Munkaviszony megszűntetése


pazs # 2010.08.11. 08:32

A közös megegyezés aláírásával a munkaviszony megszűnt, a terhesség csak a munkáltatói rendes felmondás ellen nyújt védelmet.

nandy # 2010.07.12. 10:32

A munkaügyi per sajna már a munkavállaló számára sem illetékmentes, de lehet kérni illetékfeljegyzést (azaz csak a per végén kell fizetni, ha elveszted)

Szutyika # 2010.07.11. 10:31

nagyon kedves válaszadó! válaszadók! hálás vagyok a válaszokért, segítségért! köszönöm!! sokat segítettek számomra, nem kívánok felkészületlenül a főnököm elé kerülni majd, ha eljön az ideje, annyi megaláztatás ért, hogy saját magamért és képviselve ügyemmel a munkatársaimat is, akiket elnyomnak, és megaláznak, ki kell állnom érdekeimért, jogaimért.
Többek között ez az egyik valós ok, amiért meg akar már szabadulni tőlem a főnököm, mert a munkatársaim tisztelnek, bíznak szakmai és életszerű tudásomban, hallgatnak rám.
Még elnézést, de kérdeznék: ha bíróságra kerül az ügyem, kinek kell állnia az anyagiakat az ügy lezárásáig, vagy mikor kell az anyagiakat rendezni?
Mindenkinek kitartást és további szép napokat kívánok!

nandy # 2010.07.08. 14:46

Kieg.: de a felmondás indoka valószínűleg nem az elmaradt teljesítmény lesz, hanem átszervezés miatti munkakör megszűnés.

nandy # 2010.07.08. 14:45

Írtam már, hogy igen, felmondhatnak neked, de a felmondási idő csak a táppénz, és az azt követő védett időszak lejártával kezdődhet el.

erika77 # 2010.07.08. 14:00

Köszönöm az eddigi válaszokat, de még mindig nem értem a dolgokat.
Átszervezték úgy a munkaterületet a táppénzem ideje alatt, hogy az én két megyém két különböző kollégámhoz került. A munkáltatói utasítás szerint, amit én is megkaptam e-mailben, az elmaradt értékesítési számok, valamint az én táppénzem miatt van erre szükség. Arra vonatkozólag nincs utasítás, hogy mi lesz az én sorsom, ha meggyógyulok. Készüljek a rendes felmondásom átvételére? Megtehetik ezt velem?

nandy # 2010.07.08. 10:20

Rendkívüli felmondásra pedig csak akkor kerülhet sor, ha valamelyik fél

  • a munkaviszonyból eredő
  • lényeges kötelezettségét
  • súlyos gondatlansággal, vagy szándékosan

megsérti. Ennek a három feltételnek együttesen teljesülnie kell!

(Vagy a másik indok: ha a másik fél magatartása a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, de ez még nehezebben bizonyítható.)

További fontos tudnivaló, hogy van egy objektív határidő is a rk. felmondásra, mégpedig a tudomásszerzéstől számított 15 nap, tehát nem lehet olyan ügyet felhozni, amiről a munkáltatónak már hónapokkal előbb tudomása volt (pl. fél évvel korábbi igazolatlan hiányzás...)

nandy # 2010.07.08. 10:16

Szutyika:

Mégegyszer elmondom:

Amíg keresőképtelen vagy, nem mondhatnak fel neked!

Dödölle1 # 2010.07.08. 09:58

Szutyika

A feltett kérdéseidnek csak egy részére reagálnék, remélem a többit is megválasszolják:

viszont a felmondás, ha azt, mondom nem írom alá,ragaszkodom az indoklás bizonyításához, tudom kötelességük megtenni, ha az indoklás számomra nem kielégítő és meggyőző, ők nem akarják részletesebben megindokolni, alátámasztani állításukat, milyen lépést tegyek.

Az Mt. 89.§. értelmében a felmondást a munkáltató köteles megindokolni, a felmondásnak pedig valósnak, világosnak és okszerűnek kell lenni.

Vita esetén ezeket a foglalkoztatónak kell bizonyítani.

Ha az indoklás számodra nem kielégítő és meggyőző,valamint ők nem akarják részletesebben megindokolni, alátámasztani állításukat,” attól még a felmondást célszerű átvenni és azzal haladéktalanul bírósághoz fordulni. A bíróság pedig eldönti, hogy neked van igazad, azaz hogy az indokolás megfelel-e az Mt. előírásainak, vagy sem?

Az indokolásban foglaltakat a munkáltatónak nem neked (feléd kell), hanem esetlegesen a bíróságon kell tudni bizonyítania!

Szutyika # 2010.07.08. 09:10

Nagyon köszönöm a gyors segítő válaszokat! Szerencsére sikerült a cég vezérigazgatójával e-mailon lerendeznem a jegyzőkönyv és határozat ügyét. még a mai napon a meghatalmazott személy átveszi helyettem - ugyanis a lábam sérült - utána néztem én is a jogaimnak ez ügyben és úgy látszik sikeresen levélben kérem azonnali korrigálást stb... ez a része rendben lesz:)

viszont a felmondás, ha azt, mondom nem írom alá,ragaszkodom az indoklás bizonyításához, tudom kötelességük megtenni, ha az indoklás számomra nem kielégítő és meggyőző, ők nem akarják részletesebben megindokolni, alátámasztani állításukat, milyen lépést tegyek. valójában az önbecsülésem, emberi mivoltomban sértenek, erőltetett kreált indokot akarnak majd felhozni, biztos vagyok benne. munkámba bele kötni nem tudnak, szerintem a karakteres, határozottságomért, kiállás a csoportért,magamért, rávilágítás a hiányosságokra stb... nem tetszik nekik és ebbe akarnak belekötni.Tudom, hogy nincs alapos indokuk.egyértelmű, hogy személyes indíttatású a felmondás ténye. Rendkívüli felmondással nem küldhetnek el? remélem jól gondolom, hogy nem. még soha nem volt ilyen problémám, kb. milyen mértékben gondolkodjak anyagilag, ha munkajogászhoz szeretnék fordulni? és mikor tegyem meg ezt a lépést? Hálás vagyok a válaszért, köszönöm előre is, mindenkinek boldogulást kívánok és szép napot!:)

justwork # 2010.07.07. 15:21

Érdeklődnék, hogy tud-e valaki abban segíteni, hogy munkaügyi perben II. fokon született egy közbenső ítélet, melyben munkáltatóm rendkívüli felmondását jogellenesnek ítélték és visszautalták a per anyagát I. fokra összegszerűsítés végett. Ilyenkor várható-e tárgyalás, vagy csak egy újabb ítéletet hoznak? Meddig húzódhat ez el?
Köszönettel:
justwork

justwork # 2010.07.07. 15:15

Érdeklődnék, hogy tud-e valaki abban segíteni, hogy munkaügyi perben II. fokon született egy közbenső ítélet melyben munkáltatóm rendkívüli felmondását jogellenesnek ítélték és visszautalták a per anyagát I. fokra összegszerűsítés végett. Ilyenkor várható-e tárgyalás, vagy csak egy újabb ítéletet hoznak? Meddig húzódhat ez el?
Köszönettel:
justwork

marlene20 # 2010.07.07. 11:10

Sziasztok!

Légyszives segítsetek nekem! Bocsi, ha nem jó helyre írok!
A problémám az, hogy másfél évig dolgoztam egy cégnél, május 31-el lejárt a szerződésem és nem kaptam hosszabbítást. Egy hónapig passzív táppénzen voltam, most munkanélkülin vagyok. A munkanélküli járadékot október 21-ig kapom. Eközben kiderült, hogy terhes vagyok, márciusra vagyok kiírva.
A kérdésem az lenne, hogy kapni fogom-e a gyedet vagy csak a gyest? Vagy arra az 5 hónapra próbáljak meg valahol elhelyezkedni, mert ezekre a hónapokra semmilyen pénzt nem fogok kapni. A munkaügyi hivatalban azt mondták, hogy a munkanélküli járadék után igényelhetek az önkormányzatnál munkanélküli segélyt, amihez behívhatnak közmunkára, de ehez a segélyhez az egy főre eső jövedelem 26ezer Ft-nak kell lenni, ha több nem kapom, és nekünk több. Ilyen esteben mit tudok csinálni? Valahogy bírjuk ki azt az 5 hónapot 1 fizetésből és ha megszültem kapom majd a gyest?
Remélem nem voltam tól bonyolúlt!:D
Előre is köszönöm a válaszokat!

Dödölle1 # 2010.07.07. 10:48

Szutyika 2010.07.07. 12:36

Nagyon kérem segítsenek! 9. éve dolgozom egy cégnél, most üzemi baleset miatt betegállományban vagyok. talán sorsszerű? Elsőre a jegyzőkönyvet – a rosszindulattól sugározva – nem úgy írták le, ahogy az valóban történt, ezt a tényt azonnal e-mailon jeleztem a vezetőség felé és kértem a korrigálást és a határozatot is! Nem írtam alá ez ügyben semmit. Mit tehetek, ha nem akarják korrigálni?

Írásban -a tények és előzmények részletes ismertetése mellett, a rendelkezésre álló dokumentumok fénymásolatát is csatolva, valamint a Te verziódat alátámasztó tanúk adatait felsorolva- az OMMF területi szervénél kell panasszal élni és kérni a baleset körülményeinek a hatósági eljárás keretében történő tisztázását, a valósághű munkabaleseti jkv. kiállíttatását és annak 1 példányának a részedre történő megküldését, illetve a határozatot -ha az nem a valós tényeket tartalmazza- a rendelkező részben ismertetett módon kell megfellebbezni, amelyben a fentieket részletesen (ismét) elő kell adni.

A másodfokú határozat ellen pedig -jogszabálysértés esetén- bírósághoz lehet fordulni.

Üdv. :)

nandy # 2010.07.07. 10:39

Amíg keresőképtelen vagy, nem mondhatnak fel neked! Nem is értem, miért írnál alá közös megegyezést, hiszen abból te mindenképpen rosszul jönnél ki.

Ha nem képesek normális jegyzőkönyvet felvenni az üzemi balesetről, kérd tértis levélben a javítást, esetleges tanúk, más bizonyítékok megnevezésével. Minél gyorsabban.

Szutyika # 2010.07.07. 10:36

Nagyon kérem segítsenek! 9. éve dolgozom egy cégnél, most üzemi baleset miatt betegállományban vagyok. talán sorsszerű? Elsőre a jegyzőkönyvet - a rosszindulattól sugározva - nem úgy írták le, ahogy az valóban történt, ezt a tényt azonnal e-mailon jeleztem a vezetőség felé és kértem a korrigálást és a határozatot is! Nem írtam alá ez ügyben semmit. Mit tehetek, ha nem akarják korrigálni?

Másik problémám, pedig az, hogy tudom, hogy fel akarnak mondani, de a munkáltatóm ezt még nem árulta el, mivel közbejött a balesetem. Azonban kikövetkeztettem a bérpapírom adataiból, és egyéb történésekből, ezt most hosszú lenne itt leírni.
Hiába kértem információt, hogy miért nem kaptam a szokásos plusz juttatást? Nem válaszolnak, se szóban , se írásban. Bizonytalanságban hagyva e hó 19-i választ kaptam, hogy majd akkor tájékoztatnak. De még akkor is betegállományban leszek, nincs semmi logika az időhúzásban. Számomra egyértelmű , "sunnyognak". írásban ragaszkodtam már ezek után, hogy tájékoztassanak, hogy miért nem kaptam meg a plusz juttatást. Munkámba belekötni nem tudnak! Régi dolgozóként átlátok a középvezetőimen, az egész rendszerműködésben, nem tudnak "hülyének nézni már", mert tudják, hogy én visszakérdezek a hiányosságokra rávilágítok, alapos munkám miatt kényelmetlen számukra, hogy a következetlen, logikátlan utasításokra rákérdezek stb... úgy gondolom ezért kívánnak tőlem valamilyen mondvacsinált okkal megszabadulni. Ők még nem tudják, hogy én tudom mi a tervük, kérem segítsenek, szeretnék felkészülten eléjük állni adott esetben. Ha nem írom alá majd a közös megegyezéses felmondást, mit tehetnek és én mit tehetek? Kérem segítsenek. a cégért rengeteg áldozatot hoztam ennyi év alatt, egészségemmel is, megbecsülés nélkül, és most meg akarnak tőlem szabadulni, mert "veszélyes" vagyok a számukra.?! Mert nem tudják eltiporni a véleménynyilvánítás jogát? Mert vissza merek kérdezni dolgokra?
Egy édesanya és dolgozó nő 40 éves. mit tegyek? a választ előre is hálásan megköszönöm!

egy_timi # 2010.07.07. 10:22

Köszönöm a gyors választ!

nandy # 2010.07.07. 10:19

tanner:
Akkor kell kiigazítást kérni, amikor észreveszed a hibát. Utólag már szinte lehetetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.07. 08:03

Fizetési meghagyás vagy keresetlevél.

egy_timi # 2010.07.07. 07:54

Kedves fórumozók!

Az a kérdésem lenne, hogy hova fordulhatok ha a munkáltató a felmondási idő alatt nem hajlandó az előző havi munkabért kifizetni? Pontosabban, egyáltalán nem hajlandó kifizetni az utolsó munkában töltött hó munkabérét. (Holnap lejár a 30 napos felmondási időm, viszont nem kaptam meg a hó végi bérem, többszöri felszólításra sem) Mit lehet tenni ebben az esetben?

Segítségeteket köszönöm.

Srviktor # 2010.07.06. 15:34

Köszönöm a reagálást!
Azért nem dolgozott, mert 24 órás munkarendben dolgoznak (nővér), és nem volt azokra a napokra behívva. A szokás eddig az volt, hogy a hónap utolsó munkanapján kapják meg a következő havi beosztást. Ez volt 28-án, amikor a főnővér azt mondta, hogy legközelebb 6-án dolgozik, és aznap kapja meg a további beosztást is. A felmondási indok állítólag az ellátottak hozzátartozóinak panasza lesz.

pazs # 2010.07.06. 15:01

28-a és 6-a között miért nem dolgozott? Az ezen a munkahelyen bevett szokás, hogy így tájékoztatnak a munkarendről? Miért írná alá a közös megegyezést, ő is meg akarja szüntetni a munkaviszonyt? Megjegyzem, a közös megegyezés el nem fogadása nem indok rendkívüli felmondásra, van ott valami más is (esetleg egy óvatlan munkáltató...).

Mivel írásban még nem mondták fel a munkaviszonyát, minden nap jelenjen munkára kész állapotban a munkahelyén és maradjon is ott a munkaidő végéig (akkor is, ha nincs munka), egészen addig, amíg írásban fel nem mentik a munkavégzés alól.

Srviktor # 2010.07.06. 14:23

Tisztelt fórumozók!

Remélem valaki közületek már találkozott hasonló helyzettel és tud tanácsot adni.
A páromnak a mai napon (6-a) szóban felmondtak. Elé tettek egy papírt kölcsönös megegyezéssel történő felmondásról múlt hó 26-ra dátumozva. Azt így nem írta alá, kérte a dátum helyesbítését. Erre a beosztást készítő személy válasza az volt, hogy akkor menjen haza, majd a könyvelő elintézi a rendkívüli felmondást és postán elküldik, de a héten semmiképp ne számítsunk rá. Utoljára múlt hó 28-án dolgozott (hivatalosan nem szerepel aznapra a jelenléti íven, de szükség esetén úgy vélem bizonyítható, hogy ott volt), akkor azt mondták neki, menjen dolgozni 6-án. A főnök, aki aláírhat elbocsátás esetén még 2 hétig külföldön nyaral.
Mit tehetünk ilyenkor? A munkaügyi kozpontba nem mehet közcélú munkáért, mert nem kapta meg a papírokat. Új állást nem kereshet, mert nem tudja vajon mikor szűnik vagy szűnt meg a munkaviszonya a régi helyén. Dolgozni meg nem osztják be... Tudtok segíteni?

tanner # 2010.07.06. 14:23

Köszönöm a választ, ,,Egyjogász".
Ezzel kapcsolatban lenne még 1 kérdésem. X év augusztus 1-jén léptem be a céghez, viszont a munkaügyön augusztus 15-e szerepel. Visszamenőleg 15-20 évre a dolgozó hogyan bizonyíthatja be, hogy mikor lépett be a céghez? Anno a régi személyibe beírták, ill. a munkakönyvbe is, de azt már jó 10 éve visszaadták, hogy nincs rá szükség. Ha csupán néhány nap miatt esik el valaki a többletpénztől, milyen lehetőségei vannak a dolgozónak? Fizetési papírokat stb. nemigen tárol az ember több évtizedig. Köszönöm, ha tudsz rá válaszolni.

nandy # 2010.07.06. 11:06

Ha rákeresel a "rendkívüli felmondás" kifejezésre, láthatod majd, hogy mennyire nem egyszerű ez a fajta felmondás...
Ha mégis meglépi a munkáltató, akkor természetesen át kell venni a papírt, hisz annak hiányában nem lehet pert indítani a jogellenes felmondás miatt :)

Megjegyzem, már attól is jogszerűtlen lehet a felmondás, ha abban a munkaadó nem tájékoztatja a munkavállalót a jogorvoslati lehetőségeiről, határidőkről (sokan elfelejtik).