nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Veci # 2010.11.30. 18:01

Lalil
Édesanyádnak a munkaviszonyon kívül van-e más szolgálati ideje? Hány gyermekkel volt gyermekneveléssel kapcsolatos ellátáson?

• Ha a gyermeknevelés+munkaviszonnyal meglesz a 40 éve, a tv. módosítás szerint 2011-ben elmehet. DE várjátok meg a tv. módosítás hatályba lépését.
  • Ha a 33 éve az össz szolgálati ideje, akkor az öregségi nyugdíjkorhatár (63 év) elérésekor tudna nyugdíjba menni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.30. 17:34

Angyali
Nem vagyok szakértő, csak egy fórumozó.

• A férjed ha 1950-es születésű, nem kötelező neki előrehozott nyugdíjba menni.
  • Ha tovább akar dolgozni, a munkáltatója foglalkoztatja, akkor az a saját döntése, hogy dolgozni akar, vagy előrehozott nyugdíjba megy.
  • Ha megvan a 40 év szolgálati ideje, akkor csökkentés nélküli nyugdíja lenne.
  • Ha nincs meg a 40 éve, akkor csökkentetten.

Nem értem mi az a „rögzített nyugdíj megállapítás”, ilyenről nem hallottam még, mivel neki 2009-ben nem volt meg az életkori feltétele (ha 1950-es), így nem tudom hogyan állapítottak meg neki nyugdíjat. Esetleg te nem a szolgálati idő megállapításra gondoltál?

ITT egy nyugdíjkalkulátor, hátha segít a döntésben:
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Ha úgy dönt, hogy elmegy az idén nyugdjba, akkor az utolsó munkanap december 30. legyen, 31-ével kérheti a nyugdíj megállapítását és a januári nyugdíjemelés már őt is érinti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.30. 17:20

zsuzsi52

• Ha úgy gondolod, hogy szeretnél nyugdíjas lenni, akkor semmi hátrányod nem lehet abból, ha kimondod az igent. Nyilván azért kérdezik, hogyan számítsanak rád. De nem is kötelezhetnek rá. A munkáltató csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor küldi nyugdíjba a munkavállalót (ekkor nem jár végkielégítés)
  • Azt nem írtad, hogy a munkaviszonyod is meglenne (esetleg hamarabb) a gyermekneveléssel együtt. Ha a szolgálati időd 40 év, akkor 59. szülinaptól előrehozott nyugdíjba mehetsz, azt nem érinti a tv. módosítás.
  • A munkáltató nem fog szerintem felmondani (neki nem érdeke, ha te akarsz nyugdíjba menni), mert akkor végkielégítést kellene fizetnie. Vagyis, ha te nyugdíjba akarsz menni, azt neked kell kérned, vagyis te mondasz fel.
  • A kolléganőd nem azért nem kapott nyugdíjbavonuláskor juttatást, mert törvény nem kötelezi a munkáltatót erre. Az már durva, hogy legalább egy csokor virággal sem köszöntek el tőle. Amikor én nyugdíjba jöttem, a munkatársaim (vezetők is) adtak be pénzt, ajándékot vettek, az intézményegység vezetőm köszöntött, és az igazgatótól egy emléklapot kaptam.

Üdvözlettel Veci

Lalil # 2010.11.30. 14:47

Kedves Veci!

Köszönjük a gyors választ.
Annyi kérdésünk lenne, hogy anyukánk végül is mikor mehet el nyugdíjba? Melyek a lehetőségei?
Pontosabban hogyan tudná megoldani, hogy a közeljövőben nyugdíjba menjen (57 éves, 33 év munkaviszonnyal, közalkalmazottként dolgozik).

Köszönettel: Lalil

Angyali # 2010.11.29. 19:21

Tisztelt Szakértő!
Férjem 2009.05.17-én betöltötte a 60. évét, de nem ment nyugdíjba, azóta is dolgozik. 2009. júniusában kérte a rögzített nyugdíj megállapítását. A kérdésünk az lenne: a várható változásokat figyelembe véve, mikor járna "jobban", ha még az idén nyugdíjba menne vagy ha megvárja, hogy meglegyen a 2X365 napja.

zsuzsi52 # 2010.11.29. 18:37

Kedves Veci !
Tanácsot kértem vagy két napja, lehet nem vetted észre. Kérlek ha tudsz válaszolj már, illetve adja tanácsot.
Köszönöm előre is. Zsuzsi52

Veci # 2010.11.28. 20:51

Lalil
A korkedvezményes nyugdíjba az egészségre káros munkakörben dolgozóknak lehet elmenni, azt tv. szabályozza.
Valószínűleg titeket a mostani tv. módosítás érdekelhete. 29-30-án lesz a Parlamentben az általános vita.
A PÉP az előrehozott nyugdíjkorhatárig szól, határozott idejű szerződéssel.

Üdvözlettel Veci

Lalil # 2010.11.28. 20:14

Tisztelt Szakértő!

Édesanyánk betöltötte az 57-dik életévét, közalkalmazottként dolgozott 26 évet, de a prémium évekkel nem tudott elmenni nyugdíjba mivel a munkáltató nem engedi el.
Jogosult-e a korkedvezményes nyugdíjra, annak ellenére hogy az össz ledolgozott éve 33 év, illetve legkorábban mikor mehet el nyugdíjba?

Köszönettel: Lalil

Veci # 2010.11.28. 19:05

Cans1
A kérdés első részére a nyugdíjas, közalkalmazott kolléganőm példáján tudok válaszolni. Rendes felmentéssel szűnt meg a jogviszonya, felmentési idő a Kjt. szerint, végkielégítés nem járt, közben meglett a 40 éves közalkalmazotti jogviszonya, így jubileumi jutalmat kapott.
A kérdés második részére nem tudom mi vonatkozik.

Üdvözlettel Veci

Cans1 # 2010.11.28. 13:22

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy határozatlan időre kinevezett nyugdíjas közalkalmazott rendes felmondása hogyan alakul a hatályos szabályozás szerint? A nyugdíj megállapítása után van-e felmondási idő? Végkielégítés?

A másik kérdésem arra irányul, hogy határozott időre kinevezett vezető közalkalmazott esetében a munkahely jogutód nélkül megszűnik. Mit kell fizetni neki?

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv,
Cans1

Lyonee # 2010.11.26. 17:54

boszi!
Az öregségi nyugdíj igénybevételének feltétele a biztosítással járó jogviszony megszüntetése. A vállalkozói körben e kritérium teljesítéséhez nem kell a „vállalkozást megszüntetni”, a jogviszony átalakul kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozói jogviszonnyá. Ebben az esetkörbenben a biztosítási jogviszony megszűnése napjának azt a napot megelőző napot kell tekinteni, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják.
Ha más okod nem volt rá, nem is kellett volna szüneteltetni a vállalkozásodat.

Veci # 2010.11.26. 15:38

boszi&boszi
Úgy tudom én is, de jobb lenne sürgösen megkeresni a Nyugdíjbiztosítót.
Van-e akadálya annak, hogy 2010. dec. 31-el kérjed a nyugdíj megállapítását? Ha nincs (megvan az életkori és szolgálati idő feltétel is), akkor kérjed az idén, ebben az esetben a januári nyugdíjemelés téged is érintene (nem kellene 1 évet várnod rá)

Üdvözlettel Veci

boszi&boszi # 2010.11.26. 11:12

T. Fórumozók!

Január 1-től nyugdijba szeretnék vonulni, így munkaviszonyom dec. 3l-én megszünik. A dilemmám az, hogy volt egy vállalkozásom - munkaviszony mellett, amelyet azonban jelenleg szünteteltetek. /Vállalkozói igazolványomat a szüneteltetés megkezdésekor leadtam, szabályosan bejelentettem ezt az Okmányirodában/.
Én úgy értem, hogy mivel jelenleg ez a vállalkozás nem működik, nyugdijbavonulás szempontjából megszüntetni véglegesen nem kell!
Vagy rosszul gondolom? Nem szeretnék a nyugdíjra való jogosultság megállapításakor ezen elcsúszni.
Erre várok választ a hozzáértőktől!
Köszönöm!

zsuzsi52 # 2010.11.25. 12:10

Tanácsot szeretnék kérni. Munkahelyemen kérdezték, hogy jövő évben el akarok-e menni nyugdíjba, most mondjam meg. Jövő év szeptemberben leszek 59 éves és meg lesz a 40 éves munkaviszonyom is, valóban elmehetek nyugdíjba.
Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e most eldönteni, hogy akarok-e nyugdíjba menni 2011 szeptembertől ?
Másik kérdésem, hogy mik a nyugdíjba vonulás körülményei, vagyis a munkáltatónak fel-kell-e mondani, van-e felmondási idő, végkielégítés, vagy én egyszerűen közlöm, hogy el akarok menni és egyszerűen megszűnik emiatt a munkaviszonyom.
Sok felől azt hallom, hogy felmondanak, végkielégítést fizetnek több hónapot. Nálunk nincs Kollektív Szerződés, van egy Szabályzat, amiben erre vonatkozóan semmi nincs. Egy kolléganőm két éve úgy ment el nyugdíjba, hogy szólt, dec. végétől elmegy, el is ment, még csak el sem búcsúztatták több évtizedes munka után. És nem kapott semmiféle juttatást sem természetesen. Szabályos ez így ?
Köszönöm és várom a tanácsot.

Erika1955 # 2010.11.25. 05:26

Köszi Veci.

Veci # 2010.11.24. 19:36

Erika1955
Szerintem a munkaviszony alatti keresőképtelenség idejére járó táppénzt nem veszik ki (az már tényleg szemétség lenne, ha kivennék).
Várd meg a tv. módosítás elfogadádát, hatályba lépését, Közlönyben való megjelenését.

Üdvözlettel Veci

Erika1955 # 2010.11.24. 06:27

Én azt szeretném megkérdezni, hogy megvan a 40év 90 nap. ebböl 220 nap táppénz. Ez akkor azt jelenti, hogy nincs meg a 40-év munkaviszonyom ? A 40-év alatt nem voltam passziv tp.-n volt mögöttem mindig munkáltató. Szerintem mindenki volt ilyen hosszú idő alatt tp-n A kérdésem , hogy a nyugdij számitásnál nem veszik figyelembe a táppénzes napokat , vagy még dolgoznom kell egy pár honapot ? Munkanélküli nem voltam.
Gyors választ elöre is köszönöm.

bugyuta # 2010.11.23. 11:34

Köszönöm Veci! Valóban nem fogom elsietni, hátha k i b i r o m azt az 5 hónapot. "Remélem"
Egyébként nem volt munkanélkülim sem, hál Istennek.
Ilyen szempontból szerencsés vagyok.
Mégegyszer köszönöm szépen! N.Marika

Veci # 2010.11.23. 09:47

N.Marika
Ebben a szolgálati időben, ha volt munkanélküli ellátás, akkor a tervezet szerint (mostani formájában) nem számít munkaviszonynak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.23. 09:42

N.Marika
VÁRJ a felmondással!!!!
Várd meg a tv. módosítás hatályba lépését, Közlönyben való megjelenését, nehogy legyen még abban valami meglepetés. Az eddigi idő volt a hosszú, nem az, amennyivel később adod be a felmondást.
Ha már ennyit ledolgoztál még dolgozhatnál 5 hónapot, ha meglenne a 41 éved (egy nppal sem kevesebb), akkor a nyugdíj számításnál a nyugdíjalapból kiszámított átlagkeresetnek nem a 80 %-át kapnád, hanem a 82 %-át. A következő nyugdíjemelésig úgyis még várnod kell. Nem kell annyira sietni!

Üdvözlettel Veci

bugyuta # 2010.11.23. 09:34

Közben eszembe jutott,hogy mivel a majdan megszavazott törvény január 1-től lesz érvényben, nem is kérhetem akkor december 31-től a nyugdij-megállapítását.
Igaz?

bugyuta # 2010.11.23. 09:07

Kedves Veci!
1954.jan.3-án születtem, 1970.jul.15-től dolgozom.
2 gyermekem van. A szolg.idő visszaigazolásban 40 év 7 hónapon van dec.31-ével, a kieső napok száma 57 ezidő alatt. Mivel csak 2 éves gyorsirót végeztem, ezt nem is veszem/veszik figyelembe, tehát enélkül van a 40 év 7 hónap. Igy is jó ugye, ha dec.30-ával felmondom a munkavisz.-t. Köszönöm a gyors választ egyébként N.Marika

Veci # 2010.11.23. 09:06

leylo
A törvénymódosítás tervezet szerint lehetne majd dolgozni a nyugdíj mellett a minimálbér 18-szorosa az éves keretösszeg.
Nem számít bele a munkaviszonyba a szakiskola, szakmunkásképző sem, ha ő a tervezett kedvezményes nyugdíjba szeretne menne.
ITT a tv. módosítás benyújtott szövege: http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…
DE várja meg még a tv. módosítás hatályba lépését.
Olvassátok a másik topic-ot: 40 év munkaviszony után nyugdíj
Ellenben, ha a ma hatályos tv. szerint 2011-ben betőlti az 59. évet, akkor szolgálati időt vesznek figyelembe.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.23. 08:59

N.Marika
Melyik évben születtél?

• Ha 1951 előtt, akkor úgy add be a felmentésed, hogy az utolsó jogviszonyban töltött idő 2010. dec. 30 legyen, a nyugdíjat dec. 31-el kérjed, akkor a januári nyugdíjemelés már téged is érinthetne.
  • Ha 1952-es vagy, akkor kár ennyire sietni, ha megvan a 40 éved, akkor csökkentés nélkül mehetsz a ma hatályos tv. szerint is előrehozott nyugdíjba.

A felmentést naptári napokban kell számolni.

Üdvözlettel Veci

leylo # 2010.11.23. 08:55

Segítség,
A munkatársam megint extra kéréssel keresett meg és én nem tudtam neki választ adni. szóval: az "új nyugdíjtörvény" alapján nem számítják be a szakiskolát az évekbe, de elmondása alapján a szakiskola az 2 éves volt és Ő azt mondja, hogy ellenben a szakmunkás iskola az 3 éves és az utolsó 3.évben Ők dolgoztak azaz 98%-ban fizetést kaptak, így járulék levonásuk is volt. A törvény nem terjed ki erre - már amit a neten találtam - hogy ilyenkor lehet-e számolni ezzel az 1 évvel, vagy nem.
Köszönettel:
leylo