Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.23. 16:15

Hogy a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetése esetén mi jár, mi nem, az magától a megegyezsétől függ. Adott esetben a munkáltató ahhoz is kötheti a beleegyezését, hogy a munkáltató engedje el bizonyos tartozásait.

varangy # 2007.11.23. 14:21

közös megegyezés marad (egyébként a munkaviszony megszűnésekor el kell, hogy számoljanak veled, azaz mindent meg kell kapnod amivel a munkáltató tartozik).
tehát,ha a kollektív szerződés szerint nov. 23-ig utalnia kellett volna a 13. havit akkor követelhetem közös megegyezéssel való távozáskor? vagy egy későbbi per esetén jogot formálhatok rá?

Kála # 2007.11.23. 06:38

A rk-i felmondáshoz kell, hogy esetetetkben a munkáltató:

  1. munkaviszonyból származó
  2. lényeges kötelezettségét
  3. szándékosan, vagy súlyos gondatlansággak
  4. jelentős mértékben megszegje.

Önmagában a 13. havi csúszása nem elég (főleg úgy nem, hogy a cégnek szándékában áll fizetni, csak jelenleg nem tud - így a 3. pont tuti nem állna meg, de igazából kétséges a 2. is.)
Ha hétfőn már az új helyre akarsz menni, akkor csak a közös megegyezés marad (egyébként a munkaviszony megszűnésekor el kell, hogy számoljanak veled, azaz mindent meg kell kapnod amivel a munkáltató tartozik).

10 óra helyett 8-ra kellett járnunk (írást erről sem kaptunk), az ebből eredő 2 órára járó 40-ről 20 százalékra módosult pótlékot nem kompenzálták,

Ha ez érintette a munkaszerződéseteket, akkor nyilván módosítani kellett volna - de ha csak a munkaidő-beosztása más és az korábban nem volt a szerződés eleme, akkor nem.
A pótlék mértékét jogszabály vagy szerződés határozza meg? A jogszabályi minimum jár, a "többlet" pótlékot nem kötelező kompenzálni.

a dohányzó kb.6 négyzetméter, az ablakot nem lehet kinyitni és füstjelző van benne, így az időjárási viszonyoktól függetlenül az épület előtt lehet dohányozni,
A munkáltató nem köteles épületen belüli dohányzót biztosítani, sőt akár a külső területek tekintetében is megtilthatja a dohányzást (magánterület).

A jogszabály alapján járó védőitalt, védőruhát kötelező biztosítani - ha valamit nem kaptatok meg, írásban lehet érvényesíteni az igényeteket, és persze mehet a bejelentés az OMMF-hez.

varangy # 2007.11.23. 03:49

Üdvözlet!Most járok először az oldalon, és segítséget keresek. Felvázolnám a problémát: ex postai dolgozók kontra MédiaLOG Fiege Zrt. tárgy: felmondás. A rengeteg ígérgetés, áltatás után, elegem lett és azzal, hogy nem kaptuk meg a 13. havi fizetést betelt a pohár. Hétfőn már az új munkahelyen szeretnék kezdeni, így azt gondoltam, rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal felmondok, hivatkozva: Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 96. § (1) bek. a) pontjában, b) pontjában foglaltakra. fontos lenne az azonnali és a jogfolytonosság ( a cégnél maradó sorstársaimmal feljelentéssel próbálunk érvényt szerezni vélt, de meg nem tartott jogainknak, és ha sikerrel járunk,szeretném ha jogot formálhatnék az elmaradt juttatásokra ) Kérdés: megfelelő-e a rendkívüli felmondás jelen esetben? Mely munkaviszony megszüntetési formákkal egyezzek ki, ha alkudozni próbálnak? Mit tegyek, ha nem akarja elfogadni a felmondást? Bármi, ami nem merült fel bennem..

A MédiaLOG Fiege Zrt. január 1-vel átvette a Magyar Posta Rt.-töl a hírlapfeldolgozás egy részét a dolgozókkal együtt (vagy maradtunk az új céggel, vagy mehet ki merre lát). Tavaly év végén megjelent a posta és a média vezérkara, a dolgozókat összehívva kijelentették, hogy semmilyen anyagi kár nem ér minket az átállással, valószínűleg más időbeosztással kell majd dolgoznunk, de az ebből származó fizetés kiesést valamilyen módon kompenzálni fogják, valamint minden olyan juttatást megkapunk (jogfolytonosságból eredően) amelyet a posta biztosított számunkra. Felvettek egy embert, aki azért és addig volt ott, amíg beindul a termelés az új rendszerrel. Ez idő alatt, vagy úgy bántak velünk mint az állatokkal, vagy ígértek duplafizetést, fűt-fát csak csináljuk. Miután rend lett, ez az ember eltűnt az ígéretekkel együtt. 10 óra helyett 8-ra kellett járnunk (írást erről sem kaptunk), az ebből eredő 2 órára járó 40-ről 20 százalékra módosult pótlékot nem kompenzálták, tisztasági felszerelést nem kaptunk, a mosdóhelyiség tisztántartása, feltöltése (wc papír,kézmosó) hónapokig és azóta is rendszeresen szünetel, munkaruhát nem kaptunk, a dohányzó kb.6 négyzetméter, az ablakot nem lehet kinyitni és füstjelző van benne, így az időjárási viszonyoktól függetlenül az épület előtt lehet dohányozni, az étkezőt, amit eddig raktárnak használtak, kb. egy hónapja használhatjuk rendeltetésszerűen, védőitalt még az udvaron dolgozók sem kaptak egész évben, bármilyen ígéretre hivatkozva követeljük a jogainkat, a válasz: csak szóban történt, nem emlékeznek, mutassunk írásos megállapodást. (ma már valóban nem jelent semmit, ha száz ember előtt kijelentenek valamit, az adott szó nem kötelez?) A béren kívüli juttatások folyósítására 3.hó 13. kellett várni. Zúgolódásunkra válaszul, ígéretet tettek szeptemberi bértárgyalásokra, válasz: most, nincs rá keret. 13. havi fizetés, válasz: most, nincs rá pénz, majd decemberben jutalom formájában.. Az átállás előtti gyűlés óta, semmilyen ügyben kollektív értesítést nem kaptunk, senki nem vállalja a felelősséget semmiért, hivatalos iratokat nem adnak ki, hogy a jogaink végre tisztázódhassanak, a posta szakszervezet, tagjai részére semmit nem tudott (vagy akart) elérni, tisztázni 10 hónap alatt.. itt tartunk most. hát nem kétségbeejtő? Előre is köszönettel az összes dolgozó nevében.