Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 16:58

Felszólító levél, fizetési meghagyás, per. Ebben a sorrendben, ha az előző nem használ.
De csak akkor, ha a cég még nem áll felszámolás alatt.

edcs # 2008.09.01. 19:43

Tisztelt Szakértő!

Szeptember 5-én lejár a gyes-em. 1996-óta van munkaviszonyom és ez az első munkahelyem. A munkáltató közölte nem tud visszavenni. Azt szeretné, ha letölteném a szabadságomat és közös megeggyezéssel elválnánk egymástól, de kifizetné ami jár. Azt hallottam a végkielégítésnél is többféle minimálbérrel is számolhatnak. Sajnos nem tudom mi jár nekem. A szabadság letöltésével is valószínű az a célja, hogy ezalatt találjak másik munkát, és én mondjak fel, így megússzhatja a végkielégítést. Kérem adjon tanácsot , mi jár nekem és mire figyeljek. Nem szeretném, ha kihasználnák járatlaságomat e téren.
Köszönettel: edcs

nandy # 2008.09.01. 21:13

A munkáltató KÖTELES visszavenni a gyes-ről visszatérő alkalmazottat, és KÖTELES az összegyűlt szabikat 30 napon belül kiadni.

Ha nem akar tovább foglalkoztatni, mondjon fel ő rendes felmondással. Ebben az esetben jár a felmondási idő (55 nap) és a végkielégítés (háromhavi átlagbér) is. Ha a szabidat nem, vagy csak részben tudod kivenni, ezt is ki kell fizetnie. Plusz meg kell jelölnie a felmondás okát.

Közös megegyezésbe csak akkor szabad belemenni, ha az a rendes felmondásnál jobb lehetőséget biztosít a számodra. (Közös megegyezés esetén a felek szabadon állapodnak meg mindenben - így az anyagiakban is).

De semmiképpen se mondjál fel te! És ameddig hivatalos papírt nem kapsz a munkáltatótól arról, hogy nem kell bejárnod dolgozni - felment a munkavégzés alól - addig járjál be!

diod # 2008.09.02. 07:36

Tisztelt Szakértő!

Ha valakinek a munkaviszonya 1998 szept. 6-től indult és munkaviszonyának utolsó napja 2008 szept. 5 (felmodási idővel együtt)akkor így eléri-e a 10 éves munkaviszonyt a felmondási idő számítása szempontjából? Ha igen, akkor még 5 nappal meghosszabodik a felmondási idő? A munkáltató magyarázata szerint határidők számítása szempontjábol az MT 12.§.(3) értelmezése alapján az azonos hónap azonos napjánál veszi figyelembe az évek betöltésénél, de ez szerintem nem pont a munkaviszony 1 évének meghatározására vonatkozik és ráadásül a törvény a "lejár" fogalmat használja ami már túlmutat egy adott intervallumon. Egyszerűbb esetben, ha valaki jan. 1-től dec. 31-ig áll munkaviszonyban akkor annak 1 évnek meg kellene lennie, mert pont egy évig tart a munkaviszonya( ha jan. 1-én meg munkaviszonyban lenne akkor 1év+1nap lenne). Nem hiszem, hogy a MT 1 nappal is hátrányba helyezné a munkavállalót vagy nem így van?

Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 08:38

A munkáltató hivatkozása téves, az a szabály a határidők, és nem a munkaviszony hosszának számítására vonatkozik. A kérdés érdemét illetően azonban, attól tartok igaza van. A felmondási idő hosszáról rendelkező Mt. 92. § (2) úgy fogalmaz, hogy a felmondási idő "a munkáltatónál munkaviszonyban töltött x év után y nappal" meghosszabbodik.
Amit a konkrét esetben szerintem úgy kell értelmezni, hogy a tizedik év letelte után, vagyis a tizenegyedik év első napjától kezdődően.

patakidori # 2008.11.20. 21:15

Üdvözlöm!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy Gyed alatt megszüntetheti-e a munkáltató a munkaviszonyomat? Ha jól olvastam, a felmondási védelem miatt nem, de nem teljesen tiszta számomra... Ha mégis, akkor utána Gyes-t fogok kapni? Előre is köszönöm a választ

anita.siket # 2008.11.20. 22:24

gyed és a gyermek 3 éves koráig járó gyes mellett nem lehet megszüntetni a munkaviszonyt rendes felmondással Utána ha visszamész dolgozni, még 1 hónapig köteles foglalkoztatni, de utána elküldhet.

imod # 2008.11.25. 11:20

Üdvözlöm!

Segítséget szeretnénk kérni Öntől.A gyedem jan. 5-én jár le.Most decemberben szeretném megszüntetni a munkaviszonyomat közös megegyezéssel a munkahelyemen,mert nem tudnak hova visszavenni.Január 6-tól lenne egy másik munkahelyem,ahol start kártyát kérnek.Emiatt is kell megszüntetnem a munkaviszonyom,mert a start kártya igénylésekor nem állhatok munkaviszonyban.Lesz -e valami hátrányom abból,hogy dec. 2-től január 6-ig nem állok sehol munkaviszonyban?A munkáltató milyen járulékokat köteles nekem fizetni?
Köszönöm.

nandy # 2008.11.25. 14:30

Lesz -e valami hátrányom abból,hogy dec. 2-től január 6-ig nem állok sehol munkaviszonyban?

Abból ne, de ha az új munkáltató meggondolja magát és mégsem alkalmaz, abból gond lehet később.

A mun­káltató milyen járulékokat köteles nekem fizetni?

Ezt nem teljesen értem. Arra gondolsz, mit kell vonnia tőled? Mindent, amit mástól is.
A kedvezmény őt érinti, mivel a munkáltatói terhet csökkenti - 29% TB, 3% maj és 1.950,-Ft EHO helyett 15% a kedvezményes járulék mértéke. De hangsúlyozom, ez a te nettó béredet nem érinti!

imod # 2008.11.26. 11:31

Köszönöm nandy.

margaréta*** # 2008.11.27. 13:11

Kedves szakértők!

Munkahelyemen 2000. augusztusa óta vagyok munkaviszonyban. 2003-ban, majd 2005-ben született két kislányom, második éppen akkor, mikor a nagyobbikkal letelt volna a gyed, elsővel gyest épp elkerültük... 2007-ben visszajöttem dolgozni a régi munkahelyemre, gyes mellett, de csak hat órában. Előtte volt még 6 nap ki nem vett szabim, illetve a gyed alatt felgyűlt cca. hatvan-valahány nap. Közben februárban áttettek a cég leányvállalatához, szintén hat órában. Így egészen nov. végéig gyesen voltam a régi helyen, illetve hat órában a jelenlegin. Letelt a gyes, úgy tudom, ilyenkor, ha megszüntetem a "gyeses" régi munkaviszonyomat, kötelesek kifizetni a szabadságot. Természetesen 2003 óta egy fillér emelést nem kaptam, csak mikor visszajöttem 2007-ben. Mivel számol ilyenkor a munkáltató? Arányosan emelnie kell a fizetések emelésével? (amennyivel a kolléganőimét emelte százalékosan?) Közös megegyezésnél is jár végkielégítés? Ha igen, mennyi időre?
Előre is köszönöm.

mihalkato # 2008.11.28. 08:54

Tisztelt Szakértők!
A történetem a következő:
2005-ben agyinfarktusom volt, melynek következtében féloldali bénulásom és féloldali látótér kiesésem lett. Egy év táppénz után megtörtént a rokkantnyugdíjazásom és sikerült annyira felépülnöm, hogy a munkáltatóm 6 órás munkakörbe visszavett. Sajnos a betegségemből kifolyólag nehezebben bírom a terhelést és kissé lassabbá is váltam mind mozgásomban, mind gondolkodásomban ez nagyban befolyásolta a munkavégzést is. És ezt a munkáltató is többször jelezte. Éreztem, hogy váltanom kell!
És akkor jött egy nagyszerű lehetőség, igaz kevesebb pénzért, de stresszmentesebb környezetben, olyan munkahelyre, ami kifejezetten mozgáskorlátozottakat foglalkoztat. Felvettek október 22. -ei dátummal határozatlan időre 3 hónap próbaidővel. November 25-én csoportos létszámleépítést jelentett be a cég, melynek egyik magyarázata, hogy több milliós tartozásuk van és nem tudja fenntartani tovább magát.
Így engem is elküldenek. Amikor felvettek engem nem tájékoztattak a rossz anyagi helyzetükről. Ha ezt tudom nyilván nem hagyom ott az előző munkahelyemet!
Azt szeretném megtudni, hogy etikus volt ez a munkáltató részéről? Van lehetőség valamilyen jogorvoslatra az esetemben?
Előre is köszönöm válaszukat!

_Wasp_ # 2008.11.28. 09:10

bíztatási kár?
(esetleg...)
utánanézek majd, hátha van hasonló tapasztalat.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.11.30. 07:14

Lenne egy TELJESEN JOGI kerdesem (kerem senki ne ferditse el!):

Kozalkalmazotti munkaviszonyrol van szo. Lehet az rendikvulo, azonnali felmondasi ok hogy az illeto rendorsegi eljaras alatt all? Komolyan, ez van irva a papirjara az illetonek, hogy a megszunes oka: "Jelenleg rendorsegi eljaras alatt all". Na es amig nincs jogeros itelet addig megis ez milyen jogalappal teheto meg? Vagy igaza van a munkaltatonak? Marmint jogszabalyilag? van ilyen jogszablyi lehetoiseg, hogy a munkavallalonak azonnal fel lehet mondani ha rendorsegi meggyanusitasban lesz resze (meg ha teljesen alaptalan is, na de ezt a munkaltato nyilvan nem tudjatja). Vagy hagyja csak az illeto nyugodtan az egeszet es ha majd megjon a nbyomozast megszunteto hatarozat bcs hianyaban akkor ,meg inditson karteritesi pert a munkaadojaval szemben? Valaki segitene? Koszi szepen! Bence

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.30. 07:19

Nincs véletlenül előzetesben az a közalkalmazott?

(Egyébként a közalkalmazottnak nem mondanak fel - felmentik.)

pababa2 # 2008.12.06. 12:21

2009.január 14-ig Gyesen vagyok kisfiammal, s a régi cégemnél munkaviszonyom van(fizetés nélküli szabi).
Novembertől egy másik munkahelyen dolgozom, itt is szeretnék maradni, mivel a régi munkahelyemre nem is tudnék visszamenni a munkaidőbeosztás miatt.
Az lenne a kérdésem,hogy a régi helyemre mikor adjam be a felmondásomat(és milyen címen adjam be),hogy az új helyemen folyamatos legyen a munkaviszonyom?
Azt szeretném,ha a régi helyemen a Gyes lejárta után megszűnjön biztosan a munkaviszonyom és ne utána akarja kiadni Nekem a felhalmozott szabadságokat és ezzel még 1-2 hónapig ott munkaviszonyom legyen.
Remélem megértette Valaki mit is akarok,de egyszerűbben nem tudtam leírni.
Köszönöm a segítséget előre is!
Dóra

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.06. 13:13

Nem tudod, mennyi a felmondási időd?

pababa2 # 2008.12.07. 11:05

Felmondási idővel kapcsolatban találtam egy papírt,ami azt tartalmazza,hogy a felmondási idő legalább 30 nap, de ennek mértéke függ a munkaviszonyban töltött időtől az alábbiak szerint: 3év 35 nap, 5év 45nap én 2004.július 05-től állok munkaviszonyban.
(Szabadságos papíromon a következők vannak: év.szab.alapszabadság kivehető 21nap, előző évi szabadság kivehető 40nap)
Ha azonnali hatállyal adom be a felmondásomat akkor az milyen következményekkel járhat? (azon kívül,hogy 3 hónapig nem kaphatok munkanélkülit,de jelenlegi munkahelyemen hosszú távon maradok úgy néz ki)

költő # 2008.12.07. 11:51

Szép vasárnapot!
A helyzet: X cég alkalmazza Y személyt 3 hó próbaidővel,ami jelenleg még tart. A munkaszerződésbe foglalta a cég, hogy y ezzel együtt átvette a munkaköri leírást is. Ez nem történt meg, azzal az indokkal, hogy azt majd később megírják, a szerződésben azért van benne, mert az egy céges "formanyomtatvány", Y munkaköre viszont attól kissé eltérő, amit viszont szóban nagyjából elmondtak.
Kérdések:

  • Y felmondhatja-e a munkakört, s mi ennek az útja? (kell-e indok, kötelezhetik-e felmondási időre, postán kell levélben, vagy szóban hivatalos, ha kiadják a bérét)
  • X cég felmondhat-e Y-nak, s ha igen,ezt szóban is megteheti, vagy csak írásban? Mikortól hivatalos?
  • X cég megteheti-e hogy nem fizet utolsó havi bért olyan indokkal, hogy Y nem megfelelően látta el feladatát? (erre semmiféle szóbeli sem írásbeli "figyelmeztetést" Y nem kapott.
költő # 2008.12.10. 11:47

Szép napot!
Tudna valaki segíteni alábbi tanácstalanságomban?
Előre is köszönöm, ha válaszolnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 12:05

A próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. (Nem felmondani - megszüntetni.)

költő # 2008.12.10. 12:21

Kedves Kovács Béla Sándor köszönöm!
Azt még megkérdezném, hogy milyen nódon szüntetheti meg bármelyik fél? Szóban, levélben, e-mailen, stb.
És az akkortól érvényes-e, vagy lehet azt mondani, hogy pl. már egy hónapja, s ezért nem ad rá bért?
A próbaidő is bejelentett munkaviszonynak számít-e, ha közben megszüntetik a munkaszerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 12:34

Írásban. Az emil nem számít írásbeli közlésnek.
Mint mondtam: azonalli hatállyal - ez azonban a közlés időpontját jelenti, hiszen a másik fél nem gondolatolvasó.

A munkaviszonyban töltött időre főszabályként bér jár.

A munkaviszony nem attól lesz bejelentett, hogy van-e próbaidő vagy nincs, hanem attól, hogy bejelentik-e. Egyébként magától értetődik, hogy a próbaidő kikötésével létesített munkaviszonyt is be kell jelenteni.

költő # 2008.12.10. 12:40

Köszönöm!

csipesz # 2008.12.10. 18:29

Sziasztok!! Lehet, hogy olyan kérdéseket teszek föl, amire már nagyon sokszor válaszoltatok, de most nincs igazán türelmem visszaolvasni. Kérdéseim a következők:
Ma elkezdődtek az elküldések a cégnél, ahol dolgozom. Tudni szeretném mi az mi jár vagy felmondási idő végkielégítés ügyében. 2008. február 1-én volt 14 éves munkaviszonyom. Választ előre is köszönöm