nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

nandy # 2010.09.18. 10:53

Nem. legkorábban 61 év 183 nap után leszel jogosult előrehozott nyugdíjra.

sulky # 2010.09.18. 10:25

T.Veci. 1956-ban születtem,37 év munkaviszonyom van. Lehetséges-e 59 évesen nyugdijba mennem? Akkor lesz 42 év munkaviszonyom.

linda26 # 2010.08.21. 13:33

Tisztelt Veci!

Szeretném a segítségét kérni! 54 éves vagyok, 39 éves munkaviszonnyel rendelkezem! 1971 június 17-től 1986-ig fonodába dolgoztam, és tudtommal mivel veszélyes munkahelynek minősül, 5 év után 1 év járt még annak idején, viszont ezt a törvényt eltörölték, és kérdésem az lenne, hogy ha még abba az időbe élt ez a törvény, akkor nekem abba az időbe járt ez az egy év! Azaz pontossan 15 évig dolgoztam ott, tehát összesen 3 évet kellett volna kapnom! Sokan azt mondták nekem, hogy ha az jár, akkor azt is bekéne számolniuk a munkaviszonyba és akkor már 42 éves munkaviszonyom lenne, mert hiába törölték el a törvényt, amit már akkor megkaptam, azt nem vehetik el! Kérem segítsen nekem abban hogy tudok e valamilyen törvényre hivatkozni, hogy az a 3 évem ne vesszen el!

Tisztelettel Linda

studyfy # 2010.08.12. 13:29

Nejem 2011 februárjában tölti be az 59 évet. Közalkalmazottként 41 éves munkaviszonnyal nyugdíjba szándékozik menni. A felmentési idő így nála 8 hónap. A felmentési időt felbonthatja-e két részre, úgy hogy az első (ledolgozandó )négy hónap után kivenné az éves szabadságát, majd ezután töltené le a felmentési idő második négy hónapját. A törvények erre lehetőséget adnak-e?
Köszönöm válaszukat.

Veci # 2010.08.11. 17:43

zsina84
Először is várd meg, hogy lesz-e valami ebből a bejelentésből és legyen hatályos a törvény
A Kjt szerint a felmentési idő 10 év közalkalmazotti jogviszony esetén 2+2 hónap. Ha meglenne a bezengett törvény, akkor úgy kellene beadni a nyugdíjazási kérelmet, hogy biztos meglegyen a 40 éved, inkább némileg több legyen.
ITT a Kjt. a 33. §-t olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Prémiumévek Programba te nem tudsz bekapcsolódni, mivel nem rendelkezel minimum 25 év közalkalmazotti jogviszonnyal.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

zsina84 # 2010.08.11. 13:34

Tisztelt Veci!

Szeretném ha segítséget nyújtani a jog terén, mivel nem vagyok ebben járatos és lenne egy pár kérdésem még nyugdíjba vonulásom előtt hogy az zökkenő mentesen és törvényesen történhessen.
A Nyugdíjbiztosítótól már lekértem a munkában töltött éveim számát, és 2011 májusában 40 év szolgálati idővel fogok rendelkezni. Bízom benne hogy a kormány a választás előtti ígéreteit teljesíti és bevezeti a 40 év munkaviszonyhoz kötött nyugdíjazást. 57.életévemet betöltve a mostani jogszabályok és tudomásom szerint még 2 évet kellene dolgoznom ahhoz hogy előrehozott öregségi nyugdíjazásomat kérhessem. 1997 szeptemberétől közalkalmazottként dolgozom.
A lényeg végül is az hogyha lehetséges és behozzák az új rendeletet akkor jövő májusában elmennék nyugdíjba. Érdekelne hogy mennyi felmentési idő jár nekem közalkalmazotti éveim után, illetve milyen járandóságok illetnek meg? A felmentési idő letöltését mikor kezdhetem meg?

• 1 kérdés: mi a jelentése a prémium éveknek?

Várom válaszát mihamarabb és előre is köszönöm!

zsuzsa 56 # 2010.08.07. 15:07

Köszi!

Veci # 2010.08.07. 12:24

Zsuzsa
Még nagyon ne éld bele magd, várd meg a törvénymódosítást. A szolgálati időbe azok a kiesett napok nem számítanak bele, mert nem volt járulékfizetés. A Nyugdíjbiztosítótól kérj szolgálati idő megállapítást. A K01-es nyomtatványon. itt találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Olvass bele a szolgálati idő beszámitása nyugdíjhoz topic-ba, ott leírtam mi számít bele a szolgálati időbe:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/24650#…

Üdvözlettel Veci

zsuzsa 56 # 2010.08.07. 11:18

Sziasztok!
Január1-től lehetöségünk lesz 40éves munkaviszonnyal nyugdíjba menni
Amikor munkahelyet váltottam többször az idők során volt olyan hogy 4 nap és olyan is hogy csak 68 nap múlva léptem be az új helyre a köztes időben itthon voltam
A kérdésem az lenne hogy a 40évbe a tényleges munkában töltött idő számít bele vagy esetleg ha egy bizonyos időn belül elhelyezkedtem akkor az a pár nap is?

Lehetséges esetleg lekérdezni hogy mennyi a tényleges igazolt időm? Ha igen akkor hol?
A választ elöre is köszönöm
Üdv:Zsuzsa

Veci # 2010.08.03. 08:18

János
Itt a Kjt. a 33.§-nál olvashatod a felmentést, ha a nyugdíjazási kérelem benyujtását elfogadják a felmentési ideje 2+2 hónap, mivel az utolsó munkahelyen 2000 óta dolgozik. Nem tudni mit hoz az ősz parlamenti ülésszak, törvénykezés nyugdíjügyben, változhat-e 2011-ben a nyugdíjszámítás. Ha még az idén nyugdíjba menne, akkor számoljátok ki a felmentési időttől visszafelé, hogy mikor kérja. A felmentési idő letelte (a jogviszony megszűnése) utáni naptól kérheti a nyugdíj megállapítását.
Itt a Kjt.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Nem tudom, de érdemes kalkulálnotot:

• 2011-ben menjen el nyugdíjba, amikor 41 évet betölti, ha maradna a számítás ÉR-e annyit a 2 %-al több nyugdíj, (és egy évet várni a nyugdíjemelésre) vagy
  • 2010-ben nyugdíjba menni és januártól, ha lesz nyugdíjemelés akkor már őt is érinti
  • a 40 éves jubileumi jutalmat nem kapja meg, mivel nincs 35 éves közalkalmazotti jogviszonya
  • Mindenképpen ÉN a nyugdíjazást választanám még az idén és átadnám a helyet egy aktívkorúnak (én is 1951-es novemberi vagyok és eljöttem 57 évesen nyugdíjba, több a nyugdíj, mint most a közalkalmazotti nettóbér)
  • Itt van egy kalkulátor, végezzetek próbaszámítást: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
  • Ha úgy döntenétek, hogy nyugdíjba megy a feleséged, akkor már ne kezdje el a tanévet (anno én így tettem), hidd el jó nyugdíjasnak lenni. Úgy számítsátok vissza a felmentést, hogy az utolsó jogyviszony nap dec. 30 legyen és kérje a nyugdíj megállapítását dec. 31-től.

Üdvözlettel Veci

János51 # 2010.08.02. 20:14

Tisztelt Fórum!

A feleségem ez év novemberében tölti be a 60. életévét. 2011 februárjában lenne 41 évi munkaviszonya, melyből 33 év közalkalmazotti munkaviszony (tanár) 8 évi közbeni megszakítással. Jelenlegi közalkalmazotti munkaviszonya 2000 agusztusa óta folyamatos. Szeretne nyugdíjba vonulni.
A kérdésünk, hogy hány hónapos felmentési idő illeti meg és mikor célszerű nyugdíjba vonulási szándékát az iskolájával közölni?
Előre is köszönetet mondunk segítő válaszukért.

Veci # 2010.07.11. 18:42

riperes
A ma még hatályos törvény szerint a 42 év szolgálati idővel 60 évesen mehetsz előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett lesz.
Kapsz-e álláskeresési járadékot? Ha igen és az letelik, akkor az 55 év felettieknek az álláskeresési segély lehet, utána az öregségi nyugdíj korhatáron 5 évvel belül lévők a nyugdíj előtt állók munkanélküli segályét kaphatná. Ezek szolgálati időnek számítanak, de a nyugdíj összegét nem rontja. Mint írtam, a ma még hatályos tv. szerint.
MÁS megoldás: ha az egészégkárosodás megállapítására az ORSZI vizsgálat megállapítaná a károsodás mértékét, akkor esetleg a Nyugdíjfolyósítótól lehetne ellátás.
Tekintettel arra, hogy nem vagy munkaviszonyban, így a korengedményes nyugdíjazás nem jöhet számításba.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

riperes # 2010.07.09. 08:26

Tisztelettel ezuton kérném válaszukat az alábbi kérdésemre:1953-s születésű férfi vagyok, 42 év-nél több munkaviszonnyal rendelkezek.Jelenleg nem rendelkezek munkaviszonnyal,szeretnék nyugállományba menni.Hány éves koromban tehetem meg .Minden megoldás érdekel. Előre is köszönöm válaszukat.

buszos1955 # 2010.06.24. 05:36

Tisztelt Fórum!
Honvédségnél dolgozom jelenleg,mint közalkalmazott gépkocsivezető.Lassan meglesz a 16 évem.A jelenlegi beosztásomban 2001-től dolgozom.Eddig 8 parancsnok megvolt elégedve a munkámmal,de jött egy új és ő
úgy gondolta,hogy nem kell neki közalkalmazott gépkocsivezető és a beosztásunkat átminősítette katonai
beosztássá.Nem tudom,hogy megtámadható-e ez az intézkedése?Jelenleg táppénzen vagyok.Meddig lehetek táppénzen?A választ előre is köszönöm:buszos1955

Veci # 2010.06.18. 19:06

Fülöp

• Ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a jogviszonyt, akkor az 5 évre 2 hónap végkielégítést kell fizetni.
  • ha megszűnik a jogviszonya, azt követő 3 napon belül ha a háziorvos indokoltnak tarja, akkor passzív táppénzre mehet, ami 30 nap.
  • Ezután regisztráljon a Munkaügyi Központban. az álláskeresési járadék 79+181 nap
  • ha az letelik és nem tud elhelyezkedni, akkor 6 hónapig álláskeresési segélyt kaphat
  • ha az is letelik addigra már 5 éven belül lesz az öregségi nyugdíjkorhatáron, így a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét kaphatja a jelenleg hatályos törvéby szerint (58,5 éves kor után)
  • ha betölti a 60 évet, akkor elmehet előrehozott nyugdíjba, ami ekkor már max. 8,4 %-al csökkentett lesz. De ezt vegye igénybe, mert 2013-tól másként számítják a nyugdíjat.
  • a munkanélküli ellátások is szolgálati időnek számítanak, de a nyugdíj összegét nem rontja.
  • amit leírtam a jelenleg hatályos törvény szerint van, de hogy változik-e valami azt még a JÓ ISTEN sem tudná most megmondani.
  • MÁS lehetőség, ha az egészségi állapota indokolná, akkor egy ORSZI vizsgálat eredménye alapján, ha elérné legalább a 40-49 % egészségkárosodást, akkor átmeneti járadékot kaphatna, ami a nyugdíja 75 %-a. Ezt beszélje meg a háziorvossal, milyen vizsgálatokra menjen el.
  • Ha átmeneti járadékot kapna, akkor a 60. szülinaptól viszont kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását. Az átmeneti járadék időtartama nem számít jogviszonynak. Ha mellette dolgozik, akkor a minimálbér 80 %-át ne haladja meg a hathavi átlag, mert akkor megszüntetik a folyósítást. Viszont az az idő amíg dolgozik szolgálati időnek számít.
  • Ha viszont ORSZI eredménye 50-79 % lenne, akkor rokkantnyugdíjat kaphatna, ami ugyanannyi, mintha rendes nyugdíjba menne.

Jelenleg más nyugdíjazási lehetősége nincs, mivel a munkáltató a korengedményes nyugdíjra nem állapodott meg.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

fenn01 # 2010.06.18. 09:00

Hello!

Egy olyan problémám lenne, hogy a párom édesapja 1952 július 16. született.A munkáltatója kb 2 hete oda adta neki a felmondó levelet.
És nem tudom hogy esetleg valami nyugdijazási eljárás nincs-e?
A cég nem akarja nyugdíjba küldeni.
A ledolgozott évek száma 2008-ig 42 év.
5 éve van ennél a cégnél.

Válaszotokat előre is köszönöm

Tisztelettel Fülöp

ilonka67 # 2010.05.29. 09:29

Köszönöm szépen Veci. Hasznos volt a tanács. Eszerint fogunk eljárni.

Veci # 2010.05.28. 14:49

ilonka67
A munkanélküli ellátás időtartama is növeli a szolgálati időt, a nyugdíj összegét nem befolyásolja.
Szerintem max. 3,6 %-al csökkentett lesz. Itt a törvény, a 18. §-t nézd meg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Segítségül mellékelek egy nyugdíjkalkulátort, számold ki mennyi nyugdíjra számítana, és segít a döntésben:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Ha nem tudja az adatokat, akkor kérni kellene a Nyugdíjbiztosítótól szolgálati idő megállapítást, abba benne lesz. Ha javasolhatom a helyében én legkésőbb dec. 30-al megszüntetném a munkaviszonyt, vagy munkanélküli ellátást, dec. 31-el kérném a nyugdíj megállapítását, mert ebben az esetben, ha lesz januártól nyugdíjemelés, az már őt is érintené. Azonkívül azt senki sem tudja, hogy 2011-ben jobb vagy rosszabb lesz az ideihez képest a nyugdíjszámítás.
Ha a munkaviszonya még megvan, akkor a nyugdíjalapot a jövedelme növeli.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ilonka67 # 2010.05.27. 14:53

T.Fórum

Szeretném megtudni hogy 37 év munkaviszony után (61 évesen márciusba betöltött) hány százalékkal csökkentik a nyugdíját a páromnak ha most kérné a nyugdíjba helyezését.Jelenleg van munkaviszonya. Érdemes e munkaviszonyból vagy munkanélküliről elmenni.
Előre is köszönöm a válaszukat.

drrakusz # 2010.03.30. 13:58

Tisztelt fórumozók!!!!!
Nem tudom,hogy jó oldalon kérek e segítséget de megkérdezem...
A problémám a következő:édesapám tavaly május 1-től nyugdíjas lett 57.évesen.Mivel a cég ahol dolgozott kifizette utána a teljes járadékot.És a magán nyugdíj pénztártól egy összegben is felvette a megtakarítást.És most egy elég jelentős összeget kellene fizetnie adóban.
Legalább is ezt mondta az aki a tasakot készítette.Az én kérdésem az volna,hogy az én tudomásom és a vállalati bérszám fejtő szerint sem kell ilyen esetben adózni.Az én kérdésem az volna, hogy most mi az igazság?Kell e adózni vagy sem a nyugdíj pénztári megtakarítás után vagy sem?
Előre is köszönöm mindenkinek a választ....

drrakusz # 2010.03.26. 09:46

Kedves Veci és Monalisa köszön9öm a gyors a válaszotokat.

Veci # 2010.03.26. 08:30

drrakusz
ITT találod a nyugdíjtörvényt, terád a 18/A § (1) vonatkozik, a nyugdíjszámítás a 12. § szerint, ha legkésőbb 2012.12.31-ig megállapíttatod a nyugdíjad:

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

MÁS lehetőség, ha a munkáltatód megállapodást kötne veled 2010.12.31-ig a korengedményes nyugdíjazásra, és vállalná hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség összegét az 59. szülinapodig, akkor korábban nyugdíjas lehetnél. Ebbe nem biztos, hogy belemegy a munkáltató (bár nem kellene sokat fizetni utánad, hisz jobban megéri neki májusig foglalkoztatni, mint nagy összeget kifizetni).
ITT olvashatsz a korengedményes nyugdíjról:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

monalisa1 # 2010.03.25. 21:27

Olvassa el Veci alanti beírását - és annak is az alsó szakaszát, mert ott van leírva hogy egy 1952-ben született nő legkorábban 59. éve betöltésekor mehet el előrehozott nyugdíjba, ami 40 év után csökkentés nélküli.

drrakusz # 2010.03.25. 21:11

Tisztelt fórumozók!!!!
Egy kis segítséget szeretnék kérni az előre hozott nyugdíjjal kapcsolatban.
Pontosabban azt szeretném meg kérdezni,hogy én 1969.okt.1-től folyamatos munkaviszonyban állok (2x2év gyesen voltam, mind a kétszer hamarabb mentem vissza dolgozni)tehát 40év és 5 hónap munkaviszonyom van és 1952 március 20-án születtem.Az volna a kérdésem, hogy én milyen feltételekkel mehetek nyugdíjba és mikortól?

Veci # 2010.03.23. 20:09

plajbász

A Köztisztviselőkre vonatkozó törvényben nem vagyok nagyon járatos (közalkalmazott voltam), de itt mellékelem a tv. elérhetőségét és te is légyszíves értelmezzed:

17. § (2) A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő a (12) bekezdés szerint kérelmezi.

(12) Az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv külön jogszabály szerinti határozatával kell igazolni.

Felmentési időre vonatkozókat a 18. § tartalmazza:
18. § (1) A felmentési idő legalább két hónap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a 17. § (2) bekezdésének b) pontján alapul, a felmentési idő egy hónap.

(2) A két hónapos felmentési idő a közszolgálati jogviszonyban töltött [72. § (1) bekezdés]

1. harminc év után hat hónappal meghosszabbodik.

(4) A köztisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra átlagkeresetre jogosult. A 21. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott összeférhetetlenségi szabály nem alkalmazható a munkavégzési kötelezettség alól mentesített köztisztviselővel szemben.

(5) A köztisztviselő a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejére járó átlagkeresetre havonta egyenlő részletekben jogosult.

Végkielégítésre vonatkozókat a 19. § tartalmazza:

(8) Végkielégítésre nem jogosult a köztisztviselő, ha

1. legkésőbb a közszolgálati jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [19/A. § (1) bekezdés];

19/A. § (1) A 17. § (1) bekezdés d) pontja, a 19. § (8) bekezdés b) pontja, valamint a 71. § (2) bekezdés b) pontja alkalmazása szempontjából a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül, ha

1. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, részesül, illetve
  2. a 17. § (2) bekezdés f) pontja vagy (8) bekezdése alapján felmentését kéri.

(2) A köztisztviselő akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

(3) A köztisztviselő köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

Biztos válaszol olyan fórumozó a kérdésedre, aki jól ismeri az ide vonatkozó törvényt.

Az nem derül ki a kérdésedből, hogy NŐ vagy FÉRFI-ként érdeklődsz.

• Az 1952-ben született nő előrehozott nyugdíjba az 59. szülinaptól kérheti a nyugdíj megállapítását, ami 40 év után csökkentés nélküli, ekkor a Tny. tv. 18/A (1) vonatkozik.
  • Az 1952-ben született férfi előrehozott nyugdíjba az 60. szülinaptól kérheti a nyugdíj megállapítását, ha rendelkezik 42 év szolgálati idővel, sajnos ekkor max. 8,4 %-al csökkentett lesz a nyugdíja, ekkor a 18/B §(3) b) pont vonatkozik.
  • Ha az 1952-ben született férfi nem rendelkezik addig 42 évvel, akkor 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, ekkor a 18/B (1)-(2) § vonatkozik rá.

ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

MÁS lehetőség a korengedményes nyugdíjazás, aminek a lényegét az alábbi tájékoztatóban olvashatod:
http://www.onyf.hu/?…

Lényege: a munkáltató megállapodást köthetne veled 2012.12.31-ig, vállalja hogy kifizeti egy összegben a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltséget az előrehozott nyugdíjkorhatárig). Ha ez az út járható lenne, akkor már az idén korengedményes nyugdíjas lehetnél.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci