nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Veci # 2010.11.23. 08:53

Ircsi73
A munkáltató a 62. évet betöltött munkavállalót "nyugdíjba küldheti". Szerintem már megtehette volna. A felmentési idő a Kjt. szerint 33. §
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

bugyuta # 2010.11.23. 08:42

T.fórumozók!
Ha tud valaki nekem segíteni abban, hogy ha január 1-től szeretnék nyugdijba menni, és a munkahelyemen a munkaviszonyomat 35 nappal előtte fel kell mondanom, az ugye naptári napokban számolva november 25 lenne.
Kérdésem ez igy igaz-e?Továbbá a szolg.évek igazolásában szereplő kieső napok = táppénzes napok?
Köszi a segitséget. N.Marika

leylo # 2010.11.23. 07:41

Tisztelt Fórumozók,

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a munkatársam el szeretne menni 2011-ben nyugdíjba, meg is van a 40 év munkaviszony (az iskolákban töltött idők nélkül, ami most már nem számít bele), de Ő még dolgozna ezen a munkahelyen. Szóval elmegy nyugdíjba és másnap már alkalmazhatjuk-e? A felmentési időt eltolhatnánk-e akkorra amikor Ő már nem akar jönni dolgozni. Közalkalmazotti jogviszonyról van szó.
Köszönettel:
leylo

Ircsi73 # 2010.11.21. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy anyósom 2011. január 04.-én tölti be a 62. évét, közalkalmazott, szeretne elmenni nyugdíjba. Kérdésem, mikor kell a munkáltatónál felmondani a munkaviszonyt, mennyi a felmondási idő, mennyit kell ledolgozni?
Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv
Ircsi

nakata # 2010.11.18. 14:23

SOS
Szeretném ha segítenétek 2010-ig prémium éves köztisztviselő voltam.Jelenleg Kormánytisztviselő vagyok ,hála az új kormánynak.Ezzel nincs is gond eddig ha elmegyek 40 év munkaviszony után nyugdijba kapok jubileumi jutalmat.Ma kaptam egy levelet a munkahelyemtől amiben azt írja 2010 évi LVIII törvény 23/3 bekezdése alapján 2038-ban leszek jogosult a 40-éves jubileumi jutalomra ? Ez tényleg igy van,ha valaki tud válaszoljon.
Kata

nandy # 2010.11.17. 14:34

Meglepte a kormányt saját nyugdíjötlete
http://www.origo.hu/…viszony.html?…

Az [origo] információi szerint számos érintett kapott a nyugdíjnyilvántartótól az elmúlt időszakban olyan igazolásokat, amely szerint megvan a szükséges 40 évük. Csakhogy ezeket a hagyományos szolgálati időszámítás alapján állította ki nekik a hivatal, a kedvezményes nyugdíjhoz alapul vett munkaviszonyban töltött évekbe, azonban a kivételek miatt, ezekből több várhatóan nem számít majd bele. Vagyis a törvényjavaslat végső formájától függően előfordulhat, hogy hiába lesz sokaknak papírjuk a jogosultságról, mégsem élhetnek majd a lehetőséggel.

nandy # 2010.11.17. 14:33

Kedves Erika!
Hagyományos értelemben véve a táppénz szolgálati időnek számít.
Azt nem tudhatjuk, hogy a mostanában beharangozott, százféleképpen tálalt extra-nyugdíjazásba mi fér bele...

nagyi5 # 2010.11.17. 14:32

Erika!
A táppénzből nem vonnak nyugdíjjárulékot nem jól tudod.
Hogy minek fog számítani ennél az "akciós" nyugdíba menetelnél azt még nem tudni.Csak nem emelik ki ezt is a munkaviszonyból mint az iskolákat.

Erika1955 # 2010.11.17. 14:18

Még egy utolsó kérdésem lenne.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a táppénz szolgálati időnek számit-e vagy a munkaviszonyba számitják.? Vagy csak a nyugdij kiszámitásánál veszik figyelembe azt az időszakot. Tudomásom szerint a táppénzből is vonnak nyugdijjárulékot.

nandy # 2010.11.16. 15:37

Szolgálati időnek számít, de ha a díjazás összege nem érte el az aktuális minimálbér összegét, akkor csak arányosan kevesebb időnek ismerik el.
Pl. ha 4 óra munkára a minimálbér felét kapod, akkor 2 évet vesznek 1 év szolgálati időnek. De ha a 4 órára megkapod legalább a minimálbért, akkor teljes időnek számít.

Erika1955 # 2010.11.15. 20:24

Bocsi nem találom..

A 4-órárol is irtál. Csak annyit, hogy beleszámit-e ?

Köszi..

Lyonee # 2010.11.15. 18:56

Erika!
Tegnap írtam erről az előrehozott öregségi nyugdíj topicban 2010.11.14. 14:42 -kor.

Erika1955 # 2010.11.15. 17:50

Már a nyáron összeszedettem az éveimet, most van 41-évem pár hónapom. Minden munkáltatom rendben van, megtaláltak mindent.
Az lenne a kérdésem, hogy most jelenleg vállalkozónál dolgozom immár 4-éve.
Az utolsó 2-év 4-órára vagyok bejelentve. A 4-órás munkaviszony is rendes időnek számit? Nincs erre valami kitétel ?? Igaz a NYugdijig. elismerte.
Csak nehogy meglepetés érjen.

Köszönöm a gyors választ.

mama56 # 2010.11.15. 09:16

Valaki segítsen, hogy tudom a ledolgozott éveket kiszámolni? 1956. a születési évem, és ált. isk. után már dolgoztam. A ledolgozott napok, vagy hónapok szerint számolunk? Kérlek írjátok meg! 1 gyermek után jár valamennyi idő kedvezmény? Előre is köszönöm.

Veci # 2010.11.14. 20:00

Erika1955
Addig ne indítsd el a Nyugdíjbiztosítónál a nyugdíjkérelmet, amíg nincs hatályos törvénymódosítás.
Szedd össze a papírjaidat, ha korábban volt már szolgálati idő megállapításod, azt is vedd elő. A törvénymódosítási javaslat szerint tényleg a munkaviszonyt vennék figyelembe a kormányszóvivői bejelentés alapján, de a Közlönyben kihirdetett módosítás lesz a mérvadó.

Üdvözlettel Veci

Erika1955 # 2010.11.14. 18:57

Köszönöm a választ.

Nem tudok elöbb nyugiba menni , mert a kormány ugy szavazta meg, hogy 2011jan-tol akinek megvan a 40-év munaviszonya. Nekem tisztán megvan. Nincs benne a tanulóidö. Hát nagyon bizom benne, hogy igy is lesz, ami egyfolytában TV-ben Rádióban elhangzik. Várom, hogy a Magyar Közlönybe megjelenjen. Decemberben már ellehetne inditani talán a kérelmet ??

Lyonee # 2010.11.14. 14:08

Erika!
Felmentési idő csak akkor jár, ha felmondanak neked. De ezt indokolni kell. Ha nyugdíjba szeretnél menni, akkor neked kell felmondanod, de ez esetben nem jár felmentési idő. A felmondási időt le kell dolgoznod. A felmondásodat nem kell indokolnod, köteles elfogadni a munkáltató. Ne január elsejétől menj nyugdíjba, hanem előtte néhány nappal, akkor a 2011 évi nyugdíjemelést is megkapod!
A munkáltatóddal közös megegyezéssel is megszüntetheted a jogviszonyt, de ezt mindkét félnek kell akarni. Abban egyeztek meg, amiben csak lehet, de a beírásod alapján, szerintem neked kell felmondanod, ha nyugdíjba szeretnél menni. A megmaradó szabadságot ki kell fizetni.
A felmondási időd 35 nap. Jól gondold meg, ne fuss ki az időből. Tényleg nyugdíjba tudsz menni?
Ha a szabidat nem fizeti ki a munkáltató, akkor az összes 4 év alatt bennmaradó szabadságodat, -mivel ennek jogosultsága nem évül el,- ki kell, hogy fizesse. A munkaviszonyod megszűnése után, nyugodtan kérj fizetési meghagyást közjegyző által, kirúgni már úgysem tud, de előtte írásban kérd a szabadságmegváltást a ki nem adott szabadságokra a munkáltatódtól, hátha észhez tér. Ha nem, jöhet a fizetési meghagyás, persze, ha nem írtál alá olyan papírokat, hogy szabin voltál.

Sz.Márton # 2010.11.14. 13:59

Ez is lényeges lehet Önnek:

89.§

(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

Sz.Márton # 2010.11.14. 13:44

A Munka Törvénykönye az 1992. évi XXII. törvény(MT) ide vonatkozó kritériumai, amelyekben az Ön kérdése is megválaszolható:

Ki a nyugdíjas az MT szerint:

"87/A. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a munkavállaló akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
  2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
  3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
  4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
  5. szolgálati nyugdíjban, vagy
  6. korengedményes nyugdíjban, vagy
  7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
  8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.

(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) A munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

A rendes felmondásról:

"89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(6) A munkáltató a rendes felmondását nem köteles indokolni, ha a munkavállaló a 87/A. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai értelmében nyugdíjasnak minősül."

A felmentési időről az átlagkeresetről, munkabérről:

"93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

(3) A munkavégzés alóli felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. Nem illeti meg átlagkereset a munkavállalót arra az időre, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult.

(4) Ha a munkavállalót a felmondási idő letelte előtt a munkavégzés alól végleg felmentették és a munkabér fizetését kizáró körülmény a munkavállalónak a munkavégzés alóli felmentése után következett be, a már kifizetett munkabért visszakövetelni nem lehet. A felmentés tartamára kifizetett átlagkereset akkor sem követelhető vissza, ha a munkavállaló a felmentési idő alatt munkavégzéssel járó jogviszonyt létesít."

Egyéb információ a nyugdíjra jogosultságról a a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényből nyerhető, rá is kattinthat itt az előbbi leírt sorból a törvény számára, mert ez aktív hivatkozás!

Erika1955 # 2010.11.14. 13:12

2011 jan 1-től nyugdijba mennék, szeretném megkérdezni, hogy van-e felmentési idöm. Meddig kell, dolgoznom. Ki fizeti a felmentési idöt ? Ugyanis vállalkozónál dolgozom, nem nagyon akar fizetni semmit, még a szabadságom sem. 4-éve dolgozom nála.
Várom a tájékoztató válaszát.
Elöre is köszönöm.

Bodrosildi # 2010.11.13. 11:33

Édesanyám a 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba menne 2011 januártól,de nem tudjuk kaphat-e felmentési időt? Ezt az évet végig kell-e dolgoznia , vagy csak az a két hét szabi jár neki ami még ebből az évből megmaradt?Ő mondjon fel vagy közös megegyezéssel?18 éve dolgozik ezen a munkahelyen, de nem közalkalmazott,és nem köztisztviselő, rendes melós.Köszönettel Bodrosildi

Polgári perben állok a szomszédommal, melyben én vagyok az alperes, a tárgya a pernek: büdös van,hangos,és por van nálunk,(állattartás miatt).Két é

dinyoka # 2010.11.09. 12:22

hauzerjanos@tolna.net - tő érkezett az e-mail cimemre egy kérdés, ezt valószinuleg nem nekem akarták feltenni :

Én 52-ben születtem, 2011.08.13-án betőltőm az 59-dik évemet,és 45 évet dolgoztam,eladóként. Azt szeretném kérdezni, hogy jár e nekem felmentési idő, és végkielégítés. Illetve mikor kell elkezdeni az intézését . Köszönöm

dinyoka # 2010.11.09. 12:19

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Veci # 2010.11.09. 09:33

dinyoka

A nyugdíjba vonulás előtti végkielégítés csak akkor „jár“, ha pl. a jogviszony/munkaviszony létszámleépítés okán a munkáltató rendes felmondásával történik, egyszerűen fogalmazva, ha a munkáltató mond fel. Ez nemcsak közalkalmazottaknál van így. A nem közalkalmazottak esetében a Munka törvénykönyve érvényesül.

• Ebben az esetben a felmentési időre (ami a munka alóli felmentés része) átlagkeresetet fizet a munkáltató. Ez minden olyan esetben így van, ahol a munkáltató mond fel.

Ha az illető nyugdíjba vonuló kéri a munkaviszony megszüntetését, mert nyugdíjba kíván menni, vagyis ő „mondott“ fel nyugdíjazási indokkal, abban az esetben senkinek nem fizetnek végkielégítést.

• Ha a munkáltató az utóbbi felmondási indok esetén (nyugdíjazás miatt) megadott felmentési időre átlagfizetés ad, nem végkielégítést (mivel a dolgozó kérte a munkaviszony megszüntetését). Tehát a felmentési időre fizetett összeg ebben az esetben nem végkielégítés a törvényi értelmezés szerint.

Üdvözlettel Veci

dinyoka # 2010.11.08. 17:40

Kedves Fórumozók!

Szeretnék feltenni egy kérdést:
Jár- e nem közalkalmazottaknak nyugdíjba vonuláskor végkielégítés? (18 éve dolgozom a cégnél)

Előre is köszönöm a választ