Munkaviszony megszűntetése


Egyjogász # 2008.07.28. 20:06

Az, hogy munkáltató kit küld el, általában gazdasági döntés kérdése.
A kölcsön munkaerő a kölcsönvevőnek olcsóbb (nincs utána bérköltség). Vélhetően ha a saját munkavállaló lenne az olcsóbb, nem azokat küldenék el.
(Ill., ha nem érné meg kölcsönözni, nem lennének tömegével munkaerő- kölcsönző cégek.)

Kölcsön munkaerővel általában olyan munkákat lehet végeztetni, amely egyszerű betanítású munka, nem igényel sok gyakorlatot, tapasztalatot (pl. call centeres, kézbesítő, árufeltöltő, stb.)
Arról még nem hallottam, hogy felelősségteljes, nagy gyakorlatot igénylő munkakörökbe kölcsönöznének.

Busó # 2008.07.28. 19:49

Na igen az rendben van, hogy csoportos leépítésnél csak a sajét munkavállalót lehet elküldeni, de az, hogy van, hogy sokkal több kölcsön munkavállaló van már mint saját? Ha elmegy egy megrendelő, és le kell építeni, akkor miért nem a kölcsön munkavállalók számát csökkenti a vállalat.
Tudtommal a kölcsön munkaerőt azért alkotta meg a jog, hogy kisegítse átmenetileg a létszámot, nem pedig erre kell a vállalat strukturáját építeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.28. 14:45

Miért kerülne neki sokba?

Mert a gyes alatti felmondás jogellenes. És utána sem úgy megy az, hogy "viszlát". Indokolni kell, az indoklásnak valósnak és okszerűnek kell lennie. Ha nem az, akkor a felmondás megint csak jogellenes.

Egyjogász # 2008.07.28. 12:29

A kölcsönzött munkaerő nem a kölcsönvevő munkáltatóval áll munkaviszonyban, hanem a kölcsönvevő őket a kölcsönadótól "bérli".

Így a kölcsön munkaerők munkaviszonyát a kölcsönvevő nem tudja megszüntetni, hanem a kölcsönszerződést mondhatja fel a kölcsönbeadóval.

A csoportos létszámleépítés a Munka Törvénykönyve által használt fogalom, ez - fentiekre figyelemmel -csak saját munkavállalókat érinthet.

Busó # 2008.07.28. 11:45

SZiasztok!

A vállalatunknál csoportos létszámleépítés lesz.
Olyan munkaterületet érint a leépítés, ahol elég sok kölcsön munkaerő van, és külsős cég által nyújtott szolgáltatás (munkerő), de mégis a saját létszámot szeretnék leépíteni.
Mi van ilyenkor?
Külsős munkaerő, vagy saját munkaerő a csoportsnál?
Aki tud segíteni az írjon tanácsokat.

wardati # 2008.07.28. 11:41

Miért kerülne neki sokba?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.28. 11:35

Ha pedig lejár a Gyed és vissza vesz, akkor is mondhatja egy hét után, hogy viszlát.

Ja. Mondhatja. De elég sokba kerülne az neki.

wardati # 2008.07.28. 11:26

Béla, nyusz66 köszönöm a választ.

Nem is az én érdekeimet nézi a munkáltató a felmondással kapcsolatban, hanem az övét. A szabadságot meg amúgy sem akarja kifizetni. Ha pedig lejár a Gyed és vissza vesz, akkor is mondhatja egy hét után, hogy viszlát.
Nem akarok felmondani, de neki ez lenne a legjobb.
Én sehogy sem tudok szerintem ebből jól kijönni.

Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.27. 21:20

A kérdés továbbra is az: minek változott meg a tulajdonosa?

Suky # 2008.07.27. 16:52

Tisztelt Sándor!

Én is hallottam már róla, amit a válaszában is írt, hogy a tulajdonosváltás a munkaviszonyt nem érintheti. Viszont nem tudom, hogy mi a helyzet ebben az esetben, mert tudomásom szerint jogutódlás nélkül történt a dolog, vagyis egy teljesen új céghez kerültem felvételre, bár a munkavégzés helye ugyanaz maradt.
üdv
Suky

Angelani # 2008.07.26. 08:03

Köszönöm!

Akkor a páromnak volt szerencséje!
Ide nem írom le az ügyet, mert nem is ide tartozik, de ott az ügyvéd ennyit tudott kiharcolni!
Vagy nem értettek a dologhoz és fizettek.
Az sem volt túl nagy összeg és mér 4 éve volt.
Itt az Elv-ről van szó.
Persze, hogy nem 400-500Ft-ért pereskednék, mint írtam. Csak bosszant, hogy mit meg nem engednek maguknak. A másik, hogy szó szerint nincs pénzem, jól jött volna, ha időben fizetnek.
Így majd csak 4.-én fognak, addig meg.......

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 07:55

a mindenkori Banki kamat kétszeresét követelnénk a napok után,

Nem. Nem a mindenkori, és csak egyszeres.
Aktuálisan 100 ezer forint napi kamat 23,29 Ft. Ha tehát 10-én fizetnek (ez a legkésőbbi fizetési nap), akkor 100 ezer forintonként 442 forint a követelésed.

Angelani # 2008.07.26. 06:56

Tisztelt KBS!

Köszönöm válaszát!
Igazából ezért nem pereskedni akarok, de eléggé megkeserítették az "életem". Eddig is pereskedtünk.
Ezután is fogunk, így már nem számít, hogy 500Ft-ért megy még a külön vita. De ha azt nézzük, hogy a mindenkori Banki kamat kétszeresét követelnénk a napok után, úgy már nem biztos, hogy nem 500Ft lenne.
A másik, hogy úgy gondolják, ők mindent megtehetnek.
Nagy szükségem lenne a pénzre, ami jár.
Ezért akár 500Ft-ért is mennék jogorvoslatért.
Telefonon mondták, hogy már bérszámfejtették a pénzem, majd utalják. 10 munkanapot váratnak, de ha belveszem a teljes napokat, akkor összesen 13 napig nem tudom "használni" a pénzem. Erre elég magas késedelmi kamatot rónának fel, ha én tartoznék.
Bezzeg ha az ember tartozik valahova 1Ft-al, 1 hónap alatt mindenféle költséggel együtt máris 3000Ft lesz belőle:-( Mondjuk nálam ilyen még nem fordult elő, de az ismeretségi körömben igen.

Kikelésem, nem Önnek szól, csupán csak vázoltam a helyzetet.
Tehát, akkor fizetniük kellett volna.
Ez a lényeg és nem az, hogy mennyi pénzt kaphatnék pluszba.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 06:36

Nem húzhatja. De pereskedni akarsz 500 forint késedelmi kamatért?

Angelani # 2008.07.26. 05:58

Tisztelt Szakértők!

Felmondtam a munkahelyemen. Jelenleg még Gyesen vagyok. A kérdésem, ha a munkaviszony 2008. Július 21-én szünt meg, a fizetésem (szabadságom) kifizetését meddig húzhatják? Mert én úgy tudom, hogy a munkáltatónak az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetnie. Vagy legalább 3 munkanapon belül(?).
Húzhatja ezt a volt munkáltató a következő hónapig, mondván náluk nincs hóközi kifizetés?
Ha nem, abban az esetben hova fordulhatok jogorvoslatért?

Válaszukat előre is Köszönöm!

nyusz66 # 2008.07.25. 16:07

Wardati!

Ha felmondasz, nem jár a végkielégítés, meg néhány havi szabadság, amit a GYES után megkapnál. Plusz, ha a GYED lejárta után nem tudtok kijönni a pénzből, és GYES mellett visszamész dolgozni, akkor jár majd a fizetésed és plusz a GYES. Ha viszont felmondasz, akkor ott állsz majd kisgyerekkel, munka nélkül, elég rossz esélyekkel, hogy új munkahelyet találj.
Tudom, hogy sokféle módon lehet hatni egy munkavállalóra, főleg, ha elég jó a viszon a "szegény fönök" és a beosztott között. DE: neked most már elsősorban felelős anyaként kell gondolkodnod, és holmi felebaráti jóindulatból ne hozd a gyerekedet bizonytalan élethetlyzetbe - mert az az lenne, ha felmondanál.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 14:01

Nem nagyon látok értelmes okot rá, hogy miért kellene felmondanod.
Már a te szempontodból nem látok ilyen okot.

wardati # 2008.07.25. 13:26

Üdvözlöm Béla!

Felvilágosítást szeretnék kapni, hátha tud nekem segíteni. Szeptember végére várom első kisbabámat. Egy munkahelyen dolgozom már 6 éve. A főnököm azt szeretné ha felmondanék. Milyen hátrányokkal járna? Úgy terveztem, hogy agusztus 1-től elmegyek táppénzre. Ha felmondok ugyanúgy jár a táppénz és a GYED? Mi lenne az az összeg, amit neki ki kellene fizetnie utánnam, és meddig kellene fizetnie? Minimálbérrel vagyok bejelentve.
Válaszát előre köszönöm. Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 17:12

Kedves Suky! (Szervusz, azt hiszem, én vagyok az idősebb.)
Ez az ügy bonyolultabb, és nem itt kezdődött. Tisztázzunk néhány dolgot. Mindenekelőtt azt, hogyan kell érteni, hogy „tulajdonosváltás történt a munkahelyemen” Azt, ugye, tudod, hogy a munkáltató tulajdonosának a változása semmiben nem érinti a fennálló munkaviszonyokat?

monka08 # 2008.07.24. 16:43

Érdeklődni szeretnék, hogy a felmondási időbe beletartozik-e a szombat vasárnap? A munkaidőm, hétfőtől péntekig van.
Köszönöm a választ!

Suky # 2008.07.10. 19:32

Tisztelt Kovács Úr!

A véleményét szeretném kérni.
Március végén tulajdonosváltás történt a munkahelyemen. Az új tulajdonos határozott idejű szerződést kötött velünk március 31-től június 30-ig. Már a 3 hónap letelte előtt (június 13-án) aláírtuk az újabb 3 hónapos szerződést, szeptember 30-ig. Ennek ellenére a munkáltató július 1-én a munkanap végén közölte, hogy június 30-ai hatállyal megszünteti a munkaviszonyunkat. A július 1-ei munkanapot ledolgoztuk, de ennek bizonyítása problémás lehet, mert az ezt bizonyító jelenléti ív "eltünt" és erre a napra már munkabért sem kaptunk.
Érzésem szerint a munkáltató nem jogszerűen járt el, mivel aláírt határozott idejű szerződést kötöttünk.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van e lehetőség jogorvoslatra és ha van milyen eséllyel?
Várom megtisztelő válaszát.
Suky

e-anya # 2008.07.10. 14:48

Köszönöm a választ. Megkérdezem, csak nem tudtam eldönteni én vagyok-e teljesen hülye. Számomra a mondat annyira pongyola, hogy tényleg nem értem, kinek kell kezdeményeznie a munkaviszony megszűntetését, ahhoz, hogy
a munkavállalót visszafizetésre kötelezzék? Szerintem nem lesz sikerem a kérdezősködéssel !

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.10. 06:18

Kérdezd meg tőlük. Ők írták - ők tudják.
(Nemigen lehet egyetlen szerződéses feltételt önmagában értelmezni, különösen, ha ilyen pongyolán van fogalmazva.)

e-anya # 2008.07.10. 00:32

Egy rendelkezésre bocsátott munkaszerződésben, amiről még eldönthető, aláírattatik-e, a következő mondat olvasható.
" A Munkavállaló munkaviszonyának megszűntetése esetén a megállapodás tartama alatt kifizetett céljutalékot a munkavállaló köteles visszafizetni."
Ki és hogyan szűnteti meg a munkaviszonyt ? Mi vonatkozik a próbaidőre ? A szerződések továbbra is élnek, az ügyfelek bekerültek a céghez.

ObudaFan # 2007.11.24. 13:16

Ami a legsürgősebb, hogy a kézhezvételtől 30 napon belül indíts pert a munkaügyi bíróságon, mert ez a határidő jogvesztő. A keresetben tüntesd fel, hogy az indokolás nem tényszerű, és írd le azt is, hogy betegszabadságon vagy. Kérj 12 havi átlagkeresetet, a munkabéredet a jogerőig, kártérítésként a végkielégítésednek és a felmondási időre járó keresetednek a megtérítését.

Egyébként rendkívüli fm. esetén meg lehet váltani pénzben a szabadságot.