Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.05. 20:04

A rendkívüli felmondástól csak a halál véd meg, a táppénz nem.

levi76 # 2010.07.05. 19:27

Sziasztok !

Egy kérdésem lenne:

Feleségem 8 éve dolgozik jelenlegi munkahelyén. Ha a munkáltató rendkívüli felmondással el szeretné küldeni, akkor milyen esélye van, hogy ettől megmeneküljön? tudom, hogy ehhez egy elég erős indok kell, de egy mindenre képes maszek a munkáltatója, ami semmitől sem riad vissza....

Alá kell írnia a rendkívüli felmondást? Mi történik ha nem írja alá, viszont aznap kiíratja magát a háziorvosával?

Fontos lenne tudni ezt, mert a későbbiekben a gyes szempontjából fontos lenne a folyamatos terhességig fenálló munkaviszony, ha jól tudom

Köszi

Levente

Egyjogász # 2010.07.04. 16:47

A szerződések (így a munkaszerződések is) a felmondási idő lejártakor szűnnek meg. Így a felmonmdási idő lejártáig fennáll a munkaviszonyod, akkor is, ha pl. a teljes felmondási időre felmentenek a munkavégzés alól.

Arra vigyázz, hogy nehogy belemenj bármifajta olyan közös megegyezésbe úgy, hogy ne legyen meg a 15 éved, közös megegyezéssel ugyanis akár azonnali hatállyal is meg lehet szüntetni a munkviszonyt.

tanner # 2010.07.04. 11:11

Üdv.
Kérem, aki tud, válaszoljon, ugyanis sehol nem találtam a Munka Törvénykönyvében a következő esetre választ.
Csupán példát írok, remélem erthető lesz.
Munkáltatói rendes felmondásnál 10 év munkaviszony után 2 havi végkielégítés jár és 30+25 nap felmondási idő. Ha a munkavállalónak - tegyük fel - aug. 30-án mondanak fel, és szept. 1-jén lenne meg a 15 éve, akkor az még csak 14 év munkaviszonynak számít? Ugyanis a felmondási idő letelte - amikor elvileg még a cég alkalmazottja - után már megvan a 15 éve, sőt, akár még betegállományba is mehet tudomásom szerint 30 napra.
Ez esetben már 3 havi végkielégítés és 30+30=60 nap felmondási idő járna? Mit mond erre a törvény?

erika77 # 2010.07.03. 18:51

nandy:

A alábbiakat ismerem, az adatvédelmi biztostól kértem állásfoglalást ez ügyben. De ez már nem téma, nincs gps-em, kaptam egy másik autót, ami sokkal rosszabb felszereltségű, de ez már nem izgat. Most a másik ügy miatt aggódom. A betegségem alatt átszervezték a területet és nem tudom, ha meggyógyulok lesz-e még munkahelyem. Erre vonatkozott a kérdés.

Egyjogász # 2010.07.02. 13:52

JD75, a Munka Törvénykönyvében így biztosan nincs benne, hogy ez összeférhetetlen lenne, DE

Azt neked kell tudni, hogy ténylegesen tudsz-e elfogulatlan lenni az élettársaddal a munkakapcsolatotokban, azaz pl. a xar munkákra őt is beosztod, nem mindíg mással csináltatod meg, ha rosszul dolgozik neki sem adsz fizetésemelést, ha lóg, őt is lebaxod, ha a másikat nem engeded el, ha elkéredzkedik, akkor az élettársadat sem.

Mert ha csak egyszer is kivételezel vele, akkor a vezetői tekintélyednek kb. annyi volt...

A dolog másik oldala, hogy a beosztottaid elhiszik-e, hogy tényleg elfogulatlan vagy vele, és nem indul-e meg - akár teljesen alaptalanul is - a "morgás".

A mi cégünknél volt egy osztályvezető, akinek az osztályára "szervezték" a feleségét, tényleg tisztességesen álltak a dologhoz, a feleséggel talán még szigorúbb volt, mint a többiekkel.

Egyszer követte el azt a hibát, hogy valakire rászólt hogy ne kávézzon olyan hosszú ideig, a feleségére meg nem. Másnap ment az egész osztály a vezérhez, hogy az ov. "folyamatosan" kivételezik a feleségével, neki mindent megenged, az asszony csak lébecol a nagy fizetéséért az osztályon, stb....

Úgy hogy jól mérd fel a helyzetedet, lehet, hogy a főnököd pont neked akar jót, amikor nem akarja engedni, hogy az élettársad főnöke legyél, lehet, hogy jogilag nem összeférhetetlen, de hogy jó vért nem szül, az biztos.

nandy # 2010.07.02. 11:49

JD75:

Szerintem sincs összeférhetetlenség, bár ismerni kellene a kérdéses munkaköröket.

Várd meg, míg egy jogász idetalál :)

nandy # 2010.07.02. 11:48
nandy # 2010.07.02. 11:47

Erika:

Pont ma olvastam egy cikket erről, hát elég érdekes a kérdés megítélése.

3. Gyógyszercégnél vagyok orvoslátogató. Nem olyan régen, egy kolleganőmmel való beszélgetés során megtudtam, hogy az autómban, amit a cég biztosít a számomra GPS van. Nem lopásgátlás céljából, hanem megfigyelés miatt. Létezik az irodában egy hölgy, kimondottan arra, hogy minket látogatókat kövessen nyomon. Figyeljen. A hír nem kicsit forrázott le. Sem a munkába lépéskor, sem azóta a főnökség részéről ez el nem hangzott. Magyarul ezt senki nem közölte velem. Alá sem irattak velem semmit erről. Vagyis titokban zajlik mindez. Én nem vagyok sem bűnöző, sem tolvaj, akit titokban kellene figyelni. A véleményem az, hogy a személyiségi jogaimat itt erősen a sárba tiporják. Jól látom én ezt? Ez ügyben kérem a segítségüket, tanácsukat, hogy jogilag helyes ez az eljárás velem szemben?
A munkajogviszony alapelve a rendeltetésszerű joggyakorlás, amely nem irányulhat mások jogos érdekeinek csorbítására. A személyes adatok kezelésének törvényes módját az Adatvédelmi törvény írja elő. Ezek szerint személyes adat csak akkor kezelhető, ha az törvény, törvény felhatalmazása alapján önkormányzati rendelet előírja, vagy ahhoz az érintett hozzájárult. A Munka Törvénykönyve ilyen jellegű előírást nem tartalmaz, ezért munkaviszonyban csak és kizárólag a munkavállaló hozzájárulásával lehet GPS nyomkövetőt az autójába beszerelni.
A munkavállaló önkéntes hozzájárulása előtt minden esetben részletesen tájékoztatni kell a rendelkezésére bocsátott személygépkocsi GPS-szel történő nyomon követéséről. A munkavállaló a hozzájárulását külön nyilatkozatban, vagy a munkáltatóval írásban kötött szerződés keretében is megadhatja. A tájékoztatóban azonban szerepelnie kell az adatkezelésre vonatkozó lényeges információknak (adatkezelés célja, időtartama, adatkezelők köre stb.), és hogy a tájékoztató aláírásával a munkavállaló hozzájárul adatainak az ott meghatározottak szerinti kezeléséhez. Az adatvédelmi biztos állásfoglalási szerint „a célhoz kötöttség elvének megfelelően a GPS műholdas nyomkövető rendszer jogszerűen csak a munkaidő alatt továbbíthat adatokat a munkavállalóról, munkaidőn kívüli időszakban ilyen jellegű személyes adatot a munkáltató nem kezelhet. Ennek biztosítására ajánlott a személygépkocsikat a munkavállalók által működésbe hozható készülékkel (kapcsológombbal) felszerelni.” Akinek személyes adat kezelésvel kapcsolatos jogát megsértették az adatvédelmi ombudsmannál panasszal élhet. Bővebb információt erről www.abiweb.obh.hu honlapon talál.

(Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke észrevételét jelezte a kérdéssel kapcsolatban: "Álláspontom szerint a cég saját járművének helyzete nem személyes adat. Miután a cégautó minden egyes költsége adómentes természetbeni juttatásként elszámolható, a munkáltatónak érdeke, hogy ezt a keretet kordában tartsa, hiszen, nem mindegy, hogy a munkáltató üzemanyagkártyáján az orvoslátogató havonta 30.000 Ft, vagy 50.000 Ft tankolást számol el. A célhoz kötöttség mellett is, a cég saját járműve helyének meghatározása olyan érdek, amelyet a dolgozó a GPS kikapcsolásával nem bírálhat felül.")

erika77 # 2010.07.01. 19:37

nandy!

Ha a vagyontárgyát védené, akkor minden autóba beszereltette vola a GPS-t, de csak és kizárólag én kaptam. Ezt nem írtam ez előző kérdésben. Persze, örülök neki, hogy használhattam magáncélra, szabadidőben is az autót, de a munkakörömböl adódóan abból sajnos nem volt sok. Szeretem a munkámat, szeretem a parntereimet, meg is vannak velem elégedve, kizárólag a vezérigazgatónak vannak velem személyes jellegű problémái, ezért akar eltávolítani, de én ezek után nem szívesen hagynám magam.

JD75 # 2010.07.01. 16:14

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

A párommal, akivel élettársi kapcsolatban vagyok, egy cégnél dolgozunk, de két külön csoportban.
Én csoportvezető vagyok. Az igazgató úgy döntött, hogy a két csoportot összevonja, így viszont a főnöke lennék. Összeférhetetlenségre hivatkozva más beosztást akar neki adni, hogy kikerüljön az összevont csoportból. Az új beosztást viszont nem akarja elfogadni, mivel az visszalépés a végzettségéhez képest, lényegében mérnöki diplomával adatrögzítést végezne.
Összeférhetetlenségre vonatkozó előírásokról, vagy Etikai Kódexről nem tudok a cégnél.
A kapcsolatunk régebben kezdődött, ezzel tisztában voltak, amikor erre a munkahelyre kerültünk.
A kérdéseim:

  1. Ebben az esetben összeférhetetlenségre hivatkozva áthelyezhetik-e a páromat?
  2. Ha nem fogadja el az új beosztást és elbocsájtják, perelhető-e a cég?
nandy # 2010.07.01. 13:42

Rendes felmondással nem, csak rendkívülivel, ennek viszont nagyon szigorú feltételrendszere van!

A munkaviszonyt meg lehet még szüntetni közös megegyezéssel is, de ahhoz mindkét fél beleegyezése szükséges.

closefight # 2010.07.01. 13:37

Tisztelt szakértők!

Kérdésem, hogy táppénz ideje alatt a munkáltató felmondhat-e a dolgozónak.

A választ előre is köszönöm!

nandy # 2010.07.01. 10:10

El tud küldeni arra hivtkozva, hogy a táppénzem ideje alatt betöltötték a helyemet.

Erre hivatkozva nem, de ha a szétosztással a te munkaköröd megszűnt, az már jogos indok a felmondásra.

Mondjuk, én a helyedben örülnék, hogy a cég autóját szabadon használhatom magáncélra is, nem méltatlankodnék az GPS-en. Arra nem gondoltál, hogy nem utánad akar kíváncsiskodni, hanem a vagyontárgyát védené jogosan? Hogy mik vannak...

erika77 # 2010.07.01. 09:20

Dr. Attika!

Munkanélküli bizosításom van, ami csak rendes felmondás esetén fizet 9 hónapig, közös megegyezés esetén nem. A GPS azért volt jogtalan, mert nem járultam hozzá önkéntesen, valamint a munkaidőm elteltét követően és hétvégén nem tudtam kikapcsolni, ugyanis a cégautót magáncélra korlátlanul használhatom a szerződésem szerint, és így sértette a cégem a személyiségi jogaimat. Peren kívül nem kellett megegyezni, de a munkáltatóm felajánlotta az egyezség lehetőségét, melyben biztosíztotta számomra a keresetben kért dolgokat, ezért elfogadtam. Most a táppénzem alatt elosztotta a területemet, fogalmam sincs, hogy mit fogok csinálni, ha meggyógyulok végre. El tud küldeni arra hivtkozva, hogy a táppénzem ideje alatt betöltötték a helyemet. Ez a 4. hetem betegen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.01. 07:19

Mi lenne? Hangulatkeltés, hisztéria. A Népaszabadság lassan eléri a Népszava nívóját.

iskolás # 2010.07.01. 07:06

Kedves fórumozók!
Most mi van? 10 havi végkielégítésre vagyok jogosult. A felmentési időmet töltöm. Novemberben kell/kellene megkapnom - no de mennyit? 40 év munkaviszony után pedagógusként.
"Nemcsak a minisztériumokból elbocsátandó kormánytisztviselőket, hanem a pedagógusokat, orvosokat, ápolókat, de még a rendőröket is sújtja majd az a rendelkezés, amely szerint a két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát adóként kellene befizetni - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. Az érdekképviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulnak."
iskolás

Dr.Attika # 2010.06.30. 19:08

Kedves erika77!
Ez így nagyon zavaros. Ha neki futna mégegyszer. Milyen biztosítás miatt nem fogadta el a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést? Miért gondolja, hogy a GPS beszerelés jogtalan volt? Miért kellett emiatt perenkívül megegyezni?
Mit ért kirúgás alatt? Rendes, rendkívüli felmondást?
Meg tudja tenni jogszerűen?

A válas adásához az szükséges, hogy konkrétan írja le a történeti tényállást. ( Mi történt.) Ha ez meg van, akkor lehet ezt egyediesíteni. Megállapítani az alkalmazandó jogszabályi-helyet és ennek ismeretében lehet megállapítani, hogy jogos vagy jogtalan a jövőbeli "kirúgáa".

erika77 # 2010.06.30. 18:40

Sziasztok! A főnökön ki akar rúgni. Egy országos cégnél vagyok két megyés területi képvielő. Felajánlott közös megegyezést, de azt biztosítás miatt nem fogadtam el. Erre kaptam a céges autómba jogtalanul egy GPS-t, melyről vonatkozóan peren kívül megegyeztünk. Ezek után a stressz hatására ehyne depresszióval táppénzre vettek. Ma jött egy e-mail, hogy felosztották a területemet a kollégáim között, nekem nem maradt területem. Mi lesz ha vége a táppénzemnek? Ki fognak rúgni? Meg tudja tenni jogszerűen?

Joco... # 2010.06.30. 07:46

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.30. 06:56

Meg lehet úgy egyezni (hiszen szinte bárhogy meg lehet), hogy a munkaviszonyod pl. augusztus 1-jével szűnik meg, de a munkavégzési kötelezettség alól addig is mentesülsz. Azonban jogilag ez nem felmondási idő. Az - ahogyan a neve mutatja - felmondáshoz kapcsolódik.

végrehajtó1 # 2010.06.30. 06:43

Közös megegyezés lényege hogy te is bele egyezel.Ha nem akkor nincs közös meg egyezés.Várd meg mit ajánl.Ha nem akkor várd meg míg felmond.

Joco... # 2010.06.30. 04:33

Üdv fórumozók!
Egy éves munkaviszony (közalkalmazotti) után egészségileg alkalmatlannak minősít az üzemorvos gerincsérv műtétem miatt.Ilyen esetben közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony vagy a munkáltató mondd fel. Ha a munkáltató mondd fel akkor jogosult vagyok munkanélküli segélyre?

Rekam # 2010.06.29. 13:18

Nagyon köszönöm a választ.

De gyakorlatilag ,ha már minden közös megállapodás, akkor az érdekemben (ha már a felajánlották) jobban járok, ha van felmondási időm, nem? hisz az alatt nem kell dolgozzak, még is jár a fizetés. Vagy ebben az esetben egyáltalán nem lehet?

Rekam

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.29. 13:11

Közös megegyezéses mesgzüntetésnél nincs felmondási idő. A munkaviszony megszünésének a napja is megállapodás tárgya. A járandóságokat az utolsó munkában töltött napon kell kifizetni, de erről is megállapodhattok másképp. A végkielégítés összegét nem az alapbér, hanem az átlagkereset határozza meg - de közös megegyezésnél egész egyszerűen a felek egyezsége.

Közös megegyezésben nincs olyan, hogy "kell" meg "kötelező".

Ettől megegyezés.