nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

ObudaFan # 2007.11.10. 10:03

Közalkalmazottak esetén a lemondási idő 2 hónap.

dezset # 2007.11.10. 10:31

Hubati!

A lehetőségeid:
1.) lemondasz, és ledolgozod a két hónapot.
2.) lemondasz, és felmentenek a munkavégzés alól.
3.) közös megegyezéssel szünteted meg a jogviszonyod.

Lyonee-nak igaza van, jelenleg (itt a hangsúly) már nyugdíjasként dolgozhatsz nyugdíj mellett is.

Tivadar

Lyonee # 2007.11.10. 11:54

Picit pontosítanám.
A kjt szerint a lemondási idő 2 hónap, a lemondási idő alatt részben vagy teljesen eltekinthet a munkáltató a munkavégzés alól. Eltekinthet, de nem köteles.
A harmadik lehetőség a közös megegyezés. Mindenképpen a munkáltatódtól függ, hogy kezdhetsz-e dec. 1-én az új helyen.
Ha jó volt a kapcsolatod a főnököddel, akkor valószínűleg a kedvedre tesz. Mondhatod, hogy sok már neked ez napi nyolc óra munka, utazgatás, stb, elfáradtál, és lenne lehetőséged helyben napi 4 órás munkavégzésre.
A 25 éves jubileumi jutalmadat megkaptad? Ha 1982 óta vagy közalkalmazott, akkor az is esedékes (volt).

cincin # 2007.11.10. 14:33

Tisztelt Jogi Fórum!

A párom mamája szeretne előrehozott teljes öregségi nyugdíjba menni 2008.-ban. Mivel 2008. január 04.-én tölti be az 57. évét. /Óvónőként dolgozik./
2007. október 18.-án telt le a 38 éves munkaviszonya. S szeretnék segíteni abban, hogy megtudjam mikor, milyen feltételekkel tudna elmenni nyugdíba. Mert az utóbbi változások miatt nem tudom pontosan megmondani neki. Kérlek segítsenek abban, hogy melyik az az időpont amikor legkorábban nyugdíjba tudna menni úgy, hogy jól is járjon.
Köszönöm. cincin

plajos # 2007.11.10. 21:35

cincin!
Legkorábban 2008.január 4-én mehet előrehozott öregségi nyugdíjba, mert megvan a 38 év munkaviszonya, és akkor tölti be az 57. évét. Sajnos ez évben (ha nincs korkedvezményre jogosító munkaviszonya) erre nincs lehetősége.

####
Lajos

cincin # 2007.11.11. 08:28

Köszönöm plajos a gyors választ! Még abban tudnál segíteni, hogy így mennyi felmondási időt kellene eltöltenie? Mert korábbi hozzászólásból kiolvasva, úgy értelmeztem, hogy 2 hónap + munkaviszony utáni hónapszám (ez mennyi lenne az ő esetében?) ... Ne haragudj, de én versenyszférában vagyok, s nem nagyon konyítok a közalkalmazotti joghoz...

ObudaFan # 2007.11.11. 11:11

Közalkalmazottaknál a lemondási idő 2 hónap, függetlenül a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időtől.

cincin # 2007.11.11. 19:58

Köszönöm a segítséget Neked is ObudaFan!

cséva # 2007.12.12. 10:03

T.Jogi Fórum!

1951.03.06-án született nő vagyok, egy gyermekem született, 38 éves mviszonyom van. Közalkalmazottként 5 év.
Szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak a nyugdíjazással, tovább dolgozással kapcsolatban. Érdemes-e tovább dolgoznom -nem nyugdíjasként-vagy menjek nyugdíjba? Esetleg nyugdíj mellett dolgozzak, ha a mhelyemen ez lehetséges?
Szívesen dolgoznék még egy-két évet...
Köszönöm
Cséva

sn_szilvi # 2007.12.18. 12:39

T. Jogi fórum!

Édesanyám '51.03.18-án született. 2008. 03.18-án 42 éves munkaviszonya lesz ebből 27 közalkalmazotti.
Kérdéseim a következőek:
Beenyújthatja e felmentését most decemberben, ha az 57. évét csak 2008-ban tölti be?
Változik e a felmentési idő 2008-ban?
Egyáltalán mit csináljon, hogy ne járjon sokkal rosszabbul anyagilag, ha csak jövő márciusban tud nyugdíjba menni?
A válaszokat előre is köszönöm. Azért csak most fordulok ide, mert ő várt a munkáltatója segítségére, de nem kapott és most szólt, nekem pedig 2 pici gyerekem van és csak most jutottam gép elé, így nem tudom elolvasni a többi ide vonatkozó kérdést sem.

Köszönettel:
sn_szilvi

Uccu # 2007.12.18. 13:18

Szóval. Menjen megkérdezni! A Nyufigba. Hivatalosan és gyorsan szerintem.

sn_szilvi # 2007.12.21. 07:35

Pont az a baj, hogy ott sem mondtak neki érdemben semmit, ezért kérdeztem meg itt is, hátha segít valaki.
De köszi.
sn_szilvi

Lyonee # 2007.12.27. 14:37

sn_szilvi
A 2008-ban életbe lépő változás az, hogy, ha nem szerzett jogosultságot 2008. jan. 1. előtt (visszamenőlegesen 6 hónapra kérhetné nyugdíjának megállapítását a régi szabályok szerint), akkor előbb a jogviszonyát meg kell szüntetnie a nyugdíjmegállapítás kérése előtt. Ez azt jelenti, hogy le kell mondania közalkalmazotti jogviszonyáról, a lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgoznia. Jól tehát egyáltalán nem fog járni, nem azért változtattak a jogszabályon, hogy az elfáradt dolgozók jól járjanak. A munkáltató eltekinthet a munkavégzés alól, ha akar.
De! Egy jó hír! Ne kapkodjátok el, mert a kjt. újabb módosítása az előnyugdíjat igénylők számára előnyös változásokat tartalmaz, -az ogy. elnöke aláírására vár. A 30.§ egy új e) ponttal egészül ki.
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeivel rendelkező közalkalmazott
azt írásban kérelmezi.

Vagyis várja meg anyukád a szülinapját és írásban kérje a fenti jogszabályra hivatkozással a felmentését. Arra vigyázzatok, hogy ne a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondásnak tekintsék, ezért kell hivatkozni erre az új jogszabályra. Addig biztos életbe is lép.
Így a 8 hónapos felmentési idő megilleti őt is.
Ha 35 éves közalkalmazotti jogviszonya meglenne, akkor a 40 éves jubileumi jutalomra is jogosult lenne. Ezt a nyugdíjasnak minősülés kiterjesztése tenné lehetővé.

eva51 # 2007.12.28. 08:55

Kedves Lyonee,

hasonló cipőben járok, mint sn_szilvi édesanyja. Köztisztviselő vagyok, február 15-én töltöm be az 57 évemet, és a nyugdijfolyósítótól már 2006-ban megkaptam a szolgálati idő számításomat, azóta folyamatosan köztisztviselőként dolgozom, tehát 39 évem lesz egy nappal a születésnapom előtt. A köztisztviselőknél is van egy ilyen törvény, amire utaltál a közalkalmazottaknál, ez már kihirdetésre is került.
A kérdésem az lenne, hogy előbb le kell tölteni a felmentési időt és csak utána kérhetem a nyugdíjazásomat? Tehát nem úgy van, mint azelőtt, hogy nyugdíjasként kellett kérnem a felmentést? Ezzel mit ért el a kormány, állítólag nem akarta hátrányos helyzetbe hozni a 2008-tól nyugdíjba menőket. Nem cinikus vagyok, komolyan kérdezem, mert nem nagyon értem.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Pataky Éva

Lyonee # 2007.12.28. 17:12

Kedves eva51!
Azt érte el, hogy a ne nyugdíjasként szűnjön meg a jogviszony, így nem kell fizetést és nyugdíjat is fizetni a felmentését töltő nyugdíjasnak.
Szerintem egy kis visszatáncolás, illetve rájöttek, hogy saját magukkal is kiszúrtak, hisz a parlamentben ülők nagy része és családtagjaik is köztisztviselők, ill. közalkalmazottak.

Én úgy értelmezem a kvt-nél, hogy a felmentési idő végére kell meglenni a feltételeknek, (persze előbb is lehet), és erről igazolást kell kérni a nyugdíjbiztosítótól. Szerintem előbb kérsz igazolást, majd kéred a felmentésedet, és ha lejárt a felmentési idő, másnaptól a nyugdíjadat.
Valószínűleg végrehajtási rendeletet is kiadnak hozzá.
A közalkalmazott csak akkor kérheti a munkáltatójától a felmentést, ha már rendelkezik a feltételekkel, és igazolásról nem szól a módosítás.

Helén12 # 2007.12.29. 11:42

T. Jogi Fórum!
Szeretném megtudni azt, hogy a nyugdíj összegének kiszámításánál figyelembe veszik-e az utolsó évet. 2008. december 1-én mehetek előrehozott nyugdíjba. Február 1-től munkanélküli leszek, felmentést és végkielégítést kapok, ami talán egy kicsit emel a nyugdí összegén; ha beleszámít.
Köszönettel: Helén

Gyula1949 # 2007.12.30. 14:13

Tisztelt Fórum

A következő problémával fordulok önökhöz. Előre hozott öregségi nyúgdíjba szeretnék menni 2008-ban ha lehetséges még jogi kiskapu útján is, mert szükséges az alábbiak miatt.
Nyugdíjba vonulás feltételeim és indokaim
Születtem: 1949.11.14. 59. életévemet töltöm be 2008-ban.
Igazolt és elismert munkaviszonyom a nyugdíjfolyósító megállapítása szerint 43 év.
Jelenleg álláskereső vagyok és ez a lehetőségem 2008 novemberig van meg.
Betöltött pozicióim: középvezető, meó vezető, projekt manager.
2007 augusztus 20-a után súlyosan megbetegedtem, jobb lábamon trombózis alakult ki. Kórházba kerültam 9 napig mozdulatlanul kellett feküdnöm és egy intenzív kezelésen estem át. A betegségem várható gyógyulási ideje 6 hónap, de az újabb orvosi szakvélemény szerint ezzel a betegséggel életem végéig együtt kell élni. Munkát folytatni nem tudok. Kérdeztem a rokkantsági nyugdíj lehetőségét,de ez nem lehetséges mert betegségem nem akut. Ilyen problémám még sohasem volt, jelenleg éreztem meg igazából a beteg ember kiszolgáltatott helyzetét és esett rosszl 43 év alatt befizetett átlagot meghaladó biztosítási díjam semmit sem ér. Jó voltam míg fizettem, mikor már nekem volna szükségem segítségre, azt nem kapom meg.
Magánéletem: nős vagyok 3 gyereket neveltem, a harmadik még egyetemre jár, költségeit fedeznem kell. Munka mellett két technikumot és egy építőipari főiskolát végeztem.
Az előbbiben leírtak alapján kérnék jogi segítséget és tanácsot.

sn_szilvi # 2008.01.01. 07:23

Nagyon szépen köszönöm Lyonee!

Laudat # 2008.01.02. 20:44

Tisztelt Jogi Fórum.
1949 11 20 férfi 43év munkaviszony

"2009-től (2012 dec. 31-ig)a férfiak és a nők számára egységesen az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító legalacsonyabb életkor 59 év lesz. Csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, akinek legalább 40 év szolgálati ideje van."

Ezeket végigolvasva, az a kérdésem, hogy én
2009 01 01-től nyugdíjba vonulhatok ? ,vagy be kell
töltenem a 60. szülinapomat.

Köszönettel Laudat

Laudat # 2008.01.02. 20:49

Bocsika valamít elszúrtam :-))
1949 11 20-án születtem.
Üdv Laudat

happycat # 2008.01.03. 14:46

Boldogabb újévet mindenkinek először is.

Aki 1951.10.08-án születettés van jelenleg elismert több mint 41 év munkaviszonya, az mikor jöhet el nyugdíjba és melyik fajtájába.

sokat olvasok ezen az oldalon, de már nemigazán tudok eligazodni, ha jól értelmezem a lejjebb levő irást akkor 59 évesen 2010-ben Csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra lenne jogosult?

Kérném ha lehet válaszoljin valaki.

Köszönettel happycat.

Éva46 # 2008.01.05. 23:04

Tisztelt Hozzáértők!

1953-ban születtem, 18 éves korom óta egyfolytában dolgozom megszakítás nélkül, közben felneveltem két gyereket is. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, de kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőséggel mehetnék el legkorábban nyudgíjba, vagy előnyugdíjba, vagy van-e valamilyen korkedvezményes nyugdíj számomra.
Már nagyon szeretnék pihenni, fáradt vagyok.

Előre is köszönom a választ.
Evus.

Lyonee # 2008.01.06. 14:24

Éva46!
Az még egy kicsit odébb van. 59 éves korodban mehetsz legkorábban előrehozott nyugdíjba, nincs semmilyen korkedvezmény, csak ha egészségre ártalmas munkakörben dolgoztál legalább 8 évig, de erről úgyis tudnál. Ha 54-es lennél, már csak 60 évesen mehetnél eny-ba, ennyi a kedvezményed.

Lyonee # 2008.01.06. 14:39

happycat!
Gondolom férfi vagy, ezért legkorábban 60 éves korodban mehetsz előrehozott nyugdíjba. Ez nem csökknetett, mivel a szolgálati idő megvan hozzá!
"18/A. § (1) 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."

Kata1951 # 2008.01.06. 22:15

Üdvözlet Mindenkinek!
Kezdő internetező és fórumtagként szeretnék segítséget kérni.1951.11.14.-én születtem.Munkaviszonyom /az iskolát beszámitva 1970 09-től van.Két gyermekem van.Egészségügyben közalkalmazottként dolgozom 1972.08.01-től.A segítséget az előrehozott nyugdíj igénybevételével kapcsolatban kérem.Szeretném a 40 éves jubíleumi pénzt megkapni s beszámítatni a nyugdíjalapba. Mennyi felmondási idő, végkielégítés jár nekem, ha jár ennyi munkával eltöltött év után? Mikor érdemes és hogyan indítani a nyugdíjazást? Vagy legyek csendben és várjam az egészségügyben bekövetkező "kedvező változásokat!?"Nincs lehetőségem, hogy valamilyen úton-módon 2007 évi kedvező feltétellel igényeljem a nyugdíjat,mert akkor nem lenne korlátozva a munkaválalósom a továbbiakban!Segítségeteket köszönöm!