Munkaviszony megszűntetése


Shroom # 2008.12.12. 06:12

Sziasztok!

Lenne egy problémám!
Pályakezdő vagyok fél éve, start kártyám is van a cégnél. Szokásos évvégi elküldések mennek.
A fél év alatt nem hiányoztam igazolatlanul sőt csak a szabimon voltam. Nem kaptam még se szóbeli se írásbeli figyelmeztetést. Viszont a csoportvezetőnk aki sajnos mexikói valamiért nem csíp engem és hallottam hírét, hogy esetleg elküldene. Viszont nem ő a legnagyobb főnök.
Arra lennék kiváncsi mivel még nem vagyok tapasztalt ilyen téren, hogy tényleg eltudna e küldeni a cégtől csak így simán? Gondolom ő csak tanácsolhatja vagy ilyesmi, de ügye már nem vagyok próbaidős tehát indokolni is kéne, meg ugye ott a start kártya ami szintén nem tudom milyen jogokat ad nekem.
Jaa hozzáteszem most december 20-án utazik vissza mexikóba. Kivel kéne beszéljek esetleg?

A választ előre is köszönöm: Zsolt

képkeret # 2008.12.12. 12:27

Tisztelt Szakértő,

Felmerült, hogy szabadság alatt felmondhat-e a munkáltató.

Az álláspontom az, hogy a munkavállaló távolléte miatt ennek fizikai akadályai vannak.

Mi lehet a helyes álláspont?

Fáradozását előre is megköszönöm.

Egyjogász # 2008.12.12. 13:09

A rendes szabadság nem jelent felmondási tilalmat.
A munkáltató a felmondását postai úton is közölheti.
Így - bár valóban nem elegáns - nem kizárható, hogy valaki a rendes szabadsáa alatt postán kap felmondást.
Ugyanez irányadó a munkáltató rendes felmondására is, azzal, hogy ott meg egyáltalán nem irányadóak a felmondási tilalmak, így rendkívüli felmondás akár betegállomány alatt is közölhető.

Egyjogász # 2008.12.12. 13:10

"a munkáltató rendes felmondására"=
"a munkáltató rendkívüli felmondására"

antimobbing # 2008.12.12. 16:45

Kedves KBS!
Betegállományban vagyok, de a mai nappal aláírtam a közös megegyezést (belefáradtam, és úgy is az erősebb - munkáltató - győz). Mit jelent a passzív táppénz? Maradhatok e még továbbra is betegállományban, hisz a kezeléseim még tartanak. Köszönettel: H.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.12. 18:17

A munkaviszony megszűnése után még legfeljebb 45 napig.

HAniko # 2008.12.12. 18:43

Tisztelt Fórumozók!
Jelenleg GYESen vagyok (április végéig), és van ezen felül kb 4 hónap szabadságom, de munkahelyet váltanék.
Januártól felvennének egy másik iskolába (eddig is tanár voltam).
Kérdésem: az előző munkahelyemen megtehetik-e, hogy nem fizetik ki a szabadságomat? (Akkor ki kell valamikor vegyem, és januártól nyilván nem dolgozhatnék, úgy viszont nem vesznek fel az új iskolába. Két különböző önkormányzat a fenntartó.) Előre is köszönöm a választ!

Gitta cica # 2008.12.15. 15:00

Tisztelt Fórum!
Olvastam, hogy a munkáltató a táppénz alatt akár írásban is megteheti a rendkívüli felmondását! A rendkívüli felmondás az nem csak nagyon indokolt esetben történhet meg a munkáltató részéről? A hosszan tartó betegség is vonhat maga után rendkívüli felmondást? És ha ez bekövetkezik, akkor a táppénztől is elesik a munkavállaló?

plummy # 2008.12.15. 20:23

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy

  1. mi az 'utolsó munkában töltött nap' fogalma?
  2. melyik törvényben, jogszabályban van ez leírva, hol találom meg?

Rendes felmondás (csoportos létszámleépítés) esetében kérdezem, bár gondolom ez a fogalom értelmezésén nem változtat.

Nagyon szépen köszönöm, ha valaki válaszol.

Üdvözlettel,
"plummy"

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.15. 22:17

Szerinted?

Miért gondolod, hogy a "piros almát" is deffiniálnia kell valamilyen jogszabálynak?

juju # 2008.12.16. 05:07

Határozatlan idejű kinevezett közalkalmazotti félállásomat az Önkörmányzat megszüntette dec 31-ig és erről mindössze egy értesítést kaptam. Ha jól tudom a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésének nem ez a módja???
se felmondás sem végkielégítés, semmit alá nem írtam.
8 éve dolgozom ebben a félállásban és az a kérdésem, hogy jár-e nekem végkielégítés, ha jől tudom 3 havi ??????
Befolyásolja-e a jogaimat ennél a külön közalkalmazotti félállásnál az, hogy ugyanennél az önkormányzatnál van egy külön határozatlan idejű kinevezéssel biró közalkalmazotti teljes állásom, amely nem szűnik meg.
Nagyon szépen köszönöm a választ
üdvözlettel : judit

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 07:53

Valószínűleg félreérted. Az "önkormányzat" (gondolom, a képviselőtestület) a státusz megszüntetéséről határozhatott. Erről kaphattál értesítést. A közalkalmazotti jogviszonyod megszüntetése ennek lehet a következménye, de arról nem a képviselőtestület fog dönteni, hanem a munkáltatói jogok gyakorlója, aki általában az intézményvezető.

A másik kérdésre: ha ugyanazon munkáltatóval létesítesz egyszerre két közalkalmazotti jogviszonyt, az jogsértő - nem is lehetséges. Persze, ugyanaz az "önkormányzat" nem feltétlenül jelenti ugyanazt a munkáltatót. (Kevés olyan ember van, akinek az önkormányzat a munkáltatója.)

plummy # 2008.12.16. 11:15

Kedves KBS,

Elnézést, valószínűleg rosszul közelítettem meg a dolgot. Arról van szó, hogy rendes felmondással (csoportos létszámleépítés) elbocsátottak. Okt. 22-én vettem át az erről szóló papírt, amiben leírták, hogy 50 nap felmondási időm van, tehát dec.11-én szűnik meg a munkaviszonyom. A felmondási idő teljes idejére felmentettek a munkavégzés alól. Azt is leírták, hogy az összes járandóságomat az utolsó munkában töltött napon kapom meg. Megkérdeztem, az melyik napot jelenti, és azt mondták a HR-esek, hogy dec 11. Ehhez képest dec 11 + 3 nap múlva utalták az összeget (tehát ma.) Közben azt gondolom, hogy ha okt.22-én felmentettek minden további munkavégzés alól, akkor okt. 22. volt az utolsó munkában töltött napom. De nem tudom, mivel érveljek.

Mivel a papír kézhezvételétől számítva már eltelt a 30 nap, nem tudom, hogy egyáltalán tehetnék-e valamit. De én ez idáig "megbíztam" bennük (egy nagy cég jogi osztálya gondoltam, hogy tudja, mi mit jelent), és csak akkor néztem utána a dolgoknak, amikor dec. 11-én sem jött a pénz. Most úgy érzem, hogy megtévesztettek, és félrevezettek..

_Wasp_ # 2008.12.16. 11:19

okt. 22. volt az utolsó munkában töltött napom, Ehhez képest dec 11 + 3 nap múlva utalták az összeget
jól gondolod, a késedelem alapján pl. kérhetnél kamatot is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 11:40

Úgy van. Látod, plummy, megy ez törvényi meghatározás nélkül is. Azért a jog nem valami életidegen dolog, a szavakat (többnyire) itt is az általánosan elfogadott jelentésük és a nyelvtani szabályok szerint kell érteni. Ezért az "utolsó munkában töltött nap" az utolsó munkában töltött napot jelenti.

Az ügyintézőt meg csókoltatom.

plummy # 2008.12.16. 11:49

Köszönöm szépen. Kedvesek vagytok, hogy "felkaroltátok" az ügyemet.
Még egy kérdésem lenne:
A papíron, amit okt. 22-én átvettem az áll (és ez törvéy: Mt.199,202&), hogyha valamit sérelmesnek találok, 30 napon belül nyújthatok be keresetet. Ez az idő már sajnos elmúlt... Ez azt jelenti, hogy lekéstem arról, hogy egy nagyvállalatot a törvénysértő dolgai miatt számon kérjenek?

(De elvileg megtévesztettek, mert konkrétan megkérdeztem, és ők azt mondták, hogy az utolsó munkában töltött napom a munkaviszony megszűnésének napja. Sajnos mindkét dolgot el tudom képzeli róluk, vagy ennyire szemetek, vagy ennyire dilettánsok...)

_Wasp_ # 2008.12.16. 12:05

az a 30 nap a felmondás megtámadására vonatkozott (minden emberi számítás szerint).

A nem határidőben történő fizetésük jogkövetkezményeit továbbra is tudod (elévülési időn belül) érvényesíteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 12:14

Megint csak úgy van. Ki kell számolni, mennyi volt az általuk fizetett összegből a késedelmi kamat, és a maradékot lehet követelni. A legszebb benne, hogy december 15-étől az is kamatozik tovább.

Gitta cica # 2008.12.16. 12:47

Keves Fórumozók!

A munkáltató valóban megteheti a rendkívüli felmondást akár levélben is? Akkor is, ha valaki hosszabb ideje táppénzen van? És ha nem veszi át az illető a munkáltató levelét? egyáltalán milyen esetekben teheti meg a rendkívüli felmondást a munkáltató? Azt nem csak abban az esetben, ha a munkavállaló valamilyen súlyos vétséget követ el?Várom mielőbbi válaszát valakinek, köszike!Gitta

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.16. 13:26

Igen.
Igen. (Bár a gyakorlatban nehezen képzelhető el a szoros jogvesztő határidők miatt.)
Nem számít, attól a felmondás még közöltnek lesz tekintendő.
Valahogy úgy. (Bár a vétség a jogban büntetőjogi kategória, és sajátos módon a büntetőjogi vétség elkövetése nem feltétlenül jelent rendkívüli felmondási okot, ugyanakkor ok lehet számos olyan magatartás, ami nem is bűncselekmény.)

U.i.: Kérdezz inkább konkrétan.

Gitta cica # 2008.12.16. 13:37

Konkrétan kérdezek kedves válaszadó! Jelenleg táppénzen vagyok, nem indokolatlanul. Volt egy műtétem és a professzor aki műtött további pihenést javasolt! A házi orvosom ugyan kiírt dolgozni dec. 01-től, de még volt 14 nap szabim, én azt kivettem, de dec. 19-től újra indul a táppénz! Júni 27-től vagyok egyébként táppénzen, a céghez nem igazán szeretnék visszamenni és ha már így van szeretném kiahasználni a lehetőséget, hogy ameddig csak lehet táppénzen tudjak mardni! Szóval ilyen esetben történhet a munkáltató részéről rendkívüli felmondás?És ha igénybe veszem a z 1 év táppénzt, utána még felhasználhatom a 45 passzív táppénzt is? Köszönöm a mielőbbi válaszod!

_Wasp_ # 2008.12.16. 13:47

ha jogosulatlanul veszel igénybe táppénzt, az egyfelől büntetőjogi kategóriákat merít ki, másfelől megalapoz rendkívüli felmondást is.

Ha a táppénzt jogszerűen veszed igénybe, akkor felmondási védelem alatt állsz, rendes felmondással nem, hanem csak rendkívüli felmondással tudnak majd elküldeni. A rendkívüli felmondásnak a táppénz igénybevétele nem lehet jogszerű indoka.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.12.16. 13:49

(ha a felmondási védelem lejár, akkor természetesen rendes felmondással elküldhetnek, és annak lehet indoka az is, hogy túl sokat voltál betegszabadságon)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gitta cica # 2008.12.16. 14:01

ha a hosszú táppénzre hivatkozva rendes felmondással elküldenek, gondolom nem igazán fognak ragaszkodni a felmondási idő letöltéséhez, de ettől függetlenül ki kell fizetnie a munkáltatónak a felmondási időmet?

_Wasp_ # 2008.12.16. 14:03

igen.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása