződésed szerint per-, teher-, és illetékmentesen szerezted. Volna.

Ha kifizeted, tegyél el minden számlát, igazolást, és küldj egy levelet az eladónak, tértivevénnyel, hogy 15 napon belül fizesse meg a tartozását. Ha nem teszi, elmehetsz egy közjegyzőhöz, és kibocsáttathatsz fizetési meghagyást. Ha kifizeti jó, ha nem, de nem mond időben ellen, akkor végrehajthatóvá válik. Ha ellentmond neki, akkor neked kell pert indítanod ellene.

Sajnos ez ilyen dolog. A tiszta az lett volna, hogy amíg nem tehermentes, nem fizetsz. Nem veszted el a foglalódat, mert nem a Te hibádból, és nem vis maior miatt hiúsul meg a szerződés, hanem egyértelműen az eladó nem teljesítette vonatkozó kötelezettségét, amit vállalt a szerződésben. Ha vitatja, az nem a te dolgod, fizesse ki, aztán vitassa bíróságon.

Hát ez most rád fog várni, ha jót akarsz magadnak. Te fizetheted, és te pereskedhetsz az eladóval, ha nem fizet.

A kockázatod annyi, hogy ha az eladó nem lesz végrehajtható. Mondjuk, pont most adott el egy ingatlant, szóval valamije csak lesz (ha nem kaszinózza el az egészet gyorsan)...

szeged # 2019.06.12. 12:57

Tisztelt Ügyvéd úr!

Osztatlan közös tulajdon 1/2 tulajdonosaként 2007.ben birtokvédelmet kértünk a jegyzőtől, mert a másik fél tulajdonos bontani kezdte a kerítést. Nagyobb telket akart magának. Meg is kaptuk a birtokvédelmet, kötelezték, hogy a jövőben sem bonthatja le a kerítést. Majd az ingatlan használatának rendezése miatt általa indított eljárást is első és másodfokon is megnyertük. 3 éve felújíttatta a házát, akkor kérte, hogy a szigetelés munkálatai miatt hadd szereljék le a betonlábazaton álló vas kerítést, mely a telkeket elválasztja. Beleegyeztünk. Azóta nem hajlandó visszaszerelni, csak odadrótozta, nekitámasztva a lábazatnak, így az ő telkükről akár át is lehet lépni hozzánk. Még egy betörőnek is... Köteleztethetjük-e a kerítés visszaszerelésére? Köszönettel!

kisskristof208 # 2019.06.12. 12:11

Tisztlelt ügyvéd ügyvéd Úrhölgyem , Kedves fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.
Vettem egy lakást, aminek a közös költségén elmaradás van.
Én ezt már a megvételnél tudtam,de az ügyvédemet felhívva nem foglalkozott vele. azt mondta majd a közös képviselő feljelenti a volt tulajdonost.
az eladó azt mondta befizette, de a közös képviselő kiadott egy számlát hogy tartozása van a hölgynek amit ő nem ismer el és nem hajlandó bemenni együtt az irodába.
Kifizettem a lakás árát,mert lejárt volna az időm és bukom a foglalót.
a közös képviselő azt mondta ne foglalkozzak vele mert nekem úgyis új számom lesz ott nem az én költségem.

Most hogy megnyugodtam és bementem hogy fizessem ki az első havi számlát a közös képviselő fő főnöke leültetett és azt mondta valakinek ki kell fizetni mert addig a távhőt ami (mért távhő) nem szól az illetékeseknek és így nincs jelenetve mennyivel vettem át.
Azt is mondta hogy februárban készült az adás vételi legalább onnantól fizessem ki én a közös költséget.
De könyörgöm: a lakás átadás, kulcs átadása csak május 20-án történt meg.
akkor most kinek van igaza? honnan kell fizetnem a közös költséget? a kulcs átadásától,vagy az adás vételi szerződés napjától?
kinek van igaza? A többi teher is a kulcs átadásától kerül rám: áram,gáz stb. Akkor ezt miért én fizessem ki? mert az eladót nem érdekli?

MajorDomus # 2019.06.11. 20:04

(Szintén,de fontold meg drb...
mondatát! Tekintsd át a családi viszonyokat)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 09:51

[bólogat]

drbjozsef # 2019.06.11. 09:18

yarga,

Akár fasza is lehet, de én is osztom az ügyvéd úr véleményét : színlelt szerződést kötni csak elsőre tűnik okos dolognak, de már messziről fél szemmel nézve sem az.
Közbejöhet ezer és egy ok, amit most mindenki kizár, aztán ha mégis, akkor ott állsz és nem érted miért te vagy a szopórolleren.
Meghalhat bármelyikőtök, összeveszhetsz a feleségeddel, leéghet bármelyik ingatlan, szóval bármilyen nem várt esetben jön a jajveszékelés, hogy de hát azt nem úgy gondoltuk...

De egyébként működhet.