Munkaviszony megszűntetése


varangy # 2007.11.23. 03:49

Üdvözlet!Most járok először az oldalon, és segítséget keresek. Felvázolnám a problémát: ex postai dolgozók kontra MédiaLOG Fiege Zrt. tárgy: felmondás. A rengeteg ígérgetés, áltatás után, elegem lett és azzal, hogy nem kaptuk meg a 13. havi fizetést betelt a pohár. Hétfőn már az új munkahelyen szeretnék kezdeni, így azt gondoltam, rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal felmondok, hivatkozva: Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 96. § (1) bek. a) pontjában, b) pontjában foglaltakra. fontos lenne az azonnali és a jogfolytonosság ( a cégnél maradó sorstársaimmal feljelentéssel próbálunk érvényt szerezni vélt, de meg nem tartott jogainknak, és ha sikerrel járunk,szeretném ha jogot formálhatnék az elmaradt juttatásokra ) Kérdés: megfelelő-e a rendkívüli felmondás jelen esetben? Mely munkaviszony megszüntetési formákkal egyezzek ki, ha alkudozni próbálnak? Mit tegyek, ha nem akarja elfogadni a felmondást? Bármi, ami nem merült fel bennem..

A MédiaLOG Fiege Zrt. január 1-vel átvette a Magyar Posta Rt.-töl a hírlapfeldolgozás egy részét a dolgozókkal együtt (vagy maradtunk az új céggel, vagy mehet ki merre lát). Tavaly év végén megjelent a posta és a média vezérkara, a dolgozókat összehívva kijelentették, hogy semmilyen anyagi kár nem ér minket az átállással, valószínűleg más időbeosztással kell majd dolgoznunk, de az ebből származó fizetés kiesést valamilyen módon kompenzálni fogják, valamint minden olyan juttatást megkapunk (jogfolytonosságból eredően) amelyet a posta biztosított számunkra. Felvettek egy embert, aki azért és addig volt ott, amíg beindul a termelés az új rendszerrel. Ez idő alatt, vagy úgy bántak velünk mint az állatokkal, vagy ígértek duplafizetést, fűt-fát csak csináljuk. Miután rend lett, ez az ember eltűnt az ígéretekkel együtt. 10 óra helyett 8-ra kellett járnunk (írást erről sem kaptunk), az ebből eredő 2 órára járó 40-ről 20 százalékra módosult pótlékot nem kompenzálták, tisztasági felszerelést nem kaptunk, a mosdóhelyiség tisztántartása, feltöltése (wc papír,kézmosó) hónapokig és azóta is rendszeresen szünetel, munkaruhát nem kaptunk, a dohányzó kb.6 négyzetméter, az ablakot nem lehet kinyitni és füstjelző van benne, így az időjárási viszonyoktól függetlenül az épület előtt lehet dohányozni, az étkezőt, amit eddig raktárnak használtak, kb. egy hónapja használhatjuk rendeltetésszerűen, védőitalt még az udvaron dolgozók sem kaptak egész évben, bármilyen ígéretre hivatkozva követeljük a jogainkat, a válasz: csak szóban történt, nem emlékeznek, mutassunk írásos megállapodást. (ma már valóban nem jelent semmit, ha száz ember előtt kijelentenek valamit, az adott szó nem kötelez?) A béren kívüli juttatások folyósítására 3.hó 13. kellett várni. Zúgolódásunkra válaszul, ígéretet tettek szeptemberi bértárgyalásokra, válasz: most, nincs rá keret. 13. havi fizetés, válasz: most, nincs rá pénz, majd decemberben jutalom formájában.. Az átállás előtti gyűlés óta, semmilyen ügyben kollektív értesítést nem kaptunk, senki nem vállalja a felelősséget semmiért, hivatalos iratokat nem adnak ki, hogy a jogaink végre tisztázódhassanak, a posta szakszervezet, tagjai részére semmit nem tudott (vagy akart) elérni, tisztázni 10 hónap alatt.. itt tartunk most. hát nem kétségbeejtő? Előre is köszönettel az összes dolgozó nevében.

Kála # 2007.11.23. 06:38

A rk-i felmondáshoz kell, hogy esetetetkben a munkáltató:

  1. munkaviszonyból származó
  2. lényeges kötelezettségét
  3. szándékosan, vagy súlyos gondatlansággak
  4. jelentős mértékben megszegje.

Önmagában a 13. havi csúszása nem elég (főleg úgy nem, hogy a cégnek szándékában áll fizetni, csak jelenleg nem tud - így a 3. pont tuti nem állna meg, de igazából kétséges a 2. is.)
Ha hétfőn már az új helyre akarsz menni, akkor csak a közös megegyezés marad (egyébként a munkaviszony megszűnésekor el kell, hogy számoljanak veled, azaz mindent meg kell kapnod amivel a munkáltató tartozik).

10 óra helyett 8-ra kellett járnunk (írást erről sem kaptunk), az ebből eredő 2 órára járó 40-ről 20 százalékra módosult pótlékot nem kompenzálták,

Ha ez érintette a munkaszerződéseteket, akkor nyilván módosítani kellett volna - de ha csak a munkaidő-beosztása más és az korábban nem volt a szerződés eleme, akkor nem.
A pótlék mértékét jogszabály vagy szerződés határozza meg? A jogszabályi minimum jár, a "többlet" pótlékot nem kötelező kompenzálni.

a dohányzó kb.6 négyzetméter, az ablakot nem lehet kinyitni és füstjelző van benne, így az időjárási viszonyoktól függetlenül az épület előtt lehet dohányozni,
A munkáltató nem köteles épületen belüli dohányzót biztosítani, sőt akár a külső területek tekintetében is megtilthatja a dohányzást (magánterület).

A jogszabály alapján járó védőitalt, védőruhát kötelező biztosítani - ha valamit nem kaptatok meg, írásban lehet érvényesíteni az igényeteket, és persze mehet a bejelentés az OMMF-hez.

varangy # 2007.11.23. 14:21

közös megegyezés marad (egyébként a munkaviszony megszűnésekor el kell, hogy számoljanak veled, azaz mindent meg kell kapnod amivel a munkáltató tartozik).
tehát,ha a kollektív szerződés szerint nov. 23-ig utalnia kellett volna a 13. havit akkor követelhetem közös megegyezéssel való távozáskor? vagy egy későbbi per esetén jogot formálhatok rá?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.23. 16:15

Hogy a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetése esetén mi jár, mi nem, az magától a megegyezsétől függ. Adott esetben a munkáltató ahhoz is kötheti a beleegyezését, hogy a munkáltató engedje el bizonyos tartozásait.

ObudaFan # 2007.11.24. 13:16

Ami a legsürgősebb, hogy a kézhezvételtől 30 napon belül indíts pert a munkaügyi bíróságon, mert ez a határidő jogvesztő. A keresetben tüntesd fel, hogy az indokolás nem tényszerű, és írd le azt is, hogy betegszabadságon vagy. Kérj 12 havi átlagkeresetet, a munkabéredet a jogerőig, kártérítésként a végkielégítésednek és a felmondási időre járó keresetednek a megtérítését.

Egyébként rendkívüli fm. esetén meg lehet váltani pénzben a szabadságot.

e-anya # 2008.07.10. 00:32

Egy rendelkezésre bocsátott munkaszerződésben, amiről még eldönthető, aláírattatik-e, a következő mondat olvasható.
" A Munkavállaló munkaviszonyának megszűntetése esetén a megállapodás tartama alatt kifizetett céljutalékot a munkavállaló köteles visszafizetni."
Ki és hogyan szűnteti meg a munkaviszonyt ? Mi vonatkozik a próbaidőre ? A szerződések továbbra is élnek, az ügyfelek bekerültek a céghez.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.10. 06:18

Kérdezd meg tőlük. Ők írták - ők tudják.
(Nemigen lehet egyetlen szerződéses feltételt önmagában értelmezni, különösen, ha ilyen pongyolán van fogalmazva.)

e-anya # 2008.07.10. 14:48

Köszönöm a választ. Megkérdezem, csak nem tudtam eldönteni én vagyok-e teljesen hülye. Számomra a mondat annyira pongyola, hogy tényleg nem értem, kinek kell kezdeményeznie a munkaviszony megszűntetését, ahhoz, hogy
a munkavállalót visszafizetésre kötelezzék? Szerintem nem lesz sikerem a kérdezősködéssel !

Suky # 2008.07.10. 19:32

Tisztelt Kovács Úr!

A véleményét szeretném kérni.
Március végén tulajdonosváltás történt a munkahelyemen. Az új tulajdonos határozott idejű szerződést kötött velünk március 31-től június 30-ig. Már a 3 hónap letelte előtt (június 13-án) aláírtuk az újabb 3 hónapos szerződést, szeptember 30-ig. Ennek ellenére a munkáltató július 1-én a munkanap végén közölte, hogy június 30-ai hatállyal megszünteti a munkaviszonyunkat. A július 1-ei munkanapot ledolgoztuk, de ennek bizonyítása problémás lehet, mert az ezt bizonyító jelenléti ív "eltünt" és erre a napra már munkabért sem kaptunk.
Érzésem szerint a munkáltató nem jogszerűen járt el, mivel aláírt határozott idejű szerződést kötöttünk.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van e lehetőség jogorvoslatra és ha van milyen eséllyel?
Várom megtisztelő válaszát.
Suky

monka08 # 2008.07.24. 16:43

Érdeklődni szeretnék, hogy a felmondási időbe beletartozik-e a szombat vasárnap? A munkaidőm, hétfőtől péntekig van.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 17:12

Kedves Suky! (Szervusz, azt hiszem, én vagyok az idősebb.)
Ez az ügy bonyolultabb, és nem itt kezdődött. Tisztázzunk néhány dolgot. Mindenekelőtt azt, hogyan kell érteni, hogy „tulajdonosváltás történt a munkahelyemen” Azt, ugye, tudod, hogy a munkáltató tulajdonosának a változása semmiben nem érinti a fennálló munkaviszonyokat?

wardati # 2008.07.25. 13:26

Üdvözlöm Béla!

Felvilágosítást szeretnék kapni, hátha tud nekem segíteni. Szeptember végére várom első kisbabámat. Egy munkahelyen dolgozom már 6 éve. A főnököm azt szeretné ha felmondanék. Milyen hátrányokkal járna? Úgy terveztem, hogy agusztus 1-től elmegyek táppénzre. Ha felmondok ugyanúgy jár a táppénz és a GYED? Mi lenne az az összeg, amit neki ki kellene fizetnie utánnam, és meddig kellene fizetnie? Minimálbérrel vagyok bejelentve.
Válaszát előre köszönöm. Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 14:01

Nem nagyon látok értelmes okot rá, hogy miért kellene felmondanod.
Már a te szempontodból nem látok ilyen okot.

nyusz66 # 2008.07.25. 16:07

Wardati!

Ha felmondasz, nem jár a végkielégítés, meg néhány havi szabadság, amit a GYES után megkapnál. Plusz, ha a GYED lejárta után nem tudtok kijönni a pénzből, és GYES mellett visszamész dolgozni, akkor jár majd a fizetésed és plusz a GYES. Ha viszont felmondasz, akkor ott állsz majd kisgyerekkel, munka nélkül, elég rossz esélyekkel, hogy új munkahelyet találj.
Tudom, hogy sokféle módon lehet hatni egy munkavállalóra, főleg, ha elég jó a viszon a "szegény fönök" és a beosztott között. DE: neked most már elsősorban felelős anyaként kell gondolkodnod, és holmi felebaráti jóindulatból ne hozd a gyerekedet bizonytalan élethetlyzetbe - mert az az lenne, ha felmondanál.

Angelani # 2008.07.26. 05:58

Tisztelt Szakértők!

Felmondtam a munkahelyemen. Jelenleg még Gyesen vagyok. A kérdésem, ha a munkaviszony 2008. Július 21-én szünt meg, a fizetésem (szabadságom) kifizetését meddig húzhatják? Mert én úgy tudom, hogy a munkáltatónak az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetnie. Vagy legalább 3 munkanapon belül(?).
Húzhatja ezt a volt munkáltató a következő hónapig, mondván náluk nincs hóközi kifizetés?
Ha nem, abban az esetben hova fordulhatok jogorvoslatért?

Válaszukat előre is Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 06:36

Nem húzhatja. De pereskedni akarsz 500 forint késedelmi kamatért?

Angelani # 2008.07.26. 06:56

Tisztelt KBS!

Köszönöm válaszát!
Igazából ezért nem pereskedni akarok, de eléggé megkeserítették az "életem". Eddig is pereskedtünk.
Ezután is fogunk, így már nem számít, hogy 500Ft-ért megy még a külön vita. De ha azt nézzük, hogy a mindenkori Banki kamat kétszeresét követelnénk a napok után, úgy már nem biztos, hogy nem 500Ft lenne.
A másik, hogy úgy gondolják, ők mindent megtehetnek.
Nagy szükségem lenne a pénzre, ami jár.
Ezért akár 500Ft-ért is mennék jogorvoslatért.
Telefonon mondták, hogy már bérszámfejtették a pénzem, majd utalják. 10 munkanapot váratnak, de ha belveszem a teljes napokat, akkor összesen 13 napig nem tudom "használni" a pénzem. Erre elég magas késedelmi kamatot rónának fel, ha én tartoznék.
Bezzeg ha az ember tartozik valahova 1Ft-al, 1 hónap alatt mindenféle költséggel együtt máris 3000Ft lesz belőle:-( Mondjuk nálam ilyen még nem fordult elő, de az ismeretségi körömben igen.

Kikelésem, nem Önnek szól, csupán csak vázoltam a helyzetet.
Tehát, akkor fizetniük kellett volna.
Ez a lényeg és nem az, hogy mennyi pénzt kaphatnék pluszba.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 07:55

a mindenkori Banki kamat kétszeresét követelnénk a napok után,

Nem. Nem a mindenkori, és csak egyszeres.
Aktuálisan 100 ezer forint napi kamat 23,29 Ft. Ha tehát 10-én fizetnek (ez a legkésőbbi fizetési nap), akkor 100 ezer forintonként 442 forint a követelésed.

Angelani # 2008.07.26. 08:03

Köszönöm!

Akkor a páromnak volt szerencséje!
Ide nem írom le az ügyet, mert nem is ide tartozik, de ott az ügyvéd ennyit tudott kiharcolni!
Vagy nem értettek a dologhoz és fizettek.
Az sem volt túl nagy összeg és mér 4 éve volt.
Itt az Elv-ről van szó.
Persze, hogy nem 400-500Ft-ért pereskednék, mint írtam. Csak bosszant, hogy mit meg nem engednek maguknak. A másik, hogy szó szerint nincs pénzem, jól jött volna, ha időben fizetnek.
Így majd csak 4.-én fognak, addig meg.......

Suky # 2008.07.27. 16:52

Tisztelt Sándor!

Én is hallottam már róla, amit a válaszában is írt, hogy a tulajdonosváltás a munkaviszonyt nem érintheti. Viszont nem tudom, hogy mi a helyzet ebben az esetben, mert tudomásom szerint jogutódlás nélkül történt a dolog, vagyis egy teljesen új céghez kerültem felvételre, bár a munkavégzés helye ugyanaz maradt.
üdv
Suky

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.27. 21:20

A kérdés továbbra is az: minek változott meg a tulajdonosa?

wardati # 2008.07.28. 11:26

Béla, nyusz66 köszönöm a választ.

Nem is az én érdekeimet nézi a munkáltató a felmondással kapcsolatban, hanem az övét. A szabadságot meg amúgy sem akarja kifizetni. Ha pedig lejár a Gyed és vissza vesz, akkor is mondhatja egy hét után, hogy viszlát.
Nem akarok felmondani, de neki ez lenne a legjobb.
Én sehogy sem tudok szerintem ebből jól kijönni.

Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.28. 11:35

Ha pedig lejár a Gyed és vissza vesz, akkor is mondhatja egy hét után, hogy viszlát.

Ja. Mondhatja. De elég sokba kerülne az neki.

wardati # 2008.07.28. 11:41

Miért kerülne neki sokba?

Busó # 2008.07.28. 11:45

SZiasztok!

A vállalatunknál csoportos létszámleépítés lesz.
Olyan munkaterületet érint a leépítés, ahol elég sok kölcsön munkaerő van, és külsős cég által nyújtott szolgáltatás (munkerő), de mégis a saját létszámot szeretnék leépíteni.
Mi van ilyenkor?
Külsős munkaerő, vagy saját munkaerő a csoportsnál?
Aki tud segíteni az írjon tanácsokat.