munkaviszony felmondás


sztomasz # 2010.12.22. 18:47

Kedves Fórumozók!
A munkahelyemen ki akarják szervezni egy külső cégbe azt a munkakört, amiben dolgozom. A külső cég állítólag átvenne minden érintett dolgozót, és a régi cégnél nem maradna ilyen munkakör.
A jelenlegi munkaviszonyt le kell zárni és az új céggel kellene munkaszerződést kötnöm, teljesen máshol kellene dolgzni. Állításuk szerint a munkaviszonyom így is folytonos maradna, ami számomra furcsa.

Van valami olyan munkajogi lehetőség, ami alapján egy munkaviszony folyamatossága fennmarad akkor, ha a munkáltató cég változik?

Nagyon aggódom, mert 10 év munkaviszony után, ha felmondanak nekem, akkor kapnék végkielégítést. Viszont ha most "közös megegyezéssel" átmegyek az új céghez, és egy hónap múlva utcára tesznek, akkor nem kapok végkielégítést. Igaz?

Előre is köszönöm a segítséget!

sskoko # 2010.12.20. 12:26

Tisztelt Fórumozók!
Jogi tanácsra lenne szükségem!
Munkáltatóm december elején közölte velem, hogy jan. 1-től 4 órában foglalkoztatnának. Ezt nem írtam alá, amikor is azt várták volna tőlem, hogy beadjam a felmondásom. Természetesen ezt is elutasítottam, erre ők felajánlották a közös megegyezést + 1 havi munkabéremet, ha aláírom.
Nekem ez sem igazán jó megoldás, mert 5 év munkaviszony után igényt tartanék a 45 napos felmondási időmre és a 2 hónap végkielégítésre. Kaptam egy fülest az egyik főnöktől, hogy a cég szeretné elkerülni ezek kifizetését, ezért mostantól engem figyelnek, mert keresik az indokot a rendkívüli felmondásra. Félek, hogy koholnak ellenem valamit, már a táppénzen gondolkodom. A Munkaügyi Központban is azt mondták, hogy ha akar, talál a cég indokot a rendkívüli felmondásra.
Mit tehetek ilyenkor??? Mi a legjobb megoldás??? Munkaügyi Bírósághoz forduljak? Nincs írásos bizonyítékom semmire!!!

lewho # 2010.12.20. 11:31

" Ha én egyszer kinyitom a számat! Ha én egyszer elkezdek beszélni!"

absoft # 2010.12.20. 11:08

Tisztelt Fórum!

Adott cégnél 10 éve dolgozom, de el szeretnék jönni úgy, hogy elő lehessen szedni a végkielégítést a megbeszélésen.

Olvasom, hogy ha a munkaadó rendes felmondással szünteti meg a jogviszonyt akkor jár a végkielégítés.

Milyen magatartást kell tanúsítanom és milyen érveim lehetnek majd ebben a vitában?

Köszönettel
A.

hborbely # 2010.12.20. 08:51

Kedves Nandy!
Köszönöm szépen a választ. A fiam munkaügyi helyzete nem javul. Még dolgozik, felmondása továbbra sincs, de úgy bánnak vele, mint egy álattal. Alázzák, fenyegetik. Épp az előbb telefonált, hogy most szóltak neki, hogy megsérti a munkafegyelmet, és nem tartja be a biztonsági előírásokat, ezrét írásban akarták figyelmeztetni, amit természetesen nem írt alá, mert mindig mindent betart. Azt mondták, kiküldik postán...Már veréssel fenyegeti a főnőke.
Elképesztő, hogy ilyen előfordulhat egy munkahelyen.
Természetesen önszántából nem fog felmondani.

Mit tanáncsolsz? Mit tegyünk?

Köszi!

ügykezelő # 2010.12.17. 20:28

nandy!
Köszönöm szépen a válaszodat!
Még a mai napig sem tudom, hogy akarnak-e hosszabbítani vagy sem. Most már csak kiderül. Sokan vagyunk, akinek most jár le a szerződése....

hunfrakk # 2010.12.17. 12:03

79. § (6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik.

drazse76 # 2010.12.17. 11:28

Értem. akkor nagyon sokat itt már nem lehet tenni? igazából csak azért vesézném a dolgot, mert személyes ügy lett belőle, és a szakmai felettesem véglegesíteni akart, indokolását is megtette, csak megakadt a dolog egy másik embernél:(

hunfrakk # 2010.12.17. 10:46

Nincs mit aláírni.
Nincs szó kirúgásról sem.
Egyszerűen megszűnik a jogviszony a lejárat napján.
A munkaviszony így megszűnik és nem megszüntetik.
Természetesen nem kell indokolni, hiszen nincs mit.
Nem a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt, hanem az lejár.
A felmondási védelem nem mentesít a szerződés lejárata alól, az a megszüntetéstől véd, nem a megszűnéstől.

drazse76 # 2010.12.17. 10:37

Kedves Nandy,
Akkor, ha munkáltató nem akar hosszabítani, akkor indokolás nélkül kivághat? mi van abban az esetben, ha nem írom alá? teszem fel, elmegyek erre a pár napra még betegállományba.

nandy # 2010.12.16. 21:33

drazse:
A határozott idejű szerződés az adott napon automatikusan megszűnik, nem kell felmondani, ill. közösen megegyezni róla.

Jó tudni, hogy ha a felettesed tudtával akár csak egy nappal is többet dolgozol, akkor a határozott idejű szerződésből határozatlan idejű lesz. Ezért is nem érdemes pl. visszamenőleg aláírni egy újabb határozott idejű szerződést...

nandy # 2010.12.16. 21:31

Jól tudod, nincs szóbeli felmondás. A felmondást mindig írásba kell foglalni, és munkáltatói felmondás esetén kötelezően indokolni is kell (írásban!).

Ha újra haza akarják küldeni a fiadat, akkor kérje írásban a munkavégzés alóli felmentést, nehogy igazolatlan távollét legyen (és azzal már alapot ad a rendkívüli felmondásra...).

Szerintem első körben még nem kell ügyvédhez fordulni, elég, ha azt mondja a fiad, hogy beszélt már ügyvéddel, aki azt mondta neki, hogy...

hborbely # 2010.12.16. 11:32

Lemaradt az előző kérdésem dátuma: 2010. 12.04. 15:57

Köszi

hborbely # 2010.12.16. 11:24

Elöször is köszönjük az előző kérdésünkre a válaszokat. Emlékeztetőül:
Fiam 2 hetes táppénz után tegnap visszament dolgozni a munkahelyére.
A főnöke közölte vele, hogy takarodjon haza,(szó szerint!) mert felmodott neki, délután megkapja a papírokat. Kb.2 óra múlva felhívta a fönöke, hogy másnap vagyis ma, menjen dolgozni és a tegnapi napot kiírja neki szabadságnak. Ma bement dolgozni.
Írásos felmondása azóta sincs, de azt mondta a főnöke, hogy most a felmondási idejét dolgozza le. (?)
Élő munkaviszonya van, hiszen csak szóban közölték vele, hogy felmondtak neki. Úgy tudom szóban nem mondhat fel a munkáltató.

Mit tegyünk? Dolgozzon tovább? És ha megint hazaküldik? Írásban kérje a főnöke magyarázatát? Hívja fel a figyelmét, hogy jogellenes amit csinál? Vagy azonnal forduljunk ügyvédhez és pereljük be?

Köszönöm a választ.

drazse76 # 2010.12.16. 07:14

Sziasztok,
Én is tanácsot szeretnék kérni. 2010. dec 31-én jár le a határozott idejű munkaszerződésem. Papírt még nem láttam hivatalosan a jövőmet illetően, csak pletyka, hogy nem akarnak hosszabbítani. Jól értelmezem a törvényt, hogy közös megegyezéssel, rendkívüli felmondással lehet megszüntetni? Mi van akkor, ha nem írom alá? A szakterület vezető ugyanis szakmailag elismerte a munkámat és kérte a véglegesítésemet, csak félúton megakadt a dolog..

nandy # 2010.12.14. 21:13

dolhus:

A (volt) munkáltatód tévedésben van, vagy téged akar átverni. A táppénzes papírokat 3 munkanapon belül kötelessége továbbítani, nem kell megvárni a zárópapírokat!

A munkaügyi hivatalnál pedig a táppénz lejárta utáni napon rögtön jelentkezz, mert visszamenőleg nem állapítanak meg álláskeresési ellátást. Az nem baj, ha nincs meg minden igazolásod, majd kapsz 15 napot a hiánypótlásra, de legalább nem vesztesz heteket.

nandy # 2010.12.14. 21:10

tímártimi:

Igazság szerint fogalmam sincs, mit jelent az, hogy a Kft-vel volt szerződésed, és a külföldivel is, és a munkáltatói jogokat (a Kft helyett???) a külföldi cég gyakorolja...
Jobb lenne, ha elmennél egy ügyvédhez, ő talán ki tudja bogozni a papírjaid alapján.

nandy # 2010.12.14. 21:07

A közalkalmazotti jogviszony megszűnik a határozott idejű kinevezés lejártával.Ha a közvetlen felettesed tudtával tovább dolgozol, akkor határozatlan idejűvé alakul a kinevezésed.

Határozott idejű kinevezés esetén nem mondhatsz le, tehát jól gondold meg, mit írsz alá!

ügykezelő # 2010.12.14. 20:09

Tisztelt Szakértők!

A problémám a következő:
Ügykezelőként dolgozom 2008 óta egy hivatalban. Többszöri egy éves szerződés után most december 31-én jár le a határozott szerződésem.
Jelenleg éppen úgy vagyok, hogy lehet, hogy jobb is lenne, ha már nem hosszabbítanának, mert már kezd elegem lenni a határozott szerződésekből. Tavaly is év végén (december utolsó hete) kaptam meg az új kinevezés módosításomat szepetemberi vagy októberi dátummal. De akkor legalább már tudtam, hogy maradhatok. Ma már hónap közepe van és még mindig nem tudok semmit.
A kérdésem: ha megint hosszabbítanak, és határozott szerződést kapok - egyenlőre aláírom, mert még nem találtam más munkát -, akkor hogyan mondhatok fel később? Mint ügykezelő, felmondáskor rám a munka törvénykönyve vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik? Mennyi lehet a felmondási/felmentési idő, és ebből mennyit kell ledolgoznom.
Mi van akkor, ha idén mondjuk a szabadságok miatt már nem kapok szerződést, se semmilyen papírt, de január 3-án hozzák a kinevezést egy korábbi dátummal aláírva. Ha nem írom alá.... átváltozik a szerződésem határozatlan idejüvé, vagy az azt jelenti, hogy nem kell többet mennem dolgozni? Miért lennék köteles aláírni egy korábbi dátummal meg és aláírt papírt? Lehet, hogy ezt tavaly rosszul tettem?
Segítségüket előre is köszönöm!

viktorred # 2010.12.14. 09:57

Köszönöm a válaszokat!!

Colorado # 2010.12.14. 09:57

Tisztelt Fórumozók!

Csoportos létszámcsökkentéssel kapcsolatos kérdésem volna. A cégünk sajnos arra kényszerült, hogy alkalmazza a csoportosra vonatkozó szabályokat, s ennek során felmerült, hogy újabb munkavállalóknak kénytelen felmondani, akiket az Mt. 94/C §-a szerint hozzá kell számítani az előző ütemhez.
Az AFSZ-nél azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ilyen esetben a teljes eljárást újból le kell folytatni, a létszámtól függetlenül. Erre vonatkozóan azonban jogszabályi hivatkozást nem találtunk.
Ha találkoztatok hasonló esettel, kérlek írjátok meg a tapasztalataitokat, véleményeteket a gyakorlatról, hogyan lehetne legmegfelelőbben eljárni!
Esetleg a Közép-Magyarországon kívül másik munkaügyi hivatalnál.

Köszönöm

tímártimi # 2010.12.13. 12:03

Tisztelt Szakértők!
A következő a problémám: van egy határozatlan idejű munkaszerződésem (már 5 éve) egy magyarországi kft-vel + van egy szerződésem egy külföldi céggel (amit a mo-i kft, én és a külföldi cég is aláírt), h a munkáltatói jogokat a külföldi cég gyakorolja (tehát nekik dolgozom), és nem a mo-i kft.Most a külföldi cég kitalálta, h ő tovább nem szeretné fizetni a béremet (eddig a mo-i cég kiszámlázta nekik), "vegyen át" a mo-i kft és fizessék ők a bért.A mo-i kft ezt természetesen nem akarja.
Kérdéseim: Megteheti e a mo-i kft, h azt mondja ok, alkalmaznak (??) ők, de lecsökkentik a fizetésem pl a felére? Ki mondhat fel nekem? A mo-i cég (ahol tul.képp. alkalmazásban állok), vagy a külföldi cég, akivel a szerződést aláírtuk? Vagy mindketten, vagy mindkettő csak a másik beleegyezésével? Kicsit összezavarodtam...Még talán annyit, h a két cég semmilyen tulajdonosi kapcsolatban nem áll egymással
Köszönöm

dolhus # 2010.12.13. 11:27

Tisztelt Szakértők!
Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszünt,jelenleg táppénzen vagyok.
Miután az orvos által kapott záró beteglapot továbbítom a munkahely felé ők csak akkor tudják kiküldeni a papírjaimat.
Kérdésem:a munkaügyi központba való bejelentkezéskor nem fog gondot okozni hogy néhány nap kiesik a táppénz megszünésétől számítva a papírjaim megérkezéséig?
Válaszukat előre is köszönöm!

bolondmelós # 2010.12.13. 09:02

viktorred: ha csak egy napot is tovább dolgoztál a közvetlen felettesed tudtával,mint a határozott szerződés vége, automatice határozottá válik.
Hogy szóban nyilatkoztak az nem elég, bár hogy egy pl egy bírósági ítélet, nem biztos, hogy a szóbeliséget érvénytelenné tenné, bár igen arra tendálna.
Ha dolgozni akarsz, hivatkozz arra, hogy elkéstek vele, így jobbak a feltételek,
Nem valószínű, hogy indokolt lenne a határozottat hosszabítgatni.

Felmondásnál meg egy hónap a felmondási idő, a szabadságot amit ki tudsz még venni, azon kívül minden napot le kell dolgozni.
Viszont ha később ők akarnak mondvacsinált okkal elküldeni, rendes felmondással, alapos indokkal tehetik csak meg...

hunfrakk: a rokkantnyugdíjnál nem csak a baleseti rokkantsági jelent 87/A§ alá tartozónak?
95§ sajnos tényleg nem jár végkielégítés,
de az egy hónap felmondási idő is valami.

végrehajtó1 # 2010.12.13. 07:56

Szóban nem lehet munkaszerződést hosszabbitani.De ha a határozott idejü szerződésed lejárta utaán tovább foglalkoztattak akkor a szerződésed határozatla idejü lett.
Tehát csak ugy mehetsz el jogszerüen ha te vagy a munkáltatód irásban felmond.Ha igy van akkor 1 hónap a felmondás..A felét nem kell ledolgoznod.(Ez csak arra vonatkozik ha munkáltató mond fel) Ha te mondasz fel le kell dolgoznod.