Jogi tanács kérése

Vadsuhanc # 2018.08.11. 17:35

Kedves KBS!

Megértelek, de én nem azt kértem, hogy szemináriumot tartsunk. Elég lett volna, ha előadás szintjén közölte volna valaki, hogy az ilyen és ilyen számú törvény x paragrafusban ott a kérdésedre a válasz olvasd el.

Köszönöm az irányomban tanúsított figyelmedet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 17:19

Szenvedélyesen szeretem a jogot, de a "hány angyal fér el egy tű hegyén" típusú elmegyakorlatokhoz nemigen vonzódom.

Vadsuhanc # 2018.08.11. 16:32

Ez ismét nem válasz az eredeti kérdésemre, de azért köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 16:24

Ja, persze. Tavaly benyújtott kereset még ott tart, hogy el kell-e utasítani idézés kibocsátása nélkül. Ennyire még a pestiek se lassúak.

Vadsuhanc # 2018.08.11. 15:21

bocs a 630.§ kimaradt. De értetted és tudod Te.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 13:46

(1) bekezdés... Jaj.

Vadsuhanc # 2018.08.11. 11:49

2016. évi CXXX. törvény (1) bekezdés. Az enyém nem ilyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 14:42

Csak kíváncsiságból kérdezem - mert a téma több szót nem érdemel -, miért erőlteted a régi Pp.-t?

Vadsuhanc # 2018.08.10. 14:25

Javíts ki ha tévednék.

A bíróság a keresetlevelet megvizsgálja és ez alapján a következők szerint dönthet: 1. Nem kell-e azt a félnek hiánypótlásra visszaadni 2./ Nincs-e helye az ügy áttételének 3./ nincs-e helye a keresetlevél idézés kibocsátása nélküli elutasításának. Ha minden rendben kitűzi a tárgyalást.

A 3. eset a 124.§.(2) bekezdés szerint ..A bíróság a keresetlevelet – hiánypótlási felhívás kiadását mellőzve – idézés kibocsátása nélkül elutasítja, ha.. b) a jogi képviselő nem csatolta a meghatalmazását-.

69. § (1) alapján .. A meghatalmazást írásba kell foglalni vagy jegyzőkönyvbe kell mondani. Írásbeli meghatalmazás esetében a meghatalmazott köteles eredeti meghatalmazását vagy annak hitelesített másolatát első jelentkezése alkalmával az iratokhoz csatolás végett a bíróságnak bemutatni.

Nem igazán értem, hogy egy keresetlevelet, hogyan lehet egy meghatalmazás igazolása nélkül benyújtani.

Azt elfogadom, hogy a tárgyaláson egy meghatalmazás nélküli jogi képviselőtől elfogadják a későbbi igazolást, de egy keresetlevél beadása kapcsán nem látom, hogy azt hogyan lehet megtenni hiszen a törvény egyértelmű.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 13:18

Milyen végrehajtási rendelet?!

(Egyébként ha a igazad van - a móka kedvéért tegyük fel ezt - , akkor is a fingot reszeled. Nem a te dolgod az ellenérdekelt fél perbéli képviselőjének jogosultságát vizsgálni. A legtöbb, amit el tudsz érni egy folyamatban lévő perben, hogy felhívják az igazolásra. Hidd el, képes lesz rá.)

gerbera317 # 2018.08.10. 13:11

A jogtanácsost a munkáltatójával kötött munkaszerződése jogsítja fel a munkáltató jogi képviseletére: Ütv. 66. § A kamarai jogtanácsos az ügyvédi tevékenységet nem természetes személy jogalannyal fennálló munkaviszonya (...) keretei között (...) mint ügyfele számára gyakorolja. A portás, takarító, söfőr munkaviszonya ilyen jogosultságot nem ad.

Vadsuhanc # 2018.08.10. 11:46

Köszönöm KBS !

Ezek szerint ha valaki alkalmazott mondjuk az OTP-nél akkor képviselheti a bankot? Takarítónő, portás stb?

Ha meg jogtanácsos képviseli akkor rá miért nem érvényes a törvény végrehajtásáról szóló rendelet azon része, amely azt írja, hogy

.." Ha a képviseleti jogosultságot meghatalmazással is igazolni kell, az igazolvány a meghatalmazást nem pótolja...”"

Márpedig a törvény mindenhol meghatalmazást ír és ennek írásba foglalt igazolását is megkívánja.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 08:58

Igen. Az korábban is idézés kibocsátása nélküli elutasítás volt. De miért kellene egy keresetre a régi Pp.-t alkalmazni 2018. augusztusában?

(Amúgy is - sit venia verbo - a fingot reszeled, és még csak igazad sincs. A jogtanácsosnak nincs szüksége meghatalmazásra, mert nem megbízottként képviseli a munkáltatóját, hanem munkavállalóként.)

Vadsuhanc # 2018.08.10. 05:32

Vagy az "érdemi vizsgálat nélkül" kifejezést használtam helytelenül?

Vadsuhanc # 2018.08.10. 05:27

Kedves KBS!

Ezért kértem kimondottan ügyvédi véleményt, de nem értem miért írod, hogy nincs ilyen jogintézmény a rPp-ben. Nyilván nem részletes magyarázatot várok csak annyit, hogy mit olvassak el ahhoz, hogy megértsem miért nem helyénvaló amit írtam.

A régi Pp. 130.§ (1) bekezdésben az szerepel, hogy " A bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül [125. § (1) bek.] elutasítja, ha megállapítható, hogy.. i.) pont: a 124. § (2) bekezdésében foglalt ok áll fenn.

A 124.§.(2) bekezdés szerint ..A bíróság a keresetlevelet – hiánypótlási felhívás kiadását mellőzve – idézés kibocsátása nélkül elutasítja, ha.. b) a jogi képviselő nem csatolta a meghatalmazását--

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 19:38

Elutasítani érdemi vizsgálat nélkül? Nincs ilyen jogintézmény.

Vadsuhanc # 2018.08.09. 17:12

Kedves KBS!

rPp. 130.§ (1) bekezdés i.) pontja alapján nem kellene érdemi vizsgálat nélkül elutasítania a bírónak a keresetet?

Van ezzel kapcsolatos olyan tapasztalatod ami ezt megcáfolja. Szívesen venném nagyon.

Előre is köszönöm sokat segítenél.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 17:02

És? Attól lesz megalapozatlan a kereset?
Ez nem a te dolgod, hanem a bíróé.

Vadsuhanc # 2018.08.09. 16:55

A keresetlevél illetve mellékletei nem tartalmazzák a meghatalmazást. Minden mást igen.. a meghatalmazást vagy megbízást nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 16:51

Ja, hogy nem a megbízáshoz kértél segítséget, hanem kötekedni akarsz az ellenérdekelt féllel. Ilyenen nem érdemes, hidd el, nincs az a hülye jogtanácsos, aki hobbiból, kérés nélkül eljár egy cég helyett.

Vadsuhanc # 2018.08.09. 16:08

Köszönöm KBS közben kaptam választ egy másik topicban. Közben rájöttem, hogy a Pp alkalmazása a Vht-ben is érvényes ezen kérdés kapcsán. Mondjuk ez egy követeléskezelőé nem ugyanaz az ügy, de ugyanaz a történet.

Még egyszer köszönöm!

Vadsuhanc # 2018.08.09. 16:04

Kedves KBS !

Egy jogtanácsosi igazolvány másolata lett becsatolva a képviseleti jog igazolására. Semmi más.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 15:42

Azért jogi képviselő nem lehet akárki. Aki meg lehet, az tudja, mivel igazolhatja a képviseleti jogosultságát.

Vadsuhanc # 2018.08.09. 15:31

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek,Urak!

A rPp. 66. § (1) Amennyiben a törvény egyes perbeli cselekményekre másként nem rendelkezik, a fél helyett az általa, illetőleg törvényes képviselője által választott meghatalmazott is eljárhat.

Ha a fél a keresetet jogi képviselő útján nyújtja be a kereset mellékleteként milyen iratot kell benyújtania annak igazolására, hogy az ügyben eljárhat?

Elég egy általános megbízás vagy a konkrét ügyben kell meghatalmazással rendelkeznie?

wers # 2018.07.31. 10:58

A teljes anyag és munkadíj kifizetésre került

Még nem elégszer írtuk, előre nem fizetünk, csak elvégzett munka után. És én abból is visszatartanék min. 5-10% összeget garanciális javításra.