nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Lyonee # 2007.10.25. 21:00

Tasiné!
Kérheti férjed 2009-ben nyugdíjazását!
2009-től (2012 dec. 31-ig)a férfiak és a nők számára egységesen az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító legalacsonyabb életkor 59 év lesz. Csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, akinek legalább 40 év szolgálati ideje van.

dezset # 2007.10.26. 06:35

Pötyőke!

A hatályos tny-ből kikerült a korkedvezményes munkakörök listája, de még a tavalyiban megtalálod.
Jelenleg a témakör átalakítása folyamatban van, a jövőben külön jogszabály fogja szabályozni a kérdést.

Tivadar

dezset # 2007.10.26. 06:43

Lyonee és Tasiné!

A pontosítás kedvéért és a félreértések elkerülése végett:
valóban, a hatályos jogszabály alapján az 1950-es férfi évjárat előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára 59 év; ennek értelmében Tasiné férje 2009-ben a születésnapján elvonulhat(na) nyugdíjba.

DE:
az Országgyűlésnek benyújtott módosítási javaslat (amelyet a napokban az illetékes bizottságok vitára alkalmasnak találtak) szerint 2009-től 60 év lenne a férfiak előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára; e szerint viszont az 1950-es kohorsz leghamarabb 2010-ben élhet az előrehozás intézményével.

Nagy valószínűséggel a tervezet "átmegy" a törvényhozáson, de érdemes a fejleményeket követni.
:-)

Tivadar

Tasiné # 2007.10.26. 18:50

Mindannyiotoknak köszönöm a gyors választ.Üdvözlettel:Tasiné

pötyőke # 2007.10.29. 16:44

Köszi! De nem lettem okosabb. Pontosan melyik tny. az?

dezset # 2007.10.29. 18:08

Pötyőke!

Tny= a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény.

Tivadar

bodorkati # 2007.11.05. 16:43

Kedves Lyonne!
Egyszer már segítettél, talán most is közelebb viszel a megoldáshoz: Okt. 1-óta nyugdíjas vagyok, közalkalmazottként, most 8 havi felmentési időmet töltöm, a munkavégzés alól teljes időre felmentettek. Most utalták az 1. havi felm. időre szóló járandóságomat, valamint a felm.időre járó szabadságmegváltásomat.A következő levonásokat eszközölték:adóelőleg, nem rendszeres adóelőleg,munkaváll.jár., NYUGDÍJJÁRULÉK-8.5%/!!!!!!/, Eg.bizt.jár. 2 címen.
Ami a gondom: a nyugd.járulék. Ezt nyugdíjas is fizeti?
próbáltam utánanézni, nem leltem a törvényhelyet.Kérlek segíts, ha tudsz!Üdvözlettel:Bodorkati

bodorkati # 2007.11.05. 17:31

Kedves Lyonne!
Megtaláltam a tavaszi jogszabálymódosítást.Sajna, fizetek,mint a katonatiszt-nyugdíjasként is nyugdíjjárulékot. Szóval,előző megkeresésem sztornózom.
üdvözlettel: Bodor Kati

dezset # 2007.11.05. 17:55

Kedves Bodorkati!

Természetes, hogy fizetsz nyugdíjjárulékot.
Az már nem annyira, hogy egyszerre vagy felmondás alatt és kapsz járadékot.
Jövőre már ezt nem tehetnéd meg, ennek kell örülni.

Minden jót:

Tivadar

Lyonee # 2007.11.05. 20:54

Szia Bodorkati!
Kellemes nyugdíjas éveket kívánok!
Lyonee!

klara51 # 2007.11.06. 14:55

Tisztelt Jogi Fórum!
A mostanában változó, KJT módosítások érdekelnének engem is, mivel 2008 január közepén töltöm az 57. életévemet (nő vagyok) és ezen a mhelyen 1974 óta dolgozom irodán. 3 gyermekem született és megvan a 40 munkaviszony. Előrehozott öregs. nyugdíjban szeretnék menni...
Sajnos a munkehelyem sok változás történt és semmi
konkrétumhoz nem tudok hozzájutni, pedig az idő lassan sürgetne.
Azt szeretném megtudni, hogy az egyébként 2009 februárban esedékes 40 éves jubileumi jutalmat megkapom-e és a felmentési idő is változik-e januártól, vagy az jár a továbbiakban is úgy mint eddig?
Várom sürgős válaszukat!
Tisztelettel: /iskolatitkár

nagynéni # 2007.11.06. 20:10

milyen következményekkel jár a hugomra nézve,ha a mai nap folyamán aláirattak vele egy munkaszerződés módositást?
Eddig határozatlan idejü volt,közalkalmazott,56 és fél éves.
Az aláiratott munkaszerződés folyó év dec.30-tól 2008.junius 30-ig tart.Hivatkozik a 92.XXXIII. tv.re,és irja,hogy 2003.02.12-én történt kinevezését módositja ,közli az uj munkakörét.
Gondolkodási időt egy percet sem kapott /,mert az ügyintéző már " késésben " volt !!!

dezset # 2007.11.07. 08:29

Kedves Klara51!

Erőrehozott öregségi nyugdíjba 57. éve betöltese napján mehet el leghamarabb.
A KJT (ha tényleg ez vonatkozik Önre) az Ön szempontjából lényeges változása januártól az, hogy a felmentési idő 2 hónap + a munkában töltött idő arányában plussz időre csökken a jelenlegi hat hónapról.
Jövőre nem vehet igénybe egyszerre fizetést és nyugdíjat, tehát a felmentési idő után igényelheti a nyugdíjat. (pontosabban a folyósítás csak annak letelte után kezdődhet el)

Magyarán: vagy felmentik az idén hat, vagy jövőre 2 + bónusz hónap (Önnél szerintem 8 hónap lenne, tehát jobban jár jövőre, ha nem siet) felmentési idővel és utána nyugdíjba mehet. (még végkielégítés is járhat, ha meg tudja beszélni a hivatalával, hogy bocsássák el)
A jubileumi jutalom nem jár, csak ha adott nap még jogviszonyban van.

Tivadar

klara51 # 2007.11.07. 11:39

Köszönöm Tivadar a gyors választ!
Jól értem-e, hogy a felmentési idő után leszek ténylegesen nyugdíjban, tehát a felmentési idő még beleszámít a szolgálati időbe?
Ugyanis azt gondolom, hogy akkor a 2009 feburári 40 éves jub. jutalom már nem lenne olyan messze, úgy kellene az időpontokat kérejm...
Köszönettel:
Klara51

Lyonee # 2007.11.07. 16:52

33 éves közalkalmazotti jogviszony után még a nyugdíjas közalkalmazottnak sem jár a 40 éves jubileumi jutalom!!!
2009 februárjában semmiképpen sem esedékes a 40 éves jubileumi jutalom, hanem 2014-ben! A dolgozónak kell megszüntetni a jogviszonyát, közalkalmazottaknál a kjt úgy fogalmazza, hogy a közalkalmazott lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról. A lemondási idő egységesen 2 hónap, amit le kell dolgozni. A munkáltató felmentheti a munkavégzés alól, ha akarja.
Vagyi nem jár felmentési idő, végkielégítés, és a jubileumi jutalom, ha egyébként nem akkor járt volna napra pontosan!
A munkáltató nem mentheti fel, vagyis nem mondhat fel , csak az alábbi esetekben.
kjt:30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
dezset # 2007.11.07. 19:06

Lyonee!

Köszönöm a reagálást, valóban tévedtem!
Elnézést kérek! (kjt nem ktv)

Remélem Klára is érti, mi akkor a helyzet. :-)

Tivadar

klara51 # 2007.11.08. 14:09

Tisztelt Lyonee és Tivadar!
Köszönöm szépen a válaszokat,
értem is természetesen, csak nagyon nem örülök!
Valószínűleg nem írtam meg sokmindent, ami még fontos lenne, ezért még pontosítanék:
A munkahely-váltások között volt egy, amelyik nem áthelyezéssel történt(és lakhely-változtatással zajlott) - hanem mviszony megszünt, de következő napon meg kezdődött a másik mhelyen. Ez 1969 február elsején volt. Innentől számították nekem a folyamatos munkaviszonyomat és ezért kaptam volna a 40 éves jub.jutalmat 2009 febr. elsején. (Nekem ezt így magyarázták.) Az összes munkaviszony 1967 júniusától van, jelenlegi mhelyemen 1974 óta dolgozom.
Azt szeretném megtudni, hogy milyen lépéseket kell tennem, hogy ne járjak rosszul, ui. az a 40 éves j. jutalom olyan közel esik és az idei évben még járt annak, aki éppen csak túl jutott a 35 évesen határon.
Nem értem, miért nem jár a felmentési idő, ami az idén még ugyancsak megvan? Kérem szíveskedjék még a fentieket megválaszolni!
Köszönettel - Klára51

Lyonee # 2007.11.08. 16:34

Kedves Klára!
2008.jan.1-től csak az kérheti az előrehozott nyugdíjazását, aki nem áll jogviszonyban, vagyis előbb meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyodat. Mivel a munkáltató nem mondhat fel alapos indok nélkül, ezért neked kell lemondanod a közalkalmazotti jogviszonyodról. Ekkor viszont nem jár felmentési idő, csak a 2 hónapos lemondási idő. Mivel nem nyugdíjasként szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonyod, ezért a jubilumi jutalmat is csak akkor kaphatsz, ha éppen esedékes volt. Napra pontosan.
A közalkalmazotti jogviszonyokat össze kell adni a jubileumi jutalom (és a felmentési idő) számításánál! De csak a közalkalmazottiakat lehet, a munkaviszonyokat nem.
A munkaviszonyok csak a fizetési fokozatok megállapításánál vehetők figyelembe.

Lyonee # 2007.11.08. 16:36

A másik lehetőség a közös megegyezés lenne.

hubati # 2007.11.09. 14:28

Kedves "dezset!
Most pl.-ul én 2006.04.05.-től közalkalmazotti munkaviszonyom megtartása mellett nyugdíjasként dolgozom és ha én november 30.-val felmondok ill. lemondok a közalk.jogviszonyról akkor is 2 hónap a felmondási idő amit le kell dolgozni és december 1.-től már nem kaphatom a nyugdíjat és az alkalmazotti 4 órás munkabéremet ha váltok?

hubati # 2007.11.09. 14:29

Vagy ez a rendelet csak 2008.januártól lép életbe?Mármint a két bért/nyugd. +mbér/ ezesetben nem kaphatom?

dezset # 2007.11.09. 18:35

Hubati!

Őszinte leszek: nem egészen értettem, amit írsz.

Amit mondhatok: jövőre a nyugdíj folyósítása mellett az éves fizetésed nem lehet több, mint a havi minimálbér 12-szerese.

Tivadar

Lyonee # 2007.11.09. 20:28

Ez csak azokra vonatkozik, akik 2008-tól mennek előrehozott nyugdíjba! Aik korábban mentek, azok 2010. jan 1-ig korlátlanul kereshetnek a nyugdíj mellet. Az öregségi ny.korhatár betöltése után már nem fog vonatkozni a nyugdíjasokra ez a keresési korlátozás. Jelenleg ez van a jogszabályban.

hubati # 2007.11.10. 08:23

Kedves dezset!
Bocsánat h. nem tudtam érthetően a kérdésemet megfogalmazni.
Tehát jelenleg felajánlottak nekem egy 4 órás orvosirnoki állást itt helyben ahol lakom.
Most teljes munkaórában dolgozom egy belvárosi eü.intézményben, mint gondozónő.
A kérdésem ha felmondok november 30.-val mert dec.1.-én kellene belépnem, akkor mennyi a felmondási időm vagy lemondási időm mert közalk.vagyok jelenleg és már 1982 óta.És le kell e dolgoznom vagy elengethetik és ha nem akkor mi a lehetőségem ha mindenáron váltani szeretnék?
Köszönöm a választ, segítséget

hubati # 2007.11.10. 08:29

Bocsánat igaz hogy ez a kérdésem már nem ehhez a témakőrhöz tartozik azért ha lehetőségetek van kérem segítsetek köszönöm szépen Mária