Lyonee köszönöm a választ,és bocs h nem irtam oda a nem identitásomat elfelejtettem:(( sorry. Köszi mégegyszer igy már tisztábban látok, igaz még a vége odébb van.
B.Ú.É.K
Lyonee köszönöm a választ,és bocs h nem irtam oda a nem identitásomat elfelejtettem:(( sorry. Köszi mégegyszer igy már tisztábban látok, igaz még a vége odébb van.
B.Ú.É.K
T. Jogi Fórum!
Szeretném megtudni azt, hogy a nyugdíj összegének kiszámításánál figyelembe veszik-e az utolsó évet. 2008. december 1-én mehetek előrehozott nyugdíjba. Február 1-től munkanélküli leszek, felmentést és végkielégítést kapok, ami talán egy kicsit emel a nyugdí összegén; ha beleszámít.
Köszönettel: Helén
Segítséget kérnék!
A tények:
Nyugdíj előtt álló asszony,aki 1951 jan. 6.-án született.
39 év és száz nap szolgálati idővel,ebből az utolsó 33 év megszakítás nélkül közalkalmazott(ápolónő).
Törzsgárda tag,Munkatársi címeket,kitüntetést kapott.
Tavaly november óta betegállományban van(idegösszeomlás)mert két írásbeli figyelmeztetést kapott egy hét alatt a rossz munkája miatt.Mint megtudta azért ,mert ha harmadikat is megkapja akkor elesik valamiféle kedvezménytől.(33 év egyazon munkahelyen vagy öt vezetőt szolgált ki és a frissen odakerűlt fruska kekeckedik vele)
Magyarázza el valaki hogy mi ez és mit segítsek neki!!
Köszönöm.
Kedves kores!
Előszőr is boldog születésnapot, valamint mielőbbi jobbulást.
Másodszor pedig miért nem megy nyugdíjba?! Ha 18 éves korában kezdte a munkát akkor most 57 évesen adott a lehetőség az előre hozott korkedvezményes nyugdíjra. (57. betöltött életév és legalább 38 munkában töltött év az előírás.)
Szépen pihenje ki magát táppénzen (...) aztán békés- nyugodt nyugdíjas éveket.
Egy napot se dolgozzon tovább, mármint ha ez az anyagiak miatt nem kényszerű szükségesség...
Jelentse be a munkahelyén a visszavonulását., jár x hónap felmondási idő, valamint az utolsó munkában töltött napon a 35 év jubileumi jutalmat is kell hogy fizessék.
Inkább kezdeményezze a nyugdíjazását, mintsem esetleg egy fegyelmivel történő elbocsájtás (...) mert akkor lehet hogy tényleg kedvezményektől esik el.
A közalkalmazottaknak nincs 35 éves jubileumi jutalom!
kores!
Olvass egy kicsit vissza! A jogszabály már hatályos!
Lyonee
bocs, részemről átmeneti memória zavar...
Kedves kores!
Amikor már nyugdijban lesz, dolgozhat tovább, akár ugyanannál az intézménynél, legfeljebb másik osztályon - ezzel elkerülve a fruska határköre alól. A lényeg, hogy a kereset nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér évi 12 szeresét - vagyis havi összegét.
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Most akkor jár neki jutalom vagy nem???
Sokat beszélgettem vele és nem a pénzt fájlalja ,hanem azt,hogy 33 évnyi becsületes munka után így bánnak vele.
A testét nem tudta 33 év alatt meggyötörni a munka és most lelkileg nyomorította meg olyan ember,akinek fingja nincs a szakmáról!!!!!!!
Tegnap volt bent leszámóllni ,kapott valami adatlapot is amit majd segítek neki kitölteni és be kell vigyem Pestre a NYUBIGba.
Végkielégités? (Nem tudom, csak beírtam ide mint esetleges lehetőség, mármint ha közös megegyezéssel szünik meg a munkaviszony - nyugdíjba menetel okán.)
Vissza kell olvasni ezen topicban, mások esetéből van példa elég a nyugdíjba menetelkori eljárásról, mármint hogy a dolgozó ne járjon rosszul.
Az jó, hogy a "fruskától" elkerül.
Kedves Lyonee!
1951. okt. 13-án 38 év munkaviszonyom. Ebből 28 év közalkalmazotti, jelenleg is dolgozom.
Szeretnék nyugdíjba menni.
Mikor lehetne megkezdeni a felmondási időt?
Köszönöm.
éva13
Nem írtad,hogy mikor születtél. Addig nem tudok válaszolni.
1951. oktober 13.-án születtem. És 2008.július 5.-én lesz 38 év munkaviszonyom.
Bocs!
A 2008. jan.1-én hatályos kjt változás lehetővé teszi a közalkalmazott számára a felmentési időt.
„11. § A Kjt. 30. § (1) bekezdésének c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyúttal a bekezdés a következő e) ponttal egészül ki:
[A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha]
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.”
21. § A Kjt. 37/B. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a jelenlegi (3) bekezdés számozása (4) bekezdésre módosul:
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.”
Vagyis, ha az előnyöket ki akarod használni, akkor október 14-tól , amikor már rendelkezel a feltételekkel, írásban kérelmezd, hogy mondjanak fel neked-erre a jogszabályra hivatkozva. A felmentési időd a 38 év miatt 8 hónap, aminek a fele ideje alatt kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Mivel a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz (de még nem vagy nyugdíjas!!!), ha e jogszabály alapján mentenek fel, ezért jár a 40 éves jubileumi jutalom is, ami 5 havi átlagilletmény. A felmentési időd 2009. június 14-én járna le, éppen ezért inkább dec. 1-étől kérd a felmentésedet, és akkor július 31-én jár le a felmentési idő, a szolgálati időd így 39 év lesz. 2009. szept. 1-től kérheted a nyugdíjazásodat. Persze, előtte mindent beszélj meg a munkáltatóddal, és lehet, hogy a felmentési dokumentummal bizonyítva a biztosítási jogviszony megszüntetését, már a felmentési idő lejárta előtt is elindíthatod a nyugdíjazást. Ennek járj utána.
Ha minél előbb nyugdíjba akarsz menni, vagyis 2008 okt. 4-től, akkor le kell mondanod a közalkalmazotti jogviszonyodról, nem, jár felmentési idő, a jubileumi jutalom is elveszik.
Esetleg közös megegyezéssel, de jubileumi jutalom nem jár akkor sem.
Kedves Lyonee,
prívát szeretnék kérdezni tőled valamit, kérlek légy szíves egy e-mail címet közölni.
Cufi2@freemail.hu
Kedves Lyonee!
Köszönöm kimerítő válszodat.
Sajnos nekem a 38 évből csak 28év közalkalmazotti, ezért nem jár az 5 havi jutalom ? !
Olyan felvilágosítást is kaptam, hogy a születésnaptól kell visszaszámolni a felmondási időt, a születésnaptól
pedig jár a nyugdíj.
Létezik ez?
Fáradozásodat köszönöm.
eva13
Kedves Lyonne!
Hasonló problémám mint "eva13".
Felvetésem: Ha nyugdíjas jogosultságom után írásban kérem a felmentésemet, ez lejár 2009.július 31-én (példánál maradva)el lehet-e menni nyugdíjba? Ugyanis 2008. évben 57 évesen a meglevő feltétele megvannak
elmehetek előrehozott nyugdíjba.2009.évben-szerintem csak 59 évesek mehetnek előrehozott nyugdíjba.
Azaz sem én sem "eva13" nem tud nyugdíjba menni!
Vagy tévedek?
eva13!
Az életkori feltétel csak a születésnap után teljesül.
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.”
eva13!
A köztisztviselőkre vonatkozik, hogy ha a felmentési idő végéig teljesülnek a feltételek, akkor a ktv. kérheti a felmentését, de a nyugdíjbiztosítótól igazolást kell kérni a feltételek meglétének bizonyítására.
76majus!
"Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott öregségi nyugdíj és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják."
Vagyis, aki 2008-ban jogosultságot szerzett teljes nyugdíjra 38 év szolgálati idővel, az 2009-ben is te
ljes nyugdíjat kap, hiába változik 40 évre a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő. Viszont a nyugdíj nagyságának kiszámításánál mindig a nyugdíj megállapításának időpontjában érvényes szabályokat, szorzókat alkalmazzák.
eva13!
Nem olvastam eléggé vissza, hogy a 38 év nem mind közalkalmazotti jogviszony, de ha 2009. július 1-től kéred a felmentésed, akkor a 7 hónap átnyúlik 2010-re és jogosult leszel az új jogszabály alapján a 30 éves jubileumi jutalomra (3 havi átlagfizetés), mert ha nyugdíjasnak minősülsz (kjt. alkalmazásában is!), akkor a nyugdíjazás évében járó jubileumi jutalom megillet.
Ki tudsz tartani addig? Ha nem, akkor a lenti válaszom annyiban módosul, hogy a 39 év megszerzése miatt, 2008.dec 15. -től (vagy 2009. jan. 1.) kérd a felmentésed, mert a felmentési időd csak 7 hónap.
Kedves Lyonee!
Köszönöm szakszerű válaszod. Jó ötletet adtál a 30 éves jubileumi jutalom megszerzésére. Én már lemondtam róla, mert úgy gondoltam, hogy addig kell dolgoznom, de ha elég a felmondási idővel odáig eljutni, akkor könnyebben kibírom. Sőt, még nyerek egy évet is, így lesz 39 év munkaviszonyom.
Szeretnék még egy kérdést feltenni, ha nem jelent problémát!
A barátnőm Barnika március 28-án tölti az 57-et.A felmondási idővel együtt lesz neki 39 év közalkalmazotti munkaviszonya. Azt olvastuk, hogy az utólsó munkában töltött napon ki kell fizetni részére a 40 éves jubileumi jutalmat. Melyik lehet ez a nap? A felmondási idő utólsó napja, vagy valamelyik korábbi nap?
Köszönöm fáradozásodat!
Üdvözlettel: éva13
"78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
A barátnődnek a jogviszony megszünésekor jár a jub.jut., mert a 40 éves jub.jut. nem abban az évben esedékes, hanem a következőben.
Kedves Lyonee!
Nagyon köszönöm az eddigi válaszaidat.
Egy kérésem lenne: a felmondási idő, ami nálam 8 hónap a rendes évi szabadsággal meghosszabodig-e?
Pl:2009.08.27-én igényelném a nyugdíjazásomat.A 8 havi felmondás 2008.12.27-n kezdődne.Jár-e rendes évi szabadság ez időre?
Válaszodat előre is köszönöm!
Kedves Lyonne!
Ez év április 15-én töltöm be az 57. életévemet, 42 év (október 21-én 43 év) közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem.Szándékomban áll előrehozott nyugdíjba menni.A kérdésem az, hogy a munkáltatóm köteles e számora biztosítani felmentési időt,ez hány hónap, és mikortól kérhetem a felmentésemet. Már most, vagy csak április 14-én?
Hogyan járok jobban, ha április 14-én lemondok, kérem előrehozott nyugdíjaztatásom, vagy pedig megvárom, hogy meglegyen a 43 év szolg-i időm?
Köszönettel: ditke51
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |