Jogi tanács kérése

ma58 # 2018.09.04. 07:31

Másik – előbbihez kapcsolódó - kérdésem az, hogy melyik bíróság az illetékes? Egy több éve folyó eredménytelen végrehajtási ügy végére szeretnék pontot tenni a cégvezető felelősségére, ami alapból úgy kezdődött, hogy én a fogyasztó, ő a szolgáltató, volt fizetési meghagyás, majd bíróság, minden a javamra dőlt el, de a végrehajtás alól mindig kicsúszott a cég. Ezért a kérdés, hogy a Pp.28. § d) érvényes e esetemben, miszerint: a fogyasztó által vállalkozással szemben fennálló, szerződéses jogviszonyból eredő igény érvényesítése iránti pert a felperes belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye, vagy a cégvezető lakhelye szerint illetékes bíróságon kell a keresetet beadni? Köszönöm

ma58 # 2018.09.04. 07:19

Szeretném megtudni, hogyha polgári bírósággal szeretném megállapíttatni egy kényszertörlés alatt álló cég tekintetében - a 90 napos jogvesztő határidőn belül -, a cégvezető magánvagyonára is kiható felelősségét, akkor a járásbíróságé a hatáskör vagy csak jogi képviselővel és törvényszéken indítható a kereset? Köszönöm

gerbera317 # 2018.09.04. 07:02

Illetlen dolog itt feltenni a kérdést, aztán ha van hozzástóló, magánban tovább folytatni.

piroska44 # 2018.09.03. 17:44

Irok a megadott email címre

ObudaFan # 2018.09.03. 17:39

Ennél kicsit konkrétabb tényállás kellene. Milyen sérelem érte a családfőt és ebből milyen sérelem következett a többi családtagra?

piroska44 # 2018.09.03. 16:51

Szép napot Mindenkinek!
Kérdésem az , hogy a családfőt ért jogtalan károkozás, sérelem miatt a többi családtag mert őket is érte sérelem kérhet e sérelemdíjjat és menyi idő elteltével.

nonolet # 2018.08.12. 21:28

Istvan92l

"Ha letelik a 15 nap mit tudok csinálni?"

Ezt is leírtam...

Beszeded a napi 1000 Ft-t tőle.

Az első "Fizetési meghagyás"-tól csaktán észre tér.
Ha a felmondó levéltől esetleg még nem is.

drbjozsef # 2018.08.12. 20:39

Szisza75,

hùzott az az autó egy kicsit valamerre amikor eladtad? De úgy istenbizti!

Egyébként esetetekben a vevõnek kell bizonyítania vita esetén, hogy a hiba fennállt a vásárláskor is. Tehát ha a fenti kérdésre nem a válasz, akkor csak annyi a teendõd, hogy szépen válaszolsz - lehetõleg írásban - a vevõdnek, hogy a hiba eladáskor nem állt fenn, nem ismered el a szavatossági igényét, aviszontlátásra.

Aztán ha akar, perel legfeljebb. De mint mondtam, a bizonyítási teher rajta van. Persze, ha akarsz fizethetsz, vagy egyezkedhetsz is vele.

Szisza75 # 2018.08.12. 20:06

Tisztelt fórumozók
Gépjármű eladás ügyében kérem a segítséget. A vevő megtekintette kipróbálta a járművet. 1 hét elteltével jelezte hogy az autó jobbra húz kéri vissza a pénzét. Vagy a javítàsi költséget.adásvételi szerződést leadtam. Mit tegyek? Köszönöm a segítséget előre is

drbjozsef # 2018.08.12. 19:49

de nincs róla semmilyen szerződés vagy papír

Dehogynincs szerzõdés. Érvényes az szóban is - legfeljebb gyakran macerásabb bizonyítani, de ha jól értem, esetedben ez sem gond.

Istvan92l # 2018.08.12. 12:53

Köszönöm a választ és az ötletet.

Megőrzésre átvettem, de nincs róla semmilyen szerződés vagy papír, szóbeli megállapodás volt maximum 2 hétre.

Múlthónapban többször is megígérte, hogy jön érte (még talán az üzenet is megvan) aztán még sem jött. Ez nem számít?

A levelet ajánlottként kellene feladni? Felmondom levélbe az őrzést és ha nem veszi át?

Ha letelik a 15 nap mit tudok csinálni? Gondolom akkor se tehetem ki a roncsot sehova.

nonolet # 2018.08.12. 11:59

Istvan92l

Megőrzésre átvetted >> tehát felelősséggel tartozol érte.
Ezért, ha előzetes jelzés és határidő nélkül, csakúgy kitolod az utcára abból gondod lesz...

De hová akarod kirakni?! mert ugyebár:

• KÖZTERÜLETRE bizony NEM rakhatsz ki semmit! hulaldékként
  • MÁS területére sem

Teendő,

ÍRÁSBAN mondd fel az őrzési szerződést és adj határidőt az elszállításra neki, mondjuk 15 napot.

Egyben közöld vele, hogy:
HA addig NEM viszi el onnan,
akkor a határidő utáni napokra:

• tárolási díjat szedsz érte
  • mondjuk napi 1000 Ft-ot

- - -

Aztán időnként be is hajtod...
("Fizetési meghagyás" útján)

Kezdésnek, hogy érezze a törődést az két hét után pl.

- -

Mindehhez persze kell a jó posta címe....

Istvan92l # 2018.08.12. 11:53

Egyelőre érdeklődnék a lehetőségekről, mert jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy áll egy "roncs" az ajtóba az udvaron amitől nem férünk el és tehetetlenek vagyunk mert ha kárt teszek benne vagy kihajítom az utcára valószínűleg nekünk lesz belőle problémánk.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.12. 11:37

Feljelenteni... Milyen bűncselekmény történt?

Istvan92l # 2018.08.12. 11:12

Tisztelt fórumozók!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

A volt szomszédunk elköltözött májusban és megkért, hogy hadd hagyja nálunk a motorját. A motor műszaki hibás és szállítani kellene amit majd 2 héten belül megold. Ennek már 3 hónapja. A motor cég logóval van ellátva.

Azóta már többször jeleztük neki, hogy a motorja útba van és legyen szíves elvinni, mert csak 2 hétről volt szó és nem 3 hónapról. A telefont nem veszi fel, üzenetekre nem reagál.

Mit lehet ilyenkor tenni? Érdemes feljelenteni mint magányszemélyt, céget vagy mind a kettőt?

Esetleg belehet valakinek jelenteni mint elhagyott jármű és elszállítanák?

Ha kitolom az utcára és ott hagyom lehet bármi problémám belőle utólag?

A választ előre is köszönöm.

Elhagyatva # 2018.08.12. 10:53

Köszönöm, de utána sem tehetek már semmit, ha elveszítem őt! Minden az övék lesz. Nagyon köszönöm a segítséget, elnézést a zavarásért!

Vadsuhanc # 2018.08.12. 10:48

Még él az édesanyád nincs örökség...

Elhagyatva # 2018.08.12. 10:47

Nem kellett volna a közjegyzőnél az én írásbeli nyilatkozatom, hogy lemondok az anyai örökségről?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.12. 10:34

semmi közöm hozzá.
És tényleg.

Elhagyatva # 2018.08.12. 10:17

Testvérem és férje tartási szerződést kötött 87 éves édesanyámmal, tekintettel arra, hogy én egészségügyi okokból nem tudtam vállalni a mindennapos 24 órai felügyeletét. Kikötötték, hogy az édesanyám tulajdonában álló 1/2- ed tulajdonyi hányad, és megtakarításai, melyben benne van egy korábbi 1/2 rész telek után kapott összeg is, valamint nyugdíja fejében vállalják a tartását, tulajdonjog átruházással egyidejűleg. Szóban beleegyeztem, mivel édesanyám érdekeit néztem. Közjegyző előtt kötötték meg a tudtom nélkül, és a mai napig sem tudom, hogy mi áll a szerződésben, azzal az indokkal, hogy semmi közöm hozzá. Az van benne amiről beszéltünk, azt mondják.
Már számos vita volt belőle, Valóban nincs jogom látni? Édesanyám 87 éves, beteg combnyaktörése volt, járókerettel tud csak közlekedni, kiszolgáltatott helyzetben van. Három évig ápoltam, úgy, hogy heti 3 alkalommal intéztem a háztartási munkákat, fürdést, mosást, és mindent ami kellett. Nővérem egy hónapban egyszer behozta a gyógyszereit, valamint a téli időszakban kivitte magához kb. 4 hónapra. Valóban semmi nincs jogom látni a szerződést? A jelenlegi lakás 1/4 része édesapám után a tulajdonomban van. Mit tehetek?

Vadsuhanc # 2018.08.12. 09:51

Én a végrehajtási záradék törlése iránti kérelmet szeretnék előterjeszteni a közjegyzőnél - többek között erre való hivatkozással is - a 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 211. § (2) bekezdés alapján, figyelemmel a Vht. 224/A. §. a., pontjára.

A végrehajtási záradék törlése iránti kérelmet tudomásom szerint a végrehajtási eljárásban bármikor elő lehet terjeszteni.

A a Vht. 12. § (2) bekezdésre utalást köszönöm az teljesen elkerülte a figyelmemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.12. 09:21

Fontoskodás. Elég ehhez a Vht. 12. § (2) bekezdés is.
De megint ott vagyunk, ahol a legelején: erre évekkel később , a folyamatban lévő végrehajtásban már nem hivatkozhatsz. Nézd csak meg, hogy milyen esetekben lehet megszüntetni a végrehajtást.

Vadsuhanc # 2018.08.12. 09:10

Nem tudom, de itt a jogi publikációkban olvastam és ez alapján indultam el.

.„." Amennyiben a 2/f.) pont is kitöltésre került vizsgálni kell, hogy a jogi képviselő a végrehajtandó határozat meghozatalát megelőző eljárásban is rendelkezett meghatalmazással, ekkor a meghatalmazása Pp. 70.§ (2) bekezdése alapján a végrehajtási eljárásra is kiterjed, azonban amennyiben nem rendelkezett meghatalmazással korábban a jogi képviselő és meghatalmazás csatolása nélkül jár el a bíróság a végrehajtási lap kiállítása iránti kérelmet a Vht.9.§-a alapján alkalmazandó Pp. 130.§ (1) bekezdés i.) pontja alapján érdemi vizsgálat nélkül elutasítja...”"

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.12. 09:04

Ez egyre rosszabb. Miért kellene a végrehajtási záradék kiállítására alkalmazni a Pp.-nek a keresetlevélre vonatkozó szabályait? Vannak arra speciális szabályok a Vht.-ben.

Vadsuhanc # 2018.08.12. 07:06

Kedves KBS!

Közben megtaláltam érthető Kúriai jogegységi határozattal együtt, hogy mire gondolhattál. A Pp.132.§ /1/ bekezdés.

De azt is tudod, hogy végrehajtási ügyben próbálok szenvedi. Ha a végrehajtási záradék törlését kérem, arra hivatkozva, hogy a végrehajtás elrendelésének a 130.§. alapján nem lett volna helye és esetlegesen a kérelemnek helyt adnak akkor a végrehajtási ügyben foganatosított végrehajtási cselekmények hatályukat vesztik és ezeket meg kell-e ismételni, ha a 132.§. alapján keresetlevelet szabályszerűen újra benyújtják?

Köszönöm.