munkaviszony felmondás


csizi74 # 2011.01.03. 16:41

Köszönöm válaszát,és valójában ezt az értesítést kaptam: " Ezúton értesítem,hogy előre láthatóan a ...... KFT. jogutód nélkül meg fog szűnni. A jelen értesítés a munkatörvénykönyve 94/E§-án alapul,miszerint a munkavállalót jognyilatkozat közlését megelőzően legalább 30 nappal írásban tájékoztatja. Ma is megjelentem a munkahelyemen ,de semmilyen tájékoztatást nem adtak. Csak annyit mondtak hogy dolgozzunk, de sem a bérünkről és a papírokról semmi. Viszont aki aláírta a közös megegyezést , azt kifizették és a papírjait is megkapta. Előre is köszönöm válaszát.

hunfrakk # 2011.01.03. 16:39

szia samy
a 17.37.-kor írottak neked szólnak
idézetek a munka törvénykönyvéből

*

felmondási idő és végkielégítés ahhoz igazodik
hogy adott munkahelyen hány évet töltött mvállaló
tehát több inform. kell

*

A végkielégítés mértéke

  1. legalább három év esetén: egyhavi;
  2. legalább öt év esetén: kéthavi;
  3. legalább tíz év esetén: háromhavi;
  4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
  5. legalább húsz év esetén: öthavi;
  6. legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.

*

92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

hunfrakk # 2011.01.03. 16:37

89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

87/A. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a munkavállaló akkor minősül nyugdíjasnak, ha

  1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság)

95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.

(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

  1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.

samy # 2011.01.03. 16:28

Üdvözlök mindenkit!

Édesanyám munkahelyén "átszervezés" várható. Valószínűleg fel fognak mondani neki 18 éves munkaviszony után. A helyzetet nehezíti, hogy bár 1956. 09.havi születésű, 2011 őszén meg lesz (meg lenne... :-(( ) neki a 40 éve, vagyis akkor az új jogszabályok alapján elmehetne nyugdíjba. Mennyi felmondási idő és végkielégítés illeti meg őt 92.500 ft bruttó fizetéssel? Van-e valami speciális dolog, amire oda kell figyelnie, vagy ami megilleti? Úgy emlékszem régen volt egy védettségi idő, ami a nyugdíj várható időpontja előtti 1-2 évre vonatkozott és a bele tartozó embereket magasabb végkielégítés illette meg. Ez még él? Minden segítséget előre is köszönök.

hunfrakk # 2011.01.03. 15:57

Kedves csizi74!

Biztos, hogy jogutdó nélküli megszünés az?
Senki, semmilyen cég nem viszi tovább a tevékenységet?

Ha mégis jogutód nélküli megszüntetés:

  • ne írd alá a közös megegyzéset!
  • azt akarják, hogy SZÜNTESSÉTEK meg a munkaviszonyt,

pedig ilyenkor az törvény erejénél fogva (attól, hogy megszünt a cég), megszünik
(tehát megszünik és nem megszüntetik)

ekkor (ha megszűnik a mviszony) a rendes felmondás szabályai alkalmazandóak
ekkor jár a felmentési időre járó átlagkereset
jár a végkielégítés is

hunfrakk # 2011.01.03. 15:49

Kedves turbinás!

Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésekor a felek közösen megállapodnak abban, hogy megszüntetik a munkaviszonyt, rögízitik közösen a feltételeket.

X naptól kezdve tehát így megszűnik a mviszony.

Végkielégítés csak akkor jár, ha azt kifejezetten rögzíti a szerződésmegszüntetés.
Amúgy a végkielégítést a törvény (Mt.) garantálja (rendes felmondáskor).
Tehát közös megegyezéskor nincs garantált végkielégítés.

A valóságban általában a "közösen" szó helyébe a munkáltató szó értendő.

Végkielégítésnek nincs semmi köze a munkanélküli (álláskeresői) státuszhoz.

Szerintem te amúgy a felmondási időre gondolsz - akkor valóban nem lehetsz munkanélküli juttatásra jogosult - de kapod alatta a fizetésed.
(és a felmondási idő fele alatt nem kell dolgozni, az alól köteles a mtató felmenteni)

turbinás # 2011.01.03. 11:05

Kedves hunfrakk!

Köszönöm a segítséged.
Megnéztem a törvényt, és további kérdéseim lennének:
A közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésről ott szinte semmit nem találtam. Mit jelent és milyen következményekkel jár ez, ha bele megyek? /arra gondolva, hogy munkanélküli leszek/ Úgy tudom akiket eddig elküldtek azok így mentek el. Végkielégítés nem jár ekkor? Csak ha rendes felmondással jövök el? Igaz az, hogy a végkielégítésként kiszámított időre nem lehetek munkanélküli, csak ha ez lejár?

Minden fórumozó további segítségét köszönöm.
turbinás

csizi74 # 2011.01.03. 10:38

Segítséget szeretnék kérni.
2010. december 22.-én a munkáltatóm szóban felmondott nekem 17 év munkaviszony után, azt mondták a papírjaimat 31.-én megkapom. Erre 29.-én kaptam egy levelet, melyben az áll, hogy a vállalat jogutód nélkül megszűnik . A papírjaimat nem adják oda és visszavonták a felmondást is, csak akkor kapom meg őket, ha a közös megegyezést aláírom , de úgy nem jár a végkielégítés, így viszont tovább lépni sem tudok. Közölték azt is, hogy a decemberi bért sem tudják kifizetni. Mit tehetek ebben az esetben. A segítséget előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Csizi

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 08:08

csipkeanni!

Kérdésedre, amennyiben 2011-ben születik meg a közös megegyeezés, 2 db jövedelemigazolást kell kapnod. Egyet a 2010 évre vonatkozó adóelszámoláshoz, a másikat pedig a 2011 évre vonatkozó jövedelmekről, melyet Neked el kell rakni 2012 évre, amikor a 2011-es adóbevallást csinálod.

Én is 2009.dec.10-én, a munkaviszony utolsó napján megkaptam a 2009.évre vonatkozó adóelszámoláshoz szükséges jövedelemigazolást, ugyanakkor, mivel 2009.12.11-től 2010.01.09-íg passziv táppénzen voltam, az erre vonatkozó 2010-es évi adóelszámoláshoz szükséges jövedelemigazolást a volt munkáltatóm 2010.februárban megküldte. Ezt ezidáíg őríztem, és majd most fogom a 2010-es adóelszámolásban szerepeltetni.

üdv52mama

Ggibic # 2011.01.03. 08:01

A következő esettel kapcsolatban szeretném kérni a véleményüket:
Egy önkormányzatnál dolgozom több mint 5 és fél éve. Minden évben egy év időtartamra (az elsőben valamivel több, mint fél évre) szólt a határozott idejű munkaszerződésem. Az utolsó most járt le december 31-én. Meg is kaptam a levelüket, hogy december 31-től nem tartanak igényt a munkámra (december 31-én kaptam kézhez a tájékoztatást). Kérdéseim a következők:
Mivel júniusban eltelt az 5 év határozott munkaszerződéssel töltött időm, ugye jól gondolom, hogy az határozatlan idejűvé alakult 1 nap munkámmal az önkormányzatnál? Ebben az esetben viszont a határozott idejű munkaszerződésem, ami 2010. január 1-től december 31-ig szólt ugye érvényét vesztette? Jár e így nekem a 30 + 15 napos felmondási idő és a kéthavi végkielégítés? (Megjegyzésként: jelenleg nincs jogi szakember az önkormányzatnál egy elbocsátás miatt, és a polgármester úrnak (a munkáltatómnak) fogalma sincs semmiről. Hova forduljak, mit mondjak el neki? Folyamodhatok e munkaügyi perhez?)
A válaszokat előre is köszönöm!

hunfrakk # 2011.01.02. 22:18

közös megegyezéssel történő megszüntetésbe ne menj bele semmiképp - ez a trükkjük
(így nincs végkielégítés, nincs felmondási idő)

amit ajánlok: a Munka Törvénykönyvének átnézése
szerintem jól jön ilyen helyzetben
nem bonyolult, laikus számára is világos
és minden kérdésre ott a válasz...

a munkaviszony megszüntetése c. rész a 87.§-tól kezdődik

csoportos létszámleépítés: 94/A. §-tól

végkielégítés 95. §

itt a törvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

turbinás # 2011.01.02. 19:44

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni: Nagy a valószínűsége, hogy 31 év munkaviszony után a munkáltatóm a következő létszámleépítésnél tőlem is meg akar válni. Mivel ilyen helyzetben szerencsére sosem voltam nem ismerem a jogaimat, nem tudom mire kell feltétlenül figyelnem. 56 éves vagyok, sajnos nyugdíjra nem jogosult, tehát mindenképpen munka nélküli leszek, sőt valahol még dolgoznom kellene, /szinte reménytelen/ mert összesen csak 38 év munkaviszonyom van.
Minden segítséget, jó tanácsot előre is köszönök.

turbinás # 2011.01.02. 19:43

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni: Nagy a valószínűsége, hogy 31 év munkaviszony után a munkáltatóm a következő létszámleépítésnél tőlem is meg akar válni. Mivel ilyen helyzetben szerencsére sosem voltam nem ismerem a jogaimat, nem tudom mire kell feltétlenül figyelnem. 56 éves vagyok, sajnos nyugdíjra nem jogosult, tehát mindenképpen munka nélküli leszek, sőt valahol még dolgoznom kellene, /szinte reménytelen/ mert összesen csak 38 év munkaviszonyom van.
Minden segítséget, jó tanácsot előre is köszönök.

csipkeanni # 2011.01.02. 14:09

Kedves 52mama,

köszönöm a válaszod. Igyekszem mindenre odafigyelni a közös megegyezés során, de az a baj, hogy az igazoló lap tartalmát megállapító jogszabályhoz fűzött kitöltési útmutató szövegét a munkáltatóm úgy értelmezi, hogy ilyet neki nem kell adnia nekem, mert nem én mondtam fel, illetve nem ő mondott fel nekem azonnali hatállyal. De még próbálom győzködni.

Még egy kérdés: ha januárban állapodunk meg, akkor az idei (2011-es) kifizetések miatt a jövő évi (2012-es) adóbevallásomhoz is kell már kapnom igazolást, igaz? Tehát adóügyben két papírt kell kapnom, a 2010-es kifizetésekről a 2011-ben esedékes adóbevalláshoz, illetve a 2011-es kifizetésekről a 2012-es bevalláshoz?

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.02. 13:38

Kedves csipkeanni!

39 év ugyanazon a munkahelyen eltöltött idő után én is munkanélküli lettem. a munkaviszonyom megszüntetése közös megegyezéssel történt, ami megállapodás kérdése, hogy jól, vagy rosszul jössz ki a dologból.Én pl.jól jöttem ki,mindent megkaptam ami a tv. szerint megillet/ csak tünjek már el, mert tul sok mindent tudtam/. Megkaptam a MT szerinti, a kollektiv szerződés szerinti végkielégítést, a + 3 hónapot,mert a nyugdíjjogosultságom előtt 5 éven belül voltam, 3 hónap felmentési időt,melyet teljes egészében elengedtek, valamint kifizették a szabadság megváltást. Nagyon figyelj, hogy miben állapodsz meg,legyél tisztában a jogosultságaiddal.
A munkaviszonyom 2009.dec.09-én megszünt,majd 30 nap passziv táppénz után, 2010.01.11-től álláskereső vagyok.
Valamennyi dokumentumot, + az elszámolást az utolsó munkában töltött napon megkaptam, ezt törvény írja elő.
A munkaviszonyod megszüntetését követő naptól már munkanélküli ellátásban részesülhetsz, közös megegyezés esetén is.

A munkanélküli ellátás igénybevételéhez szükséges papírok, melyet a volt munkáltatódnak legkésőbb az utolsó napíg ki kell adnod a következők:

Bemásolom az idevonatkozó előírásokat, de nézd meg a www.afsz.hu oldalt, ahol nagyon fontos információkhoz juthatsz: főleg a gyakran ismételt kérdések között nézelődj, de máshol is.

Mire kell figyelni munkaviszony megszűnésekor?
A munkáltató köteles a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló részére az utolsó munkában töltött napon kifizetni a munkabérét, egyéb járandóságait és a munkaviszonyra vonatkozó és egyéb jogszabályban előírt igazolásokat kiadni.

Ezek az iratok:

Munkáltatói igazolólap a munkaviszony megszűnésekor,
TB igazolvány,
Adatlap a jövedelemadó előleg levonásáról a munkaviszony megszűnésekor,
Igazolólap az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához,
Adatlap a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségekről.
A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.

üdvözlettel:52mama

csipkeanni # 2011.01.02. 12:41

Tisztelt Fórumozók,

ha a munkáltatómmal közös megegyezéssel szüntetném meg a munkaviszonyomat, akkor pontosan milyen igazolásokat kell a részemre kiadnia? Legfőképpen azt szeretném tudni, hogy az álláskeresési ellátmányhoz pontosan mit kell kapnom. Ugyania a munkáltatóm azt állítja, hogy nem töltheti ki részemre az erre előírt igazolólapot, mert azt csak akkor lehetne kitöltenie (a jogszabály 15. pontjához írt kitöltési útmutató szerint), ha a munkaviszonyom az én rendes felmondásommal, illetve a munkáltató rendkívüli fellmondásával szűnt volna meg. Szerintem ez nem így van, de nem tudom, mivel tudnám meggyőzni. Viszont nem szeretném a közös megegyezést úgy aláírni, hogy nem vagyok pontosan tisztában a jogaimmal. A válaszotokat előre is köszönöm. (És még egy kérdés, ugye azt jól tudom, hogy közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés esetén is jogosult vagyok álláskeresési ellátmányra és ha bejelentkezem, akkor folyamatos marad a tb jogviszonyom is?)

nandy # 2010.12.31. 13:10

lacibetyár: felejtsd el a bosszút, legyen tanulság.

bolondmelós # 2010.12.30. 22:25

lacibetyár: ez úgy működne, (kb a saját esetemről is beszélek, mint sokszor), hogy eléd tolják a papírt ők kezdeményezik, te nem akarod,(de talán aláírod) ők foganatosítanak valamilyen intézkedést- te 30 napon belül megtámadod, ha aláírtad csak a megtévesztés/tévedés/ kényszerítés jöhet szóba mint
a közös megegyezés megtámadásának lehetséges útja.
Ha nem írtad alá (de te nem sezt tetted)

Közös megegyezésnél bármit kiköthetnek a felek, akár ezt a plusz hónapot, DE nem alap. Alapból nem jár.
A közös megegyezésnél az aláírás kulcsfontosságú momentum, biztonyítja, hogy tényleg "akartad".
Utólag könnyű okosnak lennem, meg távolról, de ha eléd tolják legközelebb a papírt ezzel a fejléccel, akkor tedd zsebre, de előbb tanulmányozd.
Igen sokszor többen próbálnak meg egyszerre nyomást gyakorolni, meg ott van egy rendes felmondási példány is, és megy ugye az etetés, hogy a közös jobb, mert jár a munkanélküli, (munkáltatói rendes felmondásnál is).....>etc..

lacibetyár # 2010.12.30. 21:53

Tisztelt Fórumozók!

2004-ben zöldfülűként aláírtam egy "közös megegyezést", pedig én ugye nem akartam megszüntetni a munkaviszonyom. Eléggé nagy balek voltam, mivel nagyon csúnyán, példát statuálva, a munkatársaim előtt megszégyenítve rúgtak ki és zavaromban aláírtam mindent. Azóta is foglalkoztat az ügy. Nemrég megtudtam, hogy közös megegyezésnél a törvény szerint a munkaadónak egy havi munkabért még pluszban ki kell fizetnie, ami a banki kivonatokat átnézve szintén elmaradt. Tudom, jogilag már elévült az ügy a 3 éves általános elévülés miatt. A kérdéseim:

  1. Valóban jár-e a munkavállalónak közös megegyezés estén 1 havi munkabér? A Munka Törvénykönyvében nem találtam rá utalást.
  2. Ha igen, akkor hogyan kell kiszámítani? Jutalékos rendszerben kaptam a fizetést, ezért minden hónapban változpott a bérem.

A kirúgásom után bosszút forraltam és pár információt meg akartam osztani a cég partnereivel, amivel igen nagy kárt tudtam volna okozni. Aludtam rá pár napot, és rájöttem, hogy nagyrészt a korábbi munkatársaimmal (nem a vezetőséggel) szúrtam volna ki a cég besározásával, ezért inkább nem süllyedtem le arra a szintre. Azonban ha valóban elestem egy havi béremtől is, akkor a magyar kapitalizmusban továbbfejlődött énem érvényesíteni fogja az érdekeit.

Előre is küszönöm és Boldog Új Esztendőt kívánok mindenkinek!

nandy # 2010.12.24. 12:54

Azért idéztem be a törvényt, mert a bíróság is az alapján dönt :)

A cégtáblacsere leginkább arra az esetre igaz, amikor megszűnik a cég, és csinálnak helyette egy másikat (gyakran megesik...). De ugyanaz marad a munkahely, munkaidő, munkakör, sőt, sokszor a munkáltatói jogkör gyakorlója is.

bolondmelós # 2010.12.23. 23:33

nandy:ez a hivatalos szöveg, én próbáltam egyszerűen leírni....
de ha jellemzően
ugyanazt, ugyanott egy cégtáblacserével akarják csináltatni ugyanazzal a melóssal, és jelzik a folyamatosságot,
akkor - és ezt pont az Ügyvéd Úr írta, nem helyénvaló a közös megegyezéses megszüntetés és új szerződés írása/kötése.
A lényeg ,hogy te írtad le szakszerűen.

Igen sok munkaügyi per zajlik mostanában:
amiket láttam, jogellenes felmondás, elmaradt munkabér,
na ezek egész nap vannak tolva.

nandy # 2010.12.23. 21:05

A Munkaügyi Központban is azt mondták, hogy ha akar, talál a cég indokot a rendkívüli felmondásra.

Na persze... Indokot mindig mindenre lehet találni, kérdés, hogy vita (értsd: per) esetén a munkáltató alá is tudja-e támasztani az indok okszerűségét és valóságtartalmát... Azért rendkívüli felmondásnál a "bemondás" kevés lesz...

Rendkívüli felmondásnak akkor van helye, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó
  2. lényeges kötelezettségét
  3. szándékosan vagy súlyos gondatlanságból
  4. jelentős mértékben

megszegi. A négy feltételnek együttesen kell teljesülnie!

Jellemző eset lehet pl. az igazolatlan távollét, a többszöri késés, vagy korábbi elmenetel, az alkoholfogyasztás, másnaposság, lopás.

nandy # 2010.12.23. 20:56

bolondmelós:

az első és második cég között munkáltatói jogutódlásról beszélünk.

Azért ez nem teljesen így van...
Mt. 85/A. § (1) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak (a továbbiakban: jogutódlás) minősül

  1. a jogszabályon alapuló jogutódlás, valamint
  2. a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (például gazdasági egység, üzem, üzlet, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás céljából, e törvény hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés vagyonbevitel révén.

Tehát tisztázni kell, hogy mit is venne át az új munkáltató? Csak egyes embereket (munkaköröket), vagy jól körülhatárolható szervezeti egységet stb...

bolondmelós # 2010.12.22. 21:42

Így sokkal többet kell fizetniük, végkielégítés, a fele felmondási idővel bami nem 30 nap úgy rendelkeznél ahogy te akarod,
szabadság megváltás, etc.

sskoko: készülj, hogy ne rángassanak bele. Látom, harcolni akarsz, akkor meg rúgjanak ki, hátha érdemes lesz megtámadni, mert a koholt vádak megbuknak.
A munkaügyes dolgozók láttak már ilyet, nem a DOLGUK a részvét vagy együttérzés, sőt mint munkáltatóknál az állami szerveknél is van törvénysértés...

Ne ígyál munkavégzés előtt, közben alkoholt. Munkaidőt
kiírás szerint tartsd be, ha valamiért elküldenek idő előtt mentesítenek a munkavégzés alól legyen papírod.
Ne okozz kárt a munkavégzéssel, ne legyen felróható a
magatartásod.
A közös megegyezéses ajánlatot írásban kaptad meg?
A 4 órára visszavenni csak a TE beleegyezéssel lehet a munkaidődet.
A spóringyíó munkáltatód lehet többet fizet majd a végén.
Van jogsegélyszolgálat, Nép ügyvédje,
nektek drukkolok.

bolondmelós # 2010.12.22. 21:24

sztomasz: ez a tipikus eset/ jellegzetes manőver volt már párszor:

  • ha ugyanott, ugyanazon munkát végeznéd, és a kiszervezés az kvázi egy megegyezésen alapulna

az első és második cég között munkáltatói jogutódlásról beszélünk. Hányszor is hangzott el itt a számból, meg KBS és a profi ügyvédek, könyvelő, laikus jogásztól?

A közös megegyezést meg ne írjátok alá, ha kirúgnak ezért, mert nem tettétek meg, amit ők annyira akarnak,

  • indokolniuk kell, hogy miért rúgnak ki,
  • ennek valós oknak és okszerűnek kell lennie.
  • ha netán később 1 éven belül megállapítaná egy hatóság, akár munkaügyi bíróság...

a munkáltatói jogutódlást akkor fennáll mind a jogelőd, mind a jogutód cég egyetemleges felelőssége.
Jól látod a helyzetet, mert tuti úgy indulna, hogy próbaidő és akkor meg azalatt indoklás nélkül is kitehetnek.
A közös megegyezés addig nem érvényes, amíg nem írod alá.

Van üzemi tanács, szakszervezet, hány emberről van szó?
Jeleztek csoportos leépítést?