Vevő eltekinthet az energetikai tanúsítványtól?

Zoltanuss # 2013.03.05. 14:39

T. Benedictus !
Az időzített b. mikor fog robbanni ??
Volt szerencsém kettő éve sok sok eladó lakást megmustrálni - csak a helyszinen legalább 45 - öt, az internetről pedig ennek többszörösét, de ilyennel, hogy e. tanúsítás nem találkoztam.

Zoltanuss # 2013.03.05. 14:34

Két év múlva nekünk lesz a leghosszabb alkotmányunk a világon

lemérted ???

Zoltanuss # 2013.03.05. 14:32

A vevő igen, de kérdés, hogy a földhivatal eltekint e ettől ??
Tanúsítást lehet akár 10 is készítetni ( ha megfizetik ), elvileg az eladónak kell ilyent csináltatni, de ha egy vevőnek nagyon megtetszik a lakás, akkor készítethet akár ő is !!
Az ügyvéd pedig azt csinál, amire a vevőtől megbízást kap !!
Természetesen illik felhívni a kedves vevő figyelmét , hogy eme ( amúgy eléggé feleleges) iromány hiánya okozhat galibát.
Viszont egy körültekintő vevő nem holmi irományokból tájékozódik !! Csak !!

Dr.Attika # 2013.03.04. 15:46

A kormány rendelet előírja kötelező tartalomként. Vitatkozhatunk, hogy annak hiánya szankcionálható vagy sem, de az ügyvéd nem kerülheti meg. A tanúsítvány elmaradása a szerződésből az ügyvéd felelősségét mindenképpen megalapozza. Egyébként nem tudom elképzelni, hogy egy ingatlan adásvétele azért meghiúsulna, hogy az eladó nem hajlandó tanúsítványt készíttetni.

ObudaFan # 2013.03.04. 15:10

Én sem készítem el nélküle, de tudom, hogy sokan megteszik.

Dr.Attika # 2013.03.04. 14:13

Alapvetően az a baj, hogy az ingatlan adásvételi forgalom van a béka hátsója alatt. Azért nincs megrendelés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.04. 14:04

Én nem készítem el a szerződést nélküle, de ettől más még megteheti.

ObudaFan # 2013.03.04. 12:31

Kell a jogszabály szerint.
De semmi szankciója nincs annak, ha nincs.

Benedictus # 2013.03.03. 08:24

Ezt én nem értem, Uraim. Most kell, vagy sem?
Építész vagyok és fontolgatom, hogy megszerzem a jogosultságot.
De kollégáktól azt hallom, hogy szinte nincs megrendelés, az ügyvédek meg az ingatlanosak inkább lebeszélik az ügyfelet róla, csak hogy köttessék meg a szerződés...
De szerintem ez így egy időzített bomba.

lajcsó # 2013.03.02. 20:02

Amennyiben a vevő nem ragaszkodik az energetikai tanúsítványhoz, akkor vállalnia kell ennek a rizikóját is. Kétlem, hogy konkrétan e miatt alapos okkal hivatkozhat hibás teljesítésre.
Szerintem az energetikai tanúsítvány hiánya nem feltétlenül jelent hibás teljesítést. Ugyanis előfordulhat az, hogy az eladó - tanúsítvány nélkül - pontosan tájékoztatja a vevőt az épület energetikai jellemzőiről.

Dr.Attika # 2013.03.02. 19:04

Meg amíg a vevő be nem nyújtja az általa túl magas fűtés számlát, amit meg is ítél neki a bíróság kellékszavatosság miatt.

HunZolka # 2013.03.02. 18:51

Hmm...

látom akad hozzászólás bőven.
Szóval a lényeg az, hogy a helyzet a tanúsítványokkal kapcsolatban még mindig ugyanaz, mint a tavalyi évben, hogy elvileg kellene, de abból sincs semmi ha nincs (amíg a vevő nem reklamál, vagy valamelyik hivatal nem kezdi el ezeket utólag vizsgálni beszedhető büntetések reményében).

Dr.Attika # 2013.03.02. 16:39

Meg kell fogni a pénzt valahol. Vagy csak újabban így mulat a magyar úr. Nem kér energetikai tanúsítványt.

pappcs # 2013.03.02. 15:26

Megáll az agyam. Egy milliós ügylet kapcsán skótkodnak egy 30 ezres tételen... Nem semmi. :D

Dr.Attika # 2013.03.02. 13:05

Mire kéne válaszolnom, Sherlock? Hány semmis szerződés alapján jegyeznek be változást a földhivatalok? Menj már.

ObudaFan # 2013.03.02. 12:40

A BÜK konferenciáján egyébként elmondták a Fővárosi Földhivatal képviselői, hogy ők hiánypótlást sem adnak ki energetikai tanúsítvány sorszámának a szerződésben való feltüntetésének a hiánya miatt, nem vizsgálják.
Az Inytv. szerint egyébként ha a földhivatal az iratokból észleli, hogy az adásvételi szerződés semmis, akkor nem jegyezheti be az alapján a tulajdonos-változást. Csak a tanúsítvány sorszámának meg nem jelölése miatt még nem lesz a szerződés semmis.

Sherlock # 2013.03.02. 11:41

Akkor még szerencse, hogy nem olyan topicban írtad, mert akkor válaszolnod kellene. :)

Dr.Attika # 2013.03.02. 11:27

Egyébként nem a semmis szerződések aránya a bejegyzett ingatlanok vonatkozásában a topic témája.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.02. 10:55

Valóban. De ez az állítás nem hogy köztudomású lenne, hanem ellentétes azzal. A közvélekedés szerint még az érvényes szerződéssel sem érik be a földhivatalok, ha egyébként nem alkalmas a bejegyzésre.
Természetesen elképzelhető a semmisségnek olyan esete, amelyet a földhivatal nem észlelhet - de hogy ez "számtalan" esetben megtörténne, messzemenő és megalapozatlan túlzás. Már az is aláásná a jogbiztonságot, ha nagy számú ilyen eset lenne.

De ha az elmúlt 5 évből (2008 óta teszik közzé a felsőbírósági ítéleteket) hozol száz döntést, amely kimondja, hogy a földhivatal semmis szerződés alapján jegyzett be valamely jogot, akkor elismerem, hogy gyakori az eset; ha 500 ilyet hozol, akkor elismerem, hogy "számtalan", és már megyek is lobbizni a tarthatatlan helyzet megváltoztatásáért.
(Hogy nekem is legyen garanciám: minden esetleges hivatkozott döntvényért, amely nem vág az állításodhoz, de elolvastatod velem, jösz egy ezressel. Deal?)

Dr.Attika # 2013.03.02. 10:31

Köztudomású tényt nem kell bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.02. 09:48

Számtalan semmis szerződés alapján jegyeznek be a földhivatalok tulajdonjog változást.

Erős állítás erős bizonyítást kíván.

Dr.Attika # 2013.03.02. 09:19

Ismerjük a kocsmában, számoló cédulára írt ingatlan tulajdonjogának átruházására kötött szerződés érvényessége és az alapján az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyezhetőség problematikáját. De itt nem ez a helyzet. Számtalan semmis szerződés alapján jegyeznek be a földhivatalok tulajdonjog változást.

Ha már szankciónál tartunk. A tanúsítvány hiány (amennyiben kötelező) kellékszavatossági hibát is eredményez. Annak viszont kemény szankciói lehetnek.

Egyébként is valami nagyokos kijelentette, hogy "Mára felszámoltuk a jogszabályainkban a szankció nélküli normákat." Ezáltal ha tetszik ha nem, nincs lex imperfecta.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.02. 08:57

Az Inyt. meg ügyvédi ellenjegyzést ír elő. Akkor annak a hiányában is semmis a szerződés, mert "jogszabályba ütközik"? (Vigyázat, közismert beugratós buktató kérdés!)

Dr.Attika # 2013.03.02. 08:27

Olvasd már el a vonatkozó kormányrendeletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.02. 08:12

Ugyan. Ez már majdnem a devizahiteles rovat szintje.