„Ha elkészítteti és átadja a vevőnek, akkor alappal védheti a fenekét az ilyen utólagos perben.”
Talán, mert a tanúsítvány is támadható.
Vevő eltekinthet az energetikai tanúsítványtól?
Köszönöm a válaszokat!
Az energetikai tanúsítvány megléte nem feltétele a tulajdonjog bejegyzésének. Ezt a földhivatal nem is kívánhatja meg.
Ennek a tanúsítványnak a lényege az, ha az eladó nem adta át, akkor később alappal perelhető kellékszavatosság miatt. Ha elkészítteti és átadja a vevőnek, akkor alappal védheti a fenekét az ilyen utólagos perben.
Nos a tanúsítványról .
volt /van egy érdekcsoport, amely kiharcolta ezt a semmire se jó dolgot. Leöntve a takarékosság szószával.
Az persze egy más dolog, hogy egy megveendő ház / lakás energetikai paramétereivel hasznos lehet tisztában lénni.
De nem ezzel a hülye, senki által nem értett papírral.
Majd olyan mint régen a dokik latinkifejezésekkel való titkolódzása.
Anno régen volt egy eset. /aminek tanúja voltam / egy végső stádiumban lévő rákbetegtől az orvosdoki az akkori átlagbér dupláját húzta le a halál előtt 3 nappal.
Szerintem végül is teljesen jó értelmezés, ha te, mint vevő, ha nem tartasz rá igényt, elfogadják. Mint ahogy akár egy 30%-ban kész házra is nehéz tanúsítványt tenni. Egy bontandóra meg minek. Csak a törvény nem elég alapos.
Ez mind igaz. Az ügyvéddel jövő héten lesz a találkozó, gondoltam addig körbejárom a témát.
vop2 a vevő "viszi" és fizeti szokás szerint az ügyvédet, akkor ezekről is tudna tájékoztatni.
Egyébként, februárban adtunk el egy házat, a szerződésben az volt benne, hogy a vevő tudomásul veszi, hogy nem készült, és a földhivatal simán átjegyezte ezzel. Magam is meglepődtem.
Úgy látom itt is "összefutunk" :) Nekem semmi bajom nincs a tanúsítvánnyal, számomra a legegyszerűbb az lenne, ha minden az általad leírtak szerint menne, csak az esetemben számomra nagyon úgy tűnik, hogy az eladó ódzkodik a jogszabály alapján őt terhelő költségek megfizetésétől. Példának okáért a tulajdoni lapot sem nagyon akaródzik kikérni, annak csekély anyagi vonzata miatt.
Ellenben itt beszélünk egy 20-30 ezres tételről, ami meglátásom szerint ismételten aggályos lesz a számára... Én pedig ezt nem vagyok hajlandó kifizetni.
Ezért tájékozódok, hogyha nem lenne feltétlenül szükség a tanúsítványra, akkor meglennék nélküle, - tekintettel, arra a tényre, hogy úgyis rövidesen lebontom az épületet - csak haladjon minden.
lajcsó, a hivatal simán elröpül fölötte.
Azért imádni valók a rejtvényfejtős jogszabályok. Nem ez az egyetlen.
"úgy tűnt, hogy igencsak szükséges kelléke ez a tanúsítvány a sikeres adásvételnek."
Az lenne!
"Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában - a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével - készült szerződés tartalmazza
- annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
- a tanúsítvány azonosító kódját, és
- a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette."
Azt viszont nem értem, hogy miért éppen a vevő ágál a tanúsítvány ellen? Hiszen egyrészt nem az ő költsége, másrészt nem árt pontosan tudnia, hogy mit vásárol!
Nem az.
Hm érdekes. Az interneten való kutakodás alapján nekem eddig úgy tűnt, hogy igencsak szükséges kelléke ez a tanúsítvány a sikeres adásvételnek.
Nem, benne volt a szerződésben, hogy a vevő ezt tudomásul veszi és kész, ennyi.
A te esetedben a földhivatal nem is hiányolta a tanúsítvány számát a szerződésben?
Nem, főként nem rajtad, hanem az eladón követelnék (vagyis te követelhetnéd), de említsétek meg a szerződésben, hogy nem készült, és ezt te, mint vevő tudomásul veszed.
Engem is meglepett, hogy simán átlép felette a földhivatal. Mi értelme olyan szabálynak, amit nem kell betartani?
Tisztelt Fórumozók!
Amennyiben egy olyan házat veszek, amit néhány hónapon belül lebontok, akkor az eladónak szükséges energetikai tanúsítványt készítettni? A lebontott ház után számonkérheti rajtam valaki a tanúsítvány meglétét, akár évek múlva is?
mégegyszer köszi
Szerződésbe bármit.
Nem jelentkezhet senki évek múlva, mivel annak, aki eleve nem akarja két évnél tovább használni (s itt jön az, hogy ez ki is zárható, mert lakhatatlan), annak nem kötelező a tanúsítvány.
köszönöm, a szerződésbe érdemes belevenni, hogy életveszélyessé nyilvánították?
Nyugodtak akarnak lenni, hogy pár év múlva nem fog senki jelentkezni, hogy büntetész feizessenek
...pláne, hogy most látom, hogy lakhatatlan.
Így tkp. az előző hsz-em értelmét is vesztette.
Nem, úgysem akarják két évnél tovább használni.
A következő probléma merült fel ismerősöméknél: évekkel ezelőtt a testvérek örököltek édesanyjuk után egy házat. Mivel mindenkinek van saját háza, nem költözött be senki. A házat azóta nem nagyon gondozták, nem érdemes rá költeni, azóta életveszélyessé nyivánították. Most lenne rá vevő, aki lebontja. De szerződés szerint egy házat adnak el. Kell az energetikai tanusítvány ehhez is?
Természetesen a vevőnek nincs rá szüksége.
"Miféle büntetésről beszélsz ??"
Korábban felmerült, hogy bár a rendeletben nincs konkrét szankció megjelölve, illetve az idei módosításban is kimaradt, de esetleg rá lehet húzni az esetre a...
kötelező adatszolgáltatás elmulasztása
...vagy hasonló címen jelölt szabálysértést, ami 50.000,-Ft-os bírságot vonhat maga után. Nem tudom hogy ez mennyire lehetséges, de ha igen:
Vegyük figyelembe, hogy a tanúsítványokat kötelező központi adatbázisba feltölteniük a mérnököknek, illetve az adásvételek az ingatlan-nyilvántartási adatbázis(ok)ban rögzítésre kerülnek.
Ha az egyszeri kormányhivatalnok rájön hogy pézt kellene begyűjteni, akkor egy végtelenül egyszerű algoritmust/programot készít, ami szembe állítja a két adatbázis adatait, és máris kaphat egy valagnyi ügyletet amivel kapcsolatban sok-sok bünti pénzt lehet beszedni.
Ez időzített bomba az eladóknak, illetve a jogszabályt figyelembe nem vevő ügyvédek számára is, hiszen vajon kihez megy majd reklamálni az ügyfél, ha megkapja a határozatot a büntetésről? Naná hogy az ügyvédhez aki a szerződést szerkesztette...
persze ha a szabályértés nem húzható rá erre a dologra, akkor tárgytalan az egész, és tényleg nincs vesztenivaló, ha nincs tanúsítvány.
HunZolka#e-mail 2013.03.02. 19:51
Miféle büntetésről beszélsz ??
Egy konkrét vételnél ennyi szempont merült fel :
A lakás választás szempontjai egy konkrét lakásra ( .... körút belső ívén )
Hát : 1. a belvárosban van,
2. ennél jobb csómó pont nincs, a kombinó és a metro csak 3 perc gyalog. Lemérve.
3. Ágika közel közel lakik - és egyéb közeli rokonok,
- 4. 50 m2 -es, (kisebbet nem keresünk - nagyobbra nincs pénz )
5. Csendes mivel egy parkra néz ( a nappali , a konyha és fürdő ablak nyugati ill déli tájolású - nem kell rá rács)
6. világos, napfényes, du 3 órán át besüt a Nap, mint az előzőekben jeleztem
7. a ház belülről (lépcsőház) és kivülről felújított, -lényeges
8. csak 16 lakás van az egész házban,
9. a lakás bejárata előtt senki nem jár el, ( folyósó akár le is zárható )
10. a nagy belmagasság miatt galériázható, A hálószobába lehetne egy 5-6 m2 -es galériát építeni )
11. első emeleti, tehát védett (fűtés), de még egy emeletet lehet menni gyalog is.
12. vízórás, így kicsi a közös költség,
13. azonnal beköltözhető, nincs rajta semmi teher
14. Palinak el kell költöznie - soha nem lesz önálló - Mondja Ágika
15. a 24 órás áramon kívül van vezérelt áram is,
16. a társasháznak nincs adósága
17. pirézmentes (nem mintha rasszista lennék ), de velük lakjanak a falvédők,
18 . hát nekem tetszik.
Hátrány , hogy fel kell újítani ,de ilyenkor lehet saját izlésre is.
A felújítások :
1. korszerű fűtés, az egy meglévő konvektor kevés.
a . cirkó - ez kb. 600 -800 eft - meggondolandó !!
b. + egy konvektor - itt a probléma, hogy a közös képviselő elzárkózik a konvektor kivezetéstől - ez kb 150 eft lenne. Sőt közben a megtartott közgyűlés is elzárkozott a konvektor kivezetéstől, mondván, szennyezném az udvar levegőjét (hogy a fene esnék beléjük )
c. fekete megoldás - kb. egy 100 -as,
2. fürdőszoba felújítás ill. új kialakítás (zuhanyzó a kád helyett, mosdó kagyló + WC , mosógéphely kialakítás, kb 400 eft)
3. Konyha kialakítás kb. 100 eft,
4. festés mázolás min 400 eft.
5 . majd egy galélria min 400 eft.
6. a 6 db. ablak közül egyet cserélni kell
Tehát a butorozáson kivül is min. 1.6 millió vagy a csillagos ég.
Ennyi !
Igaz így is lehet benne lakni - ezt bizonygatta a tulaj. Még ápr. közepén.
ja illeték + ügyvéd !!
Végül elvitték az orrom elől, de találtunk még egy ennél jobbat is. És tanúsítás ezen se volt !!!
De azért energetikailag felmértem !!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02