munkaviszony felmondás


pazs # 2010.07.21. 12:15

Amennyiben a férjed keresőképtelen, akkor elmehet betegszabadságra/táppénzre, ez beleszámít a felmondási időbe.

Közös megegyezést akkor célszerű aláírni, ha több van benne, mint ami rendes felmondás esetén járna, úgyhogy, gondolom, jól teszi, hogy nem írja alá (az előzményeket olvasva).

béla808 # 2010.07.21. 12:34

Az előző hozzászólásomat még kiegészíteném azzal, hogy rendes felmondással mondtam föl, és nem volt tanulmányi szerződésem.
Mielőtt aláírtam volna a munkaszerződésemet valaki azt mondta, hogy az a része érvénytelen, mert megfoszt a rendes felmondás jogától. Igaz ez?

csigabacsi # 2010.07.21. 12:46

Köszönöm, pazs.

Annyiban változott a helyzet, hogy felhívta a főnöke, hogy holnap reggel 7-kor munkába állhat. Másik autón, kevesebb pénzért kell dolgoznia. Valószínűleg azt akarja elérni, hogy a férjem mondjon fel. Ráadásul a másik autó nem annak a cégnek a tulajdonában van, ahová a férjem szerződése szól.(a főnök másik cége). Így is köteles felvenni a munkát a férjem?

pazs # 2010.07.21. 15:27

Nos, akkor közös megegyezés nincs aláírva és rendes/rendkívüli felmondást sem kapott a férjed. Akkor a munkaszerződése szerint kell tovább foglalkoztatni (munkakör, munkabér, munkaidő, munkavégzés helye), kivéve a maximum 42 napig tartó átirányítást (ez lehet a főnök másik cégébe is), ám a munkabér ekkor sem csökkenthető.

nandy # 2010.07.21. 15:42

tsaasa:

Szerintem legjobb lenne, ha bemennél, és tisztáznád a helyzetet.

nandy # 2010.07.21. 15:49

Ha fordítva nézzük, hogy felmondás előtt jelentem be a fizetetlen szabi iránti igényemet a GYES idejére, akkor:

Akkor egyelőre nem küldhetnek el.

A másik kérdésedre a válasz: ha máshol szeretnél munkát vállalni, csak közölnöd kell a munkáltatóval, ő nem tilthatja meg. De ha te közben gyermekápolás céljából fizetés nélküli szabin vagy, akkor más a helyzet...
Nincs kialakult bírói gyakorlat, de itt a fórumon jelenleg az az álláspont alakult ki, hogy ebben az esetben kell a munkáltató engedélye is, hiszen a fiz. nélkülit ő a gyermeked nevelése céljából adta, nem pedig azért, hogy máshol munkát vállalj.

A te helyzeted pedig különösen rossz ebből a szempontból, mert te a felmondás elől menekülnél vissza fiz. nélkülire, és mellette máshol dolgoznál.

Normális esetben az ember ilyenkor megvárja a felmondását, és közben keres másik munkahelyet. Te csak azért "trükköznél" - gondolom én -, mert addig is ketyeg a végkielégítésed.

Tehát ha máshol szeretnél dolgozni, akkor nem menj fiz. nélkülire, hanem hagyd, hogy felmondjanak.

nandy # 2010.07.21. 15:52

guen:

Ha te mondasz fel, akkor a teljes felmondási időt le kell dolgoznod!

Ehelyett mondhatja azt a munkáltató, hogy ne menj be, mert pl. kiadja a szabadságaidat.

De az nem szabályos, hogy bemész dolgozni, közben papíron szabadságra mentél...

Ha szabályosan csinálnák, akkor a bent maradt 9 nap szabidat pénzben külön kifizetnék (a munkabéreden felül!), nyilván ezt akarják mindenáron elkerülni. Ne hagyd magad!

nandy # 2010.07.21. 15:56

béla808:

Valóban semmis az olyan megállapodás, mely valamelyik felet (különösen a munkavállalót) előre megfosztja a törvény által szavatolt jogától.
Ilyen jog a rendes felmondás, melyet ezzel a kitétellel korlátoznak.

De... az még kérdés, hogy vajon milyen munkaköröd volt, mennyi ideig tartott a betanítás, vannak-e speciális körülmények stb... Mert ha pl. egyszerű adminisztrátorként dolgoztál, akkor kizárt, hogy többmillióba került volna a betanításod.
De ha pilóta vagy, akkor már más a helyzet.

nandy # 2010.07.21. 16:00

csigabácsi:

A béréből (feltéve, hogy hivatalosan bejelentett, szerződött bérről beszélünk...) nem lehet csak úgy levonni!

Ha lopás gyanúja merül fel, akkor előbb vizsgálatot kell indítani annak megállapítására, hogy valóban történt-e károkozás, és meg kell állapítani a munkavállaló felelősségét is! Nem olyan egyszerű...

De ha be nem jelentett bérről van szó, akkor sajna a törvény sem védi. A zsebes pénzből bármit vonhatnak, akár ki sem kell fizetniük.

Zsuzskóka # 2010.07.21. 16:04

Tisztelt Goda Úr ! A tanácsát szeretném kérni.Eü. dolgozóként közalkalmazottként több részletben dolgoztam kb. 25 évet. Felmentettek, de a felmentésben nem szerepel a szolgálati idő, csak az, hogy 60 nap a felmentési idő. Nem több jár ? A másik kérdésem, hogy a felmentési időre is jár e szabadság, mert azt nem adják ki,csak a felmentési idő kezdetéig számolták. Ha jár, de nem tudják kiadni, mert nincs aki dolgozzon, ki kell e fizetniük ?
Köszönettel

Zsuzsanna

Szutyika # 2010.07.21. 16:13

Kedves fórumozók és segítők! folytatódik a kálváriám, immár több hetes hallgatás után a mai napig sem válaszolt a munkáltatóm, kérésemre, kérdésemre, hogy miért nem kaptam meg a bér egy kiegészítő részét. struccpolitikát folytatva, egyszerűen nem vesznek rólam tudomást. Nem sért ezzel valamilyen jogszabályt? húzzák az időt, miközben egy dolgozót és családot tudatosan tartanak bizonytalanságban!
Úgy gondolom jogom van tudni- még ha most munkahelyi baleset miatt betegállományba kerültem - hogy mi történt személyem körül és mi érintette a munkabérem. Már emberi méltóságomban aláz meg a vezetőm. Tudom, hogy felmondás vár és sunnyognak, de Ők nem tudják, hogy én már tudom, jó ez kissé viccesen hangzik, de a történésekből rájöttem, többek között ezért sem akarnak válaszolni nekem, pedig nem hagyom békén őket, jogom van tudni a munkabéremet érintő, vagy személyemet érintő döntésről. Biztos vagyok benne, hogy a betegállomány miatt nem nyilatkoznak, mert nekik ez most nem jött jól, nem tudják mit válaszoljanak nekem. márpedig nem hagyom annyiban, eléggé megaláztak 9 év alatt, szeretnék jogszerűen kikényszeríteni tőlük egy számomra kielégítő választ, mert annak függvényében mennék ügyvédhez!kérem írják meg mely jogszabályt sért a munkáltatóm a fentiekkel, mert készülnöm kell egy munkaügyi perre előrelátásom szerint. nagyon köszönöm előre is a segítséget.

béla808 # 2010.07.21. 16:15

T. Nandy!

Szakmunkásként szakmunkás bizonyítvánnyal(nyomdász) dolgoztam egy műanyag üzemben. A betaníttatásom kb 2 hónapba tellett, tavaly egy másik gépre is betanultam, ami 2 hetet vett igénybe, azóta önállóan dolgoztam. A szakma sajátossága, hogy selejt(beállítási, technológiai és persze néha termelési hulladék) nélkül nem lehet dolgozni(a keltkezett hulladékot a cég ujrahasznosítja, majd vagy felhasználjuk vagy eladja). Erre van vmi jogszabály, hogy mennyi lehet a megengedett, ugyanis ezen vesztem össze a főnökömmel. A termelési hulladékom max 3-4% volt vagy épp semennyi, de persze volt hogy "beleszaladtam" vmibe. Erre idén kb 4-5 munkámnál volt példa(napi 1-3 munkatételt csinálunk meg fejenként, sokszor szombat vasárnap is dolgozunk)

Válaszát előre is köszönöm!

Zsuzskóka # 2010.07.21. 16:24

Tisztelt Goda Úr !
Egy önkormányzati idősek otthonában dolgoztam mint ápolónő, de felmondtak több kolleganőmmel együtt, mert előbb nem fogadtuk el, hogy elvegyék az éjszakai és a délutáni pótlékunkat, amit aztán úgy oldottak meg, hogy az eddigi 12-24 órás szolgálatunkat megváltoztatták. Új munkaidőkeretet állapítottak meg: 3 nap 12 órás munka, 3 nap szabad-3 hónapig, utána 3 nap 12 órás éjszaka, 3 nap szabad 3 hónapig. De az eddigi 20 %-os délutáni pótlékot egyáltalán nem fizetik, az éjszakai 40 %-os pótlékot 15 %-ra csökkentették és azt is csak a 3. hónap végén fizetik ki egyben. Mivel ezt nem írtuk alá - azt mondták, ez nem munkaszerződésmódosítás, csak munkaidőkeretváltozás - mindannyiunknak felmondtak, felmentéssel az önkormányzati megszorító intézkedésekre hivatkozva.
Szeretném tudni, hogy ez törvényes e ?

Bár már a felmentési időnket töltjük, tudunk e tenni valamit ?

Köszönettel

Zsuzsanna

nandy # 2010.07.21. 16:26

Hát így a milliós képzési költség kicsit soknak tűnik, de nem értek ehhez a szakmához, nem tudom, mi mennyibe kerül.

A selejt - pontosabban gyártási hulladék - egyáltalán nem tűnik soknak, 5%-ig szerintem bőven megengedett.

Nem tudom, várj meg egy jogászt, hátha tud valami bíztatót mondani. Én úgy érzem, hogy a visszafizetési kötelezettséged fennállhat, csak nem a munkáltató által gondolt mértékben...

béla808 # 2010.07.21. 16:41

Köszönöm válaszát!

Annyit még megjegyeznék, hogy a selejtem egyáltalán nem tünik ki a többiekétől, ill. a betanulás nem abból állt hogy "játszunk" a géppel, és nem termelünk, hanem épp ellenkezőleg, míg a "mester" dolgozott, addig nekem csak figyelnem kellett, majd az ő felügyelete mellett dolgoztam, végül egyedül. Így gyakorlatilag max az első héten lassítottam őt, később már segíteni is tudtam neki, így már gyorsabban haladt mintha egyedül lenne.
Amelyik munkákba pedig beleszaladtam, abból csak max 2-t ismerek el(1 munkámat küldtek vissza a többinél volt 10-30% selejtem), a többi olyan okból kifolyólag történt, mint pl "egy 22méter hosszú 6 méter magas gépen nem egy embernek kellene dolgozni". Magyarán, időm sincs megnézni hogy épp mit csinálok, de haladni kell, mert "holnap szállítás".

nandy # 2010.07.21. 16:51

Zsuzskóka:

Ezt rossz helyre írtad (Goda úr külön rovatban ad tanácsot, ha jól tudom) de semmi baj.

Az a kérdés, hogy mi áll indoklásként a rendes felmondásban? Mire hivatkozott a munkáltató?

csigabacsi # 2010.07.21. 16:51

Nem hogy vizsgálat nem volt, de még esélyt sem adtak neki, hogy tisztázza magát. Tényként kezelik, hogy sokat evett az autó, és biztos ő vette le, vagyis tolvaj.
Továbbfoglalkoztatáshoz a munkakör stimmel, a munkabér papíron minimálbér, de kamionoséknál üzemanyag megtakarításként még papíron is mindig megkapta kb. ennek 3x-osát (most csak a minimálbért kapná), tehát valójában nem csökkenti a bérét, de sokkal kevesebbet fog kézhez kapni.
Gyakorlatilag a férjemet rágalmazták meg, és még ő kényszerül megalázkodva visszamenni dolgozni (miután minősíthetetlen szavakkal elzavarták) harmadannyi bérért? Csak azért, mert a főnöke írásban már nem merte vállalni, amit szóban 2 nappal ezelőtt kimondott?

tsaasa:
Mindenképpen bemegy holnap reggel tisztázni a helyzetet, vagy felvenni a munkát, bár nem lesz egyszerű, ugyanis még ma is telefonon fenyegette a főnöke k... anyázások közepette, hogy elintézi, sehová ne vegyék fel (mindezt azért, mert nem ment bele a közös megegyezésbe).
Ki dolgozna tovább ilyen körülmények között?
Van számunkra szerintetek olyan megoldás, amiből mi is jól jöhetünk ki?

nandy # 2010.07.21. 17:11

Értsd meg, hogy alapvetően te voltál az, aki jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát. Nagy szerencséd van, hogy a munkáltató hasonló hülyeséget követett el, ahelyett, hogy rögtön perre megy, amit meg is nyert volna!

Ezt Kbs. már tegnap leírta.

Tehát most mind a ketten sz.rban vagytok, próbáljátok meg közösen megoldani, pl. közös megegyezést aláírni. De ha így állsz hozzá, nem fog sikerülni.

nandy # 2010.07.21. 17:16

csigabácsi:

Tényleg keresni kellene egy jó ügyvédet, aki talán peresítés nélkül is képes lenne megoldani a helyzetet.
Az valószínű, hogy ilyen előzmények után már nem lenne szerencsés, ha a férjed sokáig ott dolgozna. Általában nem szívesen tanácsolok ilyet, de talán úgy járna a legjobban, ha elmenne táppénzre, így legalább nem követ el idegességében valami hibát (az orvosnak nyugodtan el lehet mondani, hogy súlyos munkahelyi problémák miatt idegileg teljesen kikészült, nem tud aludni stb...).
Így legalább az ügyvédnek is lesz ideje és lehetősége megtalálni a legkedvezőbb megoldást (pl. közös megegyezés némi extra juttatással).

csigabacsi # 2010.07.21. 18:29

nandy és mindenki más:
Köszönöm a segítséget.
Egyelőre még azt sem tudjuk, mi a szándéka, rendes felmondás vagy csak "szívatni" akarja még, reméljük holnap kiderül. Az biztos, a beígért rendkívüli felmondást valamiért nem meri bevállalni.

nandy # 2010.07.21. 18:35

Az biztos, a beígért rendkívüli felmondást valamiért nem meri bevállalni.

Talán mert felvilágosították arról, hogy törvénytelen lenne. Vagy ő is olvassa a fórumot.

Tényleg, arra vigyázzatok, nehogy olyan helyzetet teremtsen a munkáltató, hogy a férjed elveszítse a fejét, vagy olyan papírt írjon alá, amit nem kellene. Pl. olyan közös megegyezést, melybe semmilyen juttatás nincs beleírva, csak szóbeli ígéretet tesznek, hogy megkapja... Mert az átverés lenne.

csigabacsi # 2010.07.21. 18:58

Ebben én is biztos vagyok, már csak azért is, mert először kikelve önmagából hívta telefonon, majd egy óra múlva higgadtan behívta másnapra dolgozni. Valamire biztos, hogy készül.
Rábíztam, hogy ott semmit ne írjon alá, max. hozza el, hogy az ügyvédével átnézeti.
Soká nem akarjuk húzni, a holnapi napot meglátjuk, s ha kell továbblépünk.

béla808 # 2010.07.22. 09:10

Ma átvettem a papírjaimat a főnökömtől. Valahogy kijött neki, hogy 400 000 Ft-tal tartozok neki. A visszatartott bérem után maradt 217 000Ft, közölte velem, hogy ha 3 napon belül nem fizetem be a cég számlájára akkor peres eljárást indít ellenem. Arról, hogy most tényleg ennyivel tartozok neki, nem x millióval nem kaptam papírt, és persze arról sem, hogy mennyivel kevesebb így a tartozám. Szerintetek jogosan járt el, ill. indíthatnék én pert, hogy jogtalanul tartotta vissza a fizetésemet?

Válaszotokat előre is köszönöm!

béla808 # 2010.07.22. 11:33

Eszembe jutott még valami: Előfordulhat, hogy csak blöfföl? Tudja, hogy milliókat nem tudnák kifizetni, de ennyit még talán, ha rendesen rámijeszt. Mi van akkor, ha kifizetem aztán visszaperlem tőle?

Dennis # 2010.07.22. 11:59

Kedves Szakértők!

Olyan problémám lenne, hogy határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező köztisztviselőként megszűnt a feladatköröm, és ennek megfelelően fel kívánnak menteni. Azonban közben terhes lettem, és az volna a kérdésem, hogy felmenthetnek-e ilyen körülmények között?
Amennyiben még egy pár hónapig határozott idejű kinevezéssel foglalkoztatnak, és a szülés időpontjáig ez a szerződés megszűnik, milyen ellátásra leszek jogosult (táppénz, TGYS, GYED stb)?

A korábbi válasz nagyon rövid volt, kérem egy kicsit részletesebben fejtsék ki, ha lehetséges!

Nagyon köszönöm segítő válszukat!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…16/18910.2.0#…