Közbeszerzés

vanda24 # 2006.03.16. 14:33

Szia!

Beruházási hitel, minél hosszabb futamidőre.
A lényeg,hogy jó lenne ha egyszerűsített eljárás keretében lehessen lebonyolítani,hiszen egyébként közösségi értékhatáros lenne.
4.számú melléklet szerinti szolgáltatások férnek bele az egyszerűsített eljárás kereti közé,viszont a 3.számú mellékletben van a pénzügyi szolgáltatás.
Egyébként ilyen hitelfelvételt a 4.számú melléklet mely kategóriájába sorolható be?

Docta # 2006.03.16. 10:51

Szia Vanda!

Én már csináltam hitelfelvételes eljárást, esetleg tudok segíteni. Milyen futamidő? Milyen célú a hitelfelvétel (működési, áthidaló, beruházási, stb.)? Kapcsolódik-e bármilyen más szolgáltatás is mellé (pl.: számlavezetés, meglévő hitelállomány átvétele)? Van-e biztosíték?

Ezeket kéne tudni, de a legfontosabb a futamidő és a hitelcél.

Üdv

vanda24 # 2006.03.14. 14:38

Sziasztok!

300 millió forint összegű hitelfelvételre, milyen eljárásfajtát tartanátok a legmegfelelőbbnek és egyébként milyen lehetőségek közül lehet választani?

marcsika # 2006.03.13. 14:03

Igen, több fordítóiroda is készít hiteles fordításokat.

Docta # 2006.03.13. 08:31

Szia Marcsika!

Visszakérdezek... Az OFFI-n kívül van más aki hivatalosan hitelesíthet fordításokat? Én nem tudom a választ, csak kérdezem.

marcsika # 2006.03.11. 16:01

Sziasztok! Külföldi ajánlattevőkről mit tudtok? Az igazolásokat, nyilatkozaot milyen nyelven kell benyújtani, ha az ajánlattétel nyelve a magyar?Ki hitelesíti a fordítást? Csak az OFFI vagy bármilyen hiteles fordítás jó lehet?
Előre is köszönöm.

vanda24 # 2006.03.07. 16:56

Január 15-után indult az eljárás.

Igazad van Docta,hogy a 92 § .-ra hivatkozol,az időhúzás igazából azért van,mert folynak a tárgyalások a lóvé megszerzésére.

Egyébként tényleg egyszerűnél,ahol ugye nincs min 8 nap max 30/60,itt hogy működik?
Bontástól számítva,hogy vagyok kötelezve a szerződéskötésre?

Docta # 2006.03.07. 14:19

Szia Vanda!

Az 1. Kérdés-probléma megoldása helyes, azaz a dokumentum hiánypótolható.

A 2. kérdéssel kapcsolatban álláspontom az, hogy ha jogszerűen akarsz eljárni, akkor az eljárást a Kbt. 92. § c) pontja alapján már most eredménytelenné kell nyilvánítani, de fontos lenne még tudni, hogy január 15-e előtt, vagy után indult az eljárás?

Ha ezt megírod, akkor tudok mondani bővebbet...

Üdv: Ádám

vanda24 # 2006.03.07. 08:14

Sziasztok!

Volt egy hirdetménnyel induló egyszerű közbeszerzési eljárásunk.(kb.20 millió forint értékben-árubeszerzés)

Minden rendben lezajlott,szépen megjelent a hirdetmény a Közbeszerzési Értesítőben.
Ajánlattételi határidőre 4 ajánlattevő jelentkezett,bontási eljárás is rendben megtörtént.
Voltak formai hibák az ajánlatokban,egy hetes hiánypótlási határidőt adtunk.

1. Kérdés-probléma:

Az egyik ajánlattevő nemhogy nem nyilatkozott arról,hogy vesz-e igénybe 10% feletti alvállalkozót,hanem amikor megkappta a hiánypótlási felhívást,akkor jelezte,hogy ő vesz igénybe 10% feletti alvállalkozót.
Teljes körű hiánypótlást biztosítottunk,tehát szerint nincs akadálya,hogy az alvállalkozóra vonatkozó igazolásokat és nyilatkozatokat becsatolja a hiánypótlási határidő lejártáig.(az ár természetesen nem változik)
Tehát ezzel ugye nincs gond??

2.Kérdés-probléma:

Itt jön a nagyobb gond!!

• Pénteken lejár a hiánypótlási határidő,de ugy néz ki,hogy nem lesz meg a pénzügyi fedezet a szerződés megkötésére,teljesítésére.

A négy ajánlat pár millióval drágább,mint amire számítottunk(pedig volt megfelelő piackutatás),így nagyobb önerő probléma miatt ugy néz ki,hogy bukik az egész.

Egyszerű eljárásnál,ahol nem kötelező az eredményhirdetés,meddig húzhatom a szerződéskötés időpontját.
Bontástól számított 30 napig?????+30 nappal meghosszabbíthatom??

Egyébként,ha végképp bukik az egész,akkor a Kbt. 99 §.(3)-re hivatkozhatok?

Tehát,hogy mentesül az ajánlatkérő a szerződés megkötésének kötelezettsége alól,ha az eredményhirdetést követően,-általa előre nem látható és elháríthatalan ok következtében-beállott lényeges körülmény miatt a szerződés megkötésére vagy teljesítésére nem képes.

Erre tehát hivatkozhatok,az ajánlatkérők egyidejű értesítésével?

Egyébként erről a Tanács felé kell valamilyen tájékoztatót küldeni?

Dokumentáció nem volt,tehát azt nem kell visszafizetnünk,egyéb követeléssel élhetnek -e az ajánlattevők?

Köszi:

Vanda

Docta # 2006.03.02. 15:02

Szia L.!

Volt tervpályázat? Mire vonatkozik a kiviteli terv? Mennyi pontosan az értéke (engedélyezésinek is)? Mikor készült az engedélyezési terv? Akkor volt közbeszerzés?

Hirdetmény nélküli tárgyalásost nem alkalmazhatsz, mert nem abba a rezsimbe tartozol, hiszen egyszerű értékhatárban van a beszerzés...

Miért nem jó a 296. § b) pontja? Egyszerű értékhatár esetén abszolút megfelelő kivétel ez a pont!

lola78 # 2006.03.02. 14:22

Sziasztok!

Segítségeteket kérném!!
A következő a problémám: kiviteli tervek elkészítéséhez közbeszerzési eljárást kell kiírni, az értéke alapján egyszerű, de hirdetményes kategóriába tartozik. Az ügy nehézsége abban van, hogy ezt megelőző pl.: engedélyezi terv miatt szerzői jog védelme alatt áll, és erről - logikusan- nem is kívánnak lemondani. A 296. § b) pontjára értékhatár miatt nem lehet hivatkozni. Úgy gondolom, hogy az egyszerű tervpályázati eljárás szintén nem állja itt meg a helyét. Ami eszembe jutott, az a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás, de ebben megerősítést, vagy épp egyértelmű cáfolást kérnék, várnék. Ti milyen eljárási formát javasoltok? Előre is köszi: L.

dr.joci # 2006.03.01. 22:39

Üdv Mindenkinek!

Van egy csomó szerződésünk Kb.10 ami most fog megszűnni,tavaly hirdetmény nélküli egyszerű közbeszerzési eljárás győzteseivel kötöttük.
Nincs más választás,rengeteg pénzért ennyi hirdetményt kell megjelentenünk?

Hiszen ugye ott van a Tájékoztató a szerződés teljesítéséről?

Szerintetek bizonyos dolgokat össze lehetne vonni,és akkor egy hirdetményben megjelentetni közel azonos beszerzési tárgyákat?

dr.joci # 2006.02.24. 10:57

Takarítás a tevékenység,a piaci árhoz képest viszonylag magas a négyzetméter/nap szerint megálapított szolgáltatási díj.

Megszűnésről elég szűkszavúan rendelkezik az amúgy terjedelmes vállalkozási szerződés.

• a szerződő felek súlyos szerződésszegése esetén a szerződést azonnali hatállyal felmondhatják.
  • rendkívüli felmondás jogával akkor élhetnek,ha bármelyik szerződő fél olyan szerződésszegésnek minősülő magatartást tanúsít,amely a szerződés további fenntartását lehetetlenné teszi.
  • pl.a hibás teljesítés póthatáridőre történő kijavítását a vállalkozó 3 alkalommal elmulasztja
TomSecret! # 2006.02.24. 10:40

Joci, miről is van szó, egy kicsit közelebbről? Milyen szolgáltatásról van szó, miért előnytelen konkrétan a szerződés? És hogyan rendelkezik maga a szerződés a felmondási okokról?

jogvédö

dr.joci # 2006.02.24. 08:42

Üdv Mindenkinek!

Akkor az igazolások le vannak tisztázva:))

Egyszer már felvetettük ezt a problémát,de most újból bedobom.

Van egy lezárt közbeszerzésünk,iszonyú előnytelen feltételekkel az ajánlatkérő számára.(főleg az ár)

• ez egy szolgáltatás,ráadásul baromi hosszú(90 hónapra)időre kötött vállalkozói szerződés
  • az eljárásban alapvető hibák voltak,volt bírság is,újból kiírták,de mégis az az ajánlattevő nyert aki miatt a bírság volt
  • Tehát egyértelmű,ohgy az intézmény volt vezetője minden áron azt a céget akarta győztesnek kihozni
  • most már nincs visszaút,az intézménynek új vezetője van,és kénytelen ezzel a céggel 90 hónapig "együtt élni",piaci árnál magasabb szolgáltatási díjjal

Gyakorlatilag semmi más lehetősége nincs,mint megpróbálni szerződésszegést"keresni"és rendkívüli felmondással megszabadulni a cégtől....

Egyébként ilyen esetben,ha mondjuk rendkívüli felmondással ki akarják nyomni a céget,de ő ezt megtámadja és elindul a pereskedés,addig amíg a pert tart a cég végzi a munkát.
Mert ugye addig nem lehet új közbeszerzési eljárást kiírni,a munkát pedig el kell valakinek végezni.

marcsika # 2006.02.23. 14:59

Igen, ez így van:))

Docta # 2006.02.23. 14:43

Sziasztok!

Az igazolásokkal kapcsolatban még annyit tennék hozzá, hogy egyszerűsített eljárásban a közjegyző előtt tett nyilatkozat helyett egyszerű nyilatkozat is elfogadható (151. § (3) bekezdés), de ha kifejezetten előírja az ajánlatkérő, hogy közjegyző előtt tett nyilatkozatot fogad csak el, akkor kizárólag ilyet szabad benyújtani.

marcsika # 2006.02.23. 14:29

Ha hirdetményes egyszerű, akkor is elegendő a nyilatkozat. (299. § (4) bek.). És emiatt szerintem nem lehet kikötni, hogy pl. APEH igazolás kell a kizáró okok igazolásához.

Igen, a többi eljárásban nem fogadható csak nyilatkozat. És abból derül ki számára, hogy miket kell csatolnia, hogy a Kbt. vonatkozó részeire hivatkozol. (63. §), vagy esetleg a tanács ajánlásására ezzel kapcsolatban (KÉ 10. szám).

vanda24 # 2006.02.22. 18:36

Igen értem,köszi Marcsika!

Tehát ez csak egyszerű eljárásban van így!hirdetménnyel induló egyszerű eljárás esetén is így van?!

Minden más eljárásban viszont már nem lehet eltekinteni ezen hatósági igazolásoktól?

Egyébként egyszerű eljárásban ennek ellenére megtehetem,hogy külön kikötöm a felhívásban,hogy kérem pl.az APEH és a VPOP igazolást?(ha viszont nem írtam ki külön,már nem kérhetem?)

Egyszerűn kívül más eljárásban ez különben egyértelmű az ajánlattevő részére,hogy csatolnia kell a hatósági igazolásokat?

marcsika # 2006.02.22. 17:30

Szia Vanda!

Egyszerű eljárásban csak nyilatkozni kell, nem kell csatolni hatósági igazolásokat. Ha nem akarjátok, a cégkivonatát sem kéritek (bár abból legalább a cégjegyzésre jogosult személy, és esetleg a számlavezető pénzintézet kiolvasható). He nem kéritek a cégkivonatot, nem kell neki csatolni, hiszen lenyilatkozza a kizáró okokat.

vanda24 # 2006.02.22. 13:57

Sziasztok!

Újabb kérdésem lenne:)

Egyszerű eljárás!Nyilatkozatok-Igazolás!!

PL.ugye egyszerű eljárásban elegendő az ajánlattevőnek egyszerű nyilatkozatot becsatolni,hogy nem áll mondjuk a Kbt. 60.§(1) bekezdés hatálya alatt!

DE ettől függetlenül mondjuk az alap,hogy kérjük a felhívásban a kilencven napnál nem régebbi cégkivonatát,de ezt mindenképpen csatolnia kell?
Tehát,ha nem kérjük külön akkor is?

Továbbá pl.60.§ (1) e.)pontjához APEH és VPOP igaazolás szükséges.
Tehát egyszerű eljárásban is az egyszerű nyilatkozat mellett ezek becsatolása kötelező!?

Köszi:))

marcsika # 2006.02.21. 15:49

Sziasztok! Igazatok van a hirdetménymintákkal kapcsolatban, a tanács úgy tűnik, hogy nem "kockáztat", így az új mintákat kell alkalmazni.

Joci! Szerintem meg kell jelentetni a módosítást, mert változik az ár, azaz a szerződés feltételeiben lényeges változás történik, az szerintem mindegy, hogy az ajánlatkérő szempontjából pozitív irányba.

Docta # 2006.02.21. 14:38

Sziasztok!

Összegezést nem kell közzétenni, csak átadni, illetőleg megküldeni az ajánlattevőknek. Közösségi rezsimben a közbeszerzés eredményéről szóló tájékoztatót a KÉ-ben, a szerződéskötésről szóló tájékoztatót pedig a TED-en kell közzétenni.

Mivel a 60. § (1) h) pontja vonatkozásában a tanácsi tájékoztató 16-án jelent meg és én 9-én próbáltam meg válaszolni, ezért benne volt a "baki" lehetősége. Véleményem szerint a GT változásával (ez év közepére várható) ez az igazolási mód is változhat.

vanda24 # 2006.02.21. 14:22

Igen közben megvan a saját kérdésemre a válasz:9
Összegzést csak közösségi rezsimben kötelező közzé tenni.

Következő kérdés:

• IGAZOLÁSI MÓDOK!

Oké,hogy egyszerű eljárásban ,az ajánlattevőnek elegendő nyilatkoznia a kizáró okok fenn nem állásáról,DE!

Ha nem kérünk be ,hozzá külön mondjuk cégkivonatot akkor totál elég,ha ő egy egyszerű nyilatkozatban lenyilatkozza,hogy nem áll ezen és ezen pontok hatálya alatt!

Szerintem Igen!

Joc!

szerintem is csak az új hirdetményeket kelll használni:))

CSÕ

dr.joci # 2006.02.21. 13:28

Doctának van igaza:)

Most beszéltem a Tanácsnál valakivel,ő is megerősítette,hogy mindenben már az új hirdetmény mintákat kell alkalmazni.
Joghézag van!!