Rokkantnyugdíj


gattaga # 2011.01.13. 04:32

Azt a 80%-os ÖEK-et nem könnyű elérni a mai világban.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról

A nyugdíj összege, a nyugdíj alapjául szolgáló kereset

29. §

  1. a II. rokkantsági csoportba tartozik az, aki teljesen munkaképtelen, de mások gondozására nem szorul

Igazoló link:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 80%-os ÖEK-től van a II.csoport !

Az I. csoportba a munkaképtelen,mások gondozására szorulók vannak.

Valóban nem értem, hogy egy „gyermekkori autizmus“-sal és „enyhe értelmi fogyatékosság“-gal, legjobb esetben „konyhai kisegítő“ címmel (szakmával?), hol is tudna szerencsétlen gyerek elhelyezkedni. (Sajnos azt, hogy nem lesz szakács, csak most közölte velünk a szakiskola :-()

Jelen esetben és állapotban bukott a teljes munkaképtelenség.Esetleg az iskola,és szakmai alkalmassági elutasítás esetén lehetett volna érdemben kapaszkodót találni.Véleményem szerint maradjon az ajánlott szolgálati idő "szerzésénél".

A "munka világába" való evickélést igen erősen fenntartja egy jól behatárolható lobbi.

Persze én csak tanáccsal szolgálhatok és nem utasítással,mérlegelni kell a helyzetet mégha "speciálisnak" is tünik.
Sértő és főleg bántó szándék távol áll tőllem.


By
gattaga

gattaga # 2011.01.13. 05:05

Bóklászok itt a fórumon, mit találok?

Sziasztok
Érdekelne, ha tud valaki segíteni II csoportba tartozó rokkant vagyok. Van egy 6 órás állásom, de még szeretnék vállalni egy 4 órásat. A munkáltató tud e felvenni utánnam támogatást a 4 órás? Mert a 6 igen, de szükségem lenne az állásra, anyagi gondok miatt.

Üdv

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/10/22392#…

Vannak még "csodák" vagy megvett II.csoportba tartozó ORSZI szakvélemény ???? Bexarás.


By
gattaga

buskrisztina # 2011.01.13. 10:35

Kedves gattaga!
Minden javaslatodat szívesen fogadom és tudom, hogy segítő szándékkal írsz.
Tulajdonképpen az a baj, hogy a fiam 67%-os rokkant a III. csoportba sorolták.
Igazán nem értem, mert Ő egész életében másokra lesz szorulva, hiszen pl. ügyek intézésére képtelen. Persze meg tud venni a boltban néhány dolgot, de mondjuk a főzéshez húst már nem...
El tudja indítani a mosógépet, mert ennek a típusnak a kezelését már megtanítottuk neki, de mi lesz, ha már nem lesz ez a típus és én sem leszek, hogy segítsek. Gondolom érted.....
A felülvizsgálata 2012-ben lesz esedékes, ahová ugye mi nem mehetünk be vele, csak elkísérjük, mert odatalálni még odatalál, de onnantól nem tud semmit intézni, hogy bement az ajtón. Fáj, hogy nem tudom miből fog megélni, ha mi már nem leszünk, mert a fogy.tám. összesen 18.000 Ft körül van.
A szakiskolában dolgoznak is - minden második héten bent dolgoznak - de az osztályából (12 fő) csak 3 gyerek dolgozhat (lehet gyakorlaton) külső munkahelyen, mert a többi nem képes rá :-(

Lenne még egy kérdésem a „nyilatkozat a családi adókedvezmény“ c. lap kitöltéséhez, hátha tudsz segíteni ebben is.
Konkrétan:
1.) Férjem leszázalékolás alatt áll (már beadtuk a papírokat a ONYF-hoz, van orvosszakértői véleménye is). Munkaviszonya 2011. február 19-én megszűnik (lejár az 1 éves táppénz, jelenleg sincs aktív állományban).
No, most hogyan töltsem ki azt a részt a II. blokkban, hogy van-e a férjemnek munkáltatója? Van, vagy nincs?
2.) 3 gyerekünk van a legnagyobb főiskolás, júniusban végez, így ő eltartott, a másik kettő kedvezményezett eltartott. Hány gyerek adatait töltsem ki? És meddig? Esetleg 2 lapot töltsek ki?

Kedves Vevike!
Megkönnyeztem a leveledet.....
Hát igen, mi is így érezzük, de sajnos kőfalakba ütközünk.
Azért és is büszke vagyok a csemetémre (bár nem is az enyém, meghalt az édesanyja....), mert vannak sikereink.
Tavaly találtunk rá a Para-fitt sportszövetségre (ők kifejezetten sérültekkel foglalkoznak), azóta a 22 éves fiamnak vannak barátai, megtanult biciklizni és úszni. Most evezni jár Csepelre és megéli az első szerelmet is :-)
Csak attól félek, hogy ha mi nem leszünk, mi lesz?

Szeretettel: Krisztina

buskrisztina # 2011.01.13. 12:42

Kedves gattaga!

Komment a 2011.01.13. 06:05-i hozzászólásodhoz:

Na, látod ez a baj.
Mennyire rokkant az, aki napi 10 órát még tud dolgozni?
Hát, tényleg bexarás (bocs).......

vevike # 2011.01.13. 20:33

Kedves Krisztina!

Több dolog is van, amit érdemes a 2012-es behívás előtt elintéznetek. Ne szörnyülködj el a javaslataimon, a "jövő" lebegjen előtted. Abból, amit leírtál, vásárlás, ügyintézés- indítsatok el egy gondokság alá helyezést. Ettől nagyon sokan ódzkodnak, de csak a jó oldalát nézd: cselekvőképtelennek minősítik, ami már alap a 80-100 %-os leszázalékoláshoz. A későbbiek során azokat a gyermekedre leselkedő veszélyeket (büntethetőséget) véded ki, melyet szemét emberek aljas módon kihasználnak. (kölcsönfelvétel, lakás eladás, bűncselekményre rávétel) Ehhez egy pszichiátriai szakvélemény, a tanulási képességet vizsgáló bizottság szakvéleménye, autizmus tényének megállapításának papírjai szükségesek. A városi bíróságon kell kérni az eljárás lefolytatását, igazságügyi orvosszakértő mondja ki a véleményt. Ezek a szakvélemények frissek legyenek, ami a jelen, önálló életvitelre képtelenséget tükrözzék, fogalmazzák meg. Te mint szülő, az eljárás végén gondnokává kérheted majd magad a gyámhivatalnál, ezt minden további nélkül a gyámhivatal a gondnoki vállaló nyilatkozat kitöltése után megteszi. Gyakorlatilag tehát a családi életvitelben nem történik semmi, ugyanúgy veletek él, te gondozod Őt. (Ja, nem lesz szavazati joga; bejön velem a fülkébe, ő húzza be az x-et).Éves egyszeri beszámolót kell kitölteni, ami nem egy nagy dolog. Ha ezt az orszi vizsgálatig elvégzitek, ott már biztos a %.
Mi a férjemmel valamennyi vizsgálaton még az orszin is benn voltunk a gyerekkel, pedig már ő is 18 éves volt. Ehhez jogod van, mint szülő. Ha gondnoka leszel a gyerekednek, kötelességed is. Mindegyik vizsgálat során én is elmondhattam a véleményemet, illetve mindazt a dolgot, amit fontosnak találtam gyermekem állapotának megítéléséhez.
Nem tudom, hogy 2012-ben mikor lesz a vizsgálat, de ha a gondnokság alá helyezés kb. 3 hónap, megtörténik, állapotromlásra hivatkozva kérhetitek az újabb orszi vizsgálatot már előbb is.
Jól teszitek, ha keresitek a kapcsolatokat különböző szervezetekkel, autista csoportok sok helyen működnek az országban, ők egyébként jogi és egyéb segítséget is tudnak nektek nyújtani minden ügyben. Mi is úszunk, már 15 éve, országos és nemzetközi versenyeken dobogós helyezéseket szerzünk.Idén az első úszó diák olímpián is két érmet szereztünk. Lehet, hogy már találkoztunk valamelyik versenyen? Mi szövést tanultunk tavaly, az országos szakmai tanulmányi versenyen 7. helyezést értünk el. Most palántázást tanulunk, ameddig lehet, iskolába járunk. Még az idein kívül 2 évig.

Szeretettel: Vevike

vevike # 2011.01.13. 20:43

Kedves Krisztina!

A családi kedvezménnyel kapcsolatban: A jelen állapotnak megfelelően töltsd ki, eltartottak száma:3 ebből kedvezményezett 2, már január hónaptól 412.500 ft érvényesítését kérd. Mindenképpen februárig a férjedet is fel kell tüntetni, a munkáltatójával le kell igazoltatni. A nyilatkozatot bármikor lehet és kell módosítani, néhány soros, a munkáltatók felé megírt levélben is. Amikor a legnagyobb gyermeked végez, módosíts a kérelmedet, hiszen az eltartottak száma 2 főre és az érvényesíthető összeg is változik 125.000,- Ft-ra. Figyelj a dátumokra a váltásnál.
Vevike

gattaga # 2011.01.14. 04:46

buskrisztina

vevike javaslatát szinte megfontolás nélkül javaslom elindítani (gyámügy területén),igaz én teljesen más esetben (időskori "elbutulás")indítottam egy hozzátartozómmal kapcsolatban,mert törvény szabályozza,hogy egyáltalán ki indíthat el egy ilyen eljárást.Közel fél éves átfutási idő volt "tokkal-vonóval".
"Erőltetni" lehet,sőt kell,a teljes munkaképtelenség és önellátás hiányát amikor a bizottság vizsgálja a fiad körűlményeit.Nem szégyen az,hogy szinte arra kell "játszani",hogy magatehetetlennek titulálják.(A cél szentesíti az ezközt.)
A leendő létbiztonságot előre látni,az szinte lehetetlen,legfeljebb az ember megtesz mindent a tőle elvárható módon.Még egészséges gyermekért is aggódik a szülő!Főleg a mai zavaros világban.


By
gattaga

Jurisz # 2011.01.18. 10:42

A többszörös károsodások együttes értékelésére szolgál az ún. kombinált értéktáblázat.

Mint az az ORSZI irányelveiben olvasható, a módszer lényege, hogy a nagyság szerint sorba állított károsodások értékét kombinálja a következô módon:

A legnagyobb fokú károsodás (A) értékéhez hozzá kell adni a megmaradt értéknek (1–A) a rangsorban második helyen szereplô károsodás (B) arányának megfelelô értékét, a következô képlet szerint:

A+(1–A)B = C
ahol

A: a legnagyobb fokú károsodás értéke,

B: a rangsorban második károsodás értéke,

(1–A): a legnagyobb fokú károsodás után fennmaradó funkcióhányad,

C: a legnagyobb fokú és a rangsorban második helyen levô károsodásokból származott érték.

A továbbiakban a két legsúlyosabb károsodás (A, B) kombinált értéke (C) képezi az alapot, melyet a rangsorban a harmadik helyen álló károsodással (D) kombinálunk, értékelünk együtt:

C+(1–C)D = E.

A továbbiakban az értékelést ennek megfelelôen ismételjük meg, illetve folytatjuk.

A kombinálás eredményeképpen a többszörös
károsodások összesítése (nem összeadása!) nyomán
az össz-szervezeti egészségkárosodás sosem éri el a 100%-ot.

Ami pedig az "A", a "B", a "C" stb. betűkkel jelölt egyes részkártipusok értékelését illeti, az ORSZI a következőképpen értékel:

1. Nincs probléma, illetve ha van, nem jelentôs 0 – 4 %
2. Enyhe (csekély, kismértékû) probléma 5 – 24 %3. Mérsékelt (közepes, meglehetôs) probléma 25 – 49 % 4. Súlyos (nagymértékû, jelentôs) probléma 50 – 95 %5. Teljes probléma 96 – 100 %

A fentiekből látható, hogy az egyes részkártipusok értékelésének hibahatára 0 - 4 % között mozog!

A minôsítés alapegységei pedig a károsodások kritériumai, melyek részletesen le vannak írva az említett Irányelvekben.

buskrisztina # 2011.01.18. 11:44

Kedves Jurisz!

Ebből szerintem senki nem ért semmit :-(

Kedves gattaga és vevcike!

Próbálom meggyőzni a férjemet a gondnokságról. Szerintem ez a járható út. És mellesleg igaz is.

Önálló életvitelre képtelen :-(....sajnos

Az adóval kapcsolatban felhívtam az adóhivatalt. Tök kedvesek voltak.
3 gyerekre kellett kitöltenem és úgy, hogy a férjemnek már nincs munkahelye (ráírtam az ügyiratszámot és a leszázalékolást is röviden). Ráadásul kettőt, mert a legnagyobb gyermekünk csak július 1-től nem lesz főiskolás.
Azt mondták, hogy adóévre nyilatkozunk és ez a nyilatkozat valóban módosítható év közben.
Teljesen korrekt volt az ügyintéző, a mi ügyünkre nem nagyon van precedens.
Csak azért írtam le, hátha más is tanácstalan volt...

Köszönök mindent: Krisztina

Karesz42 # 2011.02.18. 20:13

Szép estét mindenkinek!
Olvastam itt néhány hsz-al lejebb a gondnoksággal kapcsolatban,hogy biztos 80-100% siker.Sajnos ez nem így van.Fiam 19 éves,gyakorlatilag semmi bizonyítványa nincs,hiszen speciális óvodába,iskolába járt.Még kisegítőt sem tudott végezni,mert nem javasolta az iskolai bizottság.Sajnos,értelmileg sérült.1 éve helyeztem gondnokság alá,az iskola javaslatára,hogy így majd biztosan leszázalékolják.Sajnos I-II. fokon is csak 60%-ot kapott.Októberben megfellebeztem a Munkaügyi Bíróságon,azóta semmi mozgás az ügyben.Mit tudok tenni?????
Kértem igazságügyi orvosszakértőt,de semmi válasz eddig.Lassan eltelt egy év,és a gyereket nem tudom leszálakéltatni.Kérdezem én,aki az iskola,és az iskolai bizottság szerint is "önálló életvitelre" nem képes,azt miért nem veszik le 80%-ra?Jelenleg egy nappali foglalkoztatást nyújtó intézménybe jár,és várjuk a fejleményeket.Már azon gondolkodom,hogy ismét írok a bíróságnak.Mi erről a véleményük?
Tisztelettel:Karesz

monalisa1 # 2011.02.20. 15:28

Írj érdeklődő levelet a bíróságnak és kérdezd, hogy a beadványod alapján kitűzték-e már a tárgyalást. (Ha szükséges a bíróság elrendeli az orvosszakértői vizsgálatot.)

monalisa1 # 2011.02.20. 15:55

Egyébként valamit nem értek: a nyugellátásokról szóló 1997. évi LXXXI. Társadalombiztosítási Törvény 44. § (2) bekezdése szerint a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során ...rokkant az, akinek meghatározott egészségkárosodása eléri az 50%-ot, és a rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági álláspontja alapján rehabilitációja nem javasolt.

A fiadnál 60%-ot állapítottak meg.

Karesz42 # 2011.02.20. 19:09

Kedves Monalisa1!
Valóban 60%-ot állapítottak meg,de mivel csak most lesz 19 éves,ezért a szoc.járadékra(27.000Ft) nem jogosult,mivel nincs 10 év munkaviszonya ugye.Ezért,már az elején rokkantsági járadékra adtuk be a kérelmet,de ehhez ugye 79% kell.Fiamnak csak 60%-ot adtak.Egyébként,olvastam itt lejjebb,hogy a gondnoknak kötelessége jelen lenni a vizsgálatnál:nos,először beengedtek(az egész "vizsgálat" kb.3 perc volt),másodszorra kizavartak,majd nem szó szerint.Köszönöm a segítségetek,de már kezd a hócipőm teli lenni velük.Az iskolában is azt mondják,ilyenre még nem volt példa,aki hozzájuk járt,mindenkit leszázalékoltak.Nos,én ezt azért nem hagyom annyiban,mert ha én nem leszek,miből fog megélni?Az a 33.000ft sem elég semmire,na de ha az sincs?
Üdv:Karesz

sopika # 2011.02.21. 03:20

gattaga!Valójában nem vagy igazából rokkant,ha még a napi 6 óra munka is kevés.Itt kezdődnek a bajok,hogy a valóban beteg embereket kérdőjelezik meg az ilyenek miatt mint te.Tudod én örülök ha az itthoni munka felét meg tudom csinálni,de úgy hogy közben le kell feküdni.

sopika # 2011.02.21. 03:24

gattaga! Bocsánat el írtam ez Helgiusznak szól.

C a s a b l a n c a # 2011.02.21. 11:19

Kérdezem:

Ha valamely gyermek súlyosan rokkant, azt is az Országos Orvosszakértői Bizottság csoportbesorolást tartalmazó határozatban állapítja meg?

Pl: mind a négy végtagjára mozgásképtelen kiskorú gyermek estleg csoportbesorolást, határozatot kap-e?

Ilyen személynél milyen okirattal igazolható, hogy tulajdonképpen rokkant? Házi orvosi iratokkal? Szakorvosi leírással? Klinikai lappal? És ha ilyet benyújtanak egy hatósághoz, az ügyintéző - aki nyilván nem orvosszakértő - honnan tudja, hogy milyen irat alapján hozhat döntést? Szabadon választott kategória?
Van valami biztos és közismert, elfogadott okirat, (mint a rokkantsági határozat)?

monalisa1 # 2011.02.21. 12:00

Karesz42

A rendszeres szociális járadék az egészségkárosult személy (legalább 40% mértékű egészségkárosodása esetén) részére folyósított nyugdíjszerű rendszeres pénzbeli ellátás egyik fajtája.

A 387/2007. Korm. rend. 5-6. §-ok.

A kérelmet a lakhely szerint illetékes Nuygdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell beadni.

Minden jót.

monalisa1 # 2011.02.21. 12:11

C a s a b l a n k a

Igen, az említett orvosszakértői bizottság illetékes szakvéleményt adni valaki egészségkárodásának mértékéről.

A létező összes -a háziorvosnál "magasabb" szintű-orvosi véleményt, vizsgálati eredményt be kell adni az ajtón, átnézik, aztán szólítják a beteget.

Az egészségkárosodás százalékos mértékének megállapítása mellett egyúttal a fogyatékosságról is kérjenek véleményezést, mert akinek sajnálatosan nem működik keze-lába az a rendszeres szociális járadékon kívül a fogyatékossági támogatásra is jogosult lehet.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.02.21. 12:13

A vizsgálati eredményt, azaz a Határozatot 1-2 héttel később postán küldik ki.

Karesz42 # 2011.02.21. 16:06

Monalisa1
Köszönöm a válaszod,de szerintem nem egyről beszélünk.Mi rokkantsági járadékra adtunk be igényt,amihez,ha jól tudom min.79% kell.Nekünk meg csak 60% van,I-II.fokon.Azért rokkant járadék,mert nincs 10 év munkaviszony,mert csak 19 éves a gyerek.Erre a 60%-ra meg nem kap semmi ellátást a nyugdíjfolyósítótól.
Írni fogok a napokban a munkaügyi bíróságnak,hogy hol tart az ügy,lassan már 1 éve.:((
Azt szeretném még kérdezni,hogy milyen ellátási formára adhatjuk még be esetleg a kérelmet,és mikortól?Hiszen,ha újra beadjuk a kérelmet,akkor ugrott 1 évi ellátás,ami nem kevés pénz,bár én ebben nem vagyok járatos.Jelenlegi formában,2010.02.28-ától kértük az ellátás megállapítását,ami még folyamatban van ugye,mert még a munkaügyi bíróságtól semmi jelzést nem kaptunk.Ha kedvező döntést hoznak,akkor fiamnak 2010.02.28-tól jár az ellátás visszamenőleg,persze,ha jól tudom.
Köszönöm a választ,üdv:Karesz

monalisa1 # 2011.02.21. 16:28

Az orvosszakértő 60%-os egészségkárosodást megállapító véleményezését a munkaügyi bíróság által elrendelésre kerülő -a TB szakértőtől független- orvosszakértő vizsgálat jogosult felülbírálni, és ebben az esetben a bíróság erről dönt.

Írd be a Gugliba a "rokkantsági járadék" kifejezést és a megjelenő sok találat közül mindjárt az elsőn a Nyufig tájékoztatója olvasható a témáről.

Azt nem lehet tudni a bíróság mennyire leterhelt, vagyis egy ügyet mikor kezd tárgyalni. (Az érdeklődő levelet a Bíróság elnökének címezd.)

monalisa1 # 2011.02.21. 16:31

A rokkantsági járadékhoz nem szükséges szolgálati idő.

Karesz42 # 2011.02.21. 16:39

Köszönöm Monalisa1!

monalisa1 # 2011.02.22. 17:45

Szívesen.
Akiről a bírósági igazsgügyi orvosszakértő megállapítja hogy igen is rokkant - és erről a bíróság itéletet hoz, azt a TB orvosszakértői bizottsága a továbbiakban nem háborgatja, lévén az egyszer már jogerősen lezárt ügyet nem áll módukban vitássá tenni.

Szóval végig kell csínálni a peres eljárást a gyermeked érdekében, de a saját megnyugvásodra is.

Más. Nézd át az önkormányzat honlapján hogy milyen szociális támogatás adható -családtámogatás vagy egyéni segélyezés-, mert hátha...

agica20 # 2011.02.22. 20:12

Kedves Fórumozók !
Tud-e valaki választ adni arra,hogy ha valakinek van rendszeres rokkantsági járadéka és a közeljövőben nyuggállományba vonul/öregségi/... a nyugdíjába beépítik-e a járadékát? Esetleg továbbra is külön kapja ?