Munkaviszony megszűntetése


Veci # 2010.10.29. 10:49

rebarbara4
Jó indulattal mondom, hogy örüljön neki, mert így megkapja a 9 havi végkielégítést, a 3 havi felmondási időt (ebből a fele időre a munka alóli felmentést). Ezzel legalább jó anyagiakkal engedik el nyugdíjba, egyébként nyugdíjba vonulás esetén nincs végkielégítés. Ne rossz szájízzel vegye, mert így még jót akarnak neki.

  • Szép nyugisan és jó hangulatban töltse le a felmondási időt, legkésőbb az utolsó napon ki kell fizetni a végkielégítést.
  • Ezután adja be a nyugdíj irányti kérelmét és türelemmel várja a határozatot és utána legyen boldog nyugdíjas, jó egészségben. Teljes összegű nyugdíjat számítanak, a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 86 %-át a ma még hatályos törvény szerint (12. §)

Itt a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Hidd el saját tapasztalat.


Üdvözlettel Veci

rebarbara4 # 2010.10.29. 11:04

Kedves Veci,
köszönöm a választ és a bíztatást is, mindkettőt továbbítom az érintettnek!

rebarbara4 # 2010.10.29. 11:14

Közben új helyzet állt elő, nem felmondás, hanem közös megegyezés a javaslat.
Van ennek valami buktatója anyagi szempontból?

Veci # 2010.10.29. 11:48

rebarbara4
Anyagi szempontból bizony lehet buktató. A közös megegyezés esetén annyit kap, amennyiben megállapodnak. Azért akarja így a munkáltató, mert nem kívánja kifizetni, ami a törvény szerint járna rendes felmondás esetén.
Nem mennék bele ebbe a helyzetbe, mert a közös megegyezés nem a dolgozó érdekét szolgálja általában. Azonkívül akár azonnal megszűnhet a munkaviszonya. DE azért próbáljon minél többet elérni a közös megegyezéssel, akkor megfontolandó.
Ne hagyja magát megvezetni. DE arra vigyázzon, hogy ne adjon okot a rendkívüli felmondásra (pontosan járjon dolgozni, tartsa be az előírásokat, munkafegyelem, szünetek, munkakezdés, -befejezés, ne menjen haza ha csak szóban küldenék haza, ha a munkáltató hazaküldené azt adja írásba).

Az előbb írtam (61 éves esetében) 6+3 havi végkielégítés jár és a 3 havi felmondási idő, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyt. Ha le akarják építeni, akkor megközelítőleg annyit próbáljon kiharcolni.
Ha mégsem jönne össze a megegyezés, ami anyagilag is megfelelő lenne, akkor a munkáltató akár elhúzhatja az alaklmazást 62. éve betöltéséig, és akkor semmi plusz pénzre nem lehet számítani. Nyugdíjba vonulás esetén nem jár végkielégítés.

Szurkolok, hogy jól jöjjön ki a dologból.

Remélhetőleg munkajogban járatosabb fórumozó is fog válaszolni.


Üdvözlettel Veci

pazs # 2010.10.29. 11:56

Veci: jól mondtad.
rebarbara4: ha a közös megegyezésben mindez benne van (összesen 12 havi bér), akkor sem anyagilag, sem másképp nincs benne buktató. Az a lényeg, hogy viszont ha nyugdíjkorhatárt betölti, akkor nem fog járni a 9 havi végkielégítés, ha rendes felmondást kap, úgyhogy ezt érdemes azért elkerülni.

bolondmelós # 2010.10.29. 21:57

rebarbara4/veci: érdekes lenne ha egy rendes felmondás, közös megegyezéses felmondás körvonalazódásakor
kapna egy rendkívülit-én minden felmondásra utaló javaslatot írásban kérnék az Ő helyében- hogy legyenh bizonyítéka, hogy a közös megállapodásra/ de a munkaviszony megszüntésére törekszik a munkakadó.
Mondja azt,hogy így jobban átlátja, már öreg ehhez, meg könnyebben megérti. Legyen valami hivatalos formája...

Kormánytisztviselő # 2010.11.02. 07:56

Kedves Naina!
Kedves bolondmelós!

Nagyon szépen köszönöm, hogy az én gondomat magatokra vettétek!
Köszönöm a segítséget, amit adtatok!
Sajnos kevés ilyen EMBER van a mai világban, mint TI.
Legyetek büszkék magatokra, mert rászolgáltatok!
Még egyszer KÖSZÖNÖM!

Kormánytisztviselő # 2010.11.02. 08:27

Kedves bolondmelós!

Elnézést kérek a késői válaszért, de édesanyám meghalt és az ő temetéssel kapcsolatos ügyeit intéztem.

Sajnos(?) faji, vallási, nemi, szexuális hovatartozás dolgában "eltérő tulajdonságom" nincs. A diszkriminált többséghez tartozom.

Annyival egészíteném ki az előbbiekben általam leírtakat, hogy nem politikai tisztogatásról van szó.
A szakszervezetből jött, főigazgatót, aki több, mint egy évtizede irányított leváltotta a fidesz. Vele egyébként soha semmilyen problémám nem volt.
A fidesz kinevezte a volt főigazgató egyik korábbi szeretőjét, aki a helyettese volt és szintén mszp-és hitvallású.A nyugdíjasok és az osztályvezető is a párt szakszervezeti szervezetéből jöttek a hivatalba dolgozni. Ők lettek megerősítve és engem rúgtak ki.
Én jobboldaliként vagyok az ő nyilvántartásuk szerint.
Bár soha semmilyen pártnak nem voltam tagja. Ne gondoljatok azonban egy harcos fideszesre, aki ott csápol a Viktornak, állandóan vitatkozik, mint jobboldali. Az én hitvallásom az volt, hogy az a párt, amelyik nekem jót tesz, azt szeretem, amelyik rosszat tesz azt nem szeretem. Az mszp-szdsz sokszor tett az utóbbi időben rosszat nekünk.
Lehet, hogy nem szerettem eléggé a gyurcsányt illetve nem gyűlöltem eléggé a Viktort. Az előbbire utal, hogy a mostani főigazgató maradásom melletti érveim elmondása után is csak azt ismételgette, hogy "de a .... főigazgatót is indoklás nélkül rúgták ki".
Esetemben az orbán által meghídetett új rendszerváltáról nincs szó, sőt az mszp-ések tisztogatják ki a szervezetből a jobboldaliakat, amennyiben én jobboldalinak minősülök azzal, hogy nem tudom elfogadni a hazugságot és a tolvajlást.

Kormánytisztviselő # 2010.11.02. 09:07

Meg tudná-e valaki mondani, hogy mi történik akkor, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti az indoklás nélküli elbocsájtásra vonatkozó részt?
Mi a következménye, ha elfogadom a végkielégítést?
Mi a következménye, ha a prémium éveket választom?

A Hivatal felett álló Megyei(?) Kormányhivatal vezetője illetve a fidesz "erős embere" panaszom esetén indokolatlannak tartja a felmentésemet, akkor változhat a helyzetem?

Kormánytisztviselő # 2010.11.02. 09:18

Felhívnám a figyelmet arra, hogy a prémium éveket közös megegyezéssel választhatom.

Veci # 2010.11.02. 10:55

Kormánytisztviselő
Először is fogadd részvétemet édesanyád elvesztése miatt.
A PÉP-el még növekszik a szolgálati időd, a fizetésed 70 %-át kapod, heti 12 óra munkavégzés mellett. Ha én lennék ebben a helyzetben, elfogadnám a PÉP-et, mert ami a közstisztviselőkkel kapcsolatos tv. módosítások vannak, ez egy biztos pont lenne (de neked mondjam ezt?). Bizonyára megfontolnám a jogorvoslati lehetőséget is, de széllel szembe pi...ni nem szerencsés, mert vissza csap.
Nem tudlak megnyugtítni, de valószínűleg ezt választanám. Szerintem a végkielégítés pillanatnyi megoldásnak jó, de ha nem találsz munkát a munkanélküli elllátások eléggé kis összegűek a PÉP 70 %-hoz képest.
Gondold át, kívánok jó egészséget és erőt a problémák elviselésében.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

rebarbara4 # 2010.11.02. 12:50

Kedves Mindenki!
Köszönöm a törődést, a válaszokat, sikerült megegyezni a munkáltatóval, kis veszteséggel ugyan, de hamarosan nyugdíjas lesz az illető.

Kormánytisztviselő # 2010.11.03. 07:38

Kedves Veci!

Köszönöm, hogy törődsz velem!
Köszönöm, hogy együttérzel velem!

Én is arra gondoltam, hogy a prémium éveket választom.

Én egy konfliktuskerülő alkat vagyok. Azt gondoltam, hogy ebben a 2 évben már békén hagynak. Nem ez történt. Most viszont azt gondolom, hogy "nincs hova hátrálnom". Tájékoztattam az új főigazgatót és az osztályvezetőt is, hogy megfellebbezem a felmentésemet. Nem csodálkoztak. Azt hiszem arra gondoltak, hogy úgy sem lesz eredménye.
Nem szoktam "fűhöz-fához" futkosni, de most úgy gondolom, hogy megkérdezem a fideszes nagyúrakat ez volt-e a szándékuk.
Mit veszíthetek?
Legfeljebb nekik is lesz okuk csúnyán nézni rám. A bajt viszont ők idézték elő.
Szakmailag nem tudnak eredményesen belém kötni, mert abból rosszul jönnek/jöttek ki.
Üdvözlettel

Kormánytisztviselő # 2010.11.03. 08:13

Abban az esetben, ha prémium éveket választom, akkor a 2004. évi törvény 3. § d.) alapján hozzájárulok, hogy a határozatlan idejű kinevezésemet határozott idejű jogviszonnyá változtassák.
Ugyanezen törvény 3. § (3) bekezdés b.)pontja a kinevezésem az előbbi hozzájárulásommal közös mmegegyezéssel módosul.
Ezért kérdeztem korábban azt, hogy meg tudná-e valaki mondani, hogy mi történik akkor, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti az indoklás nélküli elbocsájtásra vonatkozó részt?
Mi a következménye, ha elfogadom a végkielégítést?
Mi a következménye, ha a prémium éveket választom és nem fellebbezek?
Mi a következménye, ha a prémium éveket választom és fellebbezek?
Amennyiben a Munkaügyi Bíróságon megtámadom a felmentésemet, az megsemmisíti-e a prémium évek programhoz adott hozzájárulásomat illetve a közös megegyezést?
Ráírjam-e a "Nyilatkozatra", hogy ugyan a prémium éveket választom, de a felmentésemmel nem értek egyet, ezért megfellebbezem a felmentésemet?
Tudna segíteni valaki nekem?
Csütörtökig döntenem kell.

Veci # 2010.11.03. 08:56

Kedves Kormánytisztviselő!

Ha az első válaszodra reagálok, véleményem szerint nem sokat nyerhetsz, ha akarnak tudnak mindenféle indokot adni, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatban. Azt hallottam, hogy sokan fordulnak jogorvoslatért. Nem tudom mit javasoljak, az AB jogkörét most próbálják korlátozni, nem tudom mi várható. Aggódok a helyzetedért, de rosszat sem akarnék neked így ismeretlenül sem.

Bízom benne, hogy Lyonee is tudna valami segítséget adni, ő járatosabb a PÉP, végkielégítés vonatkozásában (vagy valaki más fórumozó társunk). De mi nem jogászok vagyunk és ezért pl. én bizonytalan vagyok a te esetedben.

A második válaszodra nem tudok állástfoglalni, nem tudom milyen kimetele lehet. Gyorsan keresni kellene egy jogban járatos embert, ez már annyira jogi kérdés.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.11.03. 19:21

Kedves Kormánytisztviselő!!
Írod, hogy 60 éves vagy. Nem tudsz még előrehozott nyugdíjba menni? A 60 éves férfiak még az idén 40 év szolgálati idővel csökkentés nélküli nyugdíjba tudnak menni. Mennyi a felmentési időd? És a szolgálati időd?
Lehet, hogy nem érdemes PÉP-et választani, ha néhány hónap múlva nyugdíjba tudnál menni. Válaszolj, és talán ki tudunk valamit találni.

A jövőbe én sem látok, hogy mi lenne, ha...pedig , de jó lenne?!

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 09:25

Kedves Lyonee!

Jelenleg 39 év 120 napom van. 2011 szeptembertől tudnék előrehozott nyugdíjba menni akkora lesz meg a 40 évem.
A felmentési időm 2010. október 31.-től 2 hónap. December 01.-től felmentettek a munkavégzés alól. A közszolgűlati mjogviszonyom 2010.december 31.-én jár le.
A felmentésre 2 364 000 Ft-ot kapnék(ez 7 havi végkielégítés) és a munkanélküli 9 hónapra. Ebből az első 3 hónapra a munkaerőpiaci járulékalapom 60%-a, de maximum a 2011. évi minimálbér 120%-a.további 6 hónapra kapnám az előbbi minimálbér 60%-át. A minimálbér 120%-a 88 200 Ft/hó 3 hónapra=264 600 Ft. A minimálbér 60%-a 6 hónapra 44 100 FtX6=264 600 Ft.
Összesen a felmentésre és munkanélküli ellátásra kapnék:2 893 200 Ft. Ebből a netto kb. a fele(?)
1 450 000 Ft.
Ez után kapnám a nyugdíjat, amelyet nem tudok kiszámolni, bár a Nyugdíjbiztosítástól megvannak az adataim. Van valahol valami táblázat, ami kiszámolja? Az előbbire azért lenne szükség, mert a prémium évek időszakával azonos időtartamot kellene összehssonlítani.
A prémium évek 2011.01.01.-től 2012.10.16.-ig 654 napra kapnám a 337 800 Ft/hó 70%-át=236 400 Ft-ot havonta. Ennek a nettója a (-17%) 40 198 ft és az SZJA 48 048 Ft levonása után a nettó 148 214 Ft/hó. Ez 21 hónapra és 16 napra nettó: 3 188 987 Ft.
Amennyiben azonos időszakot számolok 2011.01.01.-től 2011.10.16.-ig a felmentésre és a prémium évekre is, akkor a felmentésre az általam számított nettó:
kb. 1 700 000 Ft., míg a felmentésre, míg a prémium évekre kb. 1 410 000 Ft.
Kérdésem, hogy meg lehet szakítani a prémium éveket, ha előrehozott nyugdíjba szeretnék menni 2011.10.16.-án? Persze kérdés, hogy a nyugdíjam több lesz-e, mint a prémium évek 148 214 Ft-ja?
Remélem nem bonyolítottam nagyon túl!

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 09:47

"Összesen a felmentésre és munkanélküli ellátásra kapnék:2 893 200 Ft. Ebből a netto kb. a fele(?)
1 450 000 Ft.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/13698?…"-idézet tőlem.
Alább aztán nem a felét vettem, mert arra gondoltam, hogy a 2 364 000 Ft-nak kellene a felét vennem, amely 1 182 000 Ft a 2-szer 264 600 Ft-ot=528 000 Ft-ot meg közel megkapnám levonás nélkül.=1 710 000 Ft.

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 09:48

Felejtsd el az előbbi próbálkozásaimat!

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 09:49

Ez TALÁN jobb lesz:
Kedves Lyonee!
Jelenleg 39 év 120 napom van. 2011 szeptembertől tudnék előrehozott nyugdíjba menni akkora lesz meg a 40 évem.
A felmentési időm 2010. október 31.-től 2 hónap. December 01.-től felmentettek a munkavégzés alól. A közszolgálati jogviszonyom 2010.december 31.-én jár le.

A felmentésre 2 364 000 Ft-ot kapnék (ez 7 havi végkielégítés) és a munkanélküli 9 hónapra. Ebből az első 3 hónapra a munkaerőpiaci járulékalapom 60%-ka, de maximum a 2011. évi minimálbér 120%-a.további 6 hónapra kapnám az előbbi minimálbér 60%-át. A minimálbér 120%-a 88 200 Ft/hó 3 hónapra=264 600 Ft. A minimálbér 60%-a 6 hónapra 44 100 FtX6=264 600 Ft. Munkanélküli összesen: 528 000 Ft.
Összesen a felmentésre és munkanélküli ellátásra kapnék:2 892 000 Ft. Ebből a netto kb. 1 710 000 Ft. (a 2 364 000 Ft-nak kellene a felét vennem, amely 1 182 000 Ft a 2-szer 264 600 Ft-ot=528 000 Ft-ot meg közel megkapnám levonás nélkül.=1 710 000 Ft.).
Ez után kapnám a nyugdíjat, amelyet nem tudok kiszámolni, bár a Nyugdíjbiztosí¬tástól megvannak az adataim. Van valahol valami táblázat, ami kiszámolja? Az előbbire azért lenne szükség, mert a prémium évek időszakával azonos időtartamot kellene összehasonlítani.
A prémium évek 2011.01.01.-től 2012.10.16.-ig 654 napra kapnám a 337 800 Ft/hó 70%-át=236 400 Ft-ot havonta. Ennek a nettója a (-17%) 40 198 ft és az SZJA 48 048 Ft levonása után a nettó 148 214 Ft/hó. Ez 21 hónapra és 16 napra nettó: 3 188 987 Ft.

Amennyiben azonos időszakot számolok 2011.01.01.-től 2011.10.16.-ig a felmentésre és a prémium évekre is, akkor a felmentésre az általam számított nettó:
kb. 1 700 000 Ft., míg a felmentésre, míg a prémium évekre kb. 1 410 000 Ft.Kérdésem, hogy meg lehet szakítani a prémium éveket, ha előrehozott nyugdíjba szeretnék menni 2011.10.16.-án? Persze kérdés, hogy a nyugdíjam több lesz-e, mint a prémium évek 148 214 Ft-ja?
Remélem nem bonyolítottam nagyon túl!

Az előbbieken túl a nyugdíjam alapja állítólag a prémium éveknél a jelenlegi fizetésem: 337 800 Ft/hó és nem a 70%? Valóban így van ez?
Szemben a felmentésemnél az előrehozott nyugdíj időpontjáig, 2011.10.16.-ig csak 3 hónapra a minimálbér 120% és 6 hónapra a minimálbér 30% nyugdíjalapja számít.
LEHET EBBŐL VALAMIT ÉRTENI?

juhlaci # 2010.11.04. 10:25

A kormánytisztviselő, most panaszkodik vagy dicsekszik ? Nem értem!

bolondmelós # 2010.11.04. 10:40

Kedves Kormánytisztviselő:

Fogadd őszinte részvétemet édesanyád elvesztése miatt.

Nem voltam gépközelben, illetve idegen gépen olvastam a topcot ahol nem tudtam beloggolni.

Egyéb helyzettel illetve korral kapcsolatban lehetne betámadni, ha lenne diszkriminatív döntés- de nincs.

Kjt. hez, PÉPhez, nyugdíjszámításhoz nem értek,
azzal egyetértek hogy megfellebbezted a felmentésed.

Én is konfliktuskerülő figura voltam, de VAN AMIKOR
elkezdesz harcossá válni, akár másokért ismeretlenül is.

Az NDK ban, meg a Harmadik Birodalomban volt szokás,
hogy a másképp gondolkozókat előbb kiközösítették, aztán börtön, egyéb elkülönítés, kiutasítás, emigrálásra kényszerítés, vagy akár fellógatás.
Ezt nem akarom, hogy itthon így legyen.

Juhlaci: számolni próbál, hogyan lenne jobb neki.
AMÚGY, nem írom le de én is néztem egy nagyot
az összegek láttán- de a szaktudása, pozicíója, eltöltött munkaviszonya INDOKOLJA.
Nekem nem lesz rendes nyugdíjam, mert olyan magas lesz a korhatár-nem fogom megérni-, meg üres a kassza, ha mégis.

Jah és bárkinek joga van, hogy tudásához mérten közhivatalt vállaljon. (Alkotmány)

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 10:52

Az 528 000 Ft nem lehet nettó! Abból is vonnak természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjat, tehát -13,5 %-ot.
A munkanélküli nettója: 454 990 Ft.
A felmentésre és a munkanélkülire a 2011. 01. 01.-től 2011. 10 16.-ig összesen így kb. 1 636 990 Ft-ot kapnék úgy, hogy nem kellene bejárnom. A nyugíjalapom azonban az utolsó 9 hónap 16 napra nagyon alacsony lenne 3 hónapra 88 200 Ft és 6 hónapra 44 100 Ft és életkorom végéig rontana valamennyit. Mennyit azt nem tudom.
A prémium évek 9 hónap 16 napra 1 410 222 Ft netto, de be kell járnom heti 12 órát, viszont a nyugdíjalapom 337 800 Ft-tal lesz az utolsó 9 hónapra számolva. az előbbiből adódóan életem végéig valamennyit, nem tudom mennyit emelne a nyugdíjamon.

Az előbbieken túl abban az esetben, ha a nyugdíjam több lenne, mint a prémium évek 148 214 Ft-ja, akkor érdemes lenne előrehozottba menni 2011.10.16.-án, ha kevesebb akkor a prémium évek Ft és nyugdíj közti különbséget is figyelembe kellene venni a kalkulációnál.
Hát ezeket a nyugdíjszámítás nélkül nehéz kiszámítani.

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 11:01

Kedves juhlaci!

Valószínüleg az osztályvezetőmnek is ez nem tetszett, mármint a "magas" fizetésem és ezért gondolja azt, hogy az én átlag feletti bérem bent marad így a kasszában, akkor lesz mit szétosztani az alfelét nyaló sleppnek.
Felhívnám a figyelmedet arra, hogy az én bérem nem személyi bér. 3 diplomája, német külkereskedelmi anyaggal bővített középfokú "C" típusu valamint angol közgazdasági anyaggal bővített középfokú "C" típusu nyelvvizsgája annak van, aki fáradságot és pénzt nem kimélve megszerzi. Neked is módod van rá és az osztályvezetőmnek is módja lenne rá. Csak megjegyezném, hopgy az angol középfokút 51 éves koromban szereztem meg.
Én mindig a munkában és a tudásban hittem, de ez tévedés volt.

Amennyiben 148 214 Ft-ból levonod 70 000 Ft hitelt és a rezsit már nem olyan magas a maradék!

Kormánytisztviselő # 2010.11.04. 11:07

Mit szóltok akkor pl. ahhoz a nyugdíjashoz, aki marad és a nyugdíjához még egy ilyen összeg jön, mint az enyém és ő marad, nekem kell mennem.
A köztisztviselői fizetés a végzettség és a gyakorlati idő alapján számolják MINDENKINEK.