Rokkantnyugdíj


Edmond56 # 2010.01.07. 12:34

eMarika!
Megkönnyebbülten konstatáltam,hogy egyszerű összeadási művelet terén nem csak nálam vannak "hiányosságok"!!!
Az ORSZI szakvélemény alapján nálam a %-ok az alábbiak szerint alakulta:

30%+15%+10%+5%+10%=54%

Hát ez van Kedves Sorstársam! :)

mlne # 2010.01.08. 14:34

Ha II.fokon is csak 40% munkaképesség csökkenést állapítanak meg , akkor 33év munkaviszonnyal + 3 év rokkant nyugdíjjal mire leszek jogosult? Azt tudom, hogy rendszeres szociális járadékot kaphatok, no de ez a gyógyszereimre + a segédeszközeimre sem elegendő. Nagyon méltánytalannak tartom ezt a helyzetet, biztosan harcolni fogok magamért!

dowlado # 2010.02.08. 16:43

Szép napot mindenkinek!

Èdesanyámat 2006.oktober 13-án operálták mellrákkal ,ahol a bal mellét ampútálni kellett.A mütét után kemó,majd sugár kezeléseket kapott.

2006 decemberében volt az elsö orvosszakértöi vizsgálaton ahol 100% rokkantságot állapitottak meg visszamenöleg 2006 oktober 1-töl.

2007 december 13-án a 2.orvosszakértöi vizsgálaton 67% rokkantnak állapitótták meg.

2008.április 1-töl alacsony jövedelme miatt kénytelen volt részmunkaidös állás vállalni egy rehapilitációs munkahelyen.

2008 május 28-án 3.orvosszakértöi vizsgálat ahol 40% minösitették vissza,majd 2008 július 31-vel a járadék folyósitása megszünt.

A rokkantnyugdij megszüntetéséröl szóló határozattal együtt kiküldték a formanyomtatványt a szociálisjáradék megigényléséhez.A szociálisjáradék megigénylésnek a feltétele volt,hogy meg kellett szüntetni a munkaviszonyt.A járadékra való igénylést elutasitották,mert a megbetegedés idejében nem volt munkaviszony.

Ùjabb fellebbezés

2008.oktober 8. orvosszakértöi vizsgálat 2.fokon 40%-t jóvá hagyta.

2008 augusztus 1-töl 2008.november 1-ig jövedelemmel nem rendelkezett.

2008 novemberétöl kénytelen volt dolgozni menni,mert nem rendelkezett jövedelemmel.

2009 február Munkaügyi Biróság ahol igazságügyi orvosszakértöi vélemény kérés ami 55%-s egészségkárosodást állapítótt meg ami folyamatósan véleményezhetö.

Ùjjabb igény beadása

2009 oktober 15-n Országos Rehabiltáció és Szociális Szakértöi Intézet 1.Fokú Bizottsága amely megállapitotta,hogy 3.csoportú 55% rokkant amely folyamatosan fentáll.Nem rehabilitálható,rokkantság végleges.

Ennek ellenére a nyugdij folyósitása nem történt meg,söt elútasították,mivel édesanyám kénytelen dolgozni ahoz,hogy meg tudjon élni.

A mai napig választ nem kaptunk arra ,hogy miért vonták meg ,amikor egyértelmü,hogy édesanyám állapota nem javult és nem változott.Ha hibáztak akkor miért a betegre háritják és az ügyét új igénylöként kezelik,holott neki folyamatosan kellett volna folyositani a nyugdijat.Remélem önnök talán választ kapnak a kérdésre ami szerintem nagyon sok embert érint ebben a demokratikus országban.

Tud valaki tanácsot adni,hogy ilyenkor mit tegyünk?

Köszönöm

balek_2 # 2010.04.21. 14:46

Szép napot Mindenkinek!

Szeretném megtudni, hogy az ORSZI kombinációs táblázat eredménye miként jön ki. Valószínű, hogy nem a részkárok egyszerű összeadásából. Kérdéseket találtam csak, választ erre vonatkozóan nem. Rokkantnyugdíj iránti kérelmemet elutasították, nem érte el a 50 %-ot. (Részletezés: Hypert. ill. kardiológiai részkár 20% - 10 %, Diabetes részkár 15 %, psych. 8 %, mozgásszervi 4 % = 46 %)

Nagyon elkenődtem.

matyin # 2010.06.26. 05:23

Számitás a következő.

Hypert. ill. kardiológiai részkár 20% ,maradék 80%, annak 10%-a=8%,20+8= 28%, maradt 72%,Diabetes részkár 15 %, 72% nak a 15%-a = 15%, 20+8+11,25=39,25%, maradt 60,75%,nak a psych. 8 % = 4,86%, 20+8+11,25+4,86=44,11%, marad 55,89%, nak a mozgásszervi 4 %= 2,23, Tehát 20+8+11,25+4,86+2,23=46,48 % Lekerekítve az 46%

jácintka # 2010.06.26. 08:00

Kedves Matyin !
Számomra feltünően jól kiszámolta a rokkanssági % -t alább .
Ez szerintem nem lehet véletlen .
Vagy tévedek ?

matyin # 2010.06.26. 09:08

Kedves Jácintka!

Sajnos nem szakértő, én is áldozat vagyok, muszájból kerestem utána a szinte kibogozhatatlan számítási módnak. 67%-rol vettek le 42%-ra.
http://www.orszi.hu/index.php?…
A fenti linken megtalálhatok az Orszi. Irányelvek.
Az velük a nagy baj, hogy a betegek ezt nem tudják kibogozni még sokszori elolvasás után sem.
Vannak betegségek, amire az orvos belátására van bízva, hogy pl. 50%- vagy csak 20%-ot ad. Tehát aki veszi a papírt az 50%, aki beteg az csak 20%.
Amire megírtam a kiszámítást, abban az esetben, már 2 %-ot mindjárt csökkent az összekárosodás azzal, hogy kardiológiai részkár 20% – 10 %, mert így 28% lett a 30%-bol. Itt Csongrád megyében van egy orvos csoport, aki vállalkozásba csinálja a szakértést, így sokkal inkább nehezebben kapjuk meg a százalékot. A szaktudásuk egyenlő a nullával,
Szakterületükön nem állták meg a helyüket ezért ment el bizottsági orvosnak. Van köztük természet gyógyász a legtöbb %-ot ő és aláíró társa veszik el. A négy tagú bizottság valójában egy főből áll, + az írnok aki osztja az észt a betegnek. Beteg behívásától számítva a kész bizottsági határozat 30 perc múlva ki is van nyomtatva, társorvos csak alá ír, a másik két szakértő”?” csak meg van emlitve.

janek1 # 2010.06.29. 12:00

Kedves Mindenki!

Édesapám több, mint 6 hónapja táppénzen van, mivel kivizsgálások sorozatán esett keresztül, hogy a kb. 15 kg-os fogyásának oka kiderüljön. Ki is derült hasnyálmirigy ciszták, amelyek a cipészethet használt ragasztótól alakultak ki (mert cipész), ezen kívül van két nem műthető gerincsérve, alagút szindróma a kezében, műtötték a szemét, el volt törve még fiatal korában a lába, ami nem jól forrt össze, pszichiátrián is járt már, koszorúér-szűkület, és nem is tudom hirtelen van-e még valami. Az első fokú határozaton 34%-os munkaképességcsökkenést állapítottak meg, ami szerintem nevetséges.
Szerintetek érdemes fellebbezni?

Jancsika56 # 2010.07.27. 18:05

Népszabadság írta ma.
Itt olvasható, és kérek mindenkit véleményezze.
http://nol.hu/…zaga_vagyunk

Rokkantnyugdíjasok országa vagyunk
Nem lehet a munkanélküliség problémáját az emberek leszázalékolásával megoldani. Magyarországon azonban évtizedek óta ez történik. Az elmúlt évek szemléletváltása hozott némi eredményt, valamelyest csökkent a rokkantosítási nyugdíjat igénylők száma.

  • Nem a munkaképesség csökkenését, hanem a megmaradt munkaképesség lehetőségét vizsgáljuk, vagyis az egészségkárosodás mértékét, a szakmai munkaképességet és a rehabilitálhatóságot – foglalta össze a rokkant nyugdíjazás szemléletbeli lényegét Forgó Györgyné, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) főigazgató-helyettese. – A rokkantsági nyugdíjasok igen magas száma azzal függ össze, hogy a munkanélküliség elől sokan ebbe a körbe menekültek, élve azokkal az előnyökkel is, amelyek a rokkantsági nyugdíjasokat illetik meg. De nem lehet a munkanélküliség gondját a rokkantosítással megoldani. Az a cél, hogy annak az embernek, aki egészségkárosodása mellett képes dolgozni, vagy a rehabilitációs ellátások révén alkalmassá tehető a munkavégzésre, minden segítséget megkapjon az újrafoglalkoztatáshoz.

Ezt a célt szolgálja a 2007 júniusában elfogadott rehabilitációs járadékról szóló törvény is – mondta a főigazgató-helyettes. A 2008 elejétől bevezetett minősítési rendszer nemcsak az elveszett, hanem a megmaradt szakmai munkaképességet is vizsgálja. A cél az, hogy azok, akik jó eséllyel rehabilitálhatóak, a rehabilitációs járadék rendszerébe kerüljenek, s valamilyen formában ismét dolgozhassanak. Rokkantsági nyugdíjat vagy rokkantsági járadékot azok kapjanak, akik egyáltalán nem képesek dolgozni. Annál is inkább, mert Magyarországon igen alacsony, 10 százalékos legális foglalkoztatási arány jellemző a megváltozott munkaképességűek és fogyatékosok körében. Ez más országokban 30–50 százalék.

Ugyanakkor a becslések sze rint a rokkantsági nyugdíjasok 30–40 százaléka dolgozik az illegális gazdaságban vagy különböző vállalkozásokban. Ez a helyzet indokolta, hogy 2008. január 1-jétől átalakították a megváltozott munkaképességűek és egészségkárosodottak ellátó rendszerét.
Ma 420 ezer nyugdíjkorhatár alatti személy részesül rokkantsági nyugdíjban, de az új igénylők száma némileg csökkenő tendenciát mutat. Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet a munkaképesség-csökkenés helyett az össz-szervezeti egészségkárosodást vizsgálja. A 80 százalékot elérő vagy az azt meghaladó össz-szervezeti egészségkárosodás megfelel a korábbi rendszerbeli 100 százalékos munkaképesség-csökkenésnek. A jelenlegi 50 százalékos vagy az ennél súlyosabb fokú össz-szervezeti egészségkárosodás a korábbi 67 százalékos vagy ezt meghaladó általános munkaképesség-csökkenésnek felel meg. A közepes mértékű 25-40 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodás megfelel a korábbi 30–50 százalékos általános munkaképesség-csökkenésnek. Lényegében – ezekkel a fogalmi eltérésekkel a – megmaradt a rokkantsági nyugdíj korábbi három csoportja.

Azok, akiknek esélyük van az újrafoglalkoztatásra, komplex rehabilitációs eljárás keretében – negyedik ellátási csoportként – rehabilitációs járadékra jogosultak. Ez az ellátási forma az érintettek munkavégző képességének helyreállítását és a munkaerőpiacra való visszatérését segíti.

Rehabilitációs járadékot az kaphat, aki 50–79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb a megelőző négy hónap átlagánál, és rehabilitálható, és az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte. A járadék 3 évre folyósítható, összege megegyezik a III. csoportos rokkantsági nyugdíj öszszegének a 120 százalékával és a legkisebb összege azonos a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 120 százalékával.

Annak, aki rehabilitációs járadékra jogosult, a rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében együtt kell működnie a munkaügyi kirendeltséggel és 30 nap alatt rehabilitációs megállapodást kell kötnie. A megállapodás arról szól, hogy az ellátásban részesülő mit tesz azért, hogy ismét munkába tudjon állni, illetve hogy ehhez milyen állami segítséget kap. Természetesen, ha a korábbi járadékosnak az egészségi állapota tartósan romlik, az ismételt felülvizsgálat után rokkantsági nyugellátást állapíthatnak meg számára. Továbbra is fennmaradtak a megváltozott munkaképességűek szociális ellátásai (a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék, a rokkantsági járadék). Ilyen ellátásban Magyarországon több mint 200 ezer személy részesül.

jácintka # 2010.07.28. 07:00

Az ország legerősebb rokkantnyugdíjasa
Szerző: zero - 2010.07.19. 10:45

Íme Nick Árpád (Iron Jaw), Guinness rekorder erőművész, hazánk és a világ egyik legerősebb embere.
57 éves.

Négyszeres Guinness rekorder:

  • 1997-ben Balatonfüreden egy 234 tonnás katamarán hajót 11 méterre.
  • 2002-ben egy Boeing 737-es, 60 tonnás repülőgépet.
  • 2004-ben egy 309 tonnás komphajót.
  • 2010-ben 100 embert hintókon foggal húzott el.

"Igazi példaképe egy egész sportolói generációnak.
Ma is aktív médiaszereplő, csupaszív ember
A Drogmentes Magyarországért Mozgalom védnöke." - írják.

És rokkantnyugdíjas.

Nézzünk egy példát, mire is képes egy rokkantnyugdíjas ma Magyarországon:

Árpi helyében a postást, aki hozza a rokkantnyugdíjat, minden hónapban egy hasonló produkcióval szórakoztatnám ...

Nick Árpi hivatalosan rokkantnyugdíjas, évekkel ezelőtt leszázalékolták gyenge szíve miatt.

"A hetvenezer forintos rokkantnyugdíj mellé nagy segítség volt a néhány tízezer forint, amit egy-egy show után kaptam. Ám jóval többször mentem iskolák, óvodák, állatotthonok és nyugdíjasklubok javára jótékonysági célból szórakoztatni, csupán tapsért, mosolyért. Elmondhatom, hogy nem csak a pénzért vállaltam a fellépéseket, lelkileg is szükségem volt a közönség szeretetére." - nyilatkozta Árpi a Blikknek.

Az erőember a Blikknek elmondta: nem érzi úgy, hogy jogosulatlanul vagy etikátlanul venné igénybe az állami támogatást, állítja: tényleg beteg. Úgy véli, nem az ő szégyene, hogy a kevés rokkantnyugdíja mellé kénytelen volt haknikat vállalni egészsége kockáztatása árán is. Ráadásul gyakran vállal jótékonysági fellépéseket óvodák, állatotthonok javára.

Mindjárt elsírom magam, szívfacsaró egy történet, ahogy a gyenge szívű óriás az óvódásoknak nyomja a haknit, az élete árán is. Meg az árva kutyusoknak. Vagy a kutyusok javára

ElLocoSzfinx # 2010.07.28. 07:05

Kedves fórumozók , enne egy kérdésem , a fiam születésétől vak , nem tudom van e módja annak , hogy rokkant járadékosból -rokkantnyugdíjassá lehessen .- munkaviszonya nincs mert ki alkalmazna egy vakot no ez a paradoxon - a válaszokat előre is köszönöm

jácintka # 2010.07.28. 07:07

Jancsika56.
Nem találom s népszabadságbn azt amit ide tettél.
Szivesen elküldeném nekik azt amit lentebb ide tettem !

Jancsika56 # 2010.07.28. 08:02

A harmadik sorra kattintva megnyitja a cikket.
Vagy itt ujbol.
http://nol.hu/…zaga_vagyunk

jácintka # 2010.07.28. 08:15

Ki írja a kereset cikk nem található

gattaga # 2010.07.28. 08:18

ElLocoSzfinx

A rokantnyugdíjnak "kemény" feltételei vannak:

A teljesség igénye nélkül:

Tny. 24. § (1) A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő:

22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
55 éves életkor betöltésétol 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

Amennyiben munkaviszonnyal nem rendelkezik a rá vonatkozó életkor tekintetében kizáró okként kell kezelni,tehát marad az eddigi ellátási forma.

By
gattaga


By
gattaga

Sziszkó83 # 2010.07.30. 08:37

Kedves Mindenki!

Egy kolléganőmnek 2010. március 09-én lejárt a táppénz jogosultsága, azóta felmentési idejét tölti 2010. augusztus 09-ig. Ezt követően rokkant nyugdíjas lesz. Rokkantságának megállapítása 2010.08.22-én lejár. Felülvizsgálatra nem küldték, mert állítóllag nem csak 12 napra kap nyugdíjat, hanem tovább is és majd ha már nyugdíjas elküldik felülvizsgálatra.
Ez tényleg így van? Nem csak 12 napig fog nyugdíjat kapni, hanem tovább is?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv: Sziszkó

Micike55 # 2010.08.02. 09:29

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával fordulok a Fórumhoz: Édesapám 1952.10.11-én született. 35 éves kora óta levan százalékolva 3 kategóriába, ami azt jelenti, hogy amennyiben munkát talál úgy dolgozhat. 69.000 ft a nyugdíja, mert korán lett rokkantnyugdíjas és a kötelező emeléseken kívül soha nem kapott és nem is kért rendkívüli emelést. A problémánk a következő: állítólag megjelent a tavalyi évben egy törvény ami kimondja, hogy a tavalyi év második félévétől a 6 havi átlagkeresete nem lehet több 2 havi nyugdíjánál. Sajnos mi nem tudtunk erről, csak idén januárban értesítette ki a Nyugdíjintézet és csak erre az évre vonatkozóan. Édesapámnak annyira romlott idén az állapota, hogy már semmilyen munkát nem tud ellátni. Jelen pillanatban már 2 hónapja betegállományban van, amiből 3 hetet kórházban is töltött. Múlt héten pénteken mindezek után megérkezett a levél a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, hogy mivel a tavalyi évben az átlagkeressete 147.000 ft volt (bruttó), ezért megszünteti a nyugdíját. Most apám egy fillér nélkül maradt. Sem nyugdíj, sem fizetés.Gondolom, hogyha a nyugdíját megvonják, akkor viszont táppénzt kell kapnia valahonnan, de hogyan tovább? A munkahelyéről ki kell lépnie, hiszen nem tudja elvégezni a munkáját és az orvosok sem vállalnak érte felelősséget, ha továbbra is dolgozik. Fellebbeznünk lehet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felé, de telefonon azt a felvilágosítást kaptuk, hogy teljesen felesleges, úgysem kaphatja vissza a nyugdíját. Jelenleg én is munkanélküli vagyok, édesanyám létminimumért dolgozik, úgy hogy vagy időben kap fizetést, vagy csak kéthavonta. Szeretnék tanácsot kérni, hogy ki mit csinálna a helyzetünkbe. Illetve a fellebbezésben mire hivatkozzunk, vagy nem tudja valaki véletlenül, hogy ilyen esetben kérhet e előrehozott nyugdíjat, vagy egyáltalán ő mikor mehet el öregségi nyugdíjba? Úgy tudom hogy 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. Várom a válaszokat S.O.S.

M.

Karesz42 # 2010.08.02. 10:45

Üdvözlök Mindenkit!
Új fórumozó vagyok,és segítséget szeretnék kérni leszázalékolás ügyében.Fiam 18 éves,születésétől kezdve értelmi fogyatékos.I.fokon 60% rokkantsági járadékot állapítpttak meg.Ezt fellebeztük meg,és most várjuk a DÖNTÉS-t.Azt szeretném kérdezni,hogy ha most kap 79%-nál többet,mit tudunk tenni?Van még esetleg további lehetőség?
Köszönettel:Karesz

nandy # 2010.08.02. 11:01

Micike:

Sajnos a tv. egyértelműen fogalmaz, és ha a rokkantnyugdíjas a keresetkorlátot meghaladja, akkor nem szüneteltetik, hanem megszüntetik a nyugdíját, így újra előről kell kezdeni az igénylést. Fellebbezni nem érdemes, mert 100%, hogy elutasítják.

Sajnálom, ha ti ezt nem tudtátok, bár elég sok helyen megjelent anno a tájékoztatás.

Az a baj, hogy táppénzt sem nagyon kaphat, mert a munkaviszonya is megszűnt. (legfeljebb passzív táppénzt)

nandy # 2010.08.02. 11:08

1952-ben született férfi

  • öregségi nyugdíjra 62 + fél évesen jogosult
  • előrehozott nyugdíjra pedig 60 évesen, ha van legalább 42 év szolgálati ideje.
nandy # 2010.08.02. 11:09

Azt javaslom, hogy menjetek be személyesen az ONYF ügyfélszolgálatára, és kérdezzétek meg, hogy milyen lehetőség van még (pl. rehab. járadék).

nandy # 2010.08.02. 11:17

(Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy nem véletlenül szigorították a r.ny. melletti keresetkorlátot! Ha a r.nyugdíjas hosszabb ideig képes olyan munkahelyet találni, ahol normál bért kap... akkor mitől lenne jogosult a rokkantnyugdíjra?)

Veci # 2010.08.02. 17:44

Micike55
Kérdés, hogy édesapád hány %-ra volt 35 éves korától leszázalékolva. Ugyanis az előrehozott nyugdíjnál a ma még hatályos tv. szerint figyelembeveszik. A régi 50 % nem számít bele a szolgálati idejébe, csak a régi szerinti 67 % munkaképességcsökkenés, és az új szerinti 50-79 % egészségkárosodás.

Az édesapád még nem rendelkezik az életkori feltétellel sem.
Hát megmondom őszintén nekem is az a véleményem, aki tud a rokkantnyugdíj mellett annak kétszereséig dolgozni, akkor aktívan is képes lehet rá. Sok aktív korú alig keresi meg a nettó minimálbért.
Szerintem sincs esély a fellebbezésnek, mivel tv. szerinti keresetkorlátot meghaladta és ezért szüntették meg a r.nyugdíj folyósítását.
Biztos jó lenne a nyugdíj, de mivel 35 éves kora óta le van százalékolva, szerintem igen alacsony nyugdíja lehetne. Ha viszont mindig dolgozott a r.nyugdíj mellett, akkor az a jövedelem is számíthat.
Nagyon sajnálom a helyzetet. Javaslatom: újra beadni a papírokat az ORSZI vizsgálatra és az ott elért eredmény alapján kaphat, vagy nem rokkantnyugdíjat.

  • ha az ORSZI 50-79 % egészségkárosodást állapítana meg (szerintem azt is megnézik, ha tudott dolgozni, akkor ebbe a kategóriába tartozhat-e), akkor vagy rokkantnyugdíjat, vagy rehabilitációs járadékot kaphatna
  • ha 40-49 %-ot ér el, akkor az életkora alapján átmeneti járadékot kaphatna, ami a nyugdíja 75%-a lenne.
  • Az alábbit nyisd meg és olvasd át: Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól http://www.onyf.hu/index.php?…
  • Itt van egy nyugdíjkalkulátor, alkalmazzátok tájékozódásnak jó lesz: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
  • Tényleg menjetek be a Nyugdíjbiztosítóhoz, ott minden lehetőséget elmondanak.

Üdvözlettel Veci

Ampass67 # 2010.08.20. 12:30

Tisztelt Fórumozók,
Véletlenül jutottam erre a sitra és engedjétek meg, hogy az egészségkárosodás számításához adjak segítséget, mert úgy olvasom ez sokakat érint és "matyi"-n kívűl nem igazán láttam a korrekt választ.

Az ORSZSZI ún. kombinált értéktáblázat alapján dolgozik súlyozott összeadás elve alapján. Könnyen érthető, hogy akinek 6 betegsége van egyenként 20 %-os mértékű károsodással, annak nem 120 % lesz az egészségkárosodása ( hisz ilyen nincs!). Számos olyan betegég van , mely ugyanolyan jellegű korlátozottságot tart fenn ( pl nehéz fizikai munkakörben, szalag melletti munkavégzésben stb), vagyis lehet hogy egy szívbetegség már kizárja a munkavégzést önmagában olyan munkakörben, amelyben egyébként a meglévő mozgásszervi betegség is korlátozna, ilyenkor érthető, hogy nem matematikai az összeadás.

A balek által írt példa helyesen úgy számítható, hogy a különböző szervrendszeri károsodásokat súlyuk arányába sorrendbe rakjuk 20-15-10-8-4 ( nem mínusz jelek)ezeket kell a kombinált értéktáblázatba helyezni ebben a sorrendben és a végeredméyn leolvasható ( ellenőriztem, tényleg 46 % ( a 20-10 sem kivonás eredetileg, csak a szív és keringésrendszerben megadott 2 pozitív %, nem kivonni kell hanem sorba állítani, vagy súlyozottan figyelembe venni ahogy matyin és ez tényleg nem 30 hanem 28 csak.). A táblázat egyébként az A+B(1-A/100) képlettel dolgozik, úgy ahogy matyi számolta. ( 20+10*(1-/20/100/= 20+10(1-0,2)= 20+8=28

Jó fórumozást kívánok

marcsika1952 # 2010.08.23. 10:55

Tisztelt cim!

ÉRDEKLŐDNI SZERETNÉK ,HOGY 2011-BE ELMEHETEK-E,NYUGDIJBA.
1952-BEN SZÜL,19-ÉV MUNKAVISZONYOM VAN.
2002-BE ROKKANTOSITOTTAK LE.
2009-BEN VOLTAM OSZIN 2-ÉVRERE ADTÁK MEG.
IRTAK EGYLEVELET HOGY ÁLLAPOT ROSSZABODÁS MIATT KÉRHETEM A NYUGDIJAZÁSOMAT.SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY LEHETSÉGES-E?

TISZTELETTEL VÁROM VÉLASZÁT: SZABO SÁNDORNÉ