Munkaviszony megszűntetése


monalisa1 # 2009.01.25. 17:15

Ha már 4 év munkaviszony megvolt, akkor az 1 hónap végkielégítés az 5 évben "benne" van, vagyis ki kell neki fizetni, mégpedig az utolsó munkában töltött nap az egyéb járandóságával együtt.

Egyjogász # 2009.01.25. 20:52

A munkaviszony a felmondási idő végén szűnik, meg, így az általad leírt esetben április 1. előtt.

Kérni persze bármit lehet, de elég kisesélyes, hogy a munkáltató úgy változtassa meg a felmondását, hogy a felmondási idő április 1. után járjon le, és megnőjön a fizetési kötelezettsége. (Szerintem azért mondtak fel pont így, hogy kevesebbet kelljen fizetni.)

Mausi25 # 2009.01.26. 12:32

Kedves KBS,

Nagyon köszönöm a gyors választ. Olyan jó lenne személyes ügyvédi tanácskérési lehetőség is, mert ugye most nekem is van ügyvédem, de óriási pénzt képesek elkérni és igy munkanélküli lévén inkább nem kérdezek semmit. Nem szokott esetleg valamilyen találkozó lenni az itt levelező emberkékkel?
Elnézést ha hülye a kérdés.
Üdv és köszönöm,
Ági

jakab11 # 2009.01.26. 15:22

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:
Jelenleg 2. gyermekemmel vagyok GYES-en, mely március végén lejár. 2003. május óta vagyok folyamatosan itthon

Jelenleg a munkahelyem vezérigazgatója - ahonnan 2003-ban eljöttem – büntetőeljárás alatt áll és a munkahelyem (Rt.)és az azt tulajdonló mindkét cég bűnügyi zárlat alatt van. A cég nem szűnt meg, papíron létezik, de nem működik, nincs egy elérhető ember sem benne.

  • Kérdésem, hogy ilyen esetben, mit kell tennem ha szeretném kivenni a 6 évre járó szabdságomat, és mint GYES-ről visszatérő kismama élni szeretnék az 1 hónapos felmondási tilalommal és a felmondási idővel? Van erre egyálalán esélyem?
  • Ki tudaja megmondani nekem mennyi szabi jár ennyi időre, ki intézi a munkaügyi dolgokat ilyen esetben?
  • Mi az amire ilyenkor figyelnem kell, mi az amit írnom kell a cégnek, hogy lehető legnagyobb eséllyel megkaphassam azt, ami jár nekem? Egyáltalán ilyen esetben ki/mi védi a munkavállalót, hová fordulhat?

Nagyon megköszönném a segítséget, mert teljesen tanácstalan vagyok az ügyben!

nalaya # 2009.01.26. 15:26

Kacifántos kérdésem lenne. Alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoztam egy szépségszalonban, munkaszerződést nem kötöttünk, ám szóban úgy állapodtunk meg a munkáltatóval, hogy minden hónap 10-én fizeti ki az előző havi "béremet". Belementem, mert nem volt más választásom. (Mellesleg a közteherjegyeket is én veszem és ragasztgatom) Azonban, tegnap, azaz 25-én felmondtam. A munkáltató elfogadta és már nem dolgozom ott. Viszont nem hajlandó fizetni csak jövő hónap 10-én. Ez így munkaügyi szempontból elég zavaros. Nem tudom, joga van-e ehhez és nekem milyen jogaim vannak, hogy hamarabb kapjam meg a pénzem. Kérem segítsenek! Köszönöm!

nandy # 2009.01.27. 08:28

Sokan nem értik meg azt, hogy ha önként és dalolva belemennek a feketén foglalkoztatásba, akkor gyakorlatilag minden védettségről lemondanak...

Továbbá az AM-foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, annak ellenére, hogy a járulékokat megfizetik a közteherjeggyel. Így pl. fizetni kell a 4.500,-Ft/hó eü. szolg. járulékot is. Ezt csak figyelmeztetésképpen mondom.

nandy # 2009.01.27. 08:29

jakab:

Ha jól emlékszem, egy-két héttel ezelőtt már megkérdezted ugyanezt, több választ is kaptál.

nandy # 2009.01.27. 08:30

1964:

Azt mi innen nem tudjuk megmondani, mennyire megalapozott a munkáltató indoklása.

nandy # 2009.01.27. 08:31

(De természetesen jogszerű az indoklás akkor, ha valóban olyan rossz a munkáltató anyagi helyzete)

jakab11 # 2009.01.27. 12:02

jakab:

Ha jól emlékszem, egy-két héttel ezelőtt már megkérdezted ugyanezt, több választ is kaptál.

Kedves Nandy!

Távol álljon tőlem hogy bosszantani vagy kötekedni akarék veletek, hiszen Ti vagytok azok akik segítséget nyújtotok nekünk fórumozóknak, és ezúttal is hálás köszönet érte.

Valóban már régebben feltettem a kérdést és arra kaptam egy választ, ami azonban nem a jelenlegi problémámra jelentette a megoldást, mert - mint azt meg is írtam - a cég nem áll felszámolási eljárás alatt, és valószínű még 2 hónap múlva sem fog, amikor nekem le fog járni a GYES-em.

Így továbbra sem tudom mit kellene tennem, vagy hová kihez fordulhatok. Ezért írtam le még1x a problémámat.
Help me!

Gitta cica # 2009.01.27. 13:28

Kedves Fórum!
Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy mi a különbség a rendes felmondás és a közös megegyezéses felmondás között? Egy munkavállaló részéről melyik a kedvezőbb abban az esetben, hogyha új munkahelyre megy a munkavállaló és ott akarja hagyni jelenlegi munkahelyét?
Köszönöm a választ: Gitta

_Wasp_ # 2009.01.27. 13:52

Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy mi a különbség a rendes felmondás és a közös megegyezéses felmondás között?
rendes felmondás: egyoldalú, címzett jognyilatkozat,
közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés: kétoldalú megállapodás, amibe bármit bele lehet foglalni.

Egy munkavállaló részéről melyik a kedvezőbb abban az esetben, hogyha új munkahelyre megy a munkavállaló és ott akarja hagyni jelenlegi munkahelyét?
Attól függ miben állapodnak meg a közös megegyezés keretében. Ha ugyanabban állapodnak meg, mint ami rendes felmondás esetén járna, akkor kábé tökmindegy.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.27. 14:31

Hadd tegyem hozzá: ha a munkavállaló akarja megszüntetni a munkaviszonyt, akkor általában nem nagyon válogathat. Majd hülye lenne a munkáltató bármilyen kedvezményt adni.

Gitta cica # 2009.01.27. 15:20

Munkaviszony megszűnése esetén ha a munkáltató eltekint a felmondási idő letötése alól,akkor a felmondási időt a munkáltató kifizeti a munkavállalónak, vagy sem?

Gitta cica # 2009.01.27. 15:24

Közös megegyezéses felmondás esetén, amit a munkavállaló kezdeményez, miket célszerű belefoglalni a felmondásba, hogy a munkavállaló ne járjon rosszul?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.27. 15:26

Látom, nem érted... Nincs abban a helyzetben a munkavállaló, hogy feltételeket szabjon. Nincs alkupozícióban.

_Wasp_ # 2009.01.27. 15:51

Munkaviszony megszűnése esetén ha a munkáltató eltekint a felmondási idő letötése alól,akkor a felmondási időt a munkáltató kifizeti a munkavállalónak, vagy sem?
Ha így állapodnak meg. Mert ez már a közös megegyezés területe lesz.

Ha viszont munkavállalói rendes felmondás „után” tekint el a munkáltató a felmondási idő ledolgozásától, ki kell fizetnie a hátralevő időt. Szóval miért tekintene el? (hacsak nem akar nagyon jó fej lenni)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gitta cica # 2009.01.27. 21:07

Kedves Válaszadók!

Akkor most melyik felmondási forma a jobba munkavállalónak? A rendes felmondás, vagy a közös megegyezés? Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 07:25

Melyik a jobb szerszám: a gyalu vagy a fúró?

ajgor # 2009.01.28. 08:41

Sziasztok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni.
Júliusra várom a Babát.
Főállásom egy cégnél van,de mellette mellékállású egyéni vállalkozó vagyok.
A cég,ahol főállásban dolgozom január 31-vel megszűnik, csinálnak egy másik céget,ahová átvennének,de csak határozott időtartamra (a Baba születéséig) és a felsőfokú végzettségűelnek adható legkevesebb bruttó bérért.
Az ez évi TGYÁS és GYED rendben van,mert van 180 napi biztosítási jogviszonyom az elmúlt 2 évben és az összege is max lesz,mert bruttó 140-re voltam bejelentve 2008-ban.
Kérdéseim:

  1. 2010-ben a GYED-et újraszámolják a 2009-es jövedelmem alapján,vagy idén kiszámolják a 2008-as alapján és azt az összeget kapom a Baba 2 éves koráig?Mert ha újrakalkulálják,akkor nem mindegy,hogy 140-re vagy 80-ra vagyok bejelentve idén...
  2. Ha mégiscsak határozatlan idejű szerződést sikerül kötnöm,akkor ha a Baba 1 éves kora után szeretném folytatni az egyéni vállalkozásomat,de a főállásomba nem mennék vissza, ilyenkor is jár a GYED vagy csak a GYES?
  3. HA GYES-en vagyok és dolgozom,akkor a járulékokat ugyanúgy meg kell fizetnem?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 09:02

Honnan lehet azt ilyen biztosra tudni, jogy a munkáltató pont január 31-ével szűnik meg?

ajgor # 2009.01.28. 09:32

Azt mondta,hogy megszünteti a mostanit és csinál egy újat , lehet,hogy nem január 31-vel,hanem február 5-vel,de ez az ügy szempontjából szerintem lényegtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.28. 10:11

Ahogy azt Móricka elképzeli. :) Egyet godnolok, és sitysuty megszüntetem a céget. Ne ugorj be neki.

ajgor # 2009.01.28. 10:27

Akkor honnan tudom meg,hogy megszűnt a cég,vagy csak ezzel az indokkal "áttesz" egy másik cégbe,hogy jobban járjon?

uitzko # 2009.01.28. 10:49

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi (kissé összetett ) kérdésem lenne.
Egy olyan cégnél dolgozom, aki kizárólag egy külföldi partnerrel áll kapcsolatban. Velük a szerződése márc. 15-én lejár. Folynak a tárgyalások, hogy március 16-tól legyen új szerződés, de még semmi sem biztos. A főnököm ezért minden beosztottjával aláiratott egy közös megegyezést, amiben megegyeznek márc. 15-i munkaviszony megszűnésben. Emellé csatolt egy tájékoztató levelet, melyben informál mindenkit, hogy amennyiben sikerül megállapodni a külföldi céggel, úgy mindenkit márc. 16-tól (vagy amikor az új szerz. megköttetik) átvesz egy másik cégébe (ez a cég kötné a külföldivel a szerz.-t, mert nem akar jogfolytonosságot).
Én 12 hetes várandós vagyok, így jeleztem, hogy nem írok alá közös megegyezést, amíg nem kapom kézbe az új munkaszerződésem. Erre azt reagálta a főnököm, hogy akkor maradok a régi cégben, nem fog átvenni. A régi cégnél végelszámolás (vagy felszámolás?) lesz, hiszen nem fog ott semmiféle munka folyni, így majd szépen elesek a Tgyás-tól, Gyed-től, illetve,nem lesz semmi bevételem március 16-tól a szülésig sem, mert ő nem fizet (a cég TB kifizető hely).
A kérdésem az lenne, hogy mi történne ilyen esetben március 16-tól, ha tényleg mindenki már az új cégben végezné a munkát? Jogosult ilyenkor a várandós kismama a bérére továbbra is, esetleg el tud menni táppénzre, amig a felszámolás/végelszámolás le nem zárul (hiszen elvileg az hónapokig, akár évekig is eltarthat)? Hogyan jutok ilyenkor majd esetleg a táppénzhez? Továbbra is a cégnek kellene utalni nekem ebben az átmeneti időszakban vagy az OEP-hez kell fordulni? Ha előbb felszámolják a céget, mint ahogy megszülök, úgy ahhoz, hogy biztosítva legyek a szüléskor, elég, ha elmegyek munkanélküli segélyre? Ekkor kapnék TGYÁS-t, majd GYedet? Ilyenkor (munkanélküli esetén) mi alapján számolnák ki ezeket, a 2008-as bérem alapján (6 éve vagyok a cégnél)?
Továbbá még egy kérdésem lenne. A testvérem ugyanennél a cégnél van, jelenleg TGYÁS-on, jövő hónaptól GYED-en. Vele mi történne, ha a céget felszámolnák? Azt tudom, hogy jogosult lenne a fentiekre, csak az lenne a kérdésem, hogy végkielégítés (10 éve van itt), felmondási idő, védelmi idő, szab. megváltás közül mire lenne jogosult? Előfordulhat, hogy semmit nem kapna? (A főnököm valószinüleg közös megegyezést fog erőltetni úgy, hogy egy minimális összeget felajáll neki).Hogyan tudna az őt megillető összeghez hozzájutni? Egyáltalán neki honnan kellene hivatalosan értesülni, hogy megkezdődött a végelszámolás (v. felszámolás)?
Válaszát előre is köszönöm!!!