Kedves Fórumozók !
Szeretnék választ kapni arra, mikor érdemes nyugdíjba mennem:
60 éves férfi vagyok,41 év 270 nap munkaviszonnyal rendelkezek.
Most? Jövőre vagy 62 évesen?
Kedves Fórumozók !
Szeretnék választ kapni arra, mikor érdemes nyugdíjba mennem:
60 éves férfi vagyok,41 év 270 nap munkaviszonnyal rendelkezek.
Most? Jövőre vagy 62 évesen?
Kedves Fórumozók,
korengedményes nyugdíjazással kapcsolatban várom a segítségeteket.
1953-ban született nő vagyok 38 év munkaviszonnyal rendelkezem.
Munkáltatómmal szóban már megegyeztünk 201l. március 31. napjával munkaviszonyom megszűnik és nyugdíjba vonulok.
A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodást 2010. novemberében kötnénk meg, és a nyugdíj biztosítási szervhez 2010. december 31-ig benyújtjuk.
Jól értelmeztük-e a jogszabályt, van e lehetőség a jövő évi nyugdíjba vonulásra.
Melyik évi szabályok alapján állapítják meg a nyugdíjat? 2010 vagy 2011.
Köszönettel várom a választ!
Edit
Kedves Lyonee!
Köszönöm a kimerítő hozzászólásodat és tanácsodat
Üdv.:Spulika
dtimi!
Egy kis info a nyugdíjas egyéni vállalkozó munkavégzéséhez. Többet én sem tudok segíteni.
2008-as a cikk (nyugdíjkorhatár, szolgálati idő megváltozott azóta), de azért hasznos lehet a vállalkozással kapcsolatos rész. Az most is aktuális..
http://www.kulcs-soft.hu/…/berprogram/?…
Egyébként nem kell megszüntetni a vállalkozást a nyugdíjazáshoz!
Kedves Lyonee!
Légyszíves nézd meg az alábbit, tudnál-e segíteni (Kormánytisztviselő):
http://www.jogiforum.hu/forum/16/13698#…
Üdvözlettel Veci
Ha közalkalmazott vagy, akkor 8 hónap (Nem 6 hónap, a teljes közalkalmazotti jogviszonyt figyelembe kell venni, még akkor is, ha netán az előző közalkalmazotti munkahelyeden is kaptál felmentést! ) a felmentési idő, felére felmentenek a munkavégzés alól, ha netán felmentenének, még csak indokolniuk sem kell, mert nyugdíjas vagy. Azt tudod, hogy kérésedre sem kötelesek felmenteni. Hát ezt kieszközölni? Csak a munkáltató jóindulatán, illetve a fenntartó hozzáállásán múlik. Ez a fenntartónak 4 havi illetményt jelent, ne felejtsd el! Szerintem egy beszélgetés közben célozz arra, hogy úgy érzed elfáradtál és szeretnéd átadni a helyed a fiataloknak. Erre általában harapnak, főleg ha jóval fiatalabb nálad a főnököd. És kérd, hogy mentsenek fel a k.jogviszonyod alól. (Egy leépítés neked most jól jönne, mert Te vállalhatnád a k.j.v. megszűnését, a kollégáid megúsznák a felmondást, a munkáltatódnak meg nem kellene végkielégítést fizetnie, mivel nyugdíjas vagy.) Jogi eszközzel kikényszeríteni nem lehet a felmentést.
Ha Te mondasz le a közalkalmazotti jogviszonyodról, akkor a 2 hónap lemondási időt le kell dolgozni, esetleg eltekinthetnek ettől. Közös megegyezéssel is megszűnhet a k.j.v.-od.
Tisztelt Forumozók!
Igyekszem egy topikban a kérdést feltenni.
Nyugdíj mellett folyamatosan dolgozom uazon munkahelyen ahonnan 2006.-ban előnyugdíjba mentem kozalkalmazottként már összesen 41 évi mviszonyom és 36 évi közalkalmazotti jogviszonyom van.
A felmentési idő kérése a kérdésem.
Ha én szeretnék magamtól "távozni" akkor hogy tudom elérni a nem 90 napos felmentési időt az eltelt mviszony után járóra kieszközölni (6 hónap?).
Üdvözlettel
Kedves Veci!
Köszönöm a választ!
dtimi
Édesapád előrehozott nyugdíjba 60. szülinaptól mehet a ma még hatályos törvény szerint, de ez max. 8,4 %-al csökkentett lesz.
Ma még az a feltétel, hogy a nyugdíj igénylésekor nem lehet jogviszonya. Azt kérdezzétek meg a Nyugdíjbiztosítótól, hogy meg kell szüntetnie teljesen a vállalkozást, vagy elég lenne szüneteltetni. Ehhez a témához nincs ismeretem.
Nyugdíj megállapítása után dolgozhat is, gondolom vállalkozóként is, csak akkor nem főfoglalkozásban, hanem nyugdíj mellett kiegészítő tevékenységként, ekkor már kevesebb járulékot kell fizetnie.
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Kérdezni szeretném, hogy édesapám, aki 59 éves és 45 év szolgálati idővel rendelkezik, mikor mehet legkorábban nyugdíjba?
Azt is szeretném megtudni, hogy édesapámnak, aki jelenleg egyéni vállalkozó nyugdíjba vonulásakor minden esetben vissza kell-e adnia a vállalkozói engedélyét? Van-e lehetősége arra, hogy folytassa a vállalkozását a saját neve alatt?
Köszönöm!
Köszönöm szépen a választ!
Ancsika1
A ma még hatályos törvény szerint az életkori feltételnek is teljesülni kell. A 40 éves szolgálati idővel kapcsolatos nyugdíjbavonulásról a törvénymódosítás az előrejelzések szerint október közepén kerül a parlament elé. Hogy abból lesz-e, milyen feltétellel módosítás (nőkre és férfiakra), azt az események figyelésével hamarosan megtudhatják az érdekeltek. Ahhoz, hogy január 1-től hatályos legyen, a Közlönyben is ki kell hirdetni. Figyeljed te is (mi is) az eseményeket, még légy egy kis türelemmel.
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hallottam régen egy olyan szabályról, miszerint 41 év munkaviszony után nyugdíjba lehet menni. Ez a szabály még ma is él?
Illetve mikor lehet vmi eredményt tudni a 40 év utáni nyugdíjba vonulásról szóló törvényről?
Előre is köszönöm a segítséget!
zsuzsa52
A ma még hatályos törvény szerint az 1952-ben született nők (1953-ban születettek is) az 59. szülinapon (közalkalmazottak azt követő naptól) kérhetik előrehozott nyugdíjuk megállapítását. A 18/A § (1) szerint a 40 év esetén csökkentés nélkül.
ITT a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A munkaviszonyt legkésőbb az előző napon szüntesd meg.
Ha változna a törvény, akkor is legkésőbb dec. 31-el kérjed a nyugdíjad megállapítását, akkor (ha lesz) a 2012-es nyugdíjemelés érint téged is.
Üdvözlettel Veci
Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni 2011.december 30. napjától. Akkor leszek 59 éves, a 40 év munkaviszonyom kb. 2011. május közepén lesz meg.
Tudomásom szerint az 1952-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap.Az előrehozott nyugdíjat ehhez képest 3 évvel korábban lehet igénybe venni.
Kérdésem az, hogy az 1952-ben születettekre érvényes-e a plusz l83 nap, vagyis 59,5 évesen mehetek vagy 59 évesen előrehozott nyugdíjba?
Kedves Marika!
Végkielégítés csak a munkáltatói rendes felmentés esetén jár. Ha te kéred a felmentésed, akkor nem. A felmentési idő mértéke 2+3 hónap, ha megadják és a 16 év az utóbbi munkahelyeden van. Azért írtam, így, mert ha a közalkalmazott kéri a felmentést úgy tudom nem kötelező megadni (ezt Lyonee jobban tudja, mint én), ebben az esetben 2 hónap lemondással szűnhet meg a jogviszony, arról úgy tudom, hogy le kell dolgozni. Légyszíves Lyonee részére is tedd fel a kérdést, de ő anélkül is válaszol neked, ha olvassa a beírásod.
Megkaptad már a határozatot a Nyugdíjbiztosítótól? Biztos megkapod a rokkantnyugdíjat? Addig ne kérd a felmentésed, amíg nem tudod az eredményt.
Jó egészséget kívánok neked
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
54 éves vagyok, daganatos betegség miatt leszázalékolás alatt állok, 37 év munkaviszonyom van, 16 éves közalkalmazott vagyok. Jelenleg még táppénzes állományba, ha megjön a határozat a leszázalékolásomról, munkáltatómtól mi illet meg engemet, végkielégítés, felmentés stb.? Kell-e üzemorvostól alkalmassági vizsgálgálat?
Előre is köszönöm a választ.
marika561
Kedves Veci
Köszönöm a válaszod. Nekem is azt írták, hogy max 22 nap, csak az pénteken lejárt és nem tudom, miért nem kapok legalább egy értesitést, hogy monden irat a részemről rendben van. Kiszámolni nem számolok előre, ha nem leszek megelégedve, majd akkor megnézem a kalkulátort.
Nem hiszem kellett hiánypótlás, mert a régi renszer szerint tavaj elmehettem volna, de... és akkor én már lekértem az összes dokumentumot most csak kettő papírt kértek tőlem. Valószinü kicsit alulra került a papirom és nincs gond vele.
Mégegyszer köszöm a válaszod.Ha itt lesz a papír, írok.
Üdv: István
TiIstván
A határidőt (22 nap) betartja a Nyugdíjbiztosító, az utolsó beérkezett papír után újra indul a 22 nap. Ha nem volt hiánypótlásod, akkor a határozatot 22 napon belül készítik el. Ezt követően 10 nap a Nyugdíjfolyósító ügyintézése. Ha folyószámlára kéred a nyugdíjat, akkor hamarabb érkezik a nyugdíj, a postai átfutás kicsit hosszabb. Ha a határidőt nem tudják tartani, akkor nyugdíjelőleget fizetnek.
Akinek 3-4 hét alatt megvolt a nyugdíja, az mindent beküldött és nem volt hiánypótlás, valamint az igénylési nap előtt már mindent beküldött. Ezek személyes tapasztalatok, a határidőket törvény írja elő. Várjál türelemmel, mert mindent meg fogsz kapni visszamenőleg. A számítás nem úgy megy, hogy az utolsó időszakot külön, hanem a szolgálati idő alapján a jelenlegi számítási módszerrel számolnak. Anno kb. 22 oldalas részletes számítást tartalmazó határozatot kaptam, évekre lebontva.
ITT egy nyugdíjkalkulátor, ha már türelmetlen vagy tájékoztatásnak jó (attól 5-7 %-al több lett az én nyugdíjam 42 év szolgálati idővel):
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Kedves Nandy
Köszönöm a választ, Nem írnám ki , hogy melyik régióhoz tartozok, mert esetleg ők is olvasnak itt.De igaz, hogy ketten is voltak. Én még egy értesitést sem. ill 12-én adtam be és ők 18-i visszaigazolást írtak. Lehet nekem nincs ismerősöm?
Mégegyszer köszönöm: István
Kedves István!
Nem tudom, melyik régióhoz tartozol, de általában elég ritka eset az, ha az igénylés beadásától számítva 3-4 héten belül már utalják is a nyugdíjat. :(
Amit megtehetsz, hogy telefonon felhívod az ügyintézőt, és megkérdezed, hogyan áll az ügyed. Ha azt mondja, hogy kell még néhány hét, akkor próbálj meg nyugdíjelőleget kérni.
Kedves Veci
Tavaj már kértem tőled tanácsot, most ismét hozzád fordulok.Végre (vagy sajnos) elértem a 60 éves kort.A nyugdíjfojósitóhoz beadtam a nyugdíjazási kérelmemmet, aug 12-én. Két hét múlva kaptam egy értesitést, hogy az ügyem elintésését 18-tól veszik figyelembe és 22 munkanap alatt intéződik az ügyem.Igaz csak holnap jár le a 22 munkanap, de idegesitő, hogy ismerőseim már 3-4 hét után nyugdíjat kaptak. Érdeklődnék hová mehetek reklamálni, érdemes-e reklamálni? Tudni kell, hogy én már három éve lekértem a szolgálati éveimet és visszaigazolták akkor a 42 év és 160 napot az évekre visszamenőleg a keresetemet és a táppénzes napokat. Az utolsó 18 évet egy cégnél dolgoztam, tehát az az utolsó három év kiszámitás nem tudom miért tart ilyen soká?
Köszönöm a válaszod előre is.
Üdvözlettel: István
Dalma01
Szerintem maradj nyugdíjba és add át a helyed az aktív korosztálynak. Nekik még sokat kell dolgozbi, egyébkéntis szerintem sem lenne etikus. 1951-es vagyok én is, 42 évvel hasonló feltétellel jöttem el nyugdíjba, igaz én létszámleépítéssel. Ha te végkielégítést kapsz, akkor meg pláne add át a helyed, tudod nélkülözhetetlen ember nincs. Azt jó ha tudpd a nyugdíjad több lesz, mint a nettó fizetésed.
Üdvözlettel Veci
Igen, visszamehetsz akár a régi helyedre is dolgozni, bár az etikussága azért megkérdőjelezhető, főleg közszféra esetén...
De azt ne feledd, hogy amíg be nem töltöd az öregségi nyugdíjra jogosító életkort, addig a keresetkorlát rád is vonatkozik.
Nyugdíjba vonulás utáni munka
1951-es születésű vagyok 41 éves munkaviszonnyal. Nyugdíjba megyek, végkielégítést kapok és decemberben jár le a felmentési időm. Az lenne a kérdésem, hogy vállalhatok-e jövő évtől munkát, és ha lehetőség lenne rá a későbbiekben, dolgozhatok-e ugyanannál az intézménynél, ahonnan felmentéssel, végkielégítéssel nyugdíjba megyek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |